Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: You inspire the world!

This event occurred on
November 20, 2010
10:00am - 9:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, Budapest
Hungary

Our aim is to build a platform for invaluable and talented young people in order to provide them with the opportunity to introduce themselves to a wide audience, to build connections and think together. It is important to create a permeable channel between talented young people and open-minded organisationsand leaders.

Program
1. My world – presenting the world of Generation Y and Z, the world as they see it with their focuses. What motivates them and what do they think about the older generation.
2. The varied nature of talent – young people who discovered the strength of their capabilities and found the creative character hidden in them mark out from their peers. They capture the moment of the discovery of their talent from several different perspectives.
3. Great works – presenting of projects which have reached the phase of becoming reality or are already in the making
4. Effecting the world – social responsibility, shaping of the world and the self stimulated by the project
5. Free flow of imagination – creative way of production – creativity without obstacles, productions and their creators inspired by a creative perspective on the world

Presenters

Our presenters are either actively involved in education as students or have recently graduated from a high schools, college or university who captured attention by participating competitions, submitting applications for projects, or as a result of their studies or hobbies where
– they stand out from the others thanks to their innovative ideas
– they are capable of acquiring the mentality of TED and
– they manage to capture the interest of society and the audience of TEDx

Communication

Introductory campaign
What do you think the key for future lies in? How about green energy? How about the convergence of communities? The 4G? Creation through free source code? A new culture of organisational structure? Or plainly, a screw in the brain?
Anyone can express his or her opinion about future which will be recorded in a one-minute video (continuous media presence on community portals starting from September)

Application for candidates for presenters
Young people aged 10-28 can apply with 2-5 minutes videos in topics which fit the thematics of TEDxY@BP and come up with a groundbreaking theory, idea, thought or a project that has already happened. The decision will be made by a jury and by the votes of the public.

Mini events on the countryside
In 5 university cities (Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr) talented youngsters are collected by the local communities who will have a chance to introduce themselves at the event of the selection – the best ones can get into the main conference.

Katona Józse Szinház
Petőfi Sándor u. 6.
Budapest, Budapest, 1052
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Boschorkányos Projekt

Ágoston Béla zeneközelítő boschorkánykonyhájában minden lesz: zene különleges hangszerekkel, tánc, ének, animáció, sőt videokarmester is. Közreműködnek: Szegő Dávid – dob; Darvas Kristóf – zongora; Móser Ádám - harmonika,duda; Finding Ádám - elektromos gitár; Ambrus Bendegúz - tenor kürt; Kéki László – cső; Remsey Dávid – cső; Turny Zoli – cső; videó: Papp Pala László; animáció: Varga Balázs; videokarmester : Búzás Mihály. Táncolnak: Szórádi Rozália; Herczeg Hajnalka; Antal Édua; Vranics Eszter; Kerekes Dóra; Kurucz Boglárka; Hahn Jusztina. Narrátor, rendező, énekes: Ágoston Béla.

Cellux Csoport

A csoport tagjai közt van iparművész, képzőművész, pszichológus, pedagógus, szociológus és kertész is, így ezen látásmódok sajátos keveréke foglalkozásaink és minden más munkánk alapja. Úgy érezzük, amit a csoportunk alapításakor elképzeltünk, az működőképes. Még ha kezdetben csupán kedves ötletnek tűntek is céljaink, ma már komoly feladatokat bíznak ránk. Reméljük bátorítást adunk az előadásunkkal azoknak, akik jó kezdeményezéseikkel még maguk vannak, és lelkesedést azoknak, akik szkeptikusan vagy épphogy tettrekészen állnak a globális problémák megoldásához. Ajánljuk előadásunkat azoknak, akik kíváncsiak, hogy válik a szemétből arany és ezzel milyen céljaink vannak...

TEDxYouth@Budapest 2010

TEDxYouth@Budapest

Balázs Zábori

A BME fizikus hallgatója. Kiskora óta érdekli az űrutazás, az Univerzum felfedezése, a földönkívüli élet lehetősége. Évek óta részt vesz az Európai Űrügynökség diákműhold és egyéb űrkutatási programjaiban. Előadóként jelen volt az elmúlt évben a nemzetközi űrkutatási és asztronautikai konferenciákon. A nyár folyamán csatlakozott a magyar Pulispace csapathoz. Ajánlom mindazoknak az előadást, akik éjjelente felnéztek már a csillagos égre, rácsodálkoztak égi kísérőnk szépségére, érezték, hogy csalogatja őket a végtelen és feltették magukban a kérdést: vajon mi vár bennünket odakint?

Csenge Zalka

Zalka Csenge Virág, a Tarkabarka Hölgy, nemzetközi mesemondó. Külföldi fellépésein magyar meséket mond három nyelven; cserébe hazahozza más országok, más kultúrák történeteit. Kellner- és Fulbright-ösztöndíjas; több nemzetközi mesemondó szervezetben ő képviseli Magyarországot. Könyveket ír, énekel, táncol, utazik. Éli a vándor mesemondók kalandos életét. Ajánlás: Az előadás mindazoknak szól, akik szeretik és élvezik a meséket – és azoknak is, akik úgy gondolják, már kinőttek belőlük. Egy valódi mesemondó történetei mindenkihez szólnak; rajtuk keresztül kapcsolódik össze több tucatnyi ország több ezer színes lelkű művésze. És ha esetleg nem tudnád, mit is jelent az, hogy valaki "valódi", "hivatásos", "nemzetközi" mesemondó; ha eddig nem is sejtetted, milyen sokan vannak, és mennyi mindent tesznek a világért nap mint nap, hát hallgass meg! Van számodra egy történetem.

Dániel Deák

Film- és weblapkészítő, esszéista. 2007-ben alapította a Daazo.com-ot Aprily Zoltánnal közösen, ami hamar az európai kisfilmesek online központjává vált. Írásai médiáról, filmekről, internetről és ezek kölcsönhatásairól szólnak. Itt lehet őt követni: twitter.com/hasitottfa “Ha valamit igazán létre akarsz hozni, bele kell vágnod! Nincs kifogás: hosszú idő óta a legszerencsésebb generáció vagyunk - temérdek lehetőséggel. Az előadásommal - a saját projektem történetével - ezt szeretném tudatosítani mindenkiben.”

Dávid Horváth

Az első magyarországi online kampányversenynek győztese, ezzel pedig Magyarország első NetMiniszterelnöke. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem 23 éves televíziós műsorkészítő hallgatója, akinek célja, hogy jó kommunikációs szakemberré és digitális újságíróvá váljon. Az első Tudományfesztivál online szakembere és szervezője. Szerinte 2010 a NetOkrácia éve.

Ernő Zoltán Rubik

Zeneszerző, jazz-zongorista, improvizatív zenész, 4. éves zeneszerző hallgató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Az utóbbi években sokat dolgozik színházi produkciókban, mint zeneszerző és előadó. Zenekarával az improvizáció különböző formáit kutatják és gyakorolják. Ajánló: Hogyan hallgatod a zenét? Odafigyelsz rá, vagy csak szól valami, míg te egész mást csinálsz?

Gáspár Battha

22 éves, 2 éve a bécsi Iparművészeti Egyetem média-művészeti tagozatán tanul. Az Illuvision VJ csapat tagjaként videós és animációs projekteken dolgozik, színpadi díszleteket, interaktív video-installációkat tervez, VJ-zik és architekturális vetítéseket csinál, de nyílt már lehetősége bécsi és berlini galériákban is kiállítani. Ajánlás: Egy a színpadon felállított installáción keresztül bemutatom, miként lehet a térmanipulatív vetítéssel a valóságot és a virtualitást közelebb hozni egymáshoz, új tereket teremteni, vagy akár tárgyakat és épületeket mozgatni. Az előadásom szerintem mindenki számára érdekes lehet, mivel ez a médiaművészetnek egy olyan új ágazata, ami pusztán a látványra épít, és olyan illúziót kelt, ami nemtől, kortól, társadalmi háttértől függetlenül minden embert elvarázsol.

Koppány Mangel

Jelenleg 32 fogat birtoklok abból a körülbelül 217.600.000.000 darabból, amikkel fajtársammal közösen fogyasztjuk a Földet, és bár fogaim számának alakulását csak mérsékelten tudom befolyásolni, étvágyamat annál inkább. Ez lett a munkám is és szerencsésnek érzem magam, hogy avval foglalkozhatok a mindennapokban, ami gyerekkorom óta hobbim és szenvedélyem. Ajánlás: A környezetvédelem egy könnyed, humoros, szeretnivaló dolog, amiben jó részt venni, mert az ember boldog lesz tőle. Ja, hogy ezt eddig senki nem mondta neked? Na, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit másképp tekints a világra!

Krisztián Kaszás

18 éves, a BME Nemzetközi Gimnázium végzős tanulója. 16 éves korában emelt szintű érettségit tett angol nyelvből, s ugyanakkor sikeresen letette a Cambridge Proficiency nyelvvizsgát. Szereti a rock- és a metálzenét, gitározik, foglalkoztatja az animáció, a számítógéphardver és -szoftver. Multimédiás prezentálással 6 éves kora óta foglalkozik. A MindMapping certifikált trénere. Az oktatási rendszert hiányosnak és túlhaladottnak tartja. Előadásomat ajánlom mindazoknak, akik rövid impulzust szeretnének kapni a digital native korosztályról, amelyet a szociológia előszeretettel és talán túl elméleti megközelítéssel nevez Y generációnak. Azoknak, akiket valóban érdekelnek a mi kommunikáció-fogyasztási szokásaink, továbbá az, hogy miért nem vagyunk megközelíthetőek a hagyományos, papíralapú médiumokkal. Az előadás második része azoknak szól, akiket érdekel, hogy miért tartjuk elmaradottnak az oktatási rendszert e tekintetben.

Márton Borzák

5 éve foglalkozik komolyabban tervezőgrafikával. Az utóbbi időben érdeklődése a generatív grafika és a vizuális rendszerek felé fordult. Kísérleteit próbálja az ügyfelek számára készült munkákba csempészni. Ajánlás: Azoknak ajánlom az előadásomat, akik úgy gondolják, egy szakma lehet több is egy mindennapi munkánál. Érdekes, megvalósult tervezőgrafikai megbízásokon keresztül igyekszem bemutatni azt a gondolkodásmódot, amit szerintem ez a kreatív alkotómunka igényel.

Márton Gulyás

A Krétakör ügyvezetője, a Színház és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos hallgatója. Mindkét minőségében a társadalmi performanszok hazai gyakorlatának széles körű elterjesztésén dolgozik. Ennek lényege, hogy egy színházi esemény megvalósulásakor nem szeparálják a résztvevőket nézőkre és alkotókra, hanem lehetővé teszik az aktív-passzív (alakító-megfigyelő) jelenlét egyidejű gyakorlását. Emellett dolgozott nagyjátékfilmek előkészítésén, több színházi produkció létrehozásán, írt saját forgatókönyveket. Jelenleg nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekten dolgozik, mely a professzionális előadóművészet eszközeit a társadalmi performansz gyakorlatával összehozva mutatja meg a színházművészet 21. századi lehetőségeit.

Máté Kajtár

Kajtár Máté 3. éves gépészmérnök hallgató a Budapesti Műszaki Egyetemen. Fiatal kora óta foglalkozik földalatti üzemanyag-tároló tartályokkal. „Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a földalatt” című pályamunkájával megnyerte a 18. Ifjúsági Innovációs Versenyt, majd az (EUCYS) Európai Ifjúsági Innovációs Verseny különdíját Párizsban. Eddigi legnagyobb sikere egy aranyérem a Fenntarthatósági Olimpiáról (I-SWEEEP), Houstonból.

Miklós Hajnal

15 éves tanuló az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában. Eddig két magyar és egy németországi általános iskolában, illetve egy magyar gimnáziumban tanult. Vannak dolgok, amik zavarnak engem az oktatási rendszerben, ezért szeretném elmondani, szerintem hogyan lehetne sikeresebbé tenni, hogy még több, a TEDxYouth-on felszólalókhoz hasonló, nagy eredményt elérő fiatal legyen az országban. Bemutatom, milyennek látom az oktatási rendszert, milyen fontos dolgok hiányoznak belőle, és hogyan lehetne javítani rajta.

Milán Korsós

Végzős informatikus hallgató a Műegyetemen. A Kitchen Budapestben három éve dolgozik olyan projekteken, amikről azt gondolja, hogy jobbá, könnyebbé vagy viccesebbé teszi a mindennapjainkat. Több mint egy éve a KIBU-s mobilalkalmazások születésében segít, a MobilPiknik egyik kitalálója és szervezője. Több féléven keresztül demonstrátorkodott a BME Média Oktató és Kutató Központ újmédiás kurzusain és a technika korlátainál mindig is jobban érdekelte az, hogy a felhasználók mitől fogják jobban szeretni az adott eszközt, terméket vagy szolgáltatást.

Milán Újvári

Tánc- és előadóművész, kezdő koreográfus és táncpedagógus. Tanulmányait a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncművészeti tagozatán és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. Eddigi pályája során dolgozott többek közt a Frenák Pál Társulattal, a Cirque du Soleil-el és a Krétakör Színházzal.

Noémi Cintia Kiss

Első éves orvostanhallgató, a KEKSz csoport diák kapcsolattartója, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány önkéntese. „5 évvel ezelőtt találkoztam az alapítvánnyal és a munkásságával. Felötlött bennem a kérdés: „ Miért jó ez nekik? Ingyen dolgozni?” , és tudtam, csak egy módon kaphatok választ, ha én is kipróbálom. Kipróbáltam és életem kiadós részét azóta is ez határozza meg: megmutatni másoknak az önkéntességben rejlő erőt és szépséget.” „Ezek a mai fiatalok...” - hangzik el gyakran az elégedetlen félmondat. Számtalanszor hallottam már korombeliektől és idősebbektől is. Valóban annyira élhetetlenek, passzívak, anyagiasak és elutasítóak vagyunk mi, mai fiatalok, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy rossz a megközelítés? Én az utóbbi mellett voksolok. Tapasztalataim szerint a fiatalság megmozgatható. Hogyan, és miért jó nekik ez?

Péter Rada

Nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület elnöke, elméletben és gyakorlatban is a demokratikus fejlődés kihívásaira keresi a választ. Kutatóként Indiában (Nehru University), Washingtonban (Johns Hopkins University) és New Yorkban (Columbia University) dolgozott. Gyakorlati munkájának elismeréseként az Egyesült Államok külügyminisztériuma meghívta az International Visitor Leadership Programon való részvételre. A 21. század minden problémát felülíró nemzetközi kihívása a világ országai demokratikus fejlődésének lelassulása. Szomália, Irak, vagy Afganisztán helyzete a világ beavatkozását követeli.

Péter Závada

Amióta az eszét tudja, a szavak színe, szaga, anyaga, hőmérséklete, egymással ápolt viszonya, ág-bogas társas- és még kacifántosabb magánélete érdekli.

Péter András Csíkos

Az ajánlórendszereket fejlesztő Gravity R&D ügyvezető igazgatója. Péter 17 éves kora óta vállalkozik, és személyes feladatának tartja azt, hogy megmutassa az embereknek, vállalkozni márpedig lehet és érdemes.

Tamás Varga

Varga Tamás tanárnak készült, elismert fiatal informatikai vezető lett, akinek családja után a legfontosabb időtöltése, hogy biogazdaságokat segít önkéntes munkával. Amikor azt halljuk, hogy 2010 nyarán egy svéd, egy ausztrál és egy kanadai lány önkéntesként segít a 11. században alapított Bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban, felmerülhet a kérdés, mit keresnek ott. Ez is kiderül az előadásból, és az is hogyan tehettek ti is hasonlót a világ bármely táján.

Vera Fónagy

18 éves, 5 éve a kajak-kenu válogatott tagja. Bár még „csak” 6 éve kajakozik versenyszerűen, 3x-os Világbajnok és Európa-bajnok. Jelenleg mentőápoló szakon tanul, hogy jövőre felvegyék az Általános Orvosi Karra. Ajánlás: Azon túl, hogy betekintést engedek az élsport világába, újraértelmezem a testmozgás fogalmát is. Megmutatom, hogy mindenkiben megvannak a sporthoz szükséges képességek és készségek, és hogy kell élni ebben életformában. Ajánlom mindenkinek, aki valaha elgondolkozott azon, mit is jelent az, hogy egészségesebben élni, vagy szívesen meghallgatná, mivel is jár az, ha valaki az élsportot választja hobbijának.

Viktória Takács

Filozófiát és médiaelméletet hallgatott az ELTE-n, elsősorban az állampolgárság-téma megközelítései foglalkoztatják. 2006-ban önkénteskedni kezdett a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány csapatában. Ma a DIA vitakultúra-fejlesztő programjának vezetője, és azért dolgozik, hogy Magyarországon egyre több fiatal megismerje a demokratikus párbeszéd szemléletét és kipróbálja magát a vita művészetében. Ajánlás: A vitáról ritkán jutnak pozitív dolgok az eszünkbe, a szó hallatán konfliktusokra, veszekedésekre gondolunk. De képzeljük csak el, milyen lenne, ha a vitáink nem a szembenállásról, egymás legyőzéséről szólnának, hanem valami egészen másról…

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer
 • Krisztina Szörnyi
  Program
 • Tímea Ihász
  event
 • Dóra Cseh
  web project
 • Ági Mideczky
  communication
 • Gergely Kovács
  event
 • Kinga Patterman
  Coach
 • György Kaszás
  Presentation Trainer
 • Gábor Juhász
  Design
 • Sándor Kardos
  Web
 • Viktor Arnóczki
 • Dia Deli
 • Dániel Gergely Faragó
 • Petra Götz
 • Ágnes Kiss
 • Judit Katonáné Kovács
 • Ádám Máté
 • Csaba Miskolczy
 • Zoltán Papp
 • Renáta Szili
 • Maya Vértesi