FDV
x = independently organized TED event

This event occurred on
May 21, 2013
12:00am - 12:00am CEST
(UTC +2hrs)
Ljubljana
Slovenia

Namen dogodka je širiti ideje, ki navdušujejo, in začutiti utrip družbe. TEDxFDV prav tako želi razširiti prepoznavnost koncepta TED med študenti in TEDx razširiti tudi v akademsko okolje. Rdeča nit letošnjega TEDxFDV je »(RE)aktiviraj se«, s čimer želimo študente spodbuditi k aktivnosti in jih prebuditi iz dolgega zimskega spanca.

Dogodek bo zanimiv za že sedanje navdušence TEDa, prav tako za vse družboslovce ali le ljubitelje družboslovja, ki si želijo slišati kakšno malo drugačno zgodbo ali domiselno novo idejo.

(Re)aktiviraj se!
Kardeljeva ploščad 5
Ljubljana, 1000
Slovenia
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­F­D­V events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Žiga Vrtačič

Žiga Vrtačič je komunikolog, ki interneta ne dojema kot orodje, temveč kot življenjski prostor. Prve delovne izkušnje si je nabiral v oglaševalski agenciji Renderspace (Pristop), od tam pa ga je pot preko Nokie vodila na Si.mobil, kjer je zaposlen kot Produktni vodja za digitalne rešitve. Po službi se ljubiteljsko loteva številnih stranskih projektov: od mobilnih in spletnih aplikacij (Bonacarte, Sect.io) ter lesenih namiznih iger (Strelastika) do civilnih iniciativ (Danes je nov dan). Prosti čas, ki ga ne zapravi na Tumblr blogih, posveča glasbi, kuhanju in košarki.

Lara Garvas

Laro Garvas privlačijo nasprotja. Tako kot rada gazi po blatu sredi džungle tudi rada štorklja v visokih petkah sredi Pariza. Rada se izgubi v kaosu Indije ali pa se zbudi v afriška spokojna jutra. Svoj prosti čas namenja branju, gledališkim predstavam, surfanju, skejtanju ali plesu. Pravi, da jo kontrasti šokiraj in jo polnijo z drugačnimi spoznanji, ji dajejo nove poglede na svet. Te poglede skuša drugim pripovedovati preko fotografij, saj slika pove več kot tisoč besed in ker jo razumemo ne glede na to, kateri jezik govorimo. Fotografira zato, ker potuje in potuje zato, ker živi. Lara pravi, da jo potovanja odpeljejo daleč od doma in njenih dragih, vendar pa jo pripeljejo najbližje k sebi in k drugačnim ljudem.

Jan Šilec

Jan, študent mednarodnih odnosov, neutrudni športnik, ustvarjalec, glasbenik …, ki ga ni (bilo) moč ustaviti za nič na svetu, v zadnjem času pa se predvsem trudi upravičiti naziv, ki mu je bil podeljen, kot vsem ostalim, že ob rojstvu, vendar nanj prepogosto pozabimo – Homo sapiens sapiens. 12. oktobra 2011 ga je življenje postavilo pred nepredstavljivo oviro, ki jo je sprejel kot svoj največji izziv, že v »kvalifikacijah« pa so se razblinili prenekateri dvomi o končnem zmagovalcu. Po zelo hudi obliki možganske kapi (AVM), zaradi prirojene napake na krvožilnem sistemu v možganih, se je po 14 dneh »prisilnega dopusta« zbudil v svet piskajočih monitorjev, cevk, zaskrbljenih obrazov in objokanih svojcev, ki so se mu trudili razložiti osnove njegovega bivanja – ime, starost, družinske člane, situacijo ... sam pa jih je debelo pogledal in si mislil WTF?!?! .

Urška Šefman Sojer

Urška Šefman Sojer je predvsem raziskovalka, ki se ne ogiba tveganj na poteh, po katerih želi hoditi. Brez formalnih gostinskih znanj se je podala v svet sladic in kulinarike ter Ljubljani pričarala kavarno in slaščičarno Zvezda. S tem je potrdila že tolikokrat dokazano, da popolna predanost nadomesti formalizme, obratno pa to ne velja. S kavarno pa se njeno raziskovanje ni ustavilo. S potovanj po svetu je prinašala vonje začimb in zelišč in želje, da v bistrojskem vzdušju ponudi svojim gostom kvalitetne domače sestavine s pridihom njej ljubega mističnega azijskega sveta. Ker so vse dobre stvari tri, je Kavarno in Bistro nadgradila z Delijem, prostorom, ki je takoj postal meka dobrot za domov, razstavni prostor njenega laboratorija okusov. Pravi, da je v življenju mogoče uresničiti vsakršne sanje, če zaupaš vase, si znaš prisluhniti in živeti v skladu s svojimi načeli in etiko. Pri tem jo spet vodi raziskovanje: sebe in stvari, ki so včasih očem zakrite.

Toni Cahunek

Toni Cahunek, igralec in politolog, ki je najverjetneje marsikomu ostal v spominu ravno zaradi vloge Storža v filmu Tu pa tam, se je v zadnjem času posvetil snemanju dokumentarnih filmov, v katerih želi raziskovati moč in vpliv filmske umetnosti pri pripravi ljudi na korenite družbene spremembe. Po dokumentarnem filmu o konoplji (Poročilo:Žbe) ter potopisnem filmu (Potop v piramide) je sedaj popolnoma predan pripravi naslednjega dokumentarca o športnih stavah. Poleg tega je tudi novinar v oddaji Tednik in Aritmija na RTV-ju. Na poti ga vodi precej vsestransko udejstvovanje, ki poleg aktualnega novinarskega dela na TV Slovenija in povezovanja prireditev zajema tudi veliko športnega komentiranja.

Kaja Cunk

Kaja Cunk je podiplomska študentka Komunikologije na Fakulteti za družbene vede, sodelavka Kulturno izobraževalnega društva PiNA, nagrajenka Mladinskega sveta Slovenije v letu 2012 za diplomsko delo na področju mladine, vodja projekta Glas mladih – projekta, ki je mlade in pomen zaupanja mladih v politiko postavil v ospredje in postal nacionalni zmagovalec Evropske nagrade Karla Velikega 2012. Pa tudi aktivistka, ki verjame, da je teorija odlično izhodišče, praksa nujno potrebna priložnost za spremembe, aktivizem pa tisto nekaj, brez česar kot družba ne moremo obstati.

Tine Lugarič

Tine Lugarič je nekdanji študent FDV-ja, ki že osmo leto opravlja delo kreativca v oglaševalskih agencijah. Zadnja dobra tri leta skrbi za tržno-komunikacijske akcije največjih slovenskih naročnikov na agenciji Pristop. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad na različnih tovrstnih festivalih. Pravi, da delo kreativca zahteva neprestano prežo za idejami, a ker je svoje delo razvil iz hobija, si raje reče, da je delohobik. Kot skejter in član mariborskega rap kolektiva Tekochee Kru velik vir kreativnega navdiha črpa prav iz urbanih kultur, red in disciplino pa s svoje 20-letne poti med borilnimi veščinami.

Danaja Vegelj

Danaja Vegelj se že celo življenje izgublja med besedami in sliko, med modo in vsem, kar ima rada. Zase pravi, da je deklica za vse. Trenutno je v prvi vrsti aktivna kot kolumnistka petkove priloge Financ, sodelavka pri reviji Ambient in modna urednica pri Projektu27. Je tudi vodja britanske blagovne znamke Agent Provocateur, ker meni, da je stvari včasih treba uravnotežiti s čem oprijemljivim. Čeprav je z desno nogo zmeraj nekje drugje, jo na Ljubljano veže bolestna ljubezen – taka, ki združuje tisto, kar najbolj obožuješ in hkrati najbolj sovražiš. Všeč so ji ljudje s hrbtenico, dobri romani, foie gras, jutra, ki se začnejo z dišečo turško kavo in Leonardom Cohenom, popoldnevi, ki se končajo z novim parom čevljev in večeri, ki se elegantno stopijo z nočjo.

Organizing team

Nina
Finžgar

Slovenska Bistrica, Slovenia
Organizer

Ursa
Svetelj

Ljubljana, Slovenia
Co-organizer
 • Maja Žnidar
  Vodja programa
 • Tamara Frankovič
  Program
 • Eva Brišnik
  Program
 • Nejka Golič
  Program
 • Monika Medved
  Program
 • Karin Humar
  Program
 • Tina Runko
  Program
 • Manja Turk
  Program
 • Živa Javeršek
  Vodja PR in promocije
 • Alja Žorš
  PR in promocija
 • Teja Žerdin
  PR in promocija
 • Romana Biljak Gerjevič
  PR in promocija
 • Blaž Grilj
  PR in promocija
 • Janja Brčič
  Vodja kreative
 • Petra Pance
  Kreativa
 • Urša Zorman
  Kreativa
 • Marinka Dolanc
  Kreativa
 • Eva Remic
  Kreativa
 • Pavlina Japelj
  Kreativa
 • Tilen Gorenšek
  Vodja sponzorstva in logistike
 • Sabina Levar
  Logistika in sponzorstvo
 • Tanita Hohnec
  Logistika in sponzorstvo
 • Sara Švegl
  Logistika in sponzorstvo
 • Barbara Vode
  Logistika in sponzorstvo
 • Vika Kuštrin
  Logistika in sponzorstvo
 • Maja Nučič
  Logistika in sponzorstvo