Lamia
x = independently organized TED event

This event occurred on
September 22, 2024
Lamia, Fthiotida
Greece

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Municipal Theatre of Lamia
Ipsilantou 24
Lamia, Fthiotida, 35100
Greece
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Lamia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Leo

O Leo είναι ένας indie τραγουδιστής - τραγουδοποιός με έδρα την Αθήνα. Η μουσική του κινείται κυρίως σε ξένα alternative pop μονοπάτια και βασικό στοιχείο στις εμφανίσεις του αποτελεί το live looping. Από το 2021 συνεργάζεται με τον Papazó με τον οποίον και εμφανίζονται σαν duo. Τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε και το πρώτο του single από το επερχόμενο τού ep (παραγωγή Papazó) με τίτλο "Just a Boy".

Adam Markakis

Στόχος του Αδάμ είναι να κάνει τις πόλεις πιο ζωντανές, βιώσιμες και δίκαιες μέσω του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού και της καινοτομίας. Είναι συνιδρυτής της Astylab, μιας μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας αφιερωμένης στη βελτίωση της αστικής διαβίωσης, και της Astylab Ventures, μιας επενδυτικής εταιρείας για αστικές τεχνολογίες. Επιπλέον, είναι συγγραφέας του κορυφαίου ελληνικού newsletter για τις πόλεις και τη ζωή μας σε αυτές. Τα ταξίδι του στην βελτίωση της αστικής ζωής ξεκίνησε με την ίδρυση της Kineo, συνδρομητικής υπηρεσίας μικροκινητικότητας η οποία σε μόλις δυόμισι χρόνια πραγματοποίησε πάνω από 315.000 ημέρες ενοικίασης προτού εξαγοραστεί.

Barbara Kondilis

Η Μπάρμπαρα Κονδύλη εργάζεται ως εμψυχώτρια για την αλλαγή (motivator for change), βασισμένη στην εμπειρία της ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία, δουλεύοντας στον τομέα της ψυχικής υγείας, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, με άτομα, ομάδες και οικογένειες, μεταβαίνοντας, στη συνέχεια, στη δημόσια υγεία και στον τομέα της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας. Έχει διδάξει για σχεδόν 20 χρόνια στην κολλεγιακή εκπαίδευση, αποκτώντας τη θέση της Επίκουρου Καθηγήτριας. Έχει ποικίλη ερευνητική και εκπαιδευτική/ συμβουλευτική εμπειρία, με έμφαση στην υγεία και την ευεξία, και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και βιβλία. Ίδρυσε τον πρώτο όμιλο Toastmasters στην Ελλάδα, φτάνοντας στο επίπεδο του «Distinguished oastmaster» από τους Toastmasters International. Είναι Συνιδρύτρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης σε Θέματα Εγγραματοσύνης Υγείας (Π.Ε.ΕΝ.Ε.Θ.Υ.).Τέλος, η Μπάρμπαρα Κονδύλη είναι Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Art, Graffiti in the City- AGC (Τέχνη, Γκράφιτι στην πόλη) από το 2023. H AGC έχει τη βάση της στην Αθήνα, αλλά εκτείνει τη δράση της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κινείται τα πεδία των τεχνών και του πολιτισμού στον δημόσιο χώρο. Εστιάζει στη συνύπαρξη και αλληλόδραση του γκράφιτι και της στρητ αρτ με τον αστικό δημόσιο χώρο, καθώς και στην επίδραση της σχέσης αυτής στους κατοίκους των πόλεων, ιδίως αυτών με ιστορικά κέντρα.

Chrysostomos Stamoulis

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Durham της Αγγλίας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις στην Ευρώπη, στην Ασία και στις Η.Π.Α. Τελευταία έργα του είναι: Holy Beauty. Prolegomena to an Orthodox Philocalic Aesthetics, εκδ. James Clarc, London 2022· Broken Bridges. An Introduction to Orthodox Fundamentalism, εκδ. Sebastian Press, Alhambra|California 2021· Φάγαμε ήττα. Κείμενα για τον αυτοεγκλωβισμό της Ορθοδοξίας, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2021. Για δύο θητείες (2011-2013 και 2013-2015) υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Από 1/9/2021 έως και 31/8/2024 υπήρξε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι Άρχων Διδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και μέλος πολλών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Θρησκευτικού Φονταμενταλισμού της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως. Είναι μέλος: της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος. του Διοικητικού Συμβουλίου του Κε.Δ.Α.Κ. (Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς). του The Maliotis Cultural Center Committee (Hellenic College|Holy Cross της Αρχιεπισκοπής Αμερικής). της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Θεολογία», της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Έκανε μουσικές σπουδές (φλάουτο, ανώτερα θεωρητικά) στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διευθύνει τη Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, η οποία από 1/9/24 μετονομάσθηκε σε Μεικτή Χορωδία «Φωνές» Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη σύνθεση και έχει εκδώσει έξι ψηφιακούς δίσκους.

Dimitris Dimitriadis

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι αφοσιωμένος στην «εξερεύνηση» του μέλλοντος και στον εντοπισμό των μέγα-τάσεων, των ασθενών σημάτων και της σύγκλισης των τεχνολογιών που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Είναι futurist και ειδικός στο σχεδιασμό των εταιρειών «του αύριο» και ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συγγραφέας του βιβλίου - 2049 Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας από την KEY BOOKS, μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα ως απαραίτητη συνθήκη προόδου. Ως ομιλητής, δίνει στο κοινό μια αισιόδοξη, αλλά προσγειωμένη άποψη για τα πιθανά μέλλοντα και πώς οι τεχνολογίες διαταράσσουν ό,τι κάνουμε, απαντώντας σε ερωτήματα που θα καθορίσουν την ανθρωπότητα: Πώς οι εκθετικές τεχνολογίες, όπως το AI, το blockchain και η εικονική πραγματικότητα, συναντώνται και διαμορφώνουν τον κόσμο μας; Έχει περάσει από τη σκηνή σημαντικών συνεδρίων και future labs για brands όπως η L’Oréal Paris, η Philip Morris International, World Learning, Digital Communication Network και η Johnson & Johnson και για διεθνείς φορείς όπως το U.S. Department of State, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Προοπτικής (CEP), TEDxAUEB, TEDxUniversityofMacedonia, TEDxMetropolitanCollege και πολλά άλλα. Ως ειδικός στον ψηφιακό μετασχηματισμό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τους ψηφιακούς κόσμους, η έρευνα του έχει παρουσιαστεί σε διεθνής εκδόσεις όπως η Herald Tribune, Fortune αλλά και στα ελληνικά στην Καθημερινή, Fortune Greece, Lifo, Athens Voice κα. Η μοναδική του ικανότητα να γεφυρώνει τους κόσμους της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας του επιτρέπει να δίνει πρακτικές κατευθύνσεις που βοηθούν τους ηγέτες να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες και να μεταμορφώσουν τους οργανισμούς τους. Εδώ και πολλά χρόνια εκπαιδεύει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να δίνει συμβουλές στην ανιψιά του όταν εκείνος δεν θα είναι εκεί.

Dimitris Triantafyllou

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Λαμία το 1989. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Το 2010, σπούδασε στο Politecnico di Milano στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (Master of Science in Architecture) με τίτλο «Resilient and sustainable strategies» του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης Katholieke Universiteit Leuven) στο Βέλγιο. Τον Ιούνιο του 2016 ταξίδεψε στην Τανζανία και συμμετείχε σε εθελοντική ομάδα για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος «Magereza» στην πόλη Moshi. Σήμερα, είναι επικεφαλής του Αρχιτεκτονικού Γραφείου VTria Architects, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, με ποικίλες Αρχιτεκτονικές Μελέτες, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί σε ποικίλα έντυπα και ψηφιακά μέσα σε όλο τον κόσμο.

Fay Makantasi

Η Φαίη Μακαντάση είναι Διευθύντρια Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις. Έχει διδάξει για πολλά χρόνια Μικροοικονομική Θεωρία και Θεωρία Παιγνίων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Η Διδακτορική της Διατριβή (Ph.D.) ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ με τίτλο “Trade Policy under Imperfect Competition”. Υπήρξε Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post-Doctoral fellow) σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε βραβεία/υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ». Πρόσφατα έλαβε ένα ερευνητικό βραβείο από το Hellenic Observatory του London School of Economics σε θέματα ευφυούς μοντελοποίησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν στην Ελλάδα, την έξοδο της από την κρίση και τον εκσυγχρονισμό της.

George Karampelias

Γεννήθηκε το 1946 στην Κ. Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967, φοιτητής της Ιατρικής ενώ το 1967-1973 σπούδασε Οικονομία στο Παρίσι. Το 1964 μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και μετά το 1966 δραστηριοποιείται εκτός κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συνελήφθη από τη δικτατορία, συμμετείχε στο «Αντιφασιστικό Κίνημα Ελλάδας» και δραστηριοποιείται στον «Μάη του ’68» στη Γαλλία. Στην Ελλάδα, μετά το 1974 δραστηριοποιείται στα εργοστασιακά σωματεία και σε κινητοποιήσεις υπέρ της Κύπρου. Μέλος της Οργάνωσης «Ρήξη (1980-1989), των «Οικολόγων–Εναλλακτικών» (1989-1993), της «Σπίθας» και του «Κινήματος Άρδην». Από το 1968 έως το 1974 εξέδιδε τον «Αντιφασίστα»· από το 1975 έως το 1979 το «Πολιτικό Δελτίο Πληροφόρησης»· από το 1979 έως το 1993 το περιοδικό Ρήξη. Από το 1995 εκδίδεται το Άρδην, το 2006 η εφημερίδα Ρήξη, το 2011 ο νέος Λόγιος Ερμής. Το 1980, δημιουργείται το «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο» και οι «Εναλλακτικές Εκδόσεις». Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία, και μετά το 1989 επικεντρώνεται στη μελέτη της ιστορίας, ως του επικέντρου των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα. Μπροστά σε μία παρακμή που απειλεί τους Έλληνες με ιστορική έκλειψη, απορρίπτει το σχήμα Αριστερά-Δεξιά, προτάσσοντας τη σημασία του έθνους και έναν «ελληνικό δρόμο» σύνθεσης ατομικού και συλλογικού μπροστά στα αδιέξοδα κολεκτιβισμού και ατομικισμού.

Kinteria

Τα Κιντέρια είναι ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2019 στην Αθήνα και ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Βασικός στόχος του σχήματος είναι το «γλέντι». Έχοντας ως έδρα την Αθήνα, που αποτελεί το κέντρο συγχώνευσης των παραδόσεων από όλη την Ελλάδα, παραδόσεων που επιβιώνουν στα ακούσματα του καθενός ανάλογα με τις ρίζες καταγωγής του, το σχήμα στις εμφανίσεις του παίζει και τραγουδά παραδοσιακά κομμάτια από την Ήπειρο ως την Θράκη και από την Μακεδονία ως τα Δωδεκάνησα. Βασική κατευθυντήρια γραμμή είναι ο σεβασμός και η αναβίωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της «ιεροτελεστίας» του γλεντιού και του χορού στη σύγχρονη εποχή.

Kinteria

Τα Κιντέρια είναι ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2019 στην Αθήνα και ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Βασικός στόχος του σχήματος είναι το «γλέντι». Έχοντας ως έδρα την Αθήνα, που αποτελεί το κέντρο συγχώνευσης των παραδόσεων από όλη την Ελλάδα, παραδόσεων που επιβιώνουν στα ακούσματα του καθενός ανάλογα με τις ρίζες καταγωγής του, το σχήμα στις εμφανίσεις του παίζει και τραγουδά παραδοσιακά κομμάτια από την Ήπειρο ως την Θράκη και από την Μακεδονία ως τα Δωδεκάνησα. Βασική κατευθυντήρια γραμμή είναι ο σεβασμός και η αναβίωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της «ιεροτελεστίας» του γλεντιού και του χορού στη σύγχρονη εποχή. «Κιντέρια» ή «Γκιντέρια» ονομάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Ηπείρου τα βάσανα. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό «keder», που σημαίνει λύπη-θλίψη. Γνωστό είναι το τραγούδι από τη Θεσσαλία «Όσα κιντέρια στο ντουνιά», όπου γίνεται απαρίθμηση των «κιντεριών» των ανθρώπων: αρρώστια, θάνατος και χωρισμός (είτε του έρωτα είτε της ξενιτιάς). Η επιλογή, επομένως, της συγκεκριμένης λέξης για το όνομα του μουσικού σχήματος βασίστηκε στο γεγονός πως τα «κιντέρια» αποτελούν, αν όχι τον κυριότερο, έναν από τους βασικούς πυρήνες της θεματολογίας των στίχων των δημοτικών τραγουδιών. Τα Κιντέρια έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες εκδηλώσεις, πανηγύρια, φεστιβάλ (Μουσικό Φεστιβάλ «Ρίζες», Μουσικό Φεστιβάλ «Γιούργια» κλπ.) και μαγαζιά στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, έχουν συμμετάσχει στη ραδιοφωνική εκπομπή «Το Δέντρο της μουσικής» της Δήμητρας Κόχιλα στο 2ο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και στην διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή «Ολόγραμμα» του Βασίλειου Κοκορομύτη στο metadeftero.gr. Έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως ο Χρήστος Τζιτζιμίκας, ο Δημήτρης Μπρέντας, ο Νίκος Σκαφίδας, ο Αλέξης Νόνης κ.ά. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον αστροφυσικό Α. Χιωτέλλη συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τα «180 Χρόνια Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Το σύμπαν ήταν μόνο η αρχή», με την παράσταση «Ουρανωδίες και αφηγήματα: ο έναστρος ουρανός στο παραδοσιακό τραγούδι» (6/7/2023).

Marios Novakopoulos

Ο Μάριος Νοβακόπουλος έχει σπουδάσει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Michalis Samolis

Ο Μιχάλης Σαμόλης, άστεγος από την εποχή της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια του και να βρει νέο σκοπό στη ζωή. Πλέον κατοικεί στον ξενώνα αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Εργάζεται ως πωλητής του περιοδικού δρόμου "Σχεδία" και ως οδηγός στις "Αόρατες Διαδρομές”, το κοινωνικό πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους. Με σύνθημα ότι η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα και σπουδαία, ο Μιχάλης προσπαθεί να βοηθήσει άλλους να ξεπεράσουν δυσκολίες. Έχει δώσει συνεντεύξεις διεθνώς, έχει εκπαιδεύσει φοιτητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έχει συμμετάσχει και σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Nikos Pappas

Ο Νίκος Παππάς έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη & Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιστορία & Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Επιπλέον, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην Πολιτική Επιστήμη με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία & Συγκριτική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Papazó

Ο Papazó (Βασίλης Παπαζώτος), ένας τραγουδοποιός, μουσικός παραγωγός και γιατρός που διατηρεί home studio στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο με άλλους καλλιτέχνες στο μπαλκόνι του κάθε Κυριακή και δημιούργησε ένα hype ρεύμα μέσα από την πλατφόρμα του TikTok του Instagram. Με φρέσκο ήχο και μια ξεχωριστή αισθητική ματιά, γέννησε μια αυθόρμητη, άμεση, πολυσυλλεκτική μπουάτ με ηλεκτρονικό ήχο (Live Looping), που παρασύρει τους ακροατές του, να τραγουδήσουν και να ονειρευτούν μαζί του! Εκτός από κιθάρα παίζει μπάσο, πλήκτρα, μαντολίνο κ.α. Παράλληλα, συνεργάζεται με αρκετούς καλλιτέχνες indie pop, rock, hip-hop και έντεχνο στο home studio του. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το “Ατελιέ” με τον Akyla και το Σεπτέμβριο αναμένεται το Video Clip για το αγαπημένο τραγούδι "Τ' αγόρια δεν κλαίνε".

Organizing team

Nikos
Gemelos

Lamia, Greece
Organizer