İzmir Atatürk Lisesi Youth
x = independently organized TED event

This event occurred on
March 9, 2024
İzmir, İzmir
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

DESEM 15 Temmuz Şehitler Salonu
Alsancak, DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, Cumhuriyet Blv No:144, 35210 Konak/İzmir
İzmir, İzmir, 35000
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dxİzmir ­Atatürk ­Lisesi ­Youth events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Andrea Franzoi

Andrea Franzoi has been the Secretary General of Intercultura (Italian Partner of AFS Intercultural Programs) since 2017. Before joining AFS, Andrea worked in journalism and public relations. He holds a master’s degree in Political Science at the University of Bologna and an executive master in Management of International Organizations at SDA Bocconi in Milan. He is former Board member for Intercultura and former Board member and Vice Chair for EFIL, the European Federation for Intercultural learning.

Bekir Zakir Çoban

Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana ve Mersin’de tamamladı. 1997 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora yaptı. Post-doktora çalışması için bir yıl İtalya’da Bologna ve Roma’da bulundu. Bir süre Minneapolis’teki Saint Thomas Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak çalıştı. Halen Ege Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde öğretim üyesidir. Geçmişten Günümüze Papalık, Hıristiyanlardan Önce Yahudilerden Sonra Hz. İsa, Türk Papa gibi kitapları, çeşitli çevirileri ve dinler tarihi alanında yayımlanmış birçok makalesi bulunmaktadır.

Berna Ayaz Akbaba

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nden 1999 yılında mezun olduktan sonra stajını İzmir Barosunda tamamlayarak mesleğe başlamıştır. 23 yıllık mesleki tecrübesi bulunmakta olup İzmir Barosuna kayıtlı olarak avukatlık mesleğini ifa etmektedir. Hukuk Bürosunda geniş bir perspektifte Türk ve yabancı müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Evli ve bir çocuk annesidir. Kanserli hasta çocuklara yönelik kurulan KİTVAK (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) yönetim kurulu üyesi, Kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar yapan Ege Inner Wheel Kulübü üyesi , Çocukların topluma kazandırılmasının amaçlandığı Barış Çocuk Orkestrası Derneği üyesi olarak sosyal sorumluluk projelerinde görev almaktadır.

Bilge Uzun

Kendini kadim kültürlerin öğretilerine, bu öğretilerin toplumsal ihtiyaçlarla sentezine adamış bir akademisyen, bir bilim insanıdır. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı’nda tamamlamış bir eğitimcidir. Doktora eğitimi sırasında Humboldt Üniversitesi’nde (Berlin, Almanya) misafir araştırmacı olarak görev yapmış, doktora sonrasında Yüksek Öğretim Kurumu’nda (YÖK) kazandığı başarı bursu ile Roehampton Üniversitesi (Londra, İngiltere), Klinik Psikoloji alanında doktora sonrası araştırmalarını (Post-Doc) tamamlamıştır. Hayatın sert duvarlarını çarptığı “Londoner” yaşamı sırasında karşılaştığı fark’andalık namı diğer mindfulness yaklaşımı, önce akademik sonra kişisel hayatını sarmıştır. Kavramı ve öğretilerin ardındaki felsefeyi anlayabilmek için çıktığı yolda kendini arayan gezgin bir bilgeye dönüşmüştür. İngiltere’de filizlenen felsefenin eğitimini Amerika’da tamamladıktan sonra Avrupa’da ve Güney Afrika’da aramışsa da modern uygulamaların kökenine inebilmek için ilgisi Doğu’ya yönelmiştir. Bulacağım ben bu Buda’yı” diye çıktığı yolda Japonya, Malezya, Tayland, Kamboçya’da iz süren Dr. Uzun, Buda’nın doğduğu topraklar olan Katmandu’dan olduğu yerlere, Hindistan’a ulaşmıştır. Dönüp dolaşıp dünyada aradığı felsefeyi Konya’da Rumi’de bulmuştur. Fark’anda Okullar Enstitüsü (Mindful Schools Institute) kurucusu olan Dr. Uzun’un çalışmaları bu arayış sonrası Kültüre Duyarlı Mindfulness yönelimini almıştır. Mindful Liderlik, İşyerinde Mindfulness, Mindful Okul ve Çocuklarla Mindfulness alanlarında bilimsel, kurumsal ve kişisel gelişim çalışmaları olan Dr. Uzun’un Uluslararası Yas Danışmanı, Psikodramatist, Adleryan ve Transaksiyonel Analiz Psikoterapisti unvanları da bulunmaktadır. Halen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Olarak görevine devam eden Dr. Uzun’un mindfulness uygulamalarını temel alan En Uzun Yollar Tek Adımla Başlar başlıklı psikoloji temelli kişisel gelişim kitabı bulunmaktadır.

Çağlar İşgören

16 Mart 1980’de İzmir’de dünyaya gelen M. Çağlar İşgören, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarında ve Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera (Şan) bölümünde eğitim görmüştür. Profesyonel anlamdaki tiyatro hayatına Turgut Özakman’ın “Fehim Paşa Konağı” adlı oyununda sahneye çıkarak başlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesinde muhasebe öğrenimi gördüğü dönemde birçok tiyatro kulübünde eğitmenlik yapmış ve tiyatrocu Haldun Dormen’in desteğini görmüştür. 2005 yılında Dormen’in desteği ile “Sahne Tozu Tiyatrosu” adıyla kendi tiyatrosunu kurmuştur. Haldun Dormen’in önerisiyle İzmir’in ilk cep tiyatrosu, Sahne Tozu Tiyatrosu’nun bünyesinde, “Sahne Tozu Cep Tiyatrosu” adıyla açılmıştır. 2009’da Sahne Tozu Tiyatrosu’nun çalışmaları, İzmir Gümrük’te bulunan 250 kişilik sahnede devam etmiştir. İzmir’de çalışmalarını sürdüren tiyatrolara destek vermek amacıyla “Sahne Tozu Tiyatro Ödülleri” adıyla verilmeye başlanan ve 2013’te adı “Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri” olarak değişen tiyatro ödülleri 2009 yılında İşgören öncülüğünde kurulmuştur.

Ferah Şenaydın

Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda akademisyen olarak görev yapmakta olan Öğr. Gör. Dr. Ferah Şenaydın, Avrupa Birliği SALTO gençlik eğitmenidir ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde uluslararası ve ulusal birçok gençlik eğitim, gençlik değişim ve eğitmen eğitimi projesinde eğitmen ve koordinatör olarak görev almıştır. Doktorasını üst biliş-bilişsel süreçler ve ikinci dilde dinleme performansı üzerine yapmış olan Şenaydın, çift dillilik, öğrenim psikolojisi, koçluk ve mentorluk, üstbiliş ve global beceriler alanında makale, kitap bölüm yazarlığı, konferans sunumu gibi akademik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Geçmişte uzun yıllar Avrupa Gönüllü Hizmeti program koordinatörlüğü ve mentorluğu yapmanın yanı sıra üstbilişsel farkındalık, beyin ve öğrenme, öz düzenleme, eleştirel düşünme ve medya okuryazarlığı gibi konularda çok sayıda gençlik beceri atölyesi düzenlemiştir. Eğitim Mentorluğu ve Koçluğu alanında Uluslararası sertifikaya sahip olan Şenaydın, bu alanda geniş saha deneyimine sahiptir. 2010 yılından bu yana EgeYouth Gençlik Kulübü, Ege Pedal Spor Kulübü, LİDOSK, gibi kuruluşlarda aktif olarak gençlik çalışmaları yürütmüş olup, 2017 yılında Pangea Gençlik Derneği’nin kurulmasına önderlik etmiştir ve gençlerin Erasmus+ programı aracılığıyla yurtdışı fırsatlarından yararlanmaları için gönüllü çalışmalar gerçekleştirmektedir. AP Programı kapsamında sertifikalı AP Psikoloji eğitmeni olan Şenaydın, halen Ege Üniversitesi’nde eğitici eğitmeni ve araştırmacı olarak ders ve seminerler vermektedir. Hayattaki mottosu ise “Geliş-Geliştir-Gülümse!”

Mert Can Kurum

Mert Can Kurum, 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazandı. Mezun olmadan birkaç oyun girişimi yaptıktan sonra önce Veripark Dubai, sonrasında Veripark İzmir ofislerinde çalışmaya başladı.Sonrasında tekrar oyun dünyasına dönerek, Masomo’da Online Kafa Topu oyunlarının geliştirilmesinde yer aldı. 2018 yılında Masomo’dan ayrılıp Ruby Games’i kurdu. Başlangıçta 2 kişi olan şirket, 3 yıl içerisinde 50 kişiye ulaştı. 2021 yılında hisselerinin bir kısmını ve 2024 yılında da tamamını, Angry Birds’ün geliştiricisi ve SEGA grubuna dahil olan Rovio’ya sattı. Şu anda aktif olarak, oyun sektörü ağırlıklı olmak üzere yatırımlar yapmaktadır.

Nejat Kutup

Ankara da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar, ODTÜ de Yöneylem Araştırması bölümlerinden mezun oldu. Sonrasında ODTÜ de Endüstri Mühendisliğinde Yüksek Lisansa aldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden de Mühendislik İşletmeciliği Yüksek Lisans derecesi aldı. Sanayide sırasıyla; Bilgi işlem müdürlüğü, Şirket yöneticiliği, Bilişim Teknolojileri yöneticiliği, Genel Müdürlük ve Genel Koordinatörlük görevlerinde bulundu. Sekiz yıldır İzmir Ekonomi Üniversitesi, Endüstri Sistemleri Mühendisliği bölümü dahil çeşitli üniversitelerde “Sanayide Bilgisayar Uygulamaları” ve “Uygulamalı Üretim Sistemleri” dersleri vermekte. Ayrıca Mutfak Sanatları bölümünde çeşitli dersler vermektedir.

Rıfat Yurttaş

1992 yılında doğan Rıfat Yurttaş’ın memleketi İzmir Çeşme’dir. Hukuk fakültesini kazanan Rıfat, gastronomi bölümü mülakatlarına katılmış ve mutfak sanatları ve yönetimi bölümünü okuyarak amatör olarak ilgi duyduğu mutfak alanında akademik eğitimler almıştır. Michelin yıldızlı şeflerden eğitim alan Rıfat, yüzlerce aşçıya eğitmen şef olarak eğitim vermiş, workshoplar düzenlemiştir.

Organizing team

Yigit Ayaz
Iseri

Organizer

Derya
Filiz

İzmir, Turkey
Co-organizer