Sepsiszentgyorgy
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 18, 2023
Sepsiszentgyörgy, Covasna
Romania

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Tamási Áron Theater
1 Piața Libertății
Sepsiszentgyörgy, Covasna, 520003
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sepsiszentgyorgy events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alex Benchea

Alexandru Benchea este un alpinist nevăzător, sportiv activ în cadrul Lotului Naţional de Paraclimbing, visul lui este să urce cele mai înalte vârfuri montane de pe fiecare continent - 7 summits. A escaladat 3 şi se antrenează pentru următoarele. Este o persoană care îmbrățișează provocările, iar la bază se consideră un explorator.

Áron Török

2008-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki oklevelével és Magyar Építész Kamarai tagsággal tért haza Sepsiszentgyörgyre, ahol azóta is markánsan veszi ki a részét, egy formálódó öko-regionális építészetet kereső, székelyföldi iskola erőfeszítéseiben.

Dan Dinu

Dan Dinu este fotograf de natură și regizor de film documentar. Este inițiatorul proiectului România Sălbatică și membru fondator Forona. Colaborează cu multe ONG-uri de mediu pentru proiecte de conservare a naturii, iar alături de Asociația România Sălbatică are mai multe inițiative de educare prin fotografie și film documentar.

Diana Lupu

Diana Lupu face parte din noua generatie de psihologi. În practica sa terapeutică însoțește familiile, relațiile de cuplu și adolescenții. Intenția sa este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. Motto-ul după care se ghidează în practica terapeutică și lentila prin care privește poveștile din cabinetare rădăcinile în teoria relațională:"Ne naștem din relații. Ne rănim în relații. Ne vindecăm în relații.” Convingerea ei este că înțelegerea limbajului relațional, construirea unei povești care să ofere sens și conștientizare de sine, contribuie semnificativ la calitatea relațiilor și a vieții. Ea scrie rubrica lunară #PsihoDescoperiri la Pagina de Psihologie, realizează Podcastul Și Eu Reușesc, unde stând de vorbă cu femei, care au învins violența și se implică în colaborări și proiecte media din sfera psihoterapiei.

Dr. Ildikó Túróczi

A Temesvári Orvosi Egyetemen végzett, majd családorvosként szakosodott. 2011-től szabadúszó orvos, hobbija a terepírás. Előbb egy kameruni kis törzsben dolgozott, ahol etnológiai, orvosi antropológiai kutatásokat is végzett, majd az Orvosok Határok Nélkül szervezetének önkéntese volt előbb Szudánban, majd egy dél-szudáni menekülttáborban.

Dr. Szilárd Fejér

Kémikus-kutató, a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam laboratóriumának vezetője. Kézdivásárhelyen nőtt fel, Szegeden végezte az egyetemet vegyész szakon, Cambridge-ben doktorált kémiából. Fő kutatási területe az önszerveződő rendszerek megértése. A koronavírus világjárvány elleni küzdelemhez Ő és kutatócsoportja széleskörű PCR teszteléssel, antitest teszt kifejlesztésével és hiteles információk közérthető közlésével járult hozzá.

Edit Miklós

Miklós Edit, olimpikon, alpesi síző. Két léccel a lábán bejárta a fél világot, majd, ahonnan indult oda tért vissza, Csíkszeredába.

Gabriela Chirilă

Gabriela Chirila, instructor de yoga cu certificare 500h RYT de la Yoga Alliance, a fondat YOGAbi în 2020, axat pe un stil inovator care îmbină tradiția yoga cu elemente de neuroplasticitate, mindfulness și dezvoltare personală. Cu peste trei ani de experiență în predarea yoga în persoană și online, YOGAbi se dedică îndrumării oamenilor către un corp sănătos, o minte echilibrată și un suflet fericit, inspirând prin clase, evenimente și articole să se reconecteze cu propria putere și măreție interioară.

Imre Nagy

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia bővített magyar csapatának volt tagja, lelkes könyvgyűjtő és még csak 12. osztályos diák. Már kiskora óta feltett szándéka, hogy minél többet tudjon meg a minket körülvevő világról és azokról a törvényekről amelyek jellemzik, majd mindezt tudást megoszthassa másokkal is.

Jób Barna Vásárhelyi

Alpinista favágó, erdőkitermeléssel kapcsolatos alkalmi munkákat vállal, lovasudvart működtet, rönk bútorokat készít és mindezek mellett hegyimentőként is tevékenykedik. A munka egyfajta szenvedély számára. 22 évesen neveli kiskorú, iskolás testvérét. Sok viszontagság után most végre úgy gondolja, hogy szeret élni, és a maximumot kihozni minden helyzetből.

Maia Morgenstern

Cunoscuta și îndrăgita actriţă Maia Morgenstern după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1985 a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. In momentul actual joacă pe scena diferitelor teatre din România și are roluri îndrăgite și în filme celebre. Talentul și etica ei de muncă excepțională au fost recunoscute cu numeroase premii pe scală națională și internațională. Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului. În 2017 primește titlul de Doctor Honoris Causa Artis din partea Universității de Vest din Timișoara, iar în 2018 devine Cetățean de onoare al Municipiului București.

Oana Șerban

Oana Șerban este autoarea și profesor la Universitatea din București, unde predă Filosofie Modernă, Estetică, Studii Culturale și Biopolitică la Facultatea de Filosofie. Este Director Executiv al CCIIF – Centrul de Cercetare pentru Istoria Ideilor Filosofice (UB) și, de asemenea, membru al Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă . Oana Șerban este autor de volume de ficțiune, cât și de filosofie.

Organizing team

Huba
Godri-Martis

Sfântu Gheorghe, Romania
Organizer

Raymond
Gheorghita

Sfantu Gheorghe, Romania
Co-organizer