PragueWomen
x = independently organized TED event

Theme: A Heroine is Wanted

This event occurred on
November 24, 2023
Prague 1, Praha 1
Czech Republic

Joan of Arc raises her sword above her head and takes her place at the head of the troops. Marie Curie Skłodowska travels near the front line during World War I with an X-ray machine she built herself to help with the early diagnosis of the wounded. Bobbi Gibb runs out of the bushes in Boston in the mid-1960s and joins the marathon disguised as a man. She becomes the first woman to finish the marathon and paves the way for millions of female endurance athletes. 16-year-old student Greta Thunberg provokes the whole world to discuss the future of planet Earth.

Every era has its heroes and heroines. How do we actually recognize a heroine? Are the criteria the same as for men? Is heroism always visible and recognizable? Who are we proud of today? Who do we need? Do we know how to perceive and appreciate our heroines? Can any of us be a heroine?

Let's meet our Joans and Maries and be inspired by the stories of those who are changing our world for the better. Because we still need it.

Klášter svaté Anežky
U Milosrdných 17
Prague 1, Praha 1, 110 00
Czech Republic
Event type:
TEDxWomen (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Prague­Women events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adéla Zrubecká

Adéla Zrubecká je první českou diplomovanou aromaterapeutkou a úspěšnou podnikatelkou. Miluje svět přírodních vůní a už téměř třicet let do něj zájemce zasvěcuje. Během emigrace vystudovala aromaterapii na prestižním Institutu Tradiční Přírodní Medicíny a Aromaterapie v Londýně a v roce 1995 si otevřela vlastní praxi pro klienty. Je lektorkou Institutu aromaterapie a autorkou několika populárních knih o aromaterapii, naposledy Voňavých léčivých pohádek pro děti. Od roku 2004 je spolumajitelkou společnosti Nobilis Tilia, dnes přední české značky v oblasti certifikované přírodní kosmetiky s aromaterapeutickým účinkem.

Helena Dařbujánová

Helena Dařbujánová je renomovaná architektka, proslavil ji ale design nábytku. Za její prvně navržený kousek, houpací křeslo KOKO, získala v roce 2012 nominaci na Objev roku v Czech Grand Design, Ve stejném roce založila vlastní značku, v roce 2014 otevřela svůj showroom v Praze. Získala i 6 národních cen EDIDA (Elle decor international design awards). Český design pravidelně reprezentuje na výstavách a veletrzích po celém světě.

Ivana Dostálová

Ivana Dostálová je respektovanou fotografkou a autorkou víc než stovky obrazů. Svoje díla vystavuje po celém světě. Původně se věnovala vědě. Ve své profesi se věnovala pacientům s mentální anorexií i obezitou, studovala neurobiologii a pracovala na klinických studiích. Fotografie Ivany Dostálové byly několikrát nominované v soutěži Czech Press Photo. Kromě vlastní umělecké činnosti vytvořila i originální metodu terapeutické fotografie.

Johanna Nejedlová

V roce 2016 spoluzaložila neziskovou organizaci Konsent, která se zabývá problematikou sexuálního obtěžování a obecně sexuálním vzděláváním, zasazuje se i o úpravu definice znásilnění. Konsent pořádá workshopy, vytváří vzdělávací videa a vydává publikace, které v tématu vzdělávají děti i dospělé a boří mýty o sexuálním násilí v mediálním prostoru. V roce 2019 získala ocenění Women of Europe v kategorii Woman in Youth Activism. V roce 2020 ji časopis Forbes zařadil do výběru 30 pod 30, tedy třiceti výrazných osobností pod třicet let. Ve stejném roce ji zařadil do svého žebříčku 2020 Bitch 50, významný americký feministický server Bitch Media, který každoročně oceňuje osobnosti, jež se ve světě zásadně podílejí na vytváření lepší a rovnější společnosti. Pravidelně přispívá svými komentáři a fejetony do různých médií. zavřít

Kateřina Jonášová

Na cestu ženského aktivismu ji přivedla práce pro proFem a téma domácího násilí. Působila v Gender Studies v týmu Paměti žen jako sběratelka příběhů. Biografické vyprávění se stalo její vášní. Založila genderovou agenturu gitA, platformu Prezidentka.cz a společně s Lenkou Papadakisovou projekt Učíme se příběhy. Z mediálního prostředí postupně utekla k divadlu. V současnosti působí jako dramaturgyně Divadla Na Fidlovačce. Kromě divadelní tvorby se zabývá transgenderem, komunitním školstvím a ženským podnikáním. Má dvě děti.

Lenka Žlebková

V oblasti kongresové turistiky se pohybuje od roku 2008, kdy byla zvolena členkou představenstva a později jmenována ředitelkou Prague Convention Bureau. V této pozici pomohla Praze k přednímu místu na žebříčku světových kongresových destinací. Od roku 2020 stojí v čele Kongresového centra Praha jako vůbec 1. žena ve více jak 40-ti leté historii. Budovu začala řídit v počátcích pandemie koronaviru. Z centra byznysu se tak po dobu dvou let stalo očkovací a po začátku ruské agrese na Ukrajině i uprchlické centrum. Je milovnicí tance a mámou tří synů, několik let se také otužuje.

Martina Izingová

Martina sama prošla popáleninovým úrazem. Dnes tuto zkušenost zúročuje v pomoci těm, kteří se ocitají v podobné situaci. V roce 2018 spolu s kamarádkou Simonou Riedlovou založila platformu Burn Fighters, v rámci které se lidé s popáleninami i jejich blízcí mohou setkávat, získávat informace, vyměňovat zkušenosti a najít pomoc a podporu. Martina také pracuje v organizaci Spolu s vámi, která se zaměřuje na aktivizace seniorů a osvětové workshopy o životě se zrakovým hendikepem.

Natálie Fulínová

Studentka architektury Natálie Fulínová propadla base jumpingu. Sílu budov si tak zkouší na vlastní kůži, součástí tohoto extrémního sportu je totiž skákání z pevných objektů. Jde o kombinaci skydivingu a horolezectví, nedílnou součástí těchto sportů je cestování, díky kterým poznává svět a lidi v něm. Natálie je cílevědomá a stále překonává své fyzické hranice. Vyhledává nekomfort, potlačuje bolest a ráda se neustále učí novým věcem.

Viola Hortová

Viola miluje krásná místa, umění a usiluje o udržitelnou budoucnost. Po studiu krajinářské architektury na ČVUT se rozhodla přestěhovat do Anglie, kde se věnuje oboru, který vystudovala a stojí v čele neziskové CIC (Community Interest Company) firmy s názvem SocieTree. Jejím cílem je rozšíření povědomí o propojení mikrolesů s moderními městy pro budoucí generace. Viola věří ze kreativita, přemýšlení ‘out of the box’ a spojení s přírodou je cestou k úspěšnému zdolání klimatických nástrah dnešních dní.

Organizing team

Markéta
Jedličková

Prague, Czech Republic
Organizer

Denisa
Dufková

Prague, Czech Republic
Co-organizer