Reset
x = independently organized TED event

This event occurred on
December 2, 2023
Istanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

The Grand Pera Emek Sahnesi
Hüseyinağa, İstiklal Cd. No:56, Beyoğlu
Istanbul, İstanbul, 34435
Turkey
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Reset events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Andaç Özalp Dalva

Ayşe Gül Andaç Özalp Dalva, 2 çocuk, 2 köpek ve 3 kedi annesi. Bilişim ve tekstil alanında çeşitli şirketlerin kurucu ve yönetici ortağı olarak çalıştı. İTÜ Tekstil Mühendisliği ve AÜ Adalet bölümlerinden mezun. Halen İÜ’nde Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi 2. Sınıf öğrencisi. Her daim öğren(i)ci, kendini bildi bileli bir umut çiftçisi. Sokak hayvanları için yaptığı çalışmalar ‘Bir Hayvanı Sevmekle Başladı Herşey’ adlı kitap ve ‘Taş Kafa’ adlı belgeselde yer aldı. ‘Beni Sev’ adında bir şiir kitabı bulunmakta. 6 Şubat 2023 depremi sonrası Hatay Samandağ’da Atölye Avangard adlı güzel sanatlar atölyesi ile Üniversite Kitap Kafe adlı eğitim/sosyalleşme alanının kurulmasında rol oynadı. Bunları Birleşmiş Eller Gençlik Merkezi adı altında kalıcı hale getirdi. Samandağlı çocuk ve gençler için çok sayıda atölye çalışması, gezi, mentörlük ve eğitim projeleri gerçekleştirdi. Bu faaliyetleri sürekli kılabilmek için çalışmalarına devam etmekte.

Bahar Çelik Omur

Organik ve temiz beslenme dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Taze Mutfak’ın kurucu ortağı olan Bahar Çelik Omur, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat tarihi Mezunu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başladığı Müzecilik yüksek lisans eğitimi sonrası restorasyon projelerinde uzman sanat tarihçisi olarak çalıştı. 2014 yılında eşi ile birlikte tazemutfak.com’u kurdu. 2015 yılında ise müşterilerinin yüz yüze olma talepleri doğrultusunda İstinye’deki mağazalarını açtılar. Taze Mutfak ilkelerinden ödün vermeden yoluna devam ederken Bahar Çelik Omur şimdilerde bir kamu sanat kurumunda yöneticilik yapıyor. Öğrenmeyi ve öğrendiklerini sevdikleri ile paylaşmayı seviyor. Kendini bildi bileli başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyor.

Berat Haznedaroğlu

Berat Haznedaroğlu lisans eğitimini 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde tamamlamış olup, 2005 yılında Villanova Üniversitesi’nden yüksek lisans, 2010 yılında Kaliforniya Üniversitesi-Riverside’dan doktora derecelerini almıştır. Uygulamalı mikrobiyoloji, biyoteknoloji ve fonksiyonel genetik alanlarında uzmanlaşan Dr. Haznedaroğlu doktora sonrası çalışmalarını Yale Üniversitesi’nde tamamlayarak Türkiye’ye geri dönüş yapmıştır. Dr. Haznedaroğlu TÜBİTAK, NSF, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İngiliz Bilimler Akademisi tarafından fonlanan projelerinde mikroalg ve siyanobakterilerin sistem biyolojileri üstünde çalışmakta olup gıda, ilaç, enerji, ve çevre alanlarında ürün ve uygulama geliştirmektedir. Yakın zamanda Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanı (BAGEP), FABED Eser Tümen Araştırma Ödülü, Royal Society Newton Fellowship ile ödüllendirilen Dr. Haznedaroğlu, halen Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmakta olup; İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojiileri Ar-Ge Merkezi direktörlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi müdür yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.

Beril Özlem Leylek

MD
Dönüştürücü lider, kurucu, yönetici, proje yaratıcısı, medikal estetik uzmanı tıp doktoru, girişimci, ilkleri yapmayı sever, GAGİKAD Başkanı, eğitmen doktor, uluslarası konuşmacı, poliklinik ve akademi sahibi, pozitif ilimci, kadın aktivisti ,takım programlayıcısı, siyasetçi, geri dönüşümcü, ödüllü matematikçi,kalemi iddialı, gerçekçi, Cumhuriyetçi, vatansever, anne, güzelleştirici, yüz sanatkarı ,gezgin, dalgıç, sualtı fotoğrafçısı, kayakçı, cesaretli, korkusuz doğrucu, hedef tahtası, yardımsever, halkçı, mücadeleci, istikrarlı ve hedefe ulaşmadan asla vazgeçmeyen bir ışık koşucusudur.

Buğrahan Çayır

Buğrahan Çayır, İstanbul Bakırköy’de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul’da bitirdi. Edirne Trakya Üniversitesi’nde okuduğu dönemde Control+Z grubuyla beraber ‘Battle of the Bands’, ‘Rock’n Dark Express’ gibi müzik yarışmalarında birincilikler elde ettikten sonra solo kariyerine 2015 yılında Delibal filminin müziklerinden biri olarak hatırladığımız ‘Kal Yanımda’ ile başladı. Vuslat, Ego, Aşk ve Umut gibi birçok diziye şarkılarıyla konuk olan şarkıcı, kendi yazdığı sözlerini ve bestelerini müzikseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Eda Özyurt

Eda kendini; gündüzleri yaratıcı drama ve yoga eğitmeni, akşamları komedyen olarak tanımlıyor. Uzun yıllar profesyonel olarak tiyatro yapan Eda hayatta kalabilmek adına kurumsal hayatı bırakmıyor. Bir zamanlar gündüzleri stilettosuyla bankacı, hafta sonları kırmızı perdeyi arayalıp oyuncu olarak sahneye çıkan Eda, şimdilerde hayat felsefesi olarak performans sanatçılığında edindiği bilgi ve birikimi eğlenceli kurumsal eğitimler haline getiriyor. Sahnede “Uyanan Güzel” Stand-up gösterisi ile “uyanana kadar başına gelenleri” anlatan Eda, interaktif sahneleri çok seviyor.

Ekin Al

Ekin Al daha iyi bir dünya yaratmanın peşinden giden bir etki tasarımcısı. Özel sektör, kamu, sosyal girişimcilik, sivil alan gibi pek çok farklı alanda olan ve alanlar arası etki odaklı etkileşimler kurmak için çalışan bir bağlantı noktası. Kendini birçok açıdan baktığında bir generalist olarak tanımlayan Ekin, adil bir dünya için yeni sistemlerin tasarımları ilgilenirken özel sektörün dönüşümünde pek çok kurumun etki odaklı projelerinde ve dönüşüm süreçlerinde yer alıyor. Gençlik, onarıcılık, eşit ve adil yaşam gibi alanlarda savunuculuk yapan Ekin sürdürülebilirlik ve sosyal etki odağında pek çok topluluk ve sosyal girişim ile birlikte çalışıyor. Onarıcı ve dağıtıcı bir ekonomi tasarlamakla uzun yıllardır ilgilenen Ekin, Doughnut Ekonomisi Türkiye Topluluğunun ve onarıcı sistemler yaratmak ve dönüşümü kolaylaştırmak için süreçler tasarlayan bir etki alanı olan Onarım Atölyesi | Regenerative Impact Space’in de kurucusu.

Esra Baykal

Perakendeden gıdaya, otomotivden mobilyaya, bankacılıktan sigortaya sektörüne kadar farklı alanlarda stratejik iletişim danışmanlığı yapmaktadır. İngiltere’nin en prestijli kurumsal sosyal sorumluluk ödüllerinden Green Apple’ı, CSR Europe’da Birincilik ödülünü, 2 kez Effie Türkiye ödülünü, Peer Awards’da yine büyük ödülünü destek verdiği ajanslara ve markalara kazandırmıştır. Anne, çocuk markaları konusunda uzman bir stratejist olan Esra Baykal, 2019 yılında Türkiye’deki farklı anne profillerini keşfeden ve bu annelere ulaşmak isteyen markalara bir başucu kitabı niteliğinde olan “Anneleri Anlayan Marka Olmak” kitabını yazmıştır. Reklam Yaratıcıları Derneği ve Marka Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir. Anne Meclisi “Danışma Kurulu Üyesi”dir.

Işıl Boy Ergül

Işıl Boy Ergül, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünde, yüksek lisansını Eğitim Teknolojileri üzerine Manchester Üniversitesinde, doktora eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesinde Eğitim Teknolojileri üzerine tamamlamıştır. 10 yılı aşkın süredir Türkiye ve yurt dışında eğitim teknoloji alanında çeşitli eğitimler veren Işıl Boy Ergül, Eğitim Teknolojileri Zirvesi (ETZ), TeacherX öğretmen eğitim platformunun ve CertifiX, öğrenciler için blockchain tabanlı sertifika yönetim sisteminin kurucusudur.

Mehmet Gürkan Tığoğlu

Nazilli Hayvan Hakları ve Doğa Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haytap - Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Mehmet Gürkan Tığoğu Afet Arama & Kurtarma, Hayvan Arama & Kurtarma çalışmaları dışında, demircilik ve grafik tasarım çalışmaları yapıyor. Zamanının çoğunu Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde hayvan kurtarma ve doğa çalışmaları için kullanıyor. Gönüllü olarak bir çok sivil toplum hareketinde edindiği tecrübeleri şimdilerde ve yakın geçmişte çeşitli afetlerde ve yerel örgütlenmelerde kullanarak gönüllülük bilinciyle toplumsal farkındalık çalışmalarını sürdürmekte.

Merdol Can Dinçer

Çocukluğumda iç sesimin yönlendirmesiyle; objektif ve evrensel gerçekleri arama yoluna çıktım. Kainatın neresine gidersen gidelim kabul görecek varoluş yasalarını ararken içsel gözlem evleri oluşturdum; bedenin yaşamasına izin verirken kendimi özümün sesini duymaya ve varoluşu anlamaya adadım. Yoğun özsel çalışmalar ve kadim öğretilerin yöntemleriyle meditasyon teknikleri geliştirdim. Hindistan’da meditasyon, ses ve titreşimlerle şifa eğitimleri aldım. Aldığım çağrı ve anın ihtiyacı ile çeşitli alanlarda uzman dostlarla bir’lik içinde çalışarak ve “kişi kendinin şifacısıdır” gerçeğiyle şifa alanları açmaya, bireysel ses terapileri uygulamaya, titreşim bilimini ve bilgilerini yaymaya devam ediyorum. Kişi, tanımlardan özgür olduğunda algı alanını genişletecek potansiyelin ışığını açığa çıkaracak iradeyi canlı tutabiliyor. Kendimizi tanımladıkça bu tanımlar olan ile algımız arasında kırılma yaratıyor. Birbirimizi zaten tanıyoruz. Bunun için hislerimizde derinleşmemiz yeterli.

Mukaddes Usta

1976 İstanbul doğumlu ilkokul mezunu, evli ve iki evlat annesiyim. 1992 yılından beri Rize’de ikametgah etmekteyim. Hayatın bana en büyük mucizesi olan evladım Yusuf’a sahibim. Diğer özel evlatlarla beraber olup nefes aldığım sürece onların hayatına dokunacağım.

Oktay Şenol

1992 Antalya doğumlu komedyen 2016’da Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 2012’den beri radyo programı ve 2016’dan beri sahnede stand-up gösterileri yapıyor. Pandemi döneminde sahneler kapanınca “Sokak müzisyeni oluyorsa sokak komedyeni de olur” diyerek sokakta stand-up'lar yapmıştır. Bir ilk olan bu proje sokakta, sosyal medyada ve basında ilgiyle karşılanmıştır. Komedyen Oktay Şenol, Exxen platformunda yayınlanan Stand-up Evreni’nde ve Gain platformunda yayınlanan “Şaka Bi Yana” programında yer almıştır. Oktay Şenol, sosyal medyada yaptığı skeçlerle ve stand-up gösterileriyle yüzleri güldürmeye devam ediyor.

Olcay Silahlı

Olcay Silahlı, Türkiye’de örnek bir sosyal girişim kurma arzusu ve Dünya adına etki odaklı çalışırken gençlere örnek olma misyonunu üstlenerek 2016 yılında ortağıyla birlikte Fazla’yı kurmuştur. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda teknoloji tabanlı, bütünsel atık yönetimi çözümleri geliştiren Fazla; ilk faaliyet yılında UNDP tarafından desteklenen 9 girişimden tek Türk girişim olmuştur. Silahlı, 2018 yılında, konuşmacı olarak New York Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na davet edilmiş, Cenevre’deki Social Good Zirvesi’ne katılmış ve Thought For Food elçisi olarak seçilmiştir. Kurucusu olduğu sosyal girişim aracılığıyla gerçekleştirdiği etki odaklı çalışmalar sebebiyle küresel ölçekte değer yaratan liderlerin seçildiği Meaningful Business 100 listesinde yerini almıştır. Silahlı, 2022 yılında B Corp ağının parçası olan Fazla’da CEO olarak kariyerine devam etmektedir.

Özgür Alaz

Değişen, dönüşen ve dalgalanan yaşamımızda daha iyi bir gelecek yaratmak için iş geliştirme ve strateji danışmanlığı hizmeti sunuyor. Türkiye’nin ilk sosyal medya ajanslarından Promoqube’un kurucularından. İlhamOlsun bülteni ile yeni görme ve yaşama biçimleri üzerine ilhamlarını haftalık olarak paylaşıyor.

Özgür Ahmet Köse

Özgür Ahmet Köse, İstanbul Üniversitesi’nde tamamladığı mesleki eğitimi sonrasında 2000’lerin başından itibaren çeşitli reklam ajanslarında tasarımcı olarak kariyerine başlamıştır. İlerleyen zamanlarda kurucusu olduğu ajanslarla, global ve ulusal birçok ödül kazanmış, yüzlerce KOBİ ve girişimcinin marka hikâyesini yönetmiştir. Meta mentorü olarak TOBB iş birliğiyle Türkiye genelinde 15 ilde 10.000’in üzerinde girişimciye fiziksel olarak marka hikâyesi eğitimleri vermiştir. Global ve ulusal markaların kurum içi eğitimlerinde marka farkındalığını artıran seminerler, workshoplar ve eğitimler verirken aynı zamanda girişim programlarında jüri ve lider mentor olarak yer almaktadır. Akademik kariyerine İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak başlamış ve halen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Girişimcilik Bölümü’nde Marka Yönetimi ve Girişimsel Pazarlama derslerini aktif olarak vermektedir. Aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi İşbirliği ile Marka ve Hikâye Tasarımı adlı sertifikalı eğitim programlarını vermeye devam etmektedir. Halen Türkiye’nin ilk marka ve hikâye tasarım ajansı olan Brand Story Agency’de ekibiyle beraber “Markalar ikiye ayrılır; logosu olanlar ve hikâyesi olanlar” mottosuna uygun bir felsefeyle markaların yolculuklarına eşlik etmeye ve ilham vermeye devam etmektedir.

Sinem Çelik

1979 Adana doğumlu olan Sinem Çelik, Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunudur. 2002 yılında profesyonel yaşamına başladığı moda endüstrisinde, pazarlama ve uluslararası satış alanlarında 15 sene çalışmıştır. Ardından 2017’de kurumsal rolünü bırakarak, sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla etki platformu BluProjects’i kurmuştur. Halen bu platform altında, Sürdürülebilirlik danışman ve eğitmeni olarak, sosyal ve çevresel etki odağında çalışmaya ve markalara sürdürülebilir çözümler yaratmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi ve Amsterdam Fashion Institute‘ta akademisyen rolü ile gelecek nesillere ilham ve bilgi aktarmaktadır. Ayrıca sektör–akademi iş birliklerinde köprü görevi üstlenmektedir. Sürdürülebilirliğin bir yaşam biçimi olduğu inancıyla, doğaya yakın yaşamayı seçmiş ve seramik yaratımı yaptığı atölye-evinde bu yaşam tarzını deneyimlemektedir. Çeşitli podcast, makale ve konuşmalar aracılığı ile kitlelere seslenir ve farkındalık sağlamaya liderlik eder.

Tuba Ulu

Uzun yıllar Türkiye’nin en büyük ajanslarında reklamcılık yapan ve ödüllere doyan Lady Malumat, reklamcılığı zirvede bırakıp dört yıl önce komedyenliğe başladı. Yaklaşık on yıl drama eğitimi aldıktan sonra oyuncu değil hikaye anlatıcısı olmaya karar verdi. Reklam yazarlığıyla birlikte anlatmaya başladığı hikayelere stand-up’larında devam ediyor.

Turan Hançerli

1975 yılında Tokat’ta doğdu. 1993 yılındaki bir kaza sonucu iki kolunu kaybetti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve 2011 yılında Bilgi Üniversitesi’nden Ekonomi Hukuku alanında yüksek lisans derecesi aldı. Uzun yıllar boyunca aktif olarak avukatlık ve marka-patent vekilliği yaptı. Türkiye Sakatlar Derneği’nde 12 yıl Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Ayrıca Türkiye Sakatlar Konfederasyonu'nda Hukuktan Sorumlu Genel Sekreter olarak görev yaptı. Uluslararası alanda engellilerin hakları için çalıştı ve Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi kapsamında “Gölge Rapor” hazırlanmasında yer aldı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Avcılar Belediye Başkanı seçildi. Evli ve 2 çocuk babası.

Ümit Ünker

Ümit ÜNKER, yazar, konuşmacı ve alanında uzun yıllara dayanan deneyime sahip kıdemli bir eğitmendir. Eğitim alanındaki uluslararası çalışmaları nedeniyle Education 2.0 tarafından "Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü"ne layık görülmüştür. Uluslararası Kalite Ödülleri kapsamında "Yılın En İyi Eğitim Lideri" ödülünü almış ve iş dünyası ile girişimcilik alanında "Yılın En İyi Eğitmeni" ödülüne değer bulunmuştur. "Değer Odaklı Satış", "4 Adımda Satış" ve "Dönme Dolap" kitaplarının yazarıdır. Ayrıca Milliyet dijitalde köşe yazarlığı yapmış ve Harvard Business Review blogunda da yazılarını paylaşmaktadır. Akademi Derneği'nin onursal üyeliğine seçilen ÜNKER, aynı zamanda National Association of Sales Professionals (NASP) bünyesinde de yazarlık yapmaktadır. 12 yıldan fazla süredir TEDi Eğitim ve Danışmanlık şirketinde Kurucu, Genel Müdür olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Zeynep Kedikli

35 senedir Balat’ta oturuyorum. Şu an çalıştığım Derneğin hizmet sağladığı çocuklarla aynı şartlarda, aynı ortamda büyüdüm. Bundan 21 sene öncesine kadar ben de burada yaşayan herkes gibi bu ortamdan kurtulmanın hayallerini kurdum. Ta ki tam bu hayalim gerçekleşmişti ki; yatılı okuldaki öğretmenimi mahalle kahvesinin karşısındaki etrafı camlarla kaplı bir derslikte çocuklarla resim yaparken rastlayana kadar. Belki de ilk defa küçük benleri fark ettim o derste; Zeynepleri, Ayşeleri, Alileri… Dersten sonra öğretmenim beni derneğe götürdü ve oradaki diğer gönüllülerle tanıştırdı. Filiz abla, Sam, Gülay, Özlem’le…14 yaşındaydım, Oradaki herkesten küçüktüm ve başlangıçta onlara ayak bağı olmaktan korktum ama 21 seneye yakındır burada gönüllüyüm. Sabahları çocukların, ‘öğretmenim günaydın’ diyen seslerini, bir avuç gönüllüyle ev ev dolaşıp saha araştırması yapmanın zevkini, ‘öğretmenim’, ‘Zeynep abla’ diye başlayan birçok mektubumu, sabahları selam verdiğim sokakta başörtü diken kadınların sıcak bakışlarını, yerimde gözü olan küçük öğrencilerimi, sınıfta kendi kişisel düşüncelerini bizlere aşılamak isteyen öğretmenime nasıl cevap vereceğimi, bir matematikçiyle bir psikologun nasıl tartıştığını, Balat ile başlayan cümlelerimde, kurtulmak fiilini bir daha asla kullanmamayı ve daha birçok güzelliği buna borçluyum.

Organizing team

Ali
Ustundag

Istanbul, Turkey
Organizer

Efe
Ersoy

Co-organizer