Besiktas
x = independently organized TED event

Theme: Değişime Öncülük Et

This event occurred on
June 24, 2023
İstanbul, İstanbul
Turkey

İklim krizi temalı bir TEDx etkinliği olan TEDxBeşiktaş Countdown etkinliği bu sene “Değişime Öncülük Et” temasıyla ülkemizde düzenleniyor!

"Değişime Öncülük Et" temasıyla; bu uğurda çıkartılacak her sesin, alınacak her aksiyonun önemi ve değişimin kendisi olduğumuz anlatılacak.

İklim krizine karşı harekete geçmiş, değişime ve gücüne inanan, alanında fark yaratmış isimler bizlerle olacak, hikayelerini dinleyecek, ilham alacağız.

Program Akışı

Açılış - 13.25 - 13.35

Doğanay Tolunay - 13.40 - 13.58
Deniz Sağdıç - 14.00 - 14.18
Uygar Özesmi 14.20 - 14.38

Ara - 14.40 - 15.00

Yasemin Uluçınar - 15.10 - 15.28
Fırat Neziroğlu - 15.30 - 15.48
Melike Dirikoç - 15.50 - 16.08
Zeyn'el Günbek - 16.10 - 16.28

Zeyn'el Günbek Konseri - 16.30- 16.40

Kapanış - 16.45

Feriye Sarayı
Yıldız, Çırağan Cd. No:44 Beşiktaş
İstanbul, İstanbul, 34347
Turkey
Event type:
Countdown (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Besiktas events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Deniz Sağdıç

Sanatçı
Sanatçı Deniz Sağdıç Mersin, Türkiye’de dünyaya geldi. Sanata yönelik ilk üretimleri çocuk yaşlarda ailesine ait cam atölyesinde gerçekleştirdiği vitray çalışmalarıdır. Liseden sonra Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nü kazandı ve fakülte birincisi olarak mezun oldu. Genç yaşlarda olgunlaştırdığı, geleneksel Ebru Sanatı’nı akla getiren üslubu kısa zamanda adeta imzası haline geldi. Sanatının ilk yıllarından itibaren çoğunlukla yağlıboya olmak üzere heykel, baskı ve gravür gibi farklı tekniklerde ustalaştı, video ve yeni medya alanlarında çalışmalar üretti. Uzun yıllar kadının toplumdaki yerini sorunsallaştıran araştırma ve projeler geliştirdi. Bu konudaki proje ve makale çalışmalarıyla Sanat Yüksek Lisans derecesi aldı. Çeşitli sivil toplum kurum ve örgütleriyle kadını temel alan çalışma ve işbirliklerinde bulundu. “Ready-ReMade” olarak isimlendirdiği projesiyle; atık hale gelmiş kimi objeleri bir araya getirerek“tüketim”alışkanlıkları üzerine yeniden düşünmeyi amaçlamaktadır.

Doğanay Tolunay

Orman Yüksek Mühendisi
Orman Yüksek Mühendisi, Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay, eski bir köy enstitü olan Kepirtepe Öğretmen Lisesini parasız yatılı okumanın sorumluluğunu taşıyan akademisyendir. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak akademik hayata atılmıştır. Orman ekosistemleri üzerine yaptığı çalışmalar önceleri çevre kirliliği, sonrasında ise iklim değişikliğiyle mücadele konularına evrilmiştir. Çok sayıdaki makale ve projesine ek olarak bilginin raflarda kalmaması için bilgiyi topluma yaymaya çalışmaktadır. Bu amaçla birçok STK’nın bilim kurulunda yer almakta, yaşam alanlarını savunan köylülere destek olmaktadır. Şu anda Türkiye İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planının ekosistem ve biyolojik çeşitlilik bölümünü hazırlamaktadır.

Fırat Neziroğlu

Dokuma Sanatçısı
önce okullar* okudu... dans etti... bol bol dokudu!.. sonra kendini sökmekle başladı işe, amacı tanımaktı kendini ve dünyayı; dans ederek... dokuyarak... ve de dokundurarak!... Norveç Kraliyet Büyükelçiliği himayesinde Oslo'ya, Tayland Kraliçesi Sirikit'in doğum günü kutlamaları nedeniyle, Kraliçenin kendisine özel bir kumaş dokumak üzere Tayland'a, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye bir sanat eseri dokumak üzere Katar'a davet aldı. İngiltere'den gelen bir istek ile Ingiltere Kraliçesi Queen Elizabet'in bir portresini dokudu ve teslim etti. İsveç Krallığı tarafından gelen özel bir davet ile eserleri İsveç'te sergilendi. Dünyanın en önemli lif sanatı etkinliği olan Lozan Bienaline davet aldı ve yine dünyanın en önemli müzayedelerinden Chiristie's'e kapak oldu. New York Fashion Week'de defile yaptı. Kurduğu ModernDansLAB klasik bale-modern dans topluluğu ile birlikte hayallerini sahne üzerinde gerçekleştiriyor...

Melike Dirikoç

Hayvan Hakları Savunucusu/Aktivist
Melike İstanbul’da doğdu ve hep burada yaşadı. Lisansını psikoloji, yüksek lisansını ise medya ve iletişim alanında tamamladı. 2016 yılında hayvanlara yapılan sistematik şiddet ve baskıyı fark ettikten sonra tam zamanlı aktivizm yapmaya başladı. Farkındalık oluşturmak için Instagram ve Youtube’da içerikler oluşturmaya başladı. Şu anda Vegan Earth isimli sosyal medya hesaplarını yönetmektedir. Aynı zamanda veganizm, hayvan hakları, ekofeminizm, ekoloji gibi konularda online ve offline eğitimler vermektedir. Açık Radyo’da yayımlanan Türlerin Yaşam Hakkı programının yapımcısı ve sunucusudur. "Yokoluşun zihniyeti - Dünya giderek içinden çıkılmaz bir krizin içine sürüklenirken; buna sebep olan zihniyeti mercek altına alıyoruz. İnsan üstünlükçülük, neo-kapitalizm, otoriter rejimler ekseninde mevcut durumumuzu görüp; buna dur demenin yollarını keşfediyoruz.

Uygar Özesmi

Çevre Bilimci
Çevre Bilimci ve Ashoka Senior Fellow olan Dr. Uygar Özesmi, ekolojik ve sosyal adalet için türetim ekonomisi oluşturmak üzere Good4Trust.org Kurucusu ve Kışkırtıcısı. Kayseri Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1989-90 yılları arasında Çevreden Sorumlu Devlet Bakanı Adnan Kahveci’nin danışmanlığını yaptı. Sonra ODTÜ Jeoloji Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Fulbright Burslusu olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Ohio State Üniversitesi’nde çevre bilimleri masterı, daha sonra MacArthur Burslusu olarak Minnesota Universitesi’nde Koruma Biyolojisi ve yan dal Kalkınma ve Sosyal Değişim konusunda doktora yaptı. Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nü kurdu (2000-2004). Türkiye’nin ilk kitle kaynak platformu olan KusBank.org’u kurdu. New York’ta Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda Çevre Uzmanı, TEMA Vakfı Genel Müdürü (2006-2008), Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü (2008-2012) görevlerini yürüttü. 2012 yılında Türkiye’de Change.org’u kurdu ve halen Genel Direktörü.

Yasemin Uluçınar

Aktivist
Ben Yasemin, hayatınıza bundan 33 yıl önce Erzincan’ nın Uluçınar adlı küçük bir köyünden dahil oldum. O köyde doğduğum için şu an buradayım. Bilen bilir küçük yerlerin bir sürü yaralı bereli hikayesi vardır. Ben de köyüme ait olan tüm berelerimle sandım ki; ne kadar insana dokunursam o kadar iyi olurum. Aslında işin özü o değilmiş… 9 yıllık sivil toplum ve aktivist hayatım, kendim olmayı öğretti ve öğretmeye devam ediyor.. Ben sanırım kendi yaralarım için çıkmışım yola ve dokunduğum her yaralı kalp benim kalbimmiş, eleştirdiğim herkes kendimmişim, küçümsediğim kimse de benmişim.. İletişim okudum, biraz kurumsal hayatım oldu. Sonrası hep delilik! Kendimi * insanlara dokunup, insanlığın doğayla bağını hatırlayacağı ana kadar da* deli kalmaya, kendimi keşfetmeye devam…

Zeyn’el Günbek

Şarkıcı-Söz Yazarı
Kendini değil bir ev olarak bildiği dünyayı kurtarmak, dünyanın ‘Sesi Ol’ mak istiyor. Bu isimle yazdığı bir bestesini de iklim aktivizmi çalışmalarına armağan etmiştir. Aşık-ozan geleneğine bağlı kalmaya çalışan Zeyn’el, alemi türküler üzerinden anlamayı denemektedir. Rezonans adını verdiği seri albümler projesinde bunu tematik bir şekilde oluşturmaktadır. 14.yy dan günümüze Türkiye’nin ve Anadolu’nun Adalet/adaletsizlikler tarihini türküler üzerinden aktarmaya çalıştığı albümü ise 23 Haziran’da İngiltere’deki önemli plak şirketlerinden birinden yayınlanmış olacak. Zeyn’el, aynı zamanda İTÜ Müzikoloji bölümünde DR tezini ses felsefesi alanında sürdürmektedir.

Organizing team

Elif Sarah
Hearn

Organizer
  • Baran Örnek
    Curation
  • Burak Esen
    Marketing/Communications
  • Ela Baglama
    Marketing/Communications
  • Fatma Nur Tosun
    Marketing/Communications
  • Linda incir
    Operations
  • Melisa Akkuş
    Curation
  • Vildan Tüysüz
    Partnerships/Sponsorship
  • Yaren Öz
    Marketing/Communications