Libertății Park Youth
x = independently organized TED event

Theme: Creating Our Way

This event occurred on
September 16, 2023
Oradea, Bihor
Romania

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Sion Neolog Synagogue
Strada Independenței 22
Oradea, Bihor, 410065
Romania
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Libertății ­Park ­Youth events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Anca Broască

Anca Broască este o creatoare de conținut online (sau zână digitală), dar și antreprenoare. Energia ei zânească are atât un strop de delicatețe, cât și unul de tupeu. Anca postează zilnic conținut pe Instagram și TikTok, dar și pe podcastul ei - ”Bălăriile Ancăi” - disponibil atât pe Youtube, cât și pe Spotify. Anca îmbină conținut de lifestyle cu povești din viața ei, iar scopul ei în online este de a își educa publicul în ceea ce privește iubirea atât față de sine, față de corpurile și de sănătatea noastră, cât și față de cei dragi, prin expunerea exemplelor și experienței proprii. Alte teme des întâlnite în conținutul ei sunt autoironia, bucuria momentului prezent și îmbinarea muncii cu pasiunea.

Andra Cloștorfeanu

În liceu, Andra a participat la un atelier de eco-educație în urma căruia a decis treptat să se dedice cauzelor ecologice. Aşa a luat naştere Deplastificat - inițiativă de reducere a poluării cu plastic. A descoperit mai târziu ce e eco-anxietatea și a îmbinat asta cu pasiunea ei pentru training. Acum, munca ei se axează pe intersecția dintre sănătate mintală şi schimbările climatice.

Daria Marchiș

Daria Marchiș este o adolescentă, de 17 ani, și o autoare publicată de romane fantasy. La vârsta de 13 ani, ea a descoperit cărțile, începând să scrie propriile sale creații. Ea dorește să încurajeze toți adolescenții care consideră că au o poveste de spus, să o facă - fiecare poveste merită să fie auzită.

Emese Balog

Încă din clasele primare traiectoria sa profesională a fost una clară și conştientă: avea o învățătoare care îi era model, lua decizii pe cont propriu, fapt care a îndrumat-o acolo unde se simțea cel mai bine: printre copii. Timp de 23 de ani a lucrat în sistemul de învățământ Step by Step. Pe tot acest parcurs, nu a încetat să caute în permanență căi de creştere şi dezvoltare. După absolvirea Colegiului de Institutori și a obținerii gradului I în învățământ, respectiv a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, simțea totuși o oarecare plafonare. Își dorea să facă o diferență în viața elevilor și a familiilor cu care interacționa. De aceea, împreună cu Elizabeth Balla și Flori Bicăzan a creat Academia de Business și Leadership Open Tribe, cea mai cunoscută și apreciată comunitate din România, în domeniul dezvoltării tinerilor, atât ca lideri, cât și ca antreprenori responsabili și de succes, care prin influența, puterea și accesarea potențialului lor infinit contribuie la transformarea lumii din jurul lor. În acest sens, prin intermediul Open Tribe Emese vine in ajutorul familiilor, prin implementarea unei educații conștiente si a unei dezvoltări continue. Specificul Academiei este așadar dezvoltarea simultană a copilului și a părinților acestuia. Emese este convinsă de faptul că reala transformare nu poate surveni decât prin întrunirea forțelor familiei. O dată familiile transformate, acestea vor impacta în mod pozitiv țara și societatea în care trăim. Asadar, în urma experienței dobândite în propria familie Emese a realizat că dezvoltarea personală continuă este cea care dă cu adevărat sens vieţii şi crede cu tărie că aceasta este menirea ei, aceea de a dezvolta copiii.

Ionuț Dongo

Oase este dansator profesionist de meserie, co-prezentator, dar și unul dintre cei mai mari susținători ai fenomenului kendama din România, jocul japonez de îndemnare care a cucerit tinerii din întreaga lume. Deși la momentul actual este recunoscut pentru proiectele din televiziune, Ionuț Dongo, pe numele său real, a schimbat de-a lungul timpului nenumărate domenii de activitate. Adaptabilitatea este lucrul ce îl definește cel mai bine ca persoană, motiv pentru care a cunoscut succesul pe majoritatea ramurilor în care a activat/activează, chiar dacă nu au nicio legătură între ele. Pentru el, reinventarea constantă este cheia, și asta este ceea ce vrea să insufle, la rândul său, mai departe, tinerei generații.

Nicoleta Munteanu

Nicoleta este Managing Partner la Euro INSOL, companie ce activează pe piața de insolvență din România, care de mai bine de o decadă își menține poziția în top 3 cele mai mari companii de insolvență din țară. Este de profesie avocat, mediator și expert în insolvență, Antreprenor de 23 de ani și fondator KIDS IN BUSINESS, primul program de educație antreprenorială pentru copii predat în școala primară după semnarea „Pactului pentru Educație Antreprenorială” în anul 2019 între Ministerul Educației și Cercetării, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin și Federația Patronală Petrol și Gaze. Este vicepreședinte CONAF, Ambasador și Mentor al Antreprenoriatului Feminin, distincții oferite de către Comisia Europeană în anul 2010 și respectiv 2011.

Oana Gheorghiu

După ce a condus operațiunile unei companii franțuzești în România, Oana a hotărât să se dedice full-time implicării sociale și a fondat, alături de Carmen Uscatu, asociația Dăruiește Viață. Totul a început de la o solicitare de ajutor pe care a primit-o pe mail. De atunci lucrează alături de echipa Asociației pentru a oferi o șansă în plus bolnavilor de cancer din țară. Totodată se implică activ în responsabilizarea românilor privind deciziile care le influențează viitorul.

Simina Tulbure

Simina Tulbure este prima femeie care reprezintă Diaspora în Parlamentul României. În vârstă de 31 de ani, activează în comisiile pentru învățământ, românii de pretutindeni și aderarea la OCDE în Parlament și conduce Grupul de prietenie cu Regatul Unit. De profesie lingvistă, a absolvit un program de licență și masterat la Universitatea Essex, coordonând Uniunea Studenților Români și transformând-o în cea mai activă comunitate studențească a instituției. Ulterior, și-a continuat parcursul în structuri europene, gestionând proiecte de tineret sub egida unor instituții precum Parlamentul European. Printre realizările sale legislative se numără proiecte de lege și amendamente susținute unanim în Parlament, de la grupe de acomodare pentru elevii anterior școlarizați în străinătate până la prevederi pentru sprijinirea muncitorilor sezonieri, introducerea disciplinelor de Etică și Educație pentru cetățenie europeană și multiplicarea și întărirea mecanismelor de participare publică a tinerilor. În prezent, Simina lucrează la avansarea unor proiecte dedicate reformei actelor de identitate, perfecționării legislației pentru victimele traficului de persoane și susținerii egalității de gen în diverse sectoare de activitate. Simina reprezintă Parlamentul României în multiple eforturi de diplomație parlamentară, iar demersurile sale sunt dublate de întâlniri constante cu Diaspora din diverse state. Actualmente, Simina este și fellow al programului Vital Voices Engage, menit să sprijine femeile lider de pe tot globul care influențează și elaborează politici.

Organizing team

Dacian
Lontis

Romania
Co-organizer
  • Anamaria Crețu
    Team member
  • Maria Stefania Gherman
    Marketing/Communications