Burgas
x = independently organized TED event

Theme: НЕЩО ПОВЕЧЕ

This event occurred on
May 13, 2023
Burgas, Burgas
Bulgaria

💥 TEDxBurgas се завръща със своята 3-та вдъхновителска конференция в Бургас.
🔴 След изключителния успех на "Creating Tomorrow" и "Въпреки всичко", сега сме ви подготвили "Нещо повече".
Вълнуващи и вдъхновяващи срещи с едни от най-големите професионалисти, ще се опитат да дадат отговори на много въпроси.
👥 Сред лекторите на TEDxBurgas: Нещо повече, ще бъдат телевизионер, дипломат, спортист, предприемач, балерина, учен и други.
✅ Културен Дом НХК отново ни посреща на 13 май от 10:00 ч.
Заповядайте! Очакваме ви!
🎫 Билети очаквайте скоро в сайта ни: www.tedxburgas.com

Културен дом НХК
pl. "Troykata" 1
Burgas, Burgas, 8000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Burgas events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ahmed El-Attar

Talent acquisition director
Ахмед Ел-Аттар е директор на Alorica за привличане на таланти за региона EMEA (Европа, Близък изток, Африка). Той отговаря за привличането и наемането на топ таланти, както и за подкрепата на растежа в EMEA чрез изграждане и оценка на способности на кандидатите. Ахмед има над 14 години опит в BPO индустрията и преди е работил като директор по привличане на таланти за EMEA в друга голяма BPO, където ръководи наемането и подбора на таланти в IT направшението на компанията. Във визитката му личи и позицията му това на директор на същата компания за офиса й в Бургас. Ахмед има бакалавърска степен от университета Айн Шамс по градско планиране и архитектура и магистърска степен по бизнес информационни технологии от университета Мидълсекс, Великобритания. Ахмед говори 5 езика, включително английски, арабски, български, немски и френски. Обича животните, бягането, фотографията и Бургас.

Andrey Arnaudov

TV producer
Андрей Арнаудов е един от най-популярните телевизионни водещи и продуценти в България. Предаванията зад гърба му са сред най-обичаните от публиката - "Сблъсък", "Мюзик айдъл", "Шоуто на Иван и Андрей", "Станция Нова", "Къртицата", но безспорно стига върха с предаването "Фермата", което вече 8 сезона е тотален хегемон в телевизионния рейтинг. Въпреки успешната си телевизионна кариера, Андрей никога не е бил безучастен и към обществено значими каузи. Така през 2016 г. създава неправителствената организация „ДНК - Движение за национална кауза“. Rеализира кампания за насърчаване на раждаемостта в България и се бори с демографската катастрофа – „Направи го сега“. В момента е фокусиран и върху платформата „Bulgaria wants you“, която свързва бизнеса и младите българи в България и по света, чрез предоставяне на работа и възможност за живот в България.

Diyan Kostadinov

Mentalist
Диян Костадинов е носител на множество международни награди, сред които Балкански шампион за Магия от близо, Златен цилиндър за сценични Манипулации и шампион за Ментализъм. В областта на мисловните спортове е златен Олимпийски медалист и неколкократно вицешампион за Световна купа. Изнасял е лекции на Световни конгреси по шахматна композиция в редица държави на два континента. Като менталист е популярен с демонстациите си на уникални човешки способности като четене на мисли, контрол на съзнанието, телепатия, свръх интуиция, предсказания, хипнози и др. Изнасял е спектакли в държави като Турция, Гърция, Египет Сърбия и Италия.

Ekaterina Dzhuteva

Head of a Center for children with disabilities
Екатерина Джутева е ръководител на Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки и множествени увреждания и техните семейства, Приморски парк - Бургас. Следвала е икономика в Университет - Лайпциг, "Връзки с обществеността" и "Социално консултиране и психология" в Бургаския свободен университет. С опит в сферата на журналистиката и преводач на свободна практика на немскоезична художествена литература. От малко повече от 3 години ръководи дневен център за деца и младежи с увреждания, който бързо се превръща в един от най-предпочитаните в града. Самата Екатерина е човек с двигателни увреждания и от 18 години се придвижва в инвалидна количка. Стреми се да вдъхне вяра и сила на децата със специални потребности, да им покаже, че с желание, воля и хъс, мечтите стават достижими. За нея децата са най-чистата форма на човешкото съществуване без значение, дали притежават физически или психически дефицити, а това от което се нуждаят е да намерят своето достойно място в обществото.

Ivaylo Slavov

Entrepreneur
Ивайло Славов e успешен български предприемач, уважаван експерт, визионер и утвърден лидер в технологичния сектор с над 30 години международен опит. Той е съосновател и Главен изпълнителен директор на DIGITALL – технологична компания с над 1500 служители в 28 офиса, в 13 държави в Европа и в Северна Америка. Компанията бе създадена след сливането на основаната от него BULPROS и немската ec4u. Славов създава BULPROS през 2010 г. и за кратко време успява да я превърне в една от най-големите технологични компании с изцяло българска собственост. За 10 години BULPROS придобива 6 фирми и е призната за една от най-бързо развиващите се технoлогични компании според докладите на Deloitte „Technology Fast 50 in Central Europe“ и „Technology Fast 500 in Europe, Middle East, and Africa“, както и според престижните класации Inc. 5000 Europe и Financial Times 1000 Europe и др. Ивайло Славов има сериозен принос към цялостното развитие на технологичната индустрия в Централна и Източна Европа.

Manol Peykov

Publisher, civic activist and MP
Манол Пейков е издател в едно от най-уважаваните български издателства. Предприемач. Организатор на над 40 турнета с чуждестранни автори. Преводач, носител на Националната награда “Христо Г. Данов”. В последната година става много популярен с изключително успешните си благотворителни акции. Кампаниите му събират милиони левове за дизел генератори за Украйна, дрехи и продукти от първа необходимост за Турция и Сирия, а за два дни събра над 150 хиляди лева за родната къща на големия български писател Димитър Талев в Северна Македония.

Marina Zmeeva

Ballerina
Тя трябваше да се качи на сцената още на предното ни издание. Но в същия ден изведене младите си балерини на международната сцена, за да се борят за първото място. Марина Змеева завършва средното си образование със специалност класически танц в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ гр. Русе. През 2006г. завършва Магистратура по балетна педагогика и режисура в АМТИИ гр. Пловдив. От 2002г. работи в Държавна опера Бургас като балерина. Участва в балетите: „Дон Кихот“, „Жизел“, „Лебедово езеро“, „Ромео и Жулиета“, „Болеро“ и много други. Осем години работи като балетен педагог в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас. От 2014г. е част от Екипа на Танцово Студио 29, където създава своята Балетна школа „Марина Змеева“. Малките балерини от школата са участвали и са награждавани в Национални и Международни конкурси по изкуствата.

Nadezhda Neynsky

Diplomat and international relations expert
Надежда Нейнски е бивш външен министър на България, депутат в няколко Народни събрания, евродепутат и посланик. Преди година става единствената европейка сред 45-те лидери от цял свят в Harvard Advanced Leadership Initiative, които изготвят геополитически анализи за променящия се световен ред. Дипломира се специалност Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1985 г. До настъпването на демократичните промени работи като преводач на испанска поезия, английска литература и журналист на свободна практика. В политикате влиза в наччалото на Демокрацият. Била е говорител на правителството на Филип Димитров, а след това става депутат в 37-то Народно събрание. Влиза и в 38-то Народно събрание, но малко след това става министър на външните работи. Като най-голям успех по време на мандата й е отчетено падането на визите за български граждани за пътуване в Европа. Влиза в 39-то и 40-тото Народни събрания, а след това е депутат в Европейския парламент от 2009 г.

Plamen Karashev

Entrepreneur and civic activist
Пламен Карашев е на 33 години. Завършва основното си образование в ПГМЕЕ в родния си град Бургас и веднага след това стартира бизнес за боядисване на автомобили. 10 години по-късно го е развил до ниво, конкуриращо официални сервизи на световни марки. Организира няколко обучителни курса на служителите си от гиганта в областта на авторепаратурните материали и лидери на пазара DuPont. Има сключени договори като Доверен сервиз с лидерите на пазара в автозастраховането. Висшето си образование придобива в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" с магистърска специалност "Управление в туризма". През 2016г. бургаският регион е сполетян от наводнения, чийто мащаб се помни и до ден днешен, тъй като взима жертви. Пламен организира мащабна акция за помагане на засегнатите от бедствието в с. Ливада, в която се включват стотици хора от цяла България и така с общи усилия успяват за 45 дни да осигурят всичко необходимо за 25 къщи и да върнат усмивките и надеждата на възрастните хора, които живеят в тях

Radostin Kishishev

Football legend
Радостин Кишишев е български легендарен футболист. Играл е за бургаските Черноморец и Нефтохимик, става шампион на България с Литекс, но най-запомнящ е престоят му в Англия. От 2000 до 2007 г. става един от водещите играчи на Чаралтън, а след това играе за Лийдс, Лестър и Брайтън. Кишишев записва името си в историята на Английския футбол със своите близо 200 мача и може да се каже, че полага основите за българското присъствие на Острова. С националния отбор на България записва 88 мача. Част е от състава за Евро 96 и за Световното първенство през 1998 г. Остава във футбола и след окачването на бутонките на стената като ръководител. През 2012 г. животът го изправя пред най-голямото изпитание. Губи първата си любов, съпруга и майка на двамата му сина. Както самият той споделя, това е най-тежката му година в живота. Въпреки всичко той се изправя и продължава напред. Вече е баща вече на 5 деца, женен е отново и с половинката си успяват да изградят от нулата успешен бизнес.

Vanya Kiryazova

Lawyer
Ваня Кирязова-Кожухарова е адвокат от 1999г. Член на съвета на адвокатска колегия Бургас, втори мандат. Председател на състав и член на Местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в община Бургас. Медиатор от 2007г., вписана в Единния регистър на медиаторите, със специализации по семейна медиация и бизнес медиация. В момента е вписана като медиатор в Центъра по медиация към Окръжен съд Бургас. Адвокат Кирязова има голям опит и в сферата на организиране на избори, като многократно е била предлагана като експерт за член на Районни и Общински изборни комисии.

Yonco Mermersky

Scientist, professor and inventor
Проф. Йонко Мермерски живее между САЩ и България от 30 години. Възпитаник е на Националната Математическа Гимназия и е завършил химия в Американския Университет във Вашингтон. В последствие защитава докторат по органична химия в Университета в Джорджтаун. Преподава на над 1000 студенти по медицина, повечето от които по настоящем са практикуващи лекари. Интересен факт е, че дълги години е подготвял стандартните изпити по химия за постъпване във всички медицински академии в САЩ. В момента се занимава със собствен бизнес и инвестира на фондовата борса. Син е на прочутия учен проф. Христо Мермерски, който наскоро ни напусна. Двамата са автори на десетки книги и са твърдо убедени, че най-важното нещо в живота ни е да бъдем здрави. Те знаят, че се нуждаем от цялата палитра на храната. Подреждайки лечебните храни в групи по въздействие върху организма и описвайки кои болести могат да бъдат предотвратени и лекувани, те правят нещо уникално, което друг дотогава не е правил.

Organizing team

Doncho
Zlatev

Bulgaria
Organizer
  • Maria Salabasheva
    Team member