AnkaraUniversity
x = independently organized TED event

This event occurred on
May 8, 2023
Ankara, Ankara
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

CSO ADA Ankara Ana Salonu
Talatpaşa Bulvarı, No: 38 Opera, 06330 Altındağ/Ankara
Ankara, Ankara, 06330
Turkey
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Ankara­University events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Atıl Samancıoğlu

Yazılım Uzmanı
Atıl Samancıoğlu, 1987 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamak üzere İstanbul'a taşınmıştır. Yüksek Lisans eğitimi için ise Harvard'da Yazılım Mühendisliği üzerine teorik ve pratik çalışmalarını tamamlamıştır. Kurucu ortaklığını yaptığı bir eğitim şirketi bir de yazılım şirketi bulunmaktadır. Bu şirketlerde CEO ve CTO görevlerini üstlenmiştir. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev almaktadır. Yıllar içerisinde sektörde yazılım ve siber güvenlik uzmanı yetiştirmek üzerine yaptığı çalışmalarla tüm dünyadan 400.000'den fazla kişinin hayatına dokunmuştur. Kendi hazırladığı 40'tan fazla eğitim serisi ve 1 yazılım geliştirme kitabı bulunmaktadır. Hem eğitim serileri hem kitabı birçok farklı platformda "en iyi satan" kategorisinde değerlendirilmektedir. Atıl Samancıoğlu evli ve bir çocuk babasıdır.

Buğra Ayan

Mühendis, Yazar
Buğra Ayan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ve Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü'nden yüksek lisans derecesi aldı. Şu an doktora çalışmalarına Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü'nde devam etmektedir. Ayan'ın yayınlanmış kitapları arasında İnternet Sırları (2009), Mobil Uygulama Geliştirme (2015), Sosyal Ağlar Tarihi (2016), Girişimcinin Başucu Kitabı (2017), Çocuklar için Python Programlama (2018), Miniklerden Dijital Sorular (2018), Erzurumla Kodluyorum (2018), Eyvah Çocuğum Dijital (2019), Uygulamalarla Artırılmış Gerçeklik (2020), Algorand ile Blokzincir Geliştirme (2021), Covalent API (2021), Dijital Varlık Sözlüğü (2021) ve Moonbeam ile Akıllı Kontrat Geliştirme (2021) yer almaktadır. Ayan, 2022 yılında kurucu başkanı olduğu Web3 Teknolojileri Derneği'nde bu görevine devam etmektedir. Buğra Ayan, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bünyamin Sürmeli

Meteorologist
Bünyamin Sürmeli, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden 2000 yılında mezun olmuştur. Üniversite senelerinde radyolarda hava durumu sunmaya başlamıştır. Üniversite dördüncü sınıftayken CNN Türk’te profesyonel iş hayatına başlamıştır. Önce hava tahminleri ile katkıda bulunmaya, arkasından seslendirme ile hava durumu bültenleri hazırlamaya başladı. 2001 yılında ise hava durumu bültenlerinde ekranda boy gösteriyordu. Aynı dönemlerde Power FM’den gelen bir teklifle radyoya tekrar döndü. Ardından birçok gazetede yazmaya başladı. Yacht Türkiye dergisinin kuruluşundan bu yana yazarları arasında yer almaktadır ve Haber Global Meteoroloji Editörü olarak profesyonel iş hayatına devam etmektedir. Doğa, çevre, iklim, meteoroloji ve bu başlıkların tarihsel bağlantılarını içeren belgeseller çekmektedir. Workshop, konferans, seminer, söyleşiler veren Sürmeli şirketlere meteorolojik danışmalık da yapmaktadır. Dizi, film ve reklam oyunculukları bulunan Sürmeli profesyonel seslendirme sanatçısıdır.

Coşkun Aral

Foto Muhabiri, Belgeselci
Coşkun Aral, basın fotoğrafçılığına 1974 yılında başladı. 1977’de “Kanlı 1 Mayıs” olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez adını dünya basınında duyurdu. 1980’de kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirdi. 1980’den itibaren yurt dışındaki savaşları görüntüledi. Yapım ve yönetimini üstlendiği Haberci programı ulusal ve uluslararası kanallarda yayınlandı. 2014’te Landskrona Fotoğraf Festivali tarafından seçilen Aral, burada çalışmalar yapması için konuk edildi. “Exodus” adını verdiği sergisi şehirde sergilendi. 2016’da Exodus Déjà vu adlı sergi projesi 6 fotoğrafçının katılımıyla Kuala Lumpur’da gerçekleşti. 2017’de Ankara ve İstanbul, 2018’de Bangkok, 2020 yılında ise 11 fotoğrafçının katılımıyla çevrimiçi olarak New York’ta gerçekleşti. FOTON’un, İZ TV’nin ve Habitat TV’nin kuruluşunda yer aldı. Bugünlerde yeni fotoğraf sergilerine hazırlanıyor. YouTube kanalında deneyimlerini paylaşıyor. Kurumsal ve bağımsız belgeseller çekmeye devam ediyor.

Dilara Koçak

Beslenme Uzmanı, Aktivist
Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisansını da burada yaptı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO destekçisi oldu ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Hedeflerini kişisel amaç edindi. Topraktan sofraya gıdanın değişim ve dönüşümünün insan, toplum ve ülkelerin sağlığına doğrudan sonuçlarına şahit oldu. 2 yıldır ise insanların iyi beslenerek, Dünya’yı ve gıdayı iyileştirebilmesi için kendi girişimini kurdu. Geçmişte ise, 2006 yılında İyi Yaşam Günlüğü çalışması içeriğiyle yıllardır sağlığına dikkat edenlerin klasiği haline geldi. 2021 yılı itibari ile “Sürdürülebilir Yaşam” ismi ile bu yayına devam etmektedir. 2007 yılında Dilara Koçak ile İyi Yaşam, 2009 yılında Afiyetle Diyet, 2015 yılında Afiyetle Diyet Tarifleri kitapları yayınlandı. Birçok kanalda iyi yaşam ve beslenme konularında programlar hazırlayıp sundu. 15 yıldır ise Milliyet gazetesi yazarı.

Lila Şengün

Voleybolcu
02 Mart 2002 doğumlu profesyonel voleybolcu Lila Şengün, Türk millî voleybol takımı ve Fenerbahçe Opet Voleybol Takımı sporcusudur. Pasör pozisyonunda oynayan Lila, 2022 -2023 voleybol sezonunu kiralık olarak Sarıyer Belediyespor ve SigortaShop takımlarında geçirmiş olup, U21 kadın voleybol milli takımımızın da kaptanlığını yapmaktadır. Sporcu bir aileden gelen ve küçük yaşlardan itibaren farklı spor branşlarını da deneyimleyen Lila, rotasını voleybola kırdıktan sonra, 2011 yılından itibaren Fenerbahçe Spor Kulübü bünyesinde yetişip, profesyonel seviyeye ulaşmıştır. 2020 yılında Fenerbahçe Opet A Takımı seviyesinde yer almaya başlayan Lila, ayrıca 2020 yılında U19 Milli voleybol takımı ile Avrupa Şampiyonluğuna ulaşmış ve bu turnuvanın en iyi pasörü ödülünü almıştır.

Mert Aydıner

Girişimci Mentoru
Varlık amacımızın “kendini tanıyan, varlığıyla hayata değer katan ve hayattan da değer gören” insanlar olarak yaşamak olduğuna inanıyorum. Bunun da ancak içimizdeki cevheri açığa çıkararak, onu işleyerek ve kazanca dönüştürerek mümkün olabileceğini görüyorum. Sınırlarımızı zorlayan bu dönüşüm kararını verebilmek ve harekete geçebilmek için de beynimizi “hedef odaklı düşünmek ve hissetmek” üzere eğitmemiz gerektiğini savunuyorum. Size girişimcilik ruhu kazandıracak bu “bilişsel ve duygusal dönüşüm” sürecini kolaylaştırmak ve anlamlı kılmak için çalışıyorum. Kararlarınızın altında yatan “genetik, psikolojik ve deneyimsel” motifleri tanımlayarak beyninizdeki “satın alma düğmesini” bulmanıza, neyi, neden yaptığınızı anlamanıza ve seçim yaparak özgürleşmenize yardım ediyorum. Bu keşif yolculuğunda ihtiyaç duyduğunuz kaynaklara ve “hayal ortaklarına” ulaşabilmeniz için de sizlere “kitaplarımla, konuşmalarımla, yönettiğim sosyal ve profesyonel iş ağlarıyla” rehberlik ediyorum.

Nihal Şirin

Danışman, Yazar
Nihal Şirin İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. Üniversite sonrası çalışma konusunu ‘İletişim’ olarak belirleyen Şirin, mesleğine katkısı olması amacıyla birkaç önemli okulda oyunculuk programlarını tamamlamıştır. Bazı televizyon kanallarında sunuculuk/spikerlik görevi ile kitle iletişimi, eğitmenlik/danışmanlık görevi ile kişisel iletişim alanında tecrübelerini zenginleştirdi. Akredite Duygusal Zeka eğitmenidir. Son 10 yıldır hayatını dönüştüren Dharma Felsefesi alanında öğretmeni Cem Şen ile çalışmaktadır. Şefkatin Dili ve İletişim Farkındalığı üzerine eğitimler gerçekleştirmekte, konuşmalar yapmaktadır. Nihal Şirin, farkındalıklı ve şefkatli bir iletişim yoluyla, kendimizle ve dünya ile temasımızı iyileştirebileceğimizi düşünüyor ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürüyor. Hayatımız Çorba ve Konuşmada Şibumi adlı iki kitaba imza atan Nihal Şirin ‘Kulak Misafiri’ isimli podcast yayınlarını hazırlayıp sunmaya devam ediyor.

Özgür Uysal

Hikaye Anlatıcısı, Yazar
1986 İstanbul doğumlu olan Özgür Uysal, Saint-Joseph Lisesinde lise eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. Yüksek lisansını Bilgi Üniversitesi Medya ve iletişim Sistemleri üzerine yaptı. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünde eğitimini tamamladı. CNN Türk'te program koordinatörlüğü yapmaya başlayarak medya sektörüne giriş yaptı. Men's Health, Kadıköy Life, Cosmopolitan dergilerinde editörlük ve köşe yazarlığı yaptı. GQ dergisinde yazarlık faaliyetleri devam etmektedir. 12 Yapım ve Reklam şirketinin kuruluş faaliyetlerinde bulunarak creative direktörlüğü ve metin yazarlığı yaptı. Aynı zamanda Türkiye’de ilk kez büyük bütçelerle yapılan Grundig'in ödüllü programı; Ruhun Doysun ‘un yazarlığını yapmıştır. Youtube’da şu an hala devam etmekte olan İnce İşler kanalının kurucusu ve sahibidir. Gain'de Özelden Yürüyenler adlı yapımın senaristliğini ve oyunculuğunu üstlenmiştir.

Polat Doğru

Eğitmen, Yazar
Eğitmen, Danışman ve Yazar. 1974 yılında dünyaya geldi. Eğitim hayatını ülkemizin farklı illerinde tamamladı. Daha sonra mühendislik ve sosyoloji eğitimi aldı. Öğrencilik döneminden beri eğitim alanında çalışmaktadır. Çeşitli ekiplerde görev aldıktan sonra 2001 yılında Doğan Cüceloğlu ile çalışmaya başlamış, söz konusu çalışma dönemi 20 yıl sürmüştür. Eş zamanlı olarak 2011 yılından beri kendi eğitim kurumu çatısı altında iş dünyası ile çok yoğun çalışmalar yapmaktadır. Türkiye’nin parmakla gösterilen kurumlarında, çalışan ve yönetici gruplarına yönelik eğitimler, seminerler ile yönetim kurulları ve yöneticilere yönelik bireysel danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Rana Türkyılmaz

Müzisyen
Rana Türkyılmaz 21.07.2004 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşlarından itibaren şarkı söylemeye başlamış olup bu alanda kendini geliştirmeye başlamıştır. 2020 yılında sosyal medyada yayımladığı coverlar çok ilgi görmüştür ve birçok takipçi kazanmıştır. Kendi bestelerini yapmaya başladıktan sonra ilk teklisi olan “Alamet” ile müzik kariyerine güçlü bir başlangıç yapmıştır ve devamında birçok tekli yayımlamaya devam edip birçok ilde konser vermeye başlamıştır. Şu an albüm çalışmalarına devam etmektedir.

Tanfer Dinler

Sosyal Girişimci
Tanfer Dinler; hayatını tarıma, doğaya ve insanlığa adamış, kendine kırsal kalkınmayı misyon edinmiş bir sosyal girişimcidir. Aynı zamanda ziraat yüksek mühendisi, risk yönetmeni, aktivist, düşünce yönetmeni ve çiftçidir ve 34 yıldır İstanbul Üniversitesi’nde eğitmendir. Birçok ülkede çalışmalar yapan Dinler aynı zamanda köy köy dolaşarak yarattığı kolektif bilinçle çiftçiler ve köy kadınları için katılımcı projeleri hazırlamaktadır. İklim değişikliğini 80'li yıllarda gündeme taşıyan Dinler tarımdaki riskleri yönetmek için AB ülkelerinde eşdeğeri olmayan TARSİM'in yasa hazırlayıcısı, sistem kurucusu, isim babası ve mimarıdır. Mevcut edinimlerinin tamamını eşiyle birlikte kırk yıldır yürüttüğü köy çocukları eğitim projesi için kullanan Dinler, binlerce köy çocuğunun yaşama tutunmasında da anlamlı bir rol üstlenmiştir. Kuruluşundan beri Tema gönüllüsü olan Dinler, Ashoka vakfının Dünya genelinde belirlediği toplum için yaşayan 53 usta sosyal girişimci içindeki üç Türkten birisidir.

Tuba Dadaşoğlu

Psikolog
Tuba Dadaşoğlu, Lisans Eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Devamında ise NYU - New York Üniversitesi’nde Selçuk Şirin eğitmenliğinde yoğunlaştırılmış eğitim ve araştırma sürecinden geçmiştir. Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra aktif bir şekilde çalışma hayatına devam etmektedir. Öğrencilik yıllarından itibaren psikoloji alanında çeşitli stajlarını ve eğitimlerini tamamlamış, gönüllülük esasına bağlı olarak birçok projede görev almış, halen devam etmektedir. Son yıllarda sosyal medya platformlarında (Youtube, Spotify, Simplecast ve Apple Podcast) bireysel kanallarında psikolojiye dair bilgi ve deneyimlerini aktarmaktadır. Bunların yanında özel sektörde, ülkemiz adına büyüme ve gelişme sağlayan şirketlere daha verimli çalışma koşulları üzerine eğitimler düzenlemekte ve uygulamaktadır. Türkiye’nin önde gelen yayın kanallarında psikoloji yorumculuğu ve yazarlığını sürdürmektedir.

Zeynep Atakan

Film Yapımcısı
Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon mezunu Zeynep Atakan, 1986-1999 yıllarında reklamcılık sektöründe çalıştı ve yapımcılık alanında uzmanlaştı. 2010 yılında Avrupa Film Akademisi “Eurimages Yılın Yapımcısı” ödülüne layık görüldü. Atakan aynı yıl Yapımlab Atölyelerini oluşturdu. 2014-2022 yılları arasında, Avrupa Görsel İşitsel Kadın Ağı’nın başkan yardımcılığını yaptı ve görevini onursal üye olarak sürdürmektedir. 2014 yılında, Uçan Süpürge Bilge Olgaç Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Yapımcılığını üstlendiği Kış Uykusu, 67. Cannes Film Festivali’nde Palme d’Or’u kazandı. Aynı yıl, Antalya Film Forum’u başlattı ve 2018 yılına kadar direktörlüğünü yaptı. 2016 yılından beri, Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu’nun sanat yönetmenliğini yapmaktadır. Genç İzleyici Ödülü çalışmasının Türkiye bölümünü organize etmektedir. Oscar Akademisi, Avrupa Film Akademisi ve Asya Pasifik Akademisi üyesidir. Film yapımcısı ve eğitmen olarak kurucusu olduğu Zeyno Film ve Yapımlab ile devam etmektedir.

Organizing team

Selim
Göçmen

Ankara, Turkey
Organizer