BaiaMare
x = independently organized TED event

This event occurred on
September 23, 2023
Baia Mare, Maramureș
Romania

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

ATP Tech Center
Bulevardul Regele Mihai I, nr. 67
Baia Mare, Maramureș, 430012
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Baia­Mare events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adrian Stanciu

Adrian Stanciu este consultant în domeniul dezvoltării oamenilor și al organizațiilor din anul 2001,cu o preocupare specială pentru subiectul leadership și cultura organizațiilor. În cei 20 de ani de practică, Adrian a lucrat cu peste 100 de companii și cu mii de manageri din managementul mijlociu și senior al lor. Printre clienții săi s-au numărat atât comanii internaționale precum Xerox, IBM, Allianz, Raiffeisen, cât și companii românești ca Banca Transilvania, eMag, Cărturești și mulți, mulți alții. Înainte de a fi consultant, Adrian a fost antreprenor și apoi executiv de corporație, fiind directorul general al Xerox România între 1998 și 2000. În practica sa de consultanță, Adrian a înființat și birourile afiliate ale Human SYnergistics România, Ungaria, Bulgaria și Serbia. În spațiul educațional,. Adrian este profesor, partener și decan asociat al Bucharest International School of Management și lector asociat al programului de EMBA al Maastricht School of Management în România, unde predă leadership și management inter-cultural. Adrian este o voce constantă în presa de management românească. Îi puteți citi articolele la www.adrianstanciu.ro și asculta podcastul despre conducerea oamenilor în sec. XXI la www.decoder.ro.

Andrei Zlampareț

Andrei Zlampareț este sonoterapeut, bioenergoterapeut și mentor spiritual, fiind alături de clienții săi, prin ședințe de grup și individuale, în drumul lor către cunoașterea de sine și vindecarea holistică. Cu ajutorul sunetelor gongurilor, bolurilor de cristal, bolurilor tibetane și ale altor instrumente, atinge corpul, mintea și sufletul celor care-l ascultă, cu intenția de a-i ajuta să îmbrățișeze viața și să găsească pacea.

Antonio Meze

Antonio Meze este un designer industrial premiat, cu peste 15 ani de experiență. În 2011, după ce a lucrat cu studiouri și companii de design renumite din întreaga lume, a pus bazele a ceea ce urma să devină un nume de referință în lumea audiofilă – Meze Audio. Pasionat de artă și inginerie în ansamblu, Antonio și-a dorit să creeze o pereche de căști care nu doar să funcționeze foarte bine, ci să transmită emoție. Călătoria sa creativă a dus la crearea 99 Classics, modelul care a captivat inimile audiofililor din întrega lume. În anii următori, Meze a adăugat tot mai multe modele la colecția de produse, toate proiectate in-house, de la zero. Cu fiecare model, Antonio și echipa sa au împins limitele design-ului de căști, setând noi standarde pentru întreaga industrie. Astăzi, sub îndrumarea atentă a lui Antonio, o echipă de peste 40 de oameni talentați lucrează împreună pentru a menține vie viziunea sa originală pentru calitate, design și funcționalitate.

Arh. Eugen Vaida

Eugen Vaida este arhitect cu o bogată activitate în proiectarea de arhitectură în mediul rural transilvănean. În domeniul patrimoniului, a inițiat și dezvoltat prin Asociația Monumentum o serie de programe aplicate de conservare și educare, în strânsă legătură cu comunitățile locale din satele săsești. Este proprietarul unei vaste colecții de etnografie, fondator și președinte al Rețelei Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România (RECOMESPAR) Preocupările sale se îndreaptă către creșterea calității obiectului de arhitectură în mediul rural, prin formarea arhitecților și a studenților arhitecți, prin explorarea unor tehnici tradiționale și materiale locale, prin identificarea soluțiilor care să corespundă confortului actual de locuire. Ca membru al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România a inițiat și a sprijinit realizarea unor îndrumare de proiectare contextuală pentru o mare parte din zonele etnografice ale României, iar în prezent coordonează proiectul de cartare a meșterilor populari și ale produselor tradiționale din domeniul construcțiilor din România. A participat ca membru în numeroase comisii de avizare și consultare privind intervențiilor în zone istorice cu fond construit valoros.

Bogdan Branc

Cu peste 10 ani de experienta in beatbox, la cei doar 24 de ani ai sai, timisoreanul Bogdan se lauda cu un portofoliu impresionant de spectacole, concerte, evenimente atat in judetul Arad cat si in judetul Timis. In 2016 si 2020 a participat cu sucess la emisiunea Romanii au Talent. Bogdan are si un scop maret, acela ca in urmatorii ani sa scot beatbox-ul din spatele cortinelor si sa il puna intr-o lumina buna si in Romania.

Ciprian Lupu

Ciprian Lupu, 39 de ani, din Brasov. In vara anului 2002, in urma unui plonjon in apa de mica adancime, la mare, a suferit o leziune medulara la nivelul vertebrelor C5-C6, in urma careia este nevoit sa se deplaseze cu ajutorul unui scaun rulant. In anul 2018 a inceput sa participe in Campionatul National de Viteza in Coasta cu o masina special adaptata, facand pasul in 2021 spre Campionatul National de Raliuri, cand impreuna cu copilotul sau au castigat titlul de Campioni Nationali la categoria Debutantilor. A concurat de la egal la egal cu adversarii apti fizic. Este prima persoana din Europa Centrala si de Est care participa in competitii de raliu si prima persoana din lume cu diagnosticul sau, care a castigat un titlu national. Anul acesta isi propune sa ia startul catorva etape ale Campionatului European de Raliuri.

Cmd. Emil Dobrovolschi

Emil Dobrovolschi este pilot la TAROM din 1994 și a urcat toate treptele ierarhiei profesionale: copilot pe avionul Antonov 24, comandant de aeronavă și instructor pe avionul ATR 42/72, comandant și instructor-examinator Airbus 320 și Airbus 310, pilot de recepție și control și comandant al misiunilor speciale – deplasările membrilor Guvernului și ale Președintelui României. Are o vastă experiență managerială, ocupând de-a lungul anilor diverse funcții de conducere în compania TAROM, cea mai importantă fiind cea de Director Operațiuni Zbor. Este și un speaker pasionat, fiind invitat frecvent la evenimente, unde le vorbește oamenilor despre profesionalism și motivație.

Cristina Bâtlan

Cu o experienta de peste 30 de ani in mediul afacerilor, Cristina Batlan este co-fondatoarea brandului de pantofi si accesorii din piele, Musette. Afacerea a inceput in 1992, iar in prezent compania detine 4 fabrici si peste 20 de magazine atat in tara cat si in strainatate, avand o cifra de afaceri de peste 16 milioane de euro. Cristina este implicata activ in numeroase proiecte de antreprenoriat, este investitor in Imperiul Leilor si se dedica dezvoltarii femeilor antreprenor din Romania prin initiativa Chapters.

Marius Ștefan

Marius Ștefan este CEO și fondator al Autonom (www.autonom.com), furnizor integrat de servicii de mobilitate și finanțare. Autonom este totodată cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, formată din 46 de agenții prezente în 30 de orașe și deține o flotă de peste 14000 de mașini. Încă de la înființare în 2006, grupul Autonom a crescut anual cu două cifre, ajungând la o CA de peste 130 de milioane de euro în 2022, cu o rată de creștere anuală compusă de aproximativ 50% în ultimii 16 ani. În ultimii 6 ani, Autonom a fost foarte activ pe piața de fuziuni și achiziții, realizând investiții în 11 companii din diferite sectoare precum financiar, asigurări, tehnologie și mobilitate. Împreuna cu cei peste 700 de angajați, Marius crede în impactul pozitiv pe care îl putem avea prin învățarea continuă. Autonomia și sistemul de management bazat pe valori încurajează dezvoltarea personală a oamenilor din echipă. Autonom a primit recunoașterea Best Employer din partea AON Hewitt timp de 5 ani consecutivi și din partea Business Review în 2019, respectiv în 2021. De asemenea, Autonom este certificată companie democratică de către World Blu. Marius Ștefan a absolvit programul MBA al Robert H. Smith School of Business al Universității din Maryland. El crede cu tărie în dezvoltarea continuă și participă cu regularitate la programe de pregătire executivă la universități precum Harvard Business School, London Business School, Stanford, INSEAD și IMD. Marius este un puternic susținător al educației și al antreprenoriatului. În urmă cu 10 ani, împreună cu fratele său, Dan Ștefan, a dezvoltat Fundația Autonom – o inițiativă unică cu un sistem descentralizat de luare a deciziilor. In 2022, peste 200 de proiecte educaționale au fost inițiate și susținute de către Fundație, ajungând la un total de 840. În prezent, Marius este președinte al board-ului Endeavor România (www.endeavor.org), vice-președinte al board-ului Romanian Business Leaders (www.rbls.ro) și membru în board-ul Teach for Romania (www.teachforromania.org). El a fost ales membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (www.omvpetrom.com, cea mai mare companie listată la Bursa de Valori București) și este consultant în board-ul unor companii precum Secom (www.secom.ro), Clinicile Dr. Leahu (www.cliniciledrleahu.ro) și multe altele. Prin ATM Ventures (divizia de investiții a familiei Ștefan), Marius și Dan au investit direct și indirect în peste 50 de start-up-uri de mobilitate, tehnologie, retail și altele.

Niculina Gheorghiță

Psiholog Clinician Principal, Terapeut Relațional IMAGO, Terapeut Bowen expert Născută Isachi Niculina în 07.12.1972, în județul Iași, căsătorită cu 3 copiii ( 2 băieți și o fată). După 30 de ani de viețuit în Iași, m-am relocat la Brașov. Studii: Am finalizat facultatea de Inginerie Chimică din Iași dar nu am profesat, iar după 5 ani am terminat si Facultatea de Psihologie din Iași. Profesie pe care am aplicat-o din anul 2 de facultate ca asistent de psiholog și apoi psiholog Specialist acreditat de COPSI iar din 2013 sunt Psiholog Clinician Principal. Profesie: Psiholog Clinician Principal, Terapeut Relațional IMAGO, Terapeut Bowen expert Creator al clinicii de terapie holistică corp-minte-spirit – Holisterapia https://holisterapia.ro/; Creator al conceptului de Regăsirea puterii interioare – în baza căruia susțin cursuri de dezvoltare personală. Momentan Doctorand în psihologia dezvoltării cu tema: ”Metode de dezvoltare a inteligenței spirituale la adulți.” Particip de peste 15 ani la diverse emisiuni TV, pentru minte, corp și suflet, în peste 250 apariții. Autor a 10 cărți de dezvoltare personală și spirituală. Pasionată de frumos, fotografie, muzică, călătorii montane, cercetarea ființei umane și a naturii.

Părintele Francisc Doboș

Părintele Doboș este preot romano-catolic, absolvent al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și al Universității Pontificale Urbaniana Santa-Croce din Roma. Paroh al Bisericii Sacré Coeur din București, dar și responsabil al oficiului de Evanghelizare și Promovare Umană, Părintele Francisc Doboș este o voce caldă și înțelegătoare care ajunge cu ușurință în inima oamenilor, purtând un mesaj al speranței și compasiunii. Predicile sale pline de înțelepciune și umor sunt întotdeauna adevărate lecții de echilibru, propăvăduind o credință activă și o raportare rațională la realitățile contemporane.

Radu Hossu

Consultant politic și de marketing. 36 de ani, din Brașov. Câștigător al premiului Grupului Pentru Dialog Social în 2022, un fel de Oscaruri pentru civismul din România. De la începutul războiului din Ucraina, am activat pentru drepturile Ucrainei și din iulie 2022 Corespondent de Război acreditat de Forțele Armatei Ucrainene. Până în 2020, am fost activist civic din poziția de președinte al Asociației Pro Democrația Brașov, an în care mi-am dat demisia pentru a mă implica în campania electorală a lui Allen Coliban de la Brașov din rolul de Coordonator al Strategiei de Campanie. Am organizat protestele de la Colectiv și Ordonanța13 din Brașov și am creat un grup de inițiativă civică rapidă, numit Brașovul Civic, primul grup cu această denumire din România, care mai apoi a fost model pentru multe altele construite în acea perioadă.

Ștefan Mihalache (Connect-R)

Musician
Ștefan Mihalache – băiatul care mai târziu avea să devină artistul pe nume Connect-R, s-a nascut pe 9 iunie 1982 în București. Este unul dintre cei mai titrați și apreciați artiști vocali din România, muzica sa ajungând pe cele mai înalte poziții ale topurilor muzicale românești. Cariera sa artistică a început la vârsta de 8 ani, când a fost selecționat în grupul „Primăvara”, dar nu în calitate de cântăreț, cum v-ați fi așteptat, ci în calitate de dansator, acesta învâțând toate tainele dansului modern.

Valentin Luca

Luca Valentin e unul dintre cei mai cunoscuți barmani din România și unul dintre cei mai premiați din lume la flair bartending, adică arta de a face show în spatele barului. A devenit cunoscut publicului datorită emisiunii ”Românii au Talent”, unde a participat și a ajuns în finală chiar la prima ediție, în 2011, dar și pentru că este multiplu campion național și mondial la flair bartending. În 2012, 2016 și 2018, el a fost cel mai bun barman din lume datorită show-ului pe care l-a făcut și abilităților de bartending.

Organizing team

Ciprian
Borsan

Baia Mare, Romania
Organizer