Bratislava
x = independently organized TED event

Theme: Z tmy do svetla (From dark to light)

This event occurred on
May 27, 2023
Bratislava, Bratislavský kraj
Slovakia

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Slovak National Gallery
Riečna 1
Bratislava, Bratislavský kraj, 815 13
Slovakia
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Bratislava events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adrián Purkart

Zoológ / Zoologist
[SK] Adrián Purkart je vedeckým pracovníkom pôsobiacim na Katedre zoológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Zameriava sa na štúdium hmyzu a jeho života v krajine ovplyvnenej človekom. Jeho hlavnou špecializáciou sú mravce. Tento sociálne žijúci hmyz ho fascinuje od útleho detstva. [EN] Adrián Purkart is a scientific researcher working at the Department of Zoology of the Faculty of Natural Sciences of Comenius University in Bratislava. He focuses on the study of insects and their life in a human-affected landscape. His main specialization is ants. This socially living insect has fascinated him since childhood.

Denisa Šulcová

Horská vodkyňa / Montain guide
[SK] Denisa Šulcová je lezkyňa, lyžiarka, inštruktorka lyžovania, ale najmä prvá slovenská horská vodkyňa. V roku 2022 v Chamonix získala prestížny titul UIAGM. Pôsobila v mnohých kútoch Zeme a venovala sa behu náročných ultramaratónov. Ako rodená Popradčanka, pôsobí vo svojom milovanom kraji pod Tatrami. Keď netrávi čas s klientami, tak sa venuje svojim dvom dcéram. Tiež sa organizuje MFHF v Poprade, čo jej umožňuje zdieľať zážitky a rozvíjať profesionálny potenciál v komunite milovníkov hôr. [EN] Denisa Šulcová is a climber, skier, skiing instructor, but mainly the first woman certified mountain guide in Slovakia. She got the prestigious UIAGM certification in 2002 in the Chamonix, France. She's been performing all around the globe and besides mentioned professions, she's doing the ultramarathons. She lives in her hometown Poprad. When she's not guiding her clients, she spent time with her two daughters.

Erik Šille

Výtvarník / Artist
[SK] Erik Šille patrí k výrazným maliarskym osobnostiam strednej generácie na Slovensku. Venuje sa maľbe a kresbe. Vychádza z animovaných filmov, reklamy, rôznych podôb subkultúry, všíma si veci verejné, politické a ekologické. Vo svojich obrazoch eklekticky spája odkazy na rôzne obsahy a kontexty. Od roku 2004 pravidelne vystavuje na Slovensku a v zahraničí. Realizoval aj samostatné výstavy v Japonsku, USA, Čechách či Rakúsku, Belgicku, Indonézii. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení. [EN] Erik Šille is a prominent visual artists from Slovakia. Drawing inspiration from animated films, advertising, and a diverse array of subcultures, he developed a unique artistic language. His paintings and drawings lean towards public, political and ecological issues, eclectically combining references to various contents and contexts. Since 2004, he has been exhibiting regularly in Slovakia, Japan, USA, Indonesia and other countries. His work has been recognised with several awards.

Filip Dřímalka

Expert na digitálne inovácie / Digital innovation expert
[SK] Filip je popredným odborníkom na digitálne trendy. Svoje know-how pretavuje do strategického poradenstva pre riadenie firiem a úspešných rozvojových programov. Založil projekt Digiskills.cz, ktorý rozvíja digitálne zručnosti desiatok tisíc zamestnancov a projekt Digitask, prvé trhovisko digitálnych inovácií a expertov v Českej republike. Napísal prvú českú knihu o digitálnej transformácii HOT:Ako uspieť v digitálnom svete, teraz dokončuje svoju druhú knihu Budúcnosť nepráce. [EN] Filip is a leading expert on digital trends. He translates his know-how into strategic business management consulting and successful development programs. He founded the Digiskills.cz project, which develops the digital skills of employees, and the Digitask project, the first marketplace of digital innovations and experts in the Czech Republic. He wrote the first Czech book on digital transformation, HOT:How to Succeed in a Digital World, and his newest book, The Future of No Work.

Hugo Repáň

Podnikateľ / Entrepreneur
[SK] Hugo ako študent založil recyklačný projekt EcoButt, kde cigaretový odpad premieňa na stavebný materiál pre opravu ciest a chodníkov. Dnes vedie rastúci podnik, ktorý má za sebou niekoľko úspešných realizácií a veľkú budúcnosť pred sebou. [EN] As a student, Hugo founded the recycling project EcoButt, where he transforms cigarette waste into construction material for repairing roads and sidewalks. Today, he leads a growing company that has several successful implementations behind and a great future ahead.

Iryna Zelyk

Spisovateľka / Writer
[SK] Mama, ktorá píše rozprávky zo života. Iryna Zelyk vyštudovala Ekonomickú univerzitu v Bratislave a momentálne študuje psychológiu. Po narodení druhého dieťaťa začala písať rozprávky, aby pomohla staršiemu synovi pochopiť emócie spojené s príchodom súrodenca. Dnes patrí medzi najčítanejších detských spisovateľov a jej jedinečné knižky o detských pocitoch sa stávajú mnohým rodinám nielen inšpiráciou, ale aj pomôckou pri emocionálnej výchove ich ratolestí. [EN] A mum who writes fairy tales based on real life. Iryna Zelyk graduated from the University of Economics in Bratislava and is currently studying psychology. After her second child was born, she started writing fairy tales to help her older son understand the emotions associated with the arrival of a sibling. Today, Iryna is one of the most popular children's authors and her unique books about children's feelings have become, for many families, an inspiration and a part of the emotional education of their children.

Jasmína Houdek

Inštruktorka sebabrany / Self-defense instructor
[SK] Jasmína je poprednou osobnosťou v boji proti sexualizovanému násiliu. Traumu zo znásilnenia prekonala založením startupu Moderní sebeobrana a spoluautorstvom knihy Moderná sebaobrana. Učí využívať hlas ako zbraň a vyhnúť sa násiliu prv, než prepukne, pod heslom: Ak sa dnes ozvem, nemusím sa zajtra brániť fyzicky. Je laureátkou ceny Františky Plamínkovej v kategórii feministka roka. [EN] Jasmína is a leading figure in the fight against sexualized violence. As a rape-survivor she overcame her trauma by founding the Modern Self-Defense startup and co-authoring the book Modern Self-Defense. She promotes emancipatory self-defense at conferences and in excluded locations and tries to get it into the curriculum. She teaches to use the voice as a weapon and to avoid violence before it breaks out under the slogan: "If I speak up today, I don't have to defend myself physically tomorrow." She is the laureate of the Františka Plamínková award in the feminist of the year category.

Lenka Molčányiová Pavol Bereza

Saxofonistka, flautistka a gitarista / Saxophonist and flautist with musical accompaniment
[SK] Lenka Molčányiová je multižánrová saxofonistka, flautistka a spoluzakladateľka o.z. Za hranice s hudbou. Študovala barokovú hudbu a jazz v zahraničí a v štúdiu pokračuje od septembra na prestížnej škole New England Conservatory v Bostone. Je členkou jazzovej kapely Tibor Feledi Kairos Quintet, s ktorou vyhrali Radio_Head Awards. Pavol Bereza sa podieľal na mnohých albumoch, štúdiových nahrávkach a soundtrackoch k filmom. Jeho CD bolo nominované na najlepší slovenský jazzový album roka. [EN] Lenka Molčányiová is a multi-genre saxophonist, flautist and co-founder of o.z. Beyond Music. She studied baroque music and jazz abroad and continues her studies at the prestigious New England Conservatory in Boston starting in September. She is a member of the jazz band Tibor Feledi Kairos Quintet, with whom she won the Radio_Head Awards. Pavol Bereza has contributed to numerous albums, studio recordings and film soundtracks. His CD was nominated for the best Slovak jazz album of the year.

Lucia Ciranová

Dizajnérka / Designer
[SK] Lucia je strategická dizajnérka so skúsenosťami v dizajnových výskumných metódach, strategickom predvídaní a plánovaní & udržateľnej inovácii. Pôsobí na priesečníku tém dizajnu, technológií a ľudského správania. Pracovala so značkami ako Fjord London (Accenture Song), Google, Adidas, Space 10 & IKEA ako aj s tech-for-good startupmi a verejnými inštitúciami vo Veľkej Británii a Škandinávii. V súčasnosti vedie dizajnovú jednotku na Výskumnej a inovačnej autorite na Úrade vlády SR. [EN] Lucia is a strategic designer with a background in design research, strategic foresight and sustainable innovation, curious about the intersection of design, technology and human behaviour. She has worked with global brands such as Fjord London (Accenture Song), Google, Adidas, Space 10 & IKEA as well as tech-for-good startups and public institutions in the UK and Scandinavia. She’s currently leading the design unit at the Research and Innovation Authority at the Government Office of Slovakia.

Lucia Morvai

Manažérka / Manager
[SK] Lucia je riaditeľkou pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu v neziskovej organizácii Správca zálohového systému. Ako projektová manažérka stála pri zrode systému, ktorý už krátko po svojom vzniku prekonal všetky očakávania ohľadom efektívnosti zberu obalov a ich následnej recyklácie, zmenil správanie spotrebiteľov, mal vplyv na kvalitu životného prostredia a stal sa inšpiráciou pre mnohé ďalšie krajiny, ktoré pripravujú zavedenie vlastného systému zálohovania. [EN] Lucia is the Director of External Relations and Communications at the Deposit Return Scheme (DRS) Administrator. As a project manager she was present at the birth of a system, which, shortly after its launch, surpassed all expectations regarding the efficiency of the collection and recycling of plastic bottles and cans. This system changed consumer behaviour, had an impact on the quality of the environment and became an inspiration for many other countries preparing to introduce their own DRS.

Lucia Záhorcová

Psychologička a poradkyňa / Psychologist and counselor
[SK] Lucia je psychologička, poradkyňa pre pozostalých, vysokoškolská pedagogička a vedecká pracovníčka v Ústave experimentálnej psychológie CSPV SAV. Jej srdcovou témou je odpustenie, ktorému sa venuje vo výskume i v praxi. Vzdelanie v Terapii odpustením získala pod vedením prof. Enrighta na Univerzite vo Wisconsin-Madisone. V rámci profilu odpustenie.sk popularizuje tému odpustenia a príbuzné psychologické témy. Dokončuje knihu, ktorá sa zaoberá odpúšťaním ako cestou k vlastnému uzdraveniu. [EN] Lucia is a psychologist, counselor for the bereaved, university teacher, and researcher at the Institute of Experimental Psychology CSPS SAS. Her heart's subject is forgiveness. She received education in Forgiveness Therapy under the guidance of Prof. Enright at the University of Wisconsin-Madison. Through her profile odpustenie.sk, she popularizes the topic of forgiveness and related psychological topics. She is finishing a book about forgiveness as a path to self-healing.

Lukáš Priškin

Podnikateľ / Entrepreneur
[SK] Lukáš Priškin je zakladateľ sociálneho podniku Deeply, kde sa snažia cez kvalitne odvedenú prácu búrať predsudky voči zdravotne a sociálne znevýhodneným ľuďom a zároveň vytvárať pre nich flexibilné pracovné miesta v upratovacích službách. Vyštudoval katolícku teológiu a absolvoval Nexteria leadership academy. Založil občianske združenie Zmudri.sk, ktoré sa venuje vzdelávaniu učiteľov a mladých ľudí po celom Slovensku. Projekt Deeply v roku 2022 získal ocenenie Social Impact Award. [EN] Lukáš Priškin is a founder of the social enterprise Deeply, where they break down prejudices against medically and socially disadvantaged people through quality work, while creating flexible jobs for them in cleaning services. He studied Catholic theology and graduated from the Nexteria leadership academy. He also founded the civic association Zmudri.sk, which is dedicated to the education of teachers and young people throughout Slovakia. The Deeply project won the Social Impact Award in 2022.

Marek Pupák

Fotograf / Photographer
[SK] Marek Pupák je slovenský dokumentárny fotograf. Študoval na Akadémii Umení v Banskej Bystrici na Fakulte dramatických umení - odbor réžia dokumentárnych filmov. Jeho fotografie, ktoré reflektujú spoločenské nálady a ľudské stopy vo verejnom priestore, boli vystavené a publikované doma aj v zahraničí. Za svoju tvorbu bol viackrát ocenený v súťaži Slovak Press Photo. Medzi jeho najznámejšie projekty patrí projekt Blue Grandma, ktorý zachytáva vzťah s jeho modrovlasou babičkou. [EN] Marek Pupák is a Slovak documentary photographer and the recipient of multiple Slovak Press Photo awards. An alumnus of the Academy of Arts in Banská Bystrica, he specialized in Documentary Directing. Marek´s photographs have been globally showcased, standing witness to the societal moods and the human footprints in public spaces in our modern world. Currently, his most famous project is Blue Grandma, in which Marek immortalizes his special bond with his blue-haired grandma through the lens.

Martin Geišberg

Hudobník / Musician
[SK] Martin Geišberg je slovenský dramaturg, hudobník, textár a spevák. Vyštudoval divadelnú dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Je autorom hudby hudobno-poetického recitálu Štyri ročné obdobia v SND na motívy rovnomennej novely Mariána Geišberga. Koncertoval s rôznymi kapelami a interpretmi a taktiež s vlastnou skupinou UMK (Umenie milovať krásu). Geišbergova hudba spája prvky popu, rocku a folku a často reflektuje o sociálne otázky, kultúrne zmeny či osobné skúsenosti. [EN] Martin Geišberg is a Slovak playwright, musician, lyricist and singer. He is the author of the music for the musical-poetic recital Four Seasons in the Slovak National Theatre based on the novel of the same name by Marian Geišberg. He has given concerts with various bands and performers and also with his own group UMK (Art of Loving Beauty). Geišberg's music combines elements of pop, rock and folk and often reflects on social issues, cultural changes or personal experiences.

Pavel Houdek

Inštruktor sebaobrany / Self-defense instructor
[SK] Pavel je hlavným lektorom siete škôl modernej sebaobrany, ktoré ponúkajú prevenciu násilia cestou emancipačnej sebaobrany. Výuka vychádza z vedeckých základov a dát o skutočných zločinoch. Vyštudoval Právnickú fakultu Karlovej univerzity, špecializácia trestné právo a kriminológia. Roky pôsobí v neziskových organizáciách na pomoc obetiam trestných činov a verejne presadzuje elimináciu sexuálneho a rodovo podmieneného násilia. Je spoluautorom bestselleru Moderná sabaobrana. [EN] Pavel is the main lecturer of the network of modern self-defense schools, which offer violence prevention through emancipatory self-defense. He graduated from the Faculty of Law of Charles University, specializing in criminal law and criminology. For years, he has been working in non-profit organizations to help victims of crimes and publicly promotes the elimination of sexual and gender-based violence. He is the co-author of the bestseller Modern Self-Defense.

Veronika Magočová

Neurochirurgička / Neurosurgeon
[SK] Veronika Magočová pôsobí ako neurochirurgička v Univerzitnej nemocnici v Košiciach a vo svojich 28 rokoch robila prvú operáciu mozgu svojho druhu na Slovensku. V prípade neurochirurgie ide v tak mladom veku o niečo nevídané. Veronika bola počas tejto operácie hlavnou operatérkou ako súčasť tímu, ktorý ako prvý na Slovensku zrealizoval hlbokú mozgovú stimuláciu u pacienta s Parkinsonovou chorobou s použitím takzvanej bezrámovej metódy. [EN] Veronika Magočová is a neurosurgeon at the University Hospital in Košice where she at the age of 28 performed the first brain surgery of its kind in Slovakia, something rarely seen in neurosurgery. As the lead neurosurgeon, Veronika led the team that performed the first deep brain stimulation in Slovakia on a patient with Parkinson’s disease using the so-called frameless method.

Organizing team

Rastislav
Geschwandtner

Bratislava, Slovakia
Organizer

Martina
Godalova

Bratislava, Slovakia
Co-organizer
  • Jana Solčianska
    Production
  • Jozef Paulišin
    Production
  • Peter Jancar
    Production
  • Vojtech Plutzer
    Production