ZorilorSalon
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 14, 2023
Cluj-Napoca, Cluj
Romania

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Cinema Florin Piersic
11 Mihai Viteazu Square
Cluj-Napoca, Cluj, 400444
Romania
Event type:
Salon (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Zorilor­Salon events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adi Hădean

Adrian Hădean este bucătar, gastronom, blogger culinar, scriitor. Dar dincolo de toate acestea este soț și tată. Născut in anul 1977, în Județul Arad, apoi relocat în Baia Mare, Adi a început să lucreze la radio de la vârsta de 17 ani, iar timp de 13 le-a vorbit oamenilor despre lume, viață, veselie și muzică. A făcut un pas înainte, iar din 2002 a început să livreze și emisiuni culinare la diferite posturi TV. A scris articole în cotidiene, săptămânale și reviste și a publicat prima sa carte în anul 2003. După ce s-a retras din presă, a lucrat în marketing, mai întâi ca specialist, apoi ca brand manager în industria alimentară. Pasionat de bucătărie, acesta devine bucătar profesionist, consultant pentru restaurante, dar și food blogger. Și pentru că nimic nu este întâmplător atunci când pui pasiune în munca ta, Adi dezvoltă un proiect în parteneriat cu autoritățile din Cluj-Napoca prin proiectul „Farfurii curate”, care a avut ca scop implementarea unor meniuri sănătoase în câteva grădinițe de stat, și care s-a dovedit a fi un real succes. În 2014 preia rolul de jurat al emisiunii Masterchef. Iar în 2015 pune bazele Asociației Adi Hădean, care astăzi poartă numele Black Sea FooDignity Association. În 2020 lansează proiectul “Solidar Social” ca o soluție la criza provocată de pandemia Covid-19. 3 ani mai târziu, proiectul încă este în derulare, cu peste 800.000 de porții de mâncare caldă donate celor în nevoie, cu parteneriate solide și planuri mari de viitor. Eforturile depuse de-a lungul timpului i-au fost răsplătite prin diverse premii, iar în 2022 Asociația Adi Hădean primește Recunoașterea onorifică din partea Casei Regale a României, pentru contribuția și implicarea directă în lupta cu Covid-19. În prezent își împarte timpul între familie, proiectele asociației, diverse interviuri și filmări pentru emisiunea “La cină”, pe care o prezintă alături de colega sa, Ionela Năstase.

Alex Nedea

Alex Nedea e jurnalist de investigație. În ultimii ani materialele realizate împreună cu echipa de la Recorder au scos la suprafață povești pe care mulți le-ar fi vrut ascunse pentru totdeauna, care au adunat pe internet zeci de milioane de vizualizări, s-au soldat cu demisii și cu dosare penale, cu legi schimbate și cu o Românie un pic mai bună. După aproape două decenii în presă, e convins definitiv că jurnalismul chiar are puterea de a schimba lumea în bine. Până să fie din 2019 Alex Nedea de la Recorder a fost timp de 15 ani, pe rând, Alex Nedea de la Adevărul, de la Jurnalul Național, de la Realitatea TV și de la emisiunea „În premieră” (Antena 3).

Andrada Mazilu

Andrada Mazilu este un om implicat în educaţie, care a ales să rămână în România pentru a susţine şi îmbunătăţi sistemul educaţional. A lucrat în școli, grădiniţe şi creşe, în sistem public şi privat în Sibiu, Cluj Napoca, Ludwigsburg și Timișoara. Şi-a dorit să formeze o comunitate puternică, preocupată de educaţia copiilor şi să pună lucrurile în mişcare. S-a alăturat proiectului “SuperTeach”, împărtăşind din experienţa ei și este facilitator al programului “Mentalitate Deschisă în Educaţie”. Este membru și contributor în comunitatea Merito și voluntar în mai multe organizații și proiecte sociale și educaționale. A fondat ONG-ul “Iniţiativă în Educaţie”, inEDU, care desfăşoară activități de impact în sfera educaţională, numărând peste 300 de inițiative, proiecte și acțiuni. Dedicarea ei a fost recunoscută în comunitate, când a câştigat “Trofeul generozităţii” oferit în cadrul Balului Vienez de la Timişoara de Fundația Hațegan, premiul “Merito” pentru învățământ în cadrul proiectului Romanian Business Leaders, nominalizarea TOYP oferită de JCI “Ten Outstanding Young People”, nominalizare „Eroi Urbani”,Fundația Comunitară Timișoara, nominalizarea la Gala “Oameni pentru Oameni”, secțiunea “Curaj în Educație” și Gala Premiilor Participării Publice pentru proiectul “Școli curate” pe care l-a coordonat la nivelul județului Timiș.

Cezar Amititeloaie

Doctor Cezar e un cardiolog nonconformist. Abordarea lui este una integrativă, holistică, punând accent și pe cauzele emoționale ale patologiilor. Este absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași (2006), medic specialist cardiolog (2015), antreprenor, pasionat de nutriție, sport și psihologie, fondator al clubului de sănătate și sport Vivertine Iași. Adept al principiului primum non nocere – prima dată să nu faci rău – a ales să-și dedice cariera prevenției, dorind să-i ajute pe oameni să-și îmbunătățească stilul de viață și să-și ia responsabilitatea sănătății în propriile mâini.

Dan Ștefan

Dan Ștefan este un antreprenor pasionat de dezvoltarea oamenilor și a organizațiilor sustenabile, axate pe învățare. După studii de management la București, Orleans și Sorbona, a fost consultant în management la un cabinet prestigios din Paris, timp de aproape 5 ani. În 2006 a ales calea antreprenoriatului: a fondat alături de fratele sau compania Autonom, leaderul pieței de inchirieri masini și servicii de mobilitate din Romania. Este profesor de management la MBA-ul Romano-Canadian din cadrul Bucharest Business School. Crede într-un management bazat pe autonomie și mai ales pe valori.

Domnica Petrovai

Psiholog clinician și psihoterapeut, fondatoarea companiei Mind Education și a Școlii pentru Cuplu, Domnica Petrovai are o experiență de peste 22 de ani în consilierea și psihoterapia familiei și terapia cuplului. În 2018 a scris cartea ”Iubește și fii iubit/ă”. Este consultant și trainer pentru companii private și școli care susțin relațiile sănătoase și bunăstarea emoțională a copilului, a familiei și a cuplului și care promovează relațiile sănătoase la locul de muncă.

Horia Tecău

Horia Tecău este un fost jucător profesionist de tenis, triplu campion de Grand Slam la dublu, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, alături de Florin Mergea. A ajuns pe locul 1 ATP pe echipe în 2015, după ce a câștigat Turneul Campionilor. Horia a câștigat 38 de titluri în cariera sa, inclusiv titlul de dublu mixt la Australian Open 2012, Wimbledon 2015 și US Open 2017. Horia este ambasador național pentru UNICEF România și este primul jucător de tenis român care a scris o carte pentru copii - „Viața în ritm de tenis”.

Ioana-Maria Repciuc

Ioana-Maria Repciuc este actriță, solist vocal și proaspăt absolventă a masteratului de regie teatru muzical în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2021 câștigă premiul pentru cea mai bună voce la Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu și din același an este solist vocal în DS Project Orchestra alături de care obține premiul publicului la Jazz in the Park International Competition 2023. Chiar dacă abordează mai multe genuri muzicale este îndrăgostită în special de muzica jazz și de musical. Crede în puterea pe care arta o are asupra sufletului, asupra propriei stări de bine, precum și a celor din jur, fiind implicată din 2017 în proiectul Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy.

Mihnea Măruță

S-a născut în 1969 la Cluj și a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ (UBB). După revoluția din 1989, fascinat de ceea ce se întâmpla în spațiul public, a abandonat Facultatea de Matematică, unde era student în anul II, și a devenit reporter, apoi secretar de redacție la revista NU – un săptămânal care a rezistat până în decembrie 1993. A lucrat în presă mai bine de 20 de ani – timp în care a fost, printre altele, redactor-șef al ziarelor Cotidianul (2007-2008) și Adevărul (2012). Pe lângă cele două ziare naționale, a mai condus săptămânalul Clujeanul, cotidianul Ziarul Clujeanului, precum și publicațiile online Oradecluj.ro și PressOne.ro. În 2021 și-a luat doctoratul în filozofie, sub îndrumarea profesorului Aurel Codoban. În prezent, predă cursul de Filozofia Comunicării la Departamentul de Jurnalism al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 2023 a publicat cartea ”Identitatea virtuală”, la editura Humanitas, care este o versiune adaptată și îmbogățită, prin mijloace multimedia, a tezei sale de doctorat.

Nidal Ștefan

Nidal Ștefan e un proiect solo de alternative indie-blues menit să fie adevărat, însufleţit şi semnificativ. E despre ce se-ntâmplă când asculţi şi despre locurile improbabile în care putem găsi bucuria de a fi în viaţă.

Organizing team

Victor
Miron

Cluj-Napoca, Romania
Organizer