METUAnkara
x = independently organized TED event

Theme: İz Bırak

This event occurred on
April 8, 2023
Ankara, Ankara
Turkey

TEDxMETUAnkara, “Herkesin herkesten ögrenebilecegi bir sey vardır.” düsüncesiyle yola çıkmıs ve paylasmaya deger fikirlerin yayılması gerektigini düsünen Orta Dogu Teknik Üniversitesi ögrencileri tarafından Prof. Dr. M. Bilge Demirköz küratörlügünde yılda bir kez düzenlenen bir organizasyondur.
TEDxMETUAnkara’da amaç, Türkiye’deki degerli fikirlerin gerek ülke içinde gerekse dünya çapında yayılıp benimsenmesine olanak saglamaktır. Bu amaç dogrultusunda bu yıl 7. etkinligini düzenleyen TEDxMETUAnkara, her yıl çok daha büyük bir kitleye hitap eden, Türkiye’nin ve Ankara’nın en önemli TEDx organizasyonlarından biridir.

KKM
Middle East Technical University
Cankaya
Ankara, Ankara, 06800
Turkey
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­M­E­T­U­Ankara events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ahu Özyurt

Moderatör
Ahu Özyurt, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra Columbia Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunda master yapmıştır. Gazeteci ve yazar olan Özyurt; NTV, CNN Türk ve TV100'de muhabirlik ve sunuculuk yapmış olup iki kitabı bulunmaktadır. Elçiliğin Sırları ve TSK’da Kadın Gücü isimli belgeselleri hazırlamış, halen Milli Savunma Üniversitesi'nde Doktora Tezini tamamlamaktadır.

Burcu Aydın Özüdoğru

Ekonomist, Akademisyen
Burcu Aydın Özüdoğru lisans eğitimini Bilkent Üniversitesinde işletme üzerine, Master ve Doktora eğitimlerini Güney Kaliforniya Üniversitesinde ekonomi üzerine tamamlamıştır. Uzun yıllar Uluslararası Para Fonu, IMF’de çalışan Özüdoğru; Türkiye’ye döndükten sonra Hazine ve Maliye Bakanlığında Genel Müdür düzeyinde görev almıştır. Halihazırda özel sektörün öncü firmalarında yönetim kurulu üyeliğini ve TEPAV’da Merkez Direktörlüğünü sürdürürken Bilkent Üniversitesi Ekonomi bölümünde de yarı-zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bunun yanında Türkiye’nin önde gelen yayın kanallarında ekonomi yorumculuğu ve yazarlığına devam etmektedir. Çalışmaları çeşitli makale ve kitaplarda yayınlanmıştır.

Emrah Safa Gürkan

Tarihçi, Akademisyen
Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Bilkent Üniversitesinde tamamladıktan sonra Georgetown Üniversitesinden doktor ve profesör unvanını alan Emrah Safa Gürkan; medeniyetler arası diplomasi, saray hizipleri, Osmanlı stratejisi ve karar alma mekanizması, serhat çalışmaları, korsanlık, kölelik ve ihtida konuları üzerine çalışmalar yapmıştır. Sultanın Casusları, Sultanın Korsanları, Bunu Herkes Bilir ve Ezbere Yaşayanlar eserlerini kaleme almış; Türkiye Bilimler Akademisi tarafından verilen ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı’’ ve 14. Kadir Has ‘’Gelecek Vadeden Bilim İnsanı’’ ödüllerine layık görülmüştür. YouTube’da birçok tarih programı hazırlayan ve ilgi çekici içeriklerini ''Omnibus'' isimli kişisel kanalında üretmeye devam eden Gürkan, Fatih ve Rise of Empires Ottoman dizilerinin de tarih danışmanlığını üstlenmiştir.

Hülya Kasapoğlu Çengel

Yazar, Akademisyen
Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesinde, yüksek lisans ve doktora eğitimini Gazi Üniversitesinde tamamlayan, şu anda Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olarak yer alan Hülya Kasapoğlu Çengel, aynı zamanda Kaşgarlı Mahmud Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Türk dili ve Türk lehçeleri üzerine çalışmalar yürütmekte olup bu alanda yaptığı çalışmalar ve eserleriyle Türk Dünyasına sayısız katkı sağlayan Çengel, 2020 ve 2021 yıllarında Türk Dünyasına Hizmet Ödüllerine layık görülmüştür.

Mete Atatüre

Fizikçi, Akademisyen
Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünden 1996 yılında mezun olduktan sonra Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarında çok parametreli dolanıklık ve kuantum girişim alanında doktora çalışmalarına başlayan Atatüre, 2007 yılında Cambridge Üniversitesi’ne öğretim üyesi olarak katılıp kendi araştırma grubunu kurmuş ve 2015 yılında profesörlük unvanını almıştır. Halen kuantum malzeme ve sistemler konusunda ekibiyle beraber araştırmalarına devam etmekte olup Institute of Physics, Optica ve Bilim Akademisi Derneği üyeliğini de sürdürmektedir. Profesör Mete Atatüre, kuantum teknolojilerinde 'heyecan verici uygulamalar' yaratarak yarı iletkenler ve elmastaki kuantum optik fenomenlerine öncü katkılarından dolayı 2020 Thomas Young Madalyası ve Ödülü'nün sahibi olmuştur.

Murat Yetkin

Gazeteci
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olup gazeteciliğe Arayış dergisinde başlayan Murat Yetkin; BBC World Service, Kanal D, Deutsche Welle, NTV, Sabah, Radikal ve Hürriyet Daily News gibi yayın organlarında muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine kadar değişik kademelerde çalışmıştır. Halen "YetkinReport" sitesini yönetip kendi adı altında oluşturduğu YouTube kanalında siyaset ve ekonomi yorumları yapmakta ve Fox TV’de Orta Sayfa programına katılmaktadır. Yetkin’in dış politika ve güvenlik politikaları üzerine yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır.

Nazlı Çelik

Sunucu
Lise eğitimini İsviçre’de tamamladıktan sonra Amerika'nın Boston şehrindeki Emerson College’da Televizyon-Video ve Psikoloji bölümlerinde çift anadal yaptı. 1999’da Türkiye’ye dönerek NTV’de muhabir olarak göreve başlayan Nazlı Çelik, 2002 yılında Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak Beyaz Saray ve Pentagon gezilerini de içeren "Televizyon Gazeteciliği" programını tamamladı. 2005 yılında Star TV’ye geçtikten sonra aynı kurumda sırasıyla haber müdürü, haber koordinatörlüğü görevlerini üstlenen Çelik, 2011 yılından beri Star Ana Haber'i sunmakta ve Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmektedir.

Tevfik Uyar

Bilimkurgu Yazarı
Açık Bilim Dergisi ve Podcast Kanalının kurucularından olan ve 2011-2013 yılları arasında da radyo programı yapımcılığı ve sunuculuğu yapan Tevfik Uyar, İTÜ Uçak Mühendisliği mezunudur. Havacılık sektöründe uzun yıllardır kalite ve emniyet yöneticisi olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda bilimsel şüphecilik platformu Yalansavar ve Herkese Bilim Teknoloji dergisi ekibinde yer alan Uyar, toplamda altı kitap kaleme almış ve dört kitap çevirmiştir. Ülkemizde bilim kurgu türünün özgün yazarlarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Uğur Gallenkuş

Sanatçı
Sanatıyla normalleştirdiğimiz vahşeti gündelik hayatımızla karşılaştırarak yakından empati kurmamızı amaçlayan, zıtlıkların büyük farkındalıklar oluşturduğu eserleriyle herkesi düşünmeye ve sorgulamaya iten Gallenkuş; kolajlarında sefalet ile neşeyi, aşk ile umutsuzluğu, savaşları, çocuk hakları ve kadın hakları gibi konuları ele alarak uluslararası bir kitleye ulaşmıştır. Uluslararası birçok kurum ve kuruluşla farkındalık amaçlı ortak projeler geliştirmiş ve geliştirmeye devam etmektedir. Son olarak çocukların dünyamızdaki maruz kaldıkları eşitsizliklere dikkat çekmek adına “Parallel Universes of Children” adlı ilk kitabını yayınlanmıştır.

Zafer Yenal

Sosyolog, Akademisyen
Tarihsel sosyoloji, ekonomi-politik, tüketim çalışmaları, yemek kültürü, kır sosyolojisi, beşerî coğrafya ve tarım alanlarında birçok çalışması olan Zafer Yenal 2000 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görev almaktadır. Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük, Aradığınız Kişiye Şu An Ulaşılamıyor: Türkiye'de Hayat Tarzı Temsilleri 1980-2005 isimli eserleri kaleme alan Yenal, gıda sektöründeki çeşitli şirketlere danışmanlık yapmış; birçok kültür, müzik ve yemek temalı radyo ve televizyon programının yapımında da aktif rol oynamıştır. Zappa Zamanlar bülteninde yazarlığını sürdürürken New Perspectives on Turkey dergisinde yayın kurulu üyesi olarak görev almaktadır.

Zeynep Ahunbay

Mimar
Arkeolojik alanlardan Osmanlı yapılarına çok geniş bir yelpazede kültür varlıklarının korunması konusunda yaklaşım geliştiren ve bunu restorasyon uygulamalarıyla da örnekleyen Zeynep Ahunbay, Türkiye’nin önde gelen koruma uzmanlarındandır. İTÜ’den yüksek mühendis-mimar olarak mezun olmuş, koruma alanındaki uzmanlık çalışmasını İngiltere’de York Üniversitesi’nde tamamlamış ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeliğinden emekli olmuştur. Türkiye’nin birçok yerinde restorasyon çalışmaları içinde yer alan Ahunbay, 2017 yılında Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Organizing team

Bilge
Demirkoz

Ankara, Turkey
Organizer

Gülsu
Korkusuz

Ankara, Turkey
Co-organizer
  • Aylin Erdem
    Marketing/Communications
  • Ayşe Nur Can
    Partnerships/Sponsorship
  • Berat Durğut
    Marketing/Communications
  • Buse İrem Polat
    Production
  • Melike Ülker
    Operations
  • Mustafa Selçuk Süngü
    Production