Cluj
x = independently organized TED event

Theme: Human

This event occurred on
June 10, 2023
Cluj Napoca, Cluj
Romania

Gândim, simțim și acționăm omenește. Ajutăm pentru că așa e omenesc, suntem curioși pentru că așa e omenesc, uneori greșim sau suntem egoiști tot din același motiv: pentru că este omenesc.
Prin natura noastră umană avem un impact asupra lumii din jurul nostru, iar dacă este pozitiv sau nu, depinde doar de noi.
Așadar, ce amprentă lăsăm noi, oamenii, asupra lumii din jur, doar pentru că suntem oameni?

BT Arena
Str. Uzinei Electrice
Cluj Napoca, Cluj, 400375
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Cluj events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Adrian Fisher

World’s Best Maze Designer
Adrian Fisher MBE este recunoscut la nivel internațional drept cel mai important designer de labirinturi din lume. El creează labirinturi greu de descifrat, pline de provocări, descoperiri și distracție. Timp de 44 de ani, el a transformat ideea tradițională de a te pierde in atracții, experiențe și aventuri de ultimă generație, fiecare cu o narațiune și o poveste convingătoare. El este cel mai prolific designer de labirinturi de gard viu din istoria grădinăritului. Compania sa este cel mai important furnizor mondial de labirinturi de oglinzi, cu peste 60 instalate din 1991. Munca sa a stabilit 8 recorduri mondiale Guinness și a câștigat 2 medalii de aur. Portofoliul său premiat de peste 700 de labirinturi de dimensiuni mari poate fi găsit în 42 de țări. El este, de asemenea, un pionier consacrat al Artei Geometrice (geomitica), combinând matematica geometriei cu arta vibrantă a culorii, materialelor și texturii, pentru a produce creațiile sale distinctive.

Atena Boca

Motherhood Community Builder
Atena Boca este mamă a doi copii și fondatoarea comunității de sprijin pentru mame LaPrimulBebe, cea mai mare comunitate de acest gen din România, devenită mișcare națională. Este singura româncă selectată de Facebook în Top 20 Femei din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, care reuşeşte să aducă un impact pozitiv în comunitatea pe care o conduce. În 2019, Facebook a inclus grupul “LaPrimulBebe” în topul celor mai puternice 100 de comunități din lume, acordându-i Atenei o bursă de învățare de un an de zile în birourile lor din San Francisco și Londra. Atena contribuie prin tot ceea ce face la normalizarea trăirilor și tabu-ului din viața de după naștere și sprijină gravidele și mamele din România atât prin scrierile ei pentru părinți, cât și prin comunitatea LaPrimulBebe cu toate programele sale educative și toate acțiunile puse la dispoziția părinților.

Cercul Întreg

Performers
Cercul Întreg este un proiect cultural clujean, înființat în 2009 de Bogdan Octav Racolța și Adrian Tudoran Cimpoeșu, un laborator-incubator dedicat diferitelor forme de arte comunitare, cu misiunea de a readuce o cultură a jocului în România secolului XXI. Trăgând inspirație și practică atât din Brazilia, cât și din Africa și din România rurală, Cercul Întreg caută să reimplementeze practici active de întâlniri de joacă prin muzică și dans, pentru toate vârstele, pornind de la formarea adulților, pentru a creea spații de referință și de învățătură organică pentru următoarele generații.

Corala Voci Transilvane a Casei de Cultură a Studenţilor

Performers
Corala VOCI TRANSILVANE a Casei de Cultură a Studenţilor a fost fondată în 1945. Pe parcursul anilor sute de coristi au cântat și au încântat auzul publicului, fiind parte din acest cor. În prezent este un cor mixt cu 25 de membri activi, cu vârsta cuprinsă între 23 – 75 ani, cu ocupații din cele mai diverse – studenți, tehnicieni, funcţionari, cadre didactice, medici, economişti, contabili, jurişti, psihologi, artişti, pensionari. Din 1994, de când la pupitrul formaţiei se află dirijorul Adrian-Nicolae Corojan, Corala Voci Transilvane a susţinut peste 718 concerte, atât în țară cât și în străinătate. Repertoriul coralei cuprinde peste 400 de lucrări, din creaţia a 152 compozitori români şi străini: muzică laică, colinde, lucrări din literatură muzicală românească şi universală, de la compozitorii Renaşterii până la cei contemporani, interpretarea lor făcându-se în limba originală (37 limbi).

Dina Zielinski

Molecular Biologist
Biolog molecular de pregătire, ea a fost inspirată să învețe bioinformatica pentru a da viață datelor biologice. Majoritatea cercetărilor ei au fost în genetică umană și genomică, dar este motivată să continue să învețe și să-și folosească abilitățile pentru a răspunde la întrebări interesante care ne provoacă cele mai profunde cunoștințe științifice. Dina are o vastă experiență în genomică (boli rare/neurologice, genetica populației, cancer, biologie de dezvoltare, stocare de date moleculare), integrarea datelor multi-omice și analiză statistică, dezvoltarea de software, conducerea proiectelor de cercetare interne și externe/internaționale și o înțelegere profundă a abordărilor atât computaționale cât și experimentale.

Elena Ifrim

Social Robotics Engineer
Mai presus de funcționalitatea simplă a roboților sociali, Elena ne îndeamnă să reflectăm la capacitatea lor de a stârni emoții, de a stabili legături semnificative și de a reveni asupra prejudecăților și normelor noastre sociale. Aceste creații mecanice ne obligă să ne confruntăm cu întrebări esențiale: Ce înseamnă acceptarea? Suntem pregătiți să primim aceste mașini în societatea noastră? Și dacă da, care sunt consecințele asupra propriei noastre umanități? Elena lucrează în Franța ca inginer IT în domeniul cercetării și inovării în sănătate. Pasionată de robotica socială și interacțiunea om-mașină, s-a dedicat cercetării si studiului acestui domeniu în cadrul unui proiect inovator susținut de Consiliul Regional din Alsacia.

Gabriel Paun

Environmental Activist
Gabriel Păun este un ecolog român cu o pasiune înnăscută pentru natură. A ales să fie un luptător pentru aceasta în sectorul neguvernamental, acolo unde se simte liber să expună derapaje ale statului și ale unor corporații pentru a forța schimbări pozitive care altfel nu s-ar produce. În ultimii 22 de ani a realizat investigații pe toate continentele care au condus la schimbări legislative și noi standarde voluntare în favoarea naturii și animalelor. Eforturile sale pentru protejarea pădurilor au fost răsplătite cu premiul onorific EuroNatur în anul 2016, iar publicația POLITICO l-a plasat în topul Green 28 al celor mai influente personalități ale anului 2023.

George Mesaros

Stand-up comedian
George Mesaroș este un comediant de stand-up din Cluj Napoca. Stilul lui de umor este foarte variat și îi place să stabilească un raport personal cu publicul și să își asume riscuri când e pe scenă. Cu toate că abordează subiecte dificile și personale legate de sănătatea mentală, bullying, copilărie și probleme sociale, nu lipsește nici umorul ușor copilăros, despre care spune că e partea lui preferată din orice număr.

Gilda Scarfe

Mental Toughness Expert
Dr. Gilda Scarfe este fondator și CEO al Positive Ed și membru în consiliul consultativ al Global Flourishing Study condus de Universitatea Harvard în colaborare cu Universitatea Baylor. Gilda este specialist în psihologie pozitivă și expert în rezistență mentală, cu un master în educație și un doctorat în conceptualizarea și aplicarea rezistenței mentale în educație. Este de asemenea specializată în proiectarea și implementarea stării de bine și a tenacității mentale în învățare, luare a deciziilor, calitatea relațiilor, performanță și climat organizațional; măsurarea rezistenței mentale și influența antrenamentului pentru rezistență mentală asupra rezultatelor cheie ale vieții. Gilda este consultant internațional, colaborând cu școli sau companii din Fortune 500 cu privire la cele mai bune practici pentru integrarea în traininguri a conceptelor de bunăstare, rezistență mentală, sau psihologie pozitivă.

Hedi Hoka

Doctor in Psychology
Hedi Hoka este doctor în psihologie, psihoterapeut, autor best-seller și trainer mindfulness. Pasionată de neuropsihologie, Hedi a căutat mereu să transpună într-un limbaj ușor accesibil mecanismele neuronale care stau la baza gândurilor, emoțiilor și comportamentelor umane. A studiat despre mindfulness în Statele Unite ale Americii și este profesor certificat internațional. După mulți ani de studiu despre creier, Hedi și-a întregit cunoștințele studiind și psihoterapia fenomenologică, descoperind, astfel, călătoria traumelor transgeneraționale în dinamicile ascunse ale familiilor.

Leonhard Gerd

Futurist
„Oameni, Planetă, Scop și Prosperitate” este mottoul lui Gerd Leonhard, iar a ajuta la crearea „viitorului bun” este obiectivul său principal. Gerd este unul dintre futurologii de top din întreaga lume; a prezentat la peste 1700 de conferințe și evenimente de top în ultimii 20 ani și a lucrat cu companii precum Microsoft, NBC, Visa, Google, Comisia Europeană, L’Oréal, Audi, Deloitte și IBM. Gerd a influențat și inspirat milioane de oameni să-și imagineze și să creeze un viitor mai bun. A fost numit unul dintre cei mai influenți europeni ai Wired UK în 2015 și se află pe locul 7 în clasamentul global al futurologilor. Din 2020, Gerd și-a dezvoltat în continuare stilul unic de ”keynote television” și a devenit rapid unul dintre cei mai populari prezentatori virtuali din întreaga lume. Gerd este, de asemenea, fost muzician profesionist, producător de film și muzică apreciat de critici, fost milionar ”dotcom” eșuat si membru al Societății Regale de Arte (Londra)

Ovidiu Cotoi

Pathophysiology Professor
Ovidiu S. Cotoi este medic primar anatomo-patolog, doctor în științe medicale, profesor universitar, Decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș. Specializat în diagnosticul tumorilor maligne cutanate și pulmonare, coordonează Serviciul Clinic de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș. Din activitatea didactică și științifică de peste 22 de ani, își transmite cunoștințele studenților, doctoranzilor și rezidenților de la Medicină pe teme de Biologie Celulară și Moleculară, Oncogeneză și Mecanisme ale bolilor umane. Prin apariții în presa scrisă și la emisiuni TV, este un promotor al educației medicale pentru o viață sănătoasă și profilaxia bolilor cronice netransmisibile. Modul de interacțiune cu studenții și metodele de predare i-au adus recunoașterea extraacademică de ”Profesor Bologna” și ”Decan de suflet”.

Quim Rueda-Pillar

Chef Forager
De mic copil, viața lui Joaquin Rueda Pilar (Quim – după cum îl știe toată lumea) a fost legată de natură. A avut privilegiul să fie crescut într-o familie în care se punea mare preț pe alimentele locale, fie că era vorba de măsline și de miere pe care le produceau acasă, fie că era vorba de plante sălbatice pe care Quim a început să le cunoască de mic, printr-un joc conceput de părinți special pentru ca odrasla lor să învețe să identifice cât mai multe plante. Cu trecerea timpului, a hotărât să învețe cât mai mult despre natură, dobândind o viziune umilă asupra omului, care reprezintă doar o parte dintr-un puzzle foarte complex. A venit în România din dorința de a avea acces la o hrană cât mai curată. Nu cu puțin efort, dar cu o deschidere mult mai mare față de ceea ce țara natală îi putea oferi atât în ceea ce privește zootehnia, cât și agricultura și foraging-ul (culesul din pădure a diferitor elemente cu un scop practic).

Raul Muresan

Neuroscientist
Raul Mureșan este președintele Transylvanian Institute of Neuroscience și unul dintre fondatorii startup-urilor Intelimensa si Neurodynamics. În timpul studiilor la Facultatea de Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, acesta s-a îndrăgostit iremediabil de neuroștiințe, fiind fascinat de modul prin care creierul procesează informația. După finalizarea licenței, Raul a plecat la Frankfurt în Germania, la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului, unde și-a realizat doctoratul și post-doctoratul. S-a întors în România în 2007, unde a contribuit la înființarea și consolidarea unor institute private și a pus bazele laboratorului său de cercetare a creierului. Laboratorul său colaborează cu mai multe consorții internaționale mari, în proiecte de cercetare fundamentală dar și translațională, de exemplu căutând noi tratamente pentru schizofrenie sau Alzheimer.

Rona Hartner & Taraful Hopaa

Iubită şi cunoscută pentru rolul ei din filmul „Gadjo Dilo” (Străinul Nebun) în regia lui Tony Gatlif, Rona Hartner este un artist complex: actriţă, cântăreaţă, compozitoare, dansatoare, om de televiziune. Stabilită în Franţa de ani buni, a cucerit inimile unei ţări greu de sedus prin sute de spectacole, zeci de filme şi apariţii TV. Ambasador pe viaţă al României, Rona se întoarce mereu acasă cu o energie cât pentru o mie şi una de vieţi. Vine si la TEDxCluj Human împreună cu Taraful Hopaaa, pentru a ne va spune o mie şi una de povești cu parfum lăutăresc.

Wargha Enayati

Healthcare Business Innovator
Dr Wargha Enayati este medic cardiolog, fondatorul Rețelei Private Regina Maria și al Enayati Medical City. Este inițiatorul celor mai multe premiere din sistemul medical românesc, de la abonamentele medicale până la primul oraș medical. De mai bine de 2 ani este membru fondator al Cleverage, fondul de investiții care susține startup-urile medicale. Experiența sa în business-ul medical este relevantă și inspirațională, de-a lungul anilor deruland o serie de mentorate pe zona antreprenorială. În portofoliul sau sunt și 2 companii de comunicare medicală, prima aplicație de programări la doctor, sau primul portal de resurse umane pentru lumea medicală.

Organizing team

Cristian
Dascalu

Cluj Napoca In Transylvania, Romania
Organizer

Tudor
Pasc

Cluj-Napoca, Romania
Co-organizer