Debrecen
x = independently organized TED event

This event occurred on
September 2, 2023
Debrecen, Hajdú-Bihar
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Kölcsey Központ
Hunyadi utca 1-3
Debrecen, Hajdú-Bihar, 4026
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Debrecen events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bodrogközi László

CEO
Bodrogközi László informatikus, cégvezető, nemzetközi üzleti mentor és angyal befektető. 1998-tól a debreceni Neuron ügyvezetője. Többször választották be az IT Business TOP25 hazai üzletembere közé. Tanít a Debreceni Egyetem Informatikai Karán – Vállalati architektúrák tantárgyat. Közepes és nagyvállalatok fejlődését támogató stratégiák, folyamatok és informatikai rendszerek tervezése a fő területe, amivel szeret foglalkozni. E mellett kisvállalatokat mentorál, ahol segít olyan üzleti modelleket létrehozni, amelyek támogatják a gyors fejlődést. Folyamatosan gondolkodik, agyal, tervez, épít valamit. Két tinédzser lányával és Kati feleségével Debrecenben élnek. Felesége társa abban is, hogy együtt építik azt a csapatot, amellyel sikerre vihetik a vállalkozásaikat. A másik nagy szenvedélye a repülés. 22 éve repül. Ő vezeti a pilóta iskolát a hajdúszoboszlói egyesületen belül.

Dr. Dombi Mihály

Researcher
Dombi Mihály okleveles vidékfejlesztő agrármérnök, a gazdálkodás- és szervezéstudományok doktora. A Debreceni Egyetem kutatójaként a fenntarthatóság makrogazdasági feltételeit vizsgálja; környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is elfogadható jövő-forgatókönyveket épít fel. Ugyanakkor egyéni szinten is mindent megtesz az ügy érdekében, legyen szó akár szerepvállalásról a civil szférában, növényi alapú étrendről vagy aktív életmódról.

Dr. Dúll Andrea Magdolna

Professor
Debrecenben született és az egyetem elvégzéséig ott is élt. Eleinte kriminálpszichológus akart lenni, a deviancia érdekelte, ám hamar rájött, hogy a mindennapi dolgok legalább olyan érdekesek, mint az átlagtól való eltérés. A környezetpszichológia is egy mindennapi helyzetből nőtt ki: egyszer egyetemi csoporttársaival a villamoson utazva azon viccelődtek, milyen jó lenne, ha az egyetemen olyan környezeti feltételek között lehetne vizsgázni, ahogy a hallgatók felkészülnek a vizsgára: zenét hallgatva, kávézgatva, heverve, fel-alá sétálgatva, vagy épp a villamoson még utoljára átfutva a tananyagot – vajon könnyebb-e emlékezni a tanultakra a vizsgára készülés körülményei között? A későbbiekben saját vizsgálatai rámutattak arra, hogy igen, a környezet szerepet játszik az emlékezésben, mi több, aktív közreműködő az egész életünk mederben tartásában.

dr. Zelizi Stefánia

Lawyer
Jogi diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte, ám a végső igazságot mostmár nem a paragrafusok, hanem a csillagok között keresi. Life coachként és asztrológusként segíti a hozzá fordulókat abban, hogy a tudatalatti térképüket (születési képletüket) feltárva hozzáférjenek a bennük működő mintázatokhoz, személyiségrészekhez, s így jobban rálássanak önmagukra.

Erdélyi Zsuzsanna

Student
Erdélyi Zsuzsannára gyermekkora óta jellemző az új utak keresése. A világ változásainak megfigyelése indította el a természettudományos megismerések irányába. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen 3. helyezést ért el és a XX. KutDiák Tudományos Esszépályázat Orvosgenetikai szekciójában különdíjat kapott. 2021-től a Fiatal Tudósok Országos Szövetségének tagja, valamint 2022-től a Kutató Diákok Országos Szövetségének Élet és Környezettudományi tagozatvezető helyettese. Szívügye a közösségformálás, ezért tagja a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok szövetségének és társelnöke iskolája diákönkormányzatának. Tudományos munkáját az orvosi képalkotó berendezések fejlesztésének irányában folytatja.

Gyöngyösi Nikolett

HR Manager
Gyöngyösi Nikolett kritikus gondolkodó, elfogadható érzelmi intelligencia szinttel rendelkező, megoldás-orientált személy. Nehezen viseli a monotóniát, tárgyalási képessége megfelelő. HUMÁN erőforrás. - Valahogy így képzeli el a fejlécet egy önéletrajzon a jövő munkaerőpiacán. Közgazdászként végzett a Debreceni Egyetemen. Humán erőforrás tanácsadóként közel 6 éve dolgozik azon, hogy felépítse a hidat az ember és az ”álommeló” között, avagy megteremtse azt a bizonyos ”perfect match”-et. Községből fővárosba, kkv-tól multinacionális környezetbe költözött, nyomon követi a mesterséges intelligencia fejlődését. Jelenlegi célja, hogy eddig megszerzett tapasztalatára és tudására építve átadja karriere legfontosabb tanácsát: az önmegvalósítás nem utópia, most kell tennünk érte!

Lenner Ádám

Environment Activist
Tájgazdálkodási és természetvédelmi mérnök, természetpedagógus. Élt és szakmai tapasztalatot szerzett Angliában, majd az Egyesült Államokban. 2014 óta a Tiszatáj Közalapítvány menedzsere. Több zöld szervezetben is aktívan részt vesz. Alapítója a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságnak. Az évek során a természetet és az agráriumot népszerűsítő cikkei, általa szervezett eseményei már a százat is meghaladták. A Facebookon (Kobold-Goblin) és a Tiktokon (Kobold-Lak) bivalyaival több milliós nézettségű videók mellett több tízezres aktív közösséget épített fel, akikkel az offline világban is gyakran találkozik.

Majorosné Tóth Eleonóra

Flutist
Majorosné Tóth Eleonóra fuvolaművész-tanár, gyermekkora óta körülöleli a művészet. Zenekedvelő és művelő családban nőtt fel. Zenei tehetsége hamar megnyilvánult, nem volt kérdés pályaválasztása sem. Tanuló évei alatt számos versenyen mérettette meg magát. Már egyetemi évei alatt tanított, koncertezett szimfonikus zenekarban, kamaraegyüttesekkel és szóló előadóként. Mindig magával ragadta az a tapasztalás, hogy az élő művészet milyen katartikus hatással van közönségre és előadóra egyaránt. Ennek az élménynek megélese motiválja mai napig tanári és előadói munkájában. Hisz abban, hogy a művészet befogadása, csak úgy, mint az alkotói tevékenységben való részvétel egyaránt táplálék és gyógyír az emberi léleknek.

Nemes Gábor

CEO
Nemes Gábor a Good People Everywhere társalapító-CEO-ja jelenleg Londonban él, ahol korábban is vezetett vállalkozást, miután Katarban élt és dolgozott vezetőként. Az életre végtelen játékként tekint, ahol az a legfontosabb, hogy minden nappal jobbak legyünk, mint előző nap voltunk – illetve, hogy a lehető legtöbb embernek segíthessünk abban, hogy jobb életük lehessen. Rengeteget olvas, az erőszakmentességbe vetett hite miatt lett vegán, és őszintén úgy véli, hogy ez az állatok, az emberek és a Föld érdeke is. Korábban teljesen más típusú életet folytatott, viszont rájött, hogy élete akkor lehet boldog, ha céljai másoknak is hasznosak, és az életet elvek alapján éli. Legfontosabb elvei közzé tartozik, hogy mindig nyújtsunk többet, mint elvárható lenne; hogy törekedjünk arra, hogy minden velünk érintkező személy életéhez hozzárakjunk legalább egy kis pluszt; illetve, hogy akivel nem dolgoznánk együtt egész életünkben, azzal ne dolgozzunk egy napot se.

Piroska Tímea

Coach
Piroska Tímea huszonhárom éve képez felnőtteket: kezdetben angoltanárként multinacionális cégek vezetőivel dolgozott a „megszólalási szorongás” legyőzéséért, majd komplex fejlesztési folyamatokban vett részt trénerként és coachként. A Nemzetközi Coaching Szövetség által minősített coach, jelenleg Angliában folytatja mesterképzésben pszichológiai tanulmányait. Több vállalkozást vezet, „civilben” pedig háromgyerekes édesanya (két zsivány, egy hercegnő). Előadásában arra keresi a választ, hogy miért tud változni valaki – más pedig miért nem, és vajon elegendő-e az akaraterő és kitartás ahhoz, hogy más mederbe tereljük az életünket.

Pistár Szilvia

Salesman
Pistár Szilvia 13 éve értékesítőként dolgozó, egykori gátfutó, versenysportoló. Jelenleg szabadidejében sport mentáltrénerként dolgozik. Bár a versenysportról viszonylag korán a civil életre kellett váltania, a sport a mai napig központi szerepet tölt be életében.

Rácz Gréta

Biologist
Rácz Gréta biológus, a Green Drops Farm Kft. ügyvezetője és társtulajdonosa. A cég alternatív, talaj nélküli növénytermesztő berendezéseket és technológiát fejleszt, amellyel célja, hogy az otthoni és ipari méretekben gondolkodó növénytermesztők, hobbikertészek is lehetőséget kapjanak a korlátok nélküli növénytermesztésre. Ő maga 10 éve foglalkozik talaj nélküli növénytermesztéssel, de nagyszülei által volt szerencséje megismerni a hagyományos szabadföldi termesztést is. Így mind a talajban történő, mind a talaj nélküli termesztésről szívesen megosztja tapasztalatait.

Zombori Dénes

HR Manager
Zombori Dénes családapa, közgazdász, HR szakember, a hosszú távú gondolkodás híve. Polgáron nőtt fel, gyerekként nemzetközi szinten is eredményesen karatézott, egyetemistaként költözött Debrecenbe. Dolgozott több iparágban, épített több helyi közösséget, és jelenleg a Shoprenter, Magyarország vezető e-kereskedelmi platformjának a HR vezetője. 2021-ben az Év Fiatal HR Vezetője elismerésben részesült.

Organizing team

Judit
Katonane Kovacs

Debrecen, Hungary
Organizer