VitoshaSalon
x = independently organized TED event

Theme: The Apostles

This event occurred on
February 18, 2023
Sofia, Sofia-Grad
Bulgaria

Long before today's influencers became popular on the internet, our ancestors called APOSTLES the persons whose words were powerful and with great impact. According to Wikipedia apart from being a disciple of Christ, "apostle" literally means an emissary - a person who spreads ideas or new knowledge.

So who are our apostles today?
What ideas do they share - and what's in it for us?
Do we listen to the right messages?

Marking the 150-anniversary since the hanging of The Apostle of Freedom,
we will seek the answers from the stage of TEDxVitosha.

Hyatt Regency Sofia
pl. Vasil Levski 1
Sofia, Sofia-Grad, 1504
Bulgaria
Event type:
Salon (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Vitosha­Salon events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexander Dimitrov

Entrepreneur & Writer
Предприемач, общественик и писател той има забележителна професионална траектория - от финансово образование през развитие на редица бизнеси до посвещаване на идеи и каузи, по-големи от всеки отделен човек. Автор е на книгата „Кратко ръководство за спасение на България”. Основател е на организации, работещи в обществена полза, главната от които е фондация „БОГАРИЯ“ - инициатор на проекта за построяване на нова величествена концертна зала в България. Докато живее в Рим, заедно със свой приятел, запален спиритуалист, търсят духа на Константин Кирил Философ. Постепенно се вдъхновява от неговата личност и от историята, натъквайки се на притеснителни несъответствия, свързани с нашата азбука. Един от инициаторите за изграждане на телевизия в метрото на София. Оптимист, хедонист и запален меломан.

Blagoslav Mihaylov

Data Scientist
Завършва националната математическа гимназия в София, след което учи “Изкуствен интелект” в Шефилдския университет. Социален предприемач, създател на платформата „Стража“. Преди 5 години се прибира в България и оттогава разработва проекти, с които цели да помогне култивирането на ангажирано гражданско общество в България. От 2018 година поддържа блог, наречен „Турбо възход“, където споделя визията си за настоящето и бъдещето. Стремежът му е да разбере как функционира социалният живот и на какво се основават връзките между хората. Той дълбоко вярва, че демокрацията може да работи много по-добре с помощта на интернет технологии и големи данни.

Dimitri Stefanov

Photographer
Фотографията е неговият живот. Казва, че не прави снимки, за да разбере какъв е светът, а светът да разбере кой е той. Живее и учи в Испания в продължение на 13 години. През 2009 г. завършва магистратура по документална фотография в Международния център за фотография и кино - EFTI Мадрид, където получава наградата за фотограф на годината и прави първата си самостоятелна изложба “Not About Football“. През 2013 г. е финалист за наградите Picto (в Париж), които отличават млади таланти в областта на модната фотография. В началото на 2020 г. самостоятелната му изложба “ВИК” в галерия “Синтезис” в София получава отличен отзвук и е посетена от над 2000 души. След нея Димитри основава фотографско училище и фондация BECA (Before Creating Academy), за да предостави нови образователни възможности, насочени към всички нива фотографи, както и да допринесе за развитието на фотографското изкуство в България.

Folk Dance Ensemble "Sofia - 6"

Folk Dancing
Със своята 45-годишна история, повече от 250 световни участия и над 3500 в България, те са носители на 9 световни титли от най-големите танцови конкурси по света и са трикратни златни медалисти на републикански фестивали. Организатори са на фолклорен фестивал "Витоша", който по традиция се провежда през летните месеци в София, и събира танцови състави от различни краища на света, включително Южна Корея, Египет, Азербейджан. От 1999 г. главен художествен ръководител и хореограф е Николай Несторов. Ансамбъл “София-6” ще се качи на сцената на TEDxVitosha със своята красота, емоция и шарена окраска. Със своите специални танци и отличителен прочит на обредни обичаи, те ще ни пренесат в света на фолклорната магия. Очаквайте представлението им, защото знаем, че то е свързано с националната ни идентичност и неизменно предизвика чувство на гордост, самочувствие и признателност.

Kaloyan Yavashev

Actor, Trainer of Parrots
Той мечтае да играе професионално футбол, да стане рокпевец и да спре да се губи. Вместо това започва да дресира папагали, става баща на три деца и намира фейсбук, където стотици хиляди хора четат през сълзи от смях публикациите му, вдъхновени (и изстрадани) от деликатното изкуство да си родител. Хуморът и артистичният подход намират поле за изява и в книгата му “Дневникът на един татко звероукротител“, където описва веселите истории на семейството си и то по особено забавен начин. Главни (а твърде често и гладни) действащи лица са трите деца и прекрасната му съпруга, а забавните ситуации оставят читателите без дъх от смях. Създава феерични и красиви шоу програми, участва в “България търси талант” и е финалист в „Турция търси талант“. Папагалите и децата споделят общи интереси - спортуват, играят, карат велосипед, а някои дори обичат и да се състезават. Като белия Чико, който може да се похвали, че е световен рекордьор на Гинес.

Ljubo Georgiev

Architect & Urban Planner
Архитект по призвание и професия, живял дълго в Италия, Холандия и Китай. Работи неуморно върху облагородяването на архитектурата и градската среда у нас. С течение на годините развива умения за създаване на системи - екипи, процеси, проекти, планове. Вярва, че гъвкавите, постоянно развиващи се системи се нуждаят от достатъчен брой параметри, за да работят правилно, а човек може да постигне много повече, когато работи в рамките на една система. Важна част от дейността му винаги е включвала проекти с обществена насоченост, като например фестивала за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week. Ангажиран е с развитието на София - първо като директор на “Софияплан”, а сега - като ръководител на "Екипът на София".

Maria Laleva

Best Selling Author
Тя е икономист по образование. Като малка се увлича по музиката, а писането е само хоби и тайно занимание. Мария Лалева е поет, писател и сценарист. През 2018 г. публикува първия си роман „Живот в скалите“, който има над 100,000 читатели, а през 2021 г. излиза „Пасиансът на архангелите“, който отново поставя рекорди по продажби. Нейните романи не могат да те оставят равнодушен. Мария пише неподражаемо красиво - за любовта, смъртта, семейството, приятелствата, загубите, изборите… Тя успява да формулира неща, което винаги “сме знаели”, но не сме имали способността да изразим. Вярва, че животът дава на всеки повече от един шанс, докато не победи онова, което не е по диплома, а по душа. През 2019 г. списание “Грация” я обявява за „Жена на годината“ в категория “Култура”.

Metropolitan Antonii

Spiritual Leader
Той е най-младият митрополит – член на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, както и член на Комитета на представителите на Православните Църкви към Европейския Съюз (CROCEU), гр. Брюксел. Ръководи българските православни църковни общини в Диоцеза на Западна Европа и Средна Европа на Българската православна църква – Българска Патриаршия от 2013 г. (престолен град и център на епархията е Берлин, Германия.) Лектор е в НПО „Институт по политика“, гр. София. Като член на Конференцията на Православните епископи в Западна и Средна Европа той взима участие в решенията и църковните политики, които отстояват Св. Православие. С дипломатически усет митрополит Антоний е радетел за църковното дело и двигател на мисията на БПЦ сред многобройната българска православна диаспора. Със своята изявена културна, благотворителна и просветна дейност той активно подкрепя общественозначими инициативи в България и Европа.

Mira Dobreva

TV Producer & Anchor
Мира Добрева е сред най-познатите и обичани лица от малкия екран. Водеща на новини в БНТ и Нова телевизия, репортер в знаковите за БНТ предавания “Чай”, “Екип 4”, “Актуално”, “Българската Коледа”, автор, водещ и продуцент на “Отблизо с Мира” и “Питай БНТ”. С книгата си „Столетници”, издадена през 2020 г., тя цели да ни приближи до огромната мъдрост и сила, скрита в човешките тела. Разкрива ни и ни подсказва особен вид култура – културата да растеш с уважение към живота. Носител е на множество награди - два пъти е обявена за “Жена на годината”, слушателите на радио “Атлантик” я избират за “най-обичаната жена на България” през 2006 г. А за рубриката „Столетниците на България“ е отличена с приз от Международния филмов фестивал „Наследство“.

Victoria Radoslavova

Movie Editor
Тя е режисьор по монтажа на едни от най-обичаните български тв сериали. Преподава в НБУ и е с 4 номинации за наградите на българските филмови дейци. Кино, достъпно за глухи хора - това е нейната кауза. Има 25 пълнометражни продукции, 100 късометражни филма, и първия български сериал със субтитри на български език “Войната на буквите”. Фондацията й “Чуй ме със сърцето” разработва стандарт за специализирани субтитри за глухи хора съгласно спецификата на нашия език и предприема стъпки за изменение на Закона за филмовата индустрия. Има номинации за “Будител на годината”, “Жена на годината - общество” сп. Грация, “Човек на годината”; отличена е в топ 10 на “Най-изявените млади личности” за 2021 г. , има приз “Непримиримост” за доброволческа кампания към Тime Heroes. През 2022 г. е част от новия випуск “40 до 40” на Дарик Радио. Доброволец и посланик на фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”.

Vladimir (Valdy) Totev

Musician & Performer
Владимир Тотев (Валди) безспорно е едно от най-забележителните музикални имена на България. Композитор, певец и клавирист на рок група „Щурците“, с над 2500 концерта, автор на песни като “Жена”, “Футуролог”, “Помниш ли”, “Вдигни очи”. Музикантът е внук на героя от Балканската война полк. Владимир Серафимов - освободител на Родопите от османска власт. Потомък е на хайдушки родове и от двете страни – на майка си и на баща си. Знае родословното си дърво, което датира от 1600 година. Освен любимец на поколения българи, Валди е носител на множество награди, като през 2010 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен за постиженията си в областта на културата и изкуството.

Yanina Taneva

Social Entrepreneur
Янина е социален предприемач, писател, пътешественик и ираклиец. Тя е съосновател на Ideas Factory Association (Фабрика за идеи) - интердисциплинарна платформа, която обединява ресурси, хора и визии за социална промяна. Преди да основе “Фабрика за идеи”, кариерата й минава през Галерията за съвременно изкуство в Германия, през Нова телевизия, Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Отличена за социалната си дейност в класацията на Дарик радио „40 до 40 – 40 млади българи, които променят света около нас”. Участник е в Програмата за развитие на ООН и Световния форум на жените в икономиката, Ню Делхи. Притежава стипендия Cordes Fellowship в САЩ и Мексико за социално предприемачество.

Organizing team

Irena
Komitova

Sofia, Bulgaria
Organizer