Sredets
x = independently organized TED event

Theme: По действителен случай

This event occurred on
February 4, 2023
Sofia, Sofia
Bulgaria

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

National Students House
"Narodno sabranie" sq.
Sofia, Sofia, 1000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sredets events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Валя Чевеняшка

Медицинска сестра
Със сигурност познавате историята на Валя Червеняшка – една от петте медицински сестри, осъдени на смърт в Либия. На 9 февруари 1999 година седемнадесет български медицински сестри са отвлечени от болницата, в която работят в Бенгази, Либия и затворени в полицейски участък в столицата Триполи. Следващите осем години и половина пет от тях прекарват в няколко либийски затвора по обвинения в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца. Валя Червеняшка е една от тях.

Венци Мицов

Музикант
Венци Мицов е университетски преподавател, музикант, журналист и общественик. Той е преподавател по “История на поп и рок музиката”, “Аранжиране” и “Инструментознание” в ЮЗУ – Благоевград. Бил е част от легендарната група "Хиподил", а след това и общински съветник в София. В момента работи и като журналист в един от големите информационни сайтове в България. Мицов е известен също с битката си с големите организацията на автори и музикални издатели в България за управление на авторските права. Като своя кауза той отстоява правото на авторите и музикантите да имат равноправно участие във взимането на решения.

Генка Шикерова

Журналист
Генка Шикерова работи като журналист от над 20 години. Била е сред водещите репортери на двете национални телевизии bTV и Нова телевизия. В момента е част от екипите на TV1 и "Свободна европа". Автор е на поредица от разследвания, които й носят престижни журналистически награди. Два пъти е откривала автомобила си опожарен. Това става през септември 2013 г. и след това през април 2014 г. Въпреки това, тя не се отказа и не спира да прави разкрития за далавери за милиони, които стават символи на корупцията в България.

Давид Бонев

Crypto предприемач
Давид Бонев е съосновател и финансов директор на най-големия българския крипто ексчейндж. За няколко години създава иновативен дигитален порфтейл, предлагащ лесен, бърз и сигурен начин за купуване и продаване на криптовалути като Bitcoin, Ethereum и Bitcoin Cash. Също така е и главен финансов директор на международен проект за здравеопазване, отново базиран на блокчейн технология. Интересува се от най-модерните технологии, които помагат за процесите на глобализация в световен мащаб.

Димитър Нойков

Директор HBO България
Димитър Нойков е познато име в сферата на медиите и разпространението на съдържание, като от 2007г работи в НВО България. От 2010г. Заема длъжността „Country Manager“. Понастоящем е „Директор дистрибуция“ в компанията майка- „Wаrner Bros. Discovery“, като отговаря за развитието на бизнес партньорствата на каналите и услугите на Българския пазар. Част от портфолиото на Warner Bros. Discovery са- Eurosport, Discovery, TLC, Cartoon network, CNN, HBO & HBO MAX, Cinemax и др. Завършил е УНСС с магистърска степен по „Стопанско Управление“ и има опит както в продажбите, така и в Маркетинга и PR. Като ръководител на офиса на НВО в България е част от дигиталната трансформация на медийнния бизнес, стартира първите филмови канали изцяло в HD в България, a от 2013г. И в налагането на една от най- популярните стрийминг платформи в България- HBO GO, в последствие – HBO MAX.

Димитър С. Стефанов

Креативен директор
Димитър С. Стефанов е творчески и управляващ директор на &play – creative, content & tech studio. Стои зад първата българска кампания в метавселената, зад първата в BeReal, както и зад такива в гейминга и реалния свят. Съавтор е на книгите „5 изречения“ и „Някога ще бъде вече беше“. Създател е на единствения български подкаст за Формула 1 – „Гран Приказки“, както и на TikTok и YouTube канала „Кой завари“ с над 800 000 месечни гледания. Баща е на прекрасна малка дъщеричка и прекрасен голям котарак.

Иван Неделчев

Треньор и здравен консултант
Гл. ас. д-р Иван Неделчев работи в сферата на спорта от над 20 години. Един от водещите фитнес треньори в България с богат академичен и практически опит. По настоящем е преподавател в НБУ и основател на академия “Ivan Nedelchev”. В опита си като здравен консултант е помогнал на хиляди хора да живеят здравословно и пълноценно. Сътрудничи си с редица национални и международни институции и брандове от здравословния спектър с цел повишаване на здравната култура и образование на обществото. Кауза и мисия на неговите дейности са здравето на нацията, борбата със затлъстяването и обездвижването, и подобряване на хранителната култура в България.

Михаил Александров

Футболист
Михаил Александров е български футболист. Пет пъти печели първенството на България и три пъти е печели Купата на България, два пъти печели първенството на Полша и един път пъти Купата на Полша. Освен в България и Полша е играл и в Руското футболно първенство. Има записани над 300 мача в професионалната си кариера, бил е вице капитан на Националния отбор по футбол на България. Претърпява няколко тежки контузии, които го вадят от терена за три години. Днес вече е окачил бутонките на пирона, но остава пряко свързан с футбола. Той е част от четвъртата академия на UEFA - Executive Master for International Players (UEFA MIP). Това е уникална академична програма, която предоставя на бивши международни играчи основни професионални умения, за да постигнат амбицията си за успешен преход към втора кариера във футболни организации. В тази уникална програма на UEFA той е едва вторият българин.

Петко Ковачев

Еколог
Петко Ковачев е изпълнителен директор на Институт за зелена политика. Работи по проблеми, свързани с енергетиката, енергийните политики и връзката им с опазването на околната среда от 1990 г. Бил е енергиен координатор на CEE Bankwatch Network за България (1997 - 2006 г.). Работил е по проекти, свързани с алтернативните сценарии за енергийно развитие на България, бъдещето на атомната енергетика, финансирането на енергийната ефективност и ВЕИ от международните финансови иснтитуции и т.н. Петков е правил анализи на всички енергийни стратегии на България от 1996 г. досега. Участва като организатор и активист в редица знакови граждански протести на екологична тема.

Румен Гълъбинов

Икономист
Румен Гълъбинов е български икономист и финансист. През 2002 година Гълъбинов става първият председател на Агенцията по застрахователен надзор, а през 2003 година – заместник-председател на новоучредената Комисия по финансов надзор (КФН). Завършва магистър по Икономика в Университет за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Придобива следдипломна квалификация по Банков рисков мениджмънт от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ, както и от Университет Сейнт Джон, Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк и Университета Ексетър, Англия. Притежава професионални квалификации по застрахователен и рисков мениджмънт и пазари на ценни книжа от Германия и Англия.

Organizing team

Petya
Yalamova

Organizer

Doncho
Zlatev

Bulgaria
Co-organizer