Reset
x = independently organized TED event

This event occurred on
October 15, 2022
Istanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi
İsatnbul Teknik Üniversitesi
Ayazağa Yerleşkesi Maslak
Istanbul, İstanbul, 34469
Turkey
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Reset events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ahmet Acar

Motivasyon Konuşmacısı
1984 doğumlu olan Acar, Galatasaray Lisesi’nin ardından ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ni ve University of Reading’de Proje Yönetimi yüksek lisansını tamamladı. Enerji verimliliği, sürdürülebilir şehirler, ekolojik yapılar, yenilenebilir enerji ve binalarda dijitalizasyon konularında Londra ve Ankara bazlı kuruluşlarda iş geliştirici olarak çalıştı. Çeşitli firmalarda sürdürülebilir bina danışmanlığı yaparak, LEED ve Edge gibi yeşil bina sertifikasyon sistemlerinin yetkilisi oldu. Yeditepe Üniversitesi'nde sürdürülebilir mimari dersleri veren Acar, doğaya, felsefeye, varoluşsal öğretilere, seyahat etmeye ve öğrenmeye ilgi duymaktadır. Keşfetmenin, bilgi aktarmanın ve hatırlatmanın varoluş amacı olduğu söylenebilir. Ekolojinin anlamı gereği beden, mesken ve gezegen katmanlarıyla bütüncül olarak ele alınmasını benimsemekte, buradan hareketle yaşam/nefes koçluğu yapmakta ve kişisel gelişim, çağa uyumlanma, iklim değişikliği ve ruhsal dönüşüm konularında konuşmalar/atölyeler düzenlemektedir.

Ali Zafer Kızılkaya

President of Mediterranean Conservation Society
Zafer Kızılkaya is a professional conservation photographer and marine conservationist. He worked over 10 years in different Indo-Pacific region tropical marine conservation projects and for National Geographic assignments. In 2012 he was the co-founder of Mediterranean Conservation Society, dedicated his career establishing marine protected areas in Eastern Mediterranean. He won “Whitley Fund for Nature (WFN) Award, 2013”, “UNDP Equator Prize, 2014” with “Gökova Bay Community Conservation Project”, Whitley Gold Award known as “Green Oscar” in 2017. He is leading where participatory marine resource management model that engages a wide range of stakeholders in monitoring, evaluation, and program design. He focuses on replicating Gökova Bay model in other parts of Turkey and conservation of endangered species like Mediterranean monk seal, Monachus monachus, and habitats. He recently accomplished to establish another 350 km² of new Marine Protected Areas in Turkey.

Aylin Gezgüç

Founder of Arbor Impact and Circles of Impact Foundation, Writer
Aylin Gezgüç, SBF, INSEAD ve UC Berkeley, Haas School of Business mezunudur. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nda uluslararası ekonomik ilişkilerde görev almıştır. Koç Holding sosyal sorumluluk projeleri ve çalışmalarını koordine etmiştir. McKinsey, TUSİAD, ILO ve UNDP gibi kuruluşlara, toplumsal yatırım ile marka mimarisi konusunda danışmanlık desteği vermiştir. Etki Çemberleri Vakfı’nın kurucularındandır. “Dünyayı ben mi kurtaracağım?: Sosyal Etki Pusulası” kitabının yazarıdır. Aylin GEZGUC is a graduate of Berkeley and INSEAD. She consults on sustainability transformation using her experience in government sector, private sector, civil sector and consultancy. She uses social media to convey the idea of collective wellbeing and collective action. Her book “A Social Impact Compass to save the World”) is geared to instigate impact using circles of influence. She is a co-founder of Circles of Impact Foundation. Their first mission is to save the Marmara Sea!

Barbaros Uzunömer

BuTiyatro Sanat Yönetmeni
1976 yılında İstanbul'da doğdu. İlk yazılarının yayımlandığı Gırgır dergisinde on yıl çalıştı. Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Siyasal Loto, Türk müsün Canım? ve Cehennemi Yakan Çılgın Türk adlı kitapları vardır. Fenerbahçe Televizyonunda hazırlayıp sunduğu Orta Şut Karışımı adlı programı ile spor dünyasına mizah penceresinden bakmıştır. Kiss FM' de "Barbaros On Air" , Pal Nostalji'de "Güzel Şeyler" Radyo D'de "Barbaros'un Sahnesi" programlarını hazırlayıp sunmuştur. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldıktan sonra Akademi Kenter'de tiyatro eğitimi almıştır. Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter'den dersler almış, yazdığı ilk oyunlarını Kenter Tiyatrosu'nda sahnelemiştir.Sahnelenen oyunları; Tarihte Garip Vakalar, Seninle Evlenir miyim?, Freud’un İnsanları, Alçalarak Yüksel, Türk müsün canım? ve Etik Alkol'dür. Fenerbahçe Koleji'nde drama dersleri vermiştir.Bu Tiyatro'da Sanat Yönetmenliği görevini sürdürmektedir.

Belfu Berkol

Young bioentrepreneur, student
Hello there! I'm Belfu Berkol. I was born in 2006. I graduated from SEV Primary and Secondary School. I am a sophomore student at Saint-Joseph French High School. Throughout my education life I took part in various clubs such as photography, Spanish, sculpture, drama, Japanese, Destination Imagination, Junior Model United Nations. I was the head of the school in the 8th grade. I took part in the International Genetically Engineered Machine club and the team's lab team in high school. I am the first Turkish and youngest member of WISTEM (Women in STEM), one of the IGEM initiatives. Besides my school I am interested in theater, tennis and volleyball. I speak English, French and Spanish. I am the founder of ''Student Volunteering Movement '' called İhtiyaç Kutum. In the 7th grade, I was only member of a newly opened club called Sev. I developed a bioplastic in this club. This adventure, which started as just a project back then, was actually the first steps of bioDIF.

Ece Gözen Akın

Next-gen leather, biodesigner, CEO&Co-founder of Gozen Bioworks
Ece Gözen Akın, as a bio-designer, inventor and impact entrepreneur, produces sustainable biomaterials of the new world such as next-gen leather and bioplastic for the textile and other industries with her team in Gozen Bioworks, which she established as the first company in Turkey to combine fashion, design, biotechnology and art. With her team, Gözen develops design and material prototypes with global brands and manufacturers. Ece Gözen continues her efforts, which she started at the heart of textile and fashion with the philosophy that every living thing in this world is interconnected to ensure that other sectors adopt this sustainable movement.

Emel Şenel

Singer/Musician
1995 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Gitardan kemana birçok enstrümanın çalındığı, sanat tutkunu bir ailenin kızı olarak, 6 yaşında piyano dersleri almaya başladı. Ortaokul yıllarında Royal Academy Müzik Okulları’nın piyano sınavları ile tanıştı, uzun yıllar Meral Yapalı gibi güzide sanatçılarla çalışarak etapları başarıyla tamamladı. Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde okuduğu yıllarda solistliğe olan ilgisi başladı, Sabancı Üniversitesi’nde öğrenim gördüğü yıllarda da üniversiteler arası müzik yarışmalarında dereceler elde etti. Sorbonne Üniversitesi’nde Uluslararası Stratejiler ve Ekonomik Zekâ master programını tamamlamak için Paris’e taşındı. Kurumsal kariyeri hızlı adımlarla ilerliyor olsa da tutkusunu kovalamaktan vazgeçemedi. Stüdyo çalışmalarını sürdürdü. 2021 yılının sonlarına doğru Aykut Gürel ile tanıştı ve İremRecords etiketiyle ilk stüdyo kayıtlarını almaya başladı. İstanbul remake ilk single’ı, Aşk Kalbe Bi’ Kere Vurur da ikinci teklisi olarak yayınlandı.

Eray Dinç

Video Oyun Yönetmeni & Tasarımcısı Recontact Games Ceo'su. Kıraarthane kurucu ortağı Dr. Akademisyen
1988 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Kültür Üniversitesinde İletişim Tasarımı okudu. Kadir Has Üniversitesinde Sinema-TV Yüksek Lisansını tamamladı. Sadri Alışık Kültür Merkezinde 4 yıl sinema bölüm başkanlığı yaptı. 2014 yılında Making Movie Without Money adında interaktif film yapım kitabını yazdı. 2015 Yılında video oyun sektörüne yöneldi ve ilk oyunu Recontact İstanbul ile App Store Türkiye’de yılın oyunu ödülünün sahibi oldu. Ayrıca Los Angeles New Media Film Festivalinde de The Best App ödülüne layık görüldü. Beykent Üniversitesinde Sinema-TV Sanatta Yeterlik Doktorasını tamamladı. Video oyunu Eyes of Sky, dünyanın ilk sinematografik oyunu olarak çıkışını yaptı ve IMGA San Francisco gibi birçok yarışmada ödül kazandı. Dinç ayrıca Recontact Games ve Dijital sanat atölyesi KıraArthane’nin de kurucu ortağı. Mimar Sinan Üniversitesinde ders veren ve Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesinde Dr. Öğretim Üyesi olan Eray Dinç, aynı zamanda Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı.

Leyan Senay

Baterist / Müzisyen
Leyan Senay Belçika doğumlu bağımsız davulcu ve davul eğitmenidir. İlk enstrümanı piyano oldu ve profesyonel müzik hayatına 2016 yılında stüdyo kurup bateri çalarak adım attı. Doğuş Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Nil Karaibrahimgil, İskender Paydaş, Murat Boz gibi bir çok ünlü isimle çeşitli proje ve sahnede yer aldı. Uluslararası kadın davulcular yarışması ve dayanışma topluluğu olan ‘Hit Like A Girl’ün Türkiye temsilcisi ve organizatörü seçildi ve bu konuda üç yıldır bir çok başarıya imza attı. Yeditepe Üniversitesi tarafından yılın ilham veren güçlü kadınları arasında seçilip 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde büyük onur ödülüne layık görüldü. Benelux Davul Festivali Herfstfest’e davet edilen ilk Türk davulcu olarak, Belçika ve Hollanda’da Türk müziğini ve ritimlerini tanıtan performanslar sergiledi ve 2022 TEDxReset konuşmacısı oldu.

Leyla Türker Şener

Tetfit ve Rota Meta kurucu ve Ceo'su, Doçent öğretim üyesi
Doç. Dr. Leyla TÜRKER ŞENER, Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü mezuniyetinden sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği İstanbul Temsilciliği (2019, 2020) ve 1. Bölge Başkanlığı (2020), cumhurbaşkanlığı Bilim kurulu uyeliği görevlerini gerçekleştirmiştir. TETFİT ve ROTA META Genel Müdürü olan Dr. Şener, giyilebilir teknolojiler, IoT, sanal GERÇEKLİK Metaverse, yapay zeka üzerine ürünleri bulunmaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında patentlerine ve projelerine dair birçok ödüle layık görülmüştür. Dr. Şener İstanbul Tıp Fakultesi Biyofizik Anabilim dalı Öğretim Üyesidir. İstanbul Üniversitesi Patent Kurulu Üyesi, İstanbul Tıp Fakültesi Teknoloji Transfer Ofisi Komisyon Üyesi olarak görevleri bulunmaktadır. Mentor Derneği Kurucu Üyesi, Turkiye Uzay ajansı uzay komitesi üyesi, TUSEB yapay zeka bilim kurulu üyesidir.

Mert Karslıoğlu

ecording Kurucusu
Mert Karslıoğlu; Bahçeşehir Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okurken aldığı Sosyal Girişimcilik dersinden etkilenerek, teknolojiyle küresel iklim krizinin etkilerini azaltmak amacıyla, 2017’de ekip arkadaşlarıyla birlikte ecording’i kurdu. 2020 ve 2021 yıllarında Fortune Türkiye’nin “40 Yaş Altı 40” listesine seçildi. Öte yandan sosyal girişimi ecording, Türkiye ve dünyada pek çok ödüle layık görüldü. Mert Karslıoğlu ve ecording ekibi; ecoDrone’larla başlayan ve ecordingApp ile devam eden iklim krizi mücadelesini, 2030’a kadar geliştirecekleri alternatif teknolojilerle destekleyerek, iklim krizinin olumsuz etkilerini durdurmayı amaçlıyor.

Murat Canbaz

Seri Girişimci Tasarımcı, Dijital Kaşif, Dijital Dönüşüm Danışmanı, MANZA.IO Kurucu ortağı, Atlas.Space Meta Deneyim Tasarımı Lideri
* EURODMC Ajans Başkanı, (2011’den beri) * Türkiye’nin ilk arama motoru NETBUL.COM’un yaratıcı yönetmenliğini yaptı (1999-2002) * Türkiye’nin ilk dijital pazarlama ajanslarından D4D’yi kurdu (2002) * Türkiye’nin ilk Meta evreni GAZOGEN’in yaratıcısı ve kurucu ortağı * 2011’den beri Altın Örümcek” web ödülleri jüri üyesi * Türkiye’nin ilk NFT Deneyim Proje Platformu MANZA.IO’nun kurucu ortağı (2022) * Metaverse Union Denetim Kurulu Üyesi * 2022’Eylül ayında Blockchain alanında ilham veren 40 lider arasında gösterildi.

Murat Yerdekalmazer

Corporate Trainer
Before he started his career in the advertising world he was graduated from METU. He worked in many companies for nearly 20 years at all levels, from specialist to VP, until he left the professional life. Since 2013, he has been providing consultancy, training and coaching services to corporate companies under the brand of YERDEKALMAZER. He shares his professional life experience and knowledge of nearly 30 years in a program called "Fifty Shades of the White Collar" on Youtube.

Necla Güngör Kırağası

A Kadın Milli Takım Teknik Direktörü
- Born in Ankara in 1981. Graduated from Hacettepe Unv. Sports Sciences & Technology - PE and Sports Teaching Department. After completing Masters Degree in Sports Management at Bahçeşehir University, I completed Football Management Certificate at University of Canberra, Australia. - Worked for 4 Professional Teams As a Coach; First ever female coach to take part in professional men’s teams. - Have the title of First Women Coach at National Teams. Also the first UEFA Pro Licensed Female Coach in Turkey. - Working for TFF since 2009 in various areas in the field of Women’s Football, Coach Education & Grassroots. - Currently, I’m the Head Coach of Women’s National Senior Team and Director of Women’s Football. Also work as a Coach Instructor. - I have various books and articles such as Basic Football Education for 6-10 Year Olds, Physical - Physiological Differences Between Female-Male Footballers, Education Game Design. - Married and have a 7 year old son named Ali.

Nurdeniz Tunçer

Rehber Köpekler Derneği Başkanı
2001 Yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyet sonrası iş hukuku ve ticari hukuk alanlarında hizmet veren hukuk bürosunu açtı. İşinde kazandığı deneyimle birlikte, 10 yaşından itibaren görme bozukluğu probleminin getirdiği güçlükleri de göz önüne alarak, zamanını ve enerjisini giderek artan bir oranda Türkiye'deki engelli haklarına ayırdı. 2014 yılında, dönemin İngiltere Büyükelçisi Richard Mooru’un eşi Maggie Moore ile birlikte Rehber Köpekler Derneği’ni kurdu.

Nurper Özcan

Gıda mühendisi & Süt ve süt ürünleri eksperi
Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda mühendisliği bölümünde üniversite eğitimimi tamamladım. Süt sektörüne merakım üniversite döneminde başladı ve devam etti. Geleneksel ve artizan üretime gönül vermiş bir mühendis olarak Türkiye’de ve yurtdışında peynir üretimi eğitimleri aldım. Güney İtalya’nın Puglia, Calabria bölgelerinde koyun çiftlikleri ve geleneksel Güney İtalya peynirlerini üreten mandıralarda çalıştım. Şuan Catania Üniversitesi Ziraat ve Gıda mühendisi öğrencileri ile Sicilya peynirleri üzerine çalışmamı yürütmekteyim. Aynı zamanda Türkiye ve Dünya’daki çiftlik ve mandıralara, mandıra kurulumu ve geleneksel Türk ve İtalyan peynirleri üretimi danışmanlığı vermekteyim. Biga Kadın Kooperatifi-Eceköy Süt Ürünleri mikro-mandıra kurulumuna vermiş olduğum danışmanlıkla bağımın başladığı Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nda halen gıda mühendisi olarak çalışmaktayım.

Pelin Çalışkanoğlu Ekşi

KALBEN Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
1988 yılında İstanbul’da doğdu. Haliç Üniversitesi’nde Konservatuar Tiyatro bölümü mezunu olan Pelin Çalışkanoğlu Ekşi, yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümünde tamamladı. Sönmez Atasoy, Müşfik Kenter ve Ayla Algın gibi sanata yön vermiş duayenlerin yanında eğitim asistanlığı yaptı. Kendi gibi benzer yaşam hikayelerine sahip olan diğer çocuklara fayda sağlayabilmek adına 2016 yılında KALBEN Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği’ni kurdu. KALBEN Derneği, devlet koruması altında yaşayan çocuklara eğitsel ve sosyal destek sağlayan ve koruyucu ailelik ve evlat edinme hizmet modellerine yönelik savunuculuk, farkındalık ve yaygınlaştırma faaliyetleri sürdüren bir sivil toplum kuruluşudur. 2021 yılında iz bırakan hikâyelerden yola çıkarak hayalleri olan kadınlarla bunları gerçeğe dönüştürmüş olanları bir araya getiren “She’s Mercedes” ödülüne layık görüldü. Profesyonel hayatında da tiyatro ile ilgilenmeye devam etmektedir.

Salih Güngör

Founder of 911istanbul
Istanbul was born, He was introduced to cartoons at the age of 10 during his secondary school years. He started drawing at the age of 11 for Turkey's largest humor magazine. He won his first award at the age of 14. He completed his education in the graphic department of Marmara Fine Arts Academy. He was the creative group head of Saatchi & Saatchi Istanbul and TBWA Istanbul. He won more than 30 national and international awards in his advertising career. He lived in New York and Los Angeles between 1999-2003, and continued his advertising career during the same period. 55 years old, He is the 911 Istanbul advertising agency and the founder of the Cartoon Istanbul festival.

Tarık Tolunay

Illustrative map artist
He was born in 1970 in Istanbul, Turkey. He has been working as an illustrator for 30 years. He produced works for the newspaper and the advertising industry. He carried the usual world he had accumulated about the city he lived in since the beginning of the 2000's to the illustrative maps he named "Fractal Istanbul".

Türker Kılıç

Beyin cerrahisi profesörü
Prof. Dr. Türker Kılıç, beyin cerrahisi profesörüdür. Hacettepe, Marmara ve Harvard Üniversitelerinde eğitim alan Dr. Kılıç, bilim doktorasını anatomi alanında tamamlamıştır. Prof. Kılıç, 2015 yılında Avrupa Bilim ve Sanat Akademisine, Aralık 2021’de Dünya Bilim ve Sanat Akademisine seçilmiştir. Prof. Kılıç, başta Harvard Tıp Fakültesi, Yale, Milano Politeknik ve Johns Hopkins Üniversiteleri olmak üzere 10’dan fazla üniversitede konuk öğretim üyesi olarak ders vermiş, 100’ün üzerinde mesleki başarı ödülüne de layık görülmüştür. Türkiye'de Gamma-Knife Işın Cerrahisi, Tümör Bankası, Ameliyathane MR tekniği uygulamalarını ilk başlatanlardandır. H-indeksi 37 olan ve 200’ün üzerinde bilimsel yayını 4.000+ atıf almış olan Dr. Kılıç, Glivec isimli ilacın buluşuna önemli katkı sahibidir. BAU TIP Fakültesi Kurucu Dekanı olan Dr. Kılıç, 2020’de kurulan Türkiye Beyin Vakfı’nın kurucu başkanı, İstanbul Nörolojik Bilimler Enstitüsü'nün de müdürüdür.

Ufuk Emin Akengin

Co-founder & Coordinator
Makine mühendisliği okuduğu üniversite hayatı boyunca farklı sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük ve aktivistlik yaptı. Çalışma hayatına başladığı teknoloji girişiminde, yeni nesil üretim teknolojilerinin sosyal etki odaklı kullanımı üzerine çalıştı. 2016 yılında kurduğu Onaranlar Kulübü ile 3 boyutlu yazıcı gibi yeni nesil üretim teknolojilerini kullanarak kente yararlı, onarma, üretme ve paylaşma ekseninde farkındalık kazandırmayı hedefleyen projeler üretti. İlk yıllarında gönüllülük topluluğu olarak aksiyon alan Onaranlar Kulübü, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve kapsayıcılık kavramları odağında yaratıcı projeler üreten bir sosyal girişim olarak çalışmalarına devam ediyor. Takım arkadaşları ile beraber üretimin demokratikleşmesi, sürdürülebilir tasarım ve üretim gibi kültürler üzerine etki odaklı yaratıcı projeler geliştirmeye devam ediyor.

Veysel Sala

Sala Muzik General Manager And Entrepreneur
1988 yılında Yüksekova’da dünyaya geldi. Üniversite eğitimine başlayana kadar eğitim hayatını Yüksekova’da tamamladı. 2006 yılında Maltepe Üniversitesi işletme bölümüne burslu olarak yerleşti. E- ticaretin daha yeni duyulmaya başlandığı yıllarda aldığı burslarla satış yapma deneyimleriyle girişimciliğe ilk adımını attı. 2013’de Sala Müzik adında ilk startupını kurdu. 2017 yılında kurduğu startup ile ilgili daha profesyonel adımlar atmak için Bilgi Üniversitesinde marka üzerine master yaptı. Pandeminin tüm insanlığı etkisi altına aldığı dönemde müzisyenlere destek amaçlı dünyada bir ilk olan uluslararası online enstrüman festivali Sala Fest'i hayata geçirdi. Sala müzik bünyesinde Türkiyenin farklı bölgelerinde enstrüman atölyeleri kurmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı üretimin ve sanatın Türkiye’nin her yerinde vuku bulacağı ümidi ile çıktığı bu yolda Türkiyedeki Enstrüman yapımcılarını ve enstrümanları tüm dünyaya tanıtmak en büyük motivasyon kaynağıdır.

Organizing team

Ali
Ustundag

Istanbul, Turkey
Organizer

Efe
Ersoy

Istanbul, Turkey
Co-organizer