Burgas
x = independently organized TED event

Theme: Despite Everything

This event occurred on
September 10, 2022
Burgas, Burgas
Bulgaria

💥 Бургас отново ще бъде домакин на най-вдъхновяващата конференция в света - TEDx
🔴 След изключителния успех на своето първо издание, вторият TEDxBurgas ще бъде под слогана "Въпреки всичко".
Вълнуващи и вдъхновяващи лекции от едни от най-големите професионалисти, ще се опитат да дадат отговори на въпросите - как да успяваме без значение от обстоятелствата; как да преодоляваме всички препятствия; как да бъдем най-добрите в това, което правим и как да продължим напред въпреки всичко.
👥 На TEDxBurgas ще имате възможност да се срещнете с интересни нови хора, които, също като вас, искат да се вдъхновят за следващата си голяма стъпка в живота.
✅ Каним Ви на второто ни събитие: TEDxBurgas: Въпреки всичко, което ще се проведе на 10-ти септември.
Локацията ще бъде Културен Дом НХК.
Заповядайте!
🎫 Билети може да закупите тук: www.tedxburgas.com

Културен дом НХК
pl. "Troykata" 1
Burgas, Burgas, 8000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Burgas events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Stiliyan Petrov

Football Legend
Той беше капитан на терена. Капитан е и в живота! Стилиян Петров е един от най-успешните и обичани български футболисти за всички времена. Носи екипите на Монтана, ЦСКА, Селтик и Астън Вила. В кариерата си записва почти 500 официални мача на клубно ниво, а за националният отбор на България има над 100 мача. Рекордьор е по брой мачове за националния отбор. Стилиян Петров е избран за Футболист №1 на България за 2003 г. На 24 март 2012 г. кариерата и животът му претърпяват рязък обрат и след няколко дни официално съобщение от клубния му отбор Астън Вила обявява, че е диагностициран с левкемия. Зад него застава цялата футболна общественост. В 19-тата минута на всеки мач от Висшата лига десетки хиляди фенове започват да ръкопляскат в подкрепа на Стан. На 2 август 2012 г. Стилиян пребори болестта. От 2021 г., заедно с колегите си Димитър Бербатов и Мартин Петров, започна битка за кардинална промяна на българския футбол и изваждането му от будната кома, в която е поставен.

Александър Дунчев

Eco activist
Д-р инж. Александър Дунчев завършва „Горско стопанство“, а през 2017 г. защитава образователна и научна степен „Доктор“ в Лесотехническия университет. Започва своя професионален опит в горите през 2007 г. като експерт в Природен парк „Витоша. В периода 2012-2017 г. натрупва опит и в неправителствения сектор като експерт на международната организация WWF, където отговаря за картирането и опазването на над 100 000 ха гори във фаза на старост, защитени през 2016 г. със заповед на МЗХГ. Ключово участие има и в редица обществени инициативи за подобряване на горското законодателство и ограничаване на незаконните сечи. През 2016 г. печели наградата за Биоразнообразието – „Активист за природата“. В последната година е последователно изпълнителен директор на агенция по горите към МЗХ, а след това и народен представител. Дори в тези си качества той продължава битката за запазване на българската гора и се опитва да изобличава измамите в сектора и незаконната сеч.

Анна Цолова

Journalist
След почти едногодишно отлагане, на сцената на TEDxBurgas се качва един от най-уважаваните български телевизионни журналисти - Анна Цолова. В момента тя е преподавател по пубилчна реч, който обучава хиляди хора как да се държат пред камера и как да преборят притеснението. Но все още хората я свързват с нейния 17-годишен стаж в телевизията, основно като водещ на сутрешните блокове на bTV "Тази сутрин" и на Нова телевизия "Здравей, България!".

Балетна школа Марина Змеева

Ballet School
През 2014г. популярната бургаска балерина Марина Змеева става част от Екипа на Танцово Студио 29, където създава своята Балетна школа „Марина Змеева“. Днес Марина се радва на децата от школата си, които вече танцуват вместо нея на най-големите сцени в България и Чужбина. На TEDxBurgas "Въпреки всичко" момичетата изпълняват танца на воалите от балета "Баядерка"

Божана Кацарова

Chef
Тя е огън. В кухнята и извън нея. Божана Кацарова е победител в третия сезон на MasterChef, автор на собствено предаване по 24Kitchen, където можеше да я гледаме редом до кулинарните предавания на Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Живяла е 9 години в Холандия. Там е имала възможността да се докосне до различни вкусове от цял свят. Тя е пътешественик и авантюрист, експериментатор по душа, за нея храната е изкуство и начин на изразяване. Мечтае да промотира по-висока кулинарна култура чрез специални събития, както и върховните постижения на готвачи, носителите на звезди "Мишлен". Обожава скандинавската кухня, френските десерти и европейските фюжън ястия. Автор е на кулинарна книга “Стая 102. 90 рецепти с история”.

Васил Альошин

Crypto Expert
Васил Альошин е успешен крипто препдриепач и експерт. Съосновател е на най-големият български crypto exchange, който постоянно се разраства и навлиза на нови световни пазари като Румъния, Гърция, а скоро и Дубай. Като истински перничанин той се определя като "миньор от Перник", но нито за ден не е бил в рудниците, а е изцяло на терена на crypto mining-a. Васил е част от екипа, създал революционен софтуер за далтонисти, който по-късно даряват на всички училища в България.

Екатерина Дафовска

Olympic Gold Medalist
Екатерина Дафовска е най-успешната българска биатлонистка. В кариерата си има олимпийска титла, европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства. Родена е на 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе, Смолянско. На 15 годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където започва да се занимава с биатлон. Първият и успех е през 1993 г. когато печели бронзов медал на световно първенство за девойки. Печели първия и единствен златен медал за България от Зимни олимпийски игри, в Нагано на 9-ти февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално. До този момент България има само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид, Зимни олимпийски игри от 1980. Дафовска печели и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в Минск. След края на спортната си кариера от 2010 г. до 2022 г. беше президент на Българската федерация по биатлон.

Зоран Петровски

Director and Survivor BG 2022 Winner
Зоран Петровски е режисьор и победител в тазгодишното издание на Survivor. Родом е от Северна Македония, но завършва висшето си образование в България, а после и кариерата му започва тук. Той е режисьор на едни от най-гледаните български телевизионни продукции - "Под прикритие", "Стъклен Дом", "Пътят на честта" и др. Сред дивата природа на Филипините Зоран се утвърди като един от най-интересните участници в Survivor: Скритият идол и се открои със смелите си, понякога рискови ходове. С влизането си в „Survivor“ Зоран бързо се ориентира в непознатата обстановка, създаде няколко силни коалиции и използва умно най-големия си съюзник - дървена фигурка, известна като скрития имунитетен идол. Въпреки че не беше най-силен физически, той изплете сложна стратегия, надхитри противниците си, отстрани ги и оцеля. На финала при него отидоха седем от деветте гласа на журито и така Зоран стана победител в Survivor: Скритият идол и спечели 150 хиляди лева.

Иван Тотев

Marketing and Metaverse Expert
Иван Тотев е творчески директор в българския офис на Wunderman Thompson. Работил е за много брандове, повечето от тях – хубави. Има щастието да участва в създаването на първото в света министерство в метавселената и в още разни други известни кампании като превеждането на Под игото на шльокавица. По-малко щастлив е, че е съавтор на няколко сравнително непопулярни книги. Наградата, с която най-много се гордее, е от конкурс за най-красиво саксийно цвете в 4-ти клас. Казва, че обича бабите си, защото правят супер кекс и му го пращат с колет.

Любомир Жечев

YouTube Content Creator
Любомир Жечев е завършил журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Победител е в риалити предаването "Къртицата". В момента е един от най-популярните български влогъри, инфлуенсъри и предприемач. Каналът му в Youtube има повече 145 хиляди последователи. В последните години разледванията му за редица "fake guru"-та имат милиони гледания. Любо е посветен на това да изобличава хора, които мамят хората. Видеата му са посветени на измама с хранителни добавки, финансови пирамиди и измами, а от скоро и разобличаване на политическа пропаганда и фалшиви новини.

Мая Златанова

Entrepreneur
Мая Златанова е съосновател и управител на FindMeCure, предприемач и мечтател. Мая е горд възпитаник на Немската Гимназия в Бургас. Въпреки перипетиите й с последващото й образование, тя намира начин да реализира силната си емпатия и предприемаческия си дух в създаването на бизнеси. Благодарение на партньорите си днес през 2016-та стартира и "FindMeCure Ltd." като се вдъхновява не от друго, а от личните си проблеми с търсене на клинични изпитвания. Компанията има за цел да създаде моста между нуждите на пациентите и фармацевтичната индустрия и така въпреки всички препядствия успява да стане част от една от най-добрите акселераторски програми в света- Techstars. Мая и екипът й зъздават платформа, която подобрява планирането на над 2000 клинични изпитвания от 2019 г. насам, работейки със световни лидери в провеждането на клинични изпитвания. Но най-вече се гордее от факта, че всекидневно тяхната платформа помага на пациенти, търсещи по-добро лечение.

Сотир Сотиров

IT Professor
Сотир Сотиров е професор по системи с изкуствен интелект, създател на Катедра „Компютърни системи и технологии” в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, ръководител и участник в редица международни и национални проекти за разработване на интелигентни системи, а в момента е и заместник-ректор по международната дейност и следдипломна квалификация на Университета. От 2019 г. е председател на комисията по наука, иновации и оперативни програми към Общински съвет-Бургас. Проф. Сотиров стана носител на специалната награда на БАИТ за специален принос към развитието на информационните и комуникационните технологии за 2021 г.

Organizing team

Doncho
Zlatev

Bulgaria
Organizer
  • Maria Salabasheva
    Team member