İzmirWomen
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 6, 2022
Izmir, İzmir
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Izmir
Izmir
Izmir, İzmir, 35000
Turkey
Event type:
TEDxWomen (What is this?)
See more ­T­E­Dxİzmir­Women events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Aslı Karataş

Avukat Aslı Karataş, lisans eğitimini Koç Üniversitesi’nde tamamlamış, Galatasaray Ünivesitesi’nde ekonomi hukuku üzerine yüksek lisans yapmıştır. Sorbonne-Cornell Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşen programda insan hakları eğitimi almış, London School of Economics’ten hukuk ve politika dersleri almıştır. İnsan hakları temelli davalarda hukuki danışmanlık, dava takibi, proje yazma ve raporlama alanında çalışmıştır. Başlıca çalışma alanları toplumsal cinsiyet, hukukta cinsiyet temelli ayrımcı düzenlemeler, işyerinde cinsiyetçilik ve cinsiyetsiz ebeveynlik pratikleridir. Açılımı “sen bu kadınların avukatı mısın” olan sebuka platformunun kurucusu olan Karataş bu platformda işyerlerinde cinsiyet eşitliğine yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri yürütmektedir. Mart 2020’de çıkan masallardaki toplumsal cinsiyet rollerini eleştiren Uyuyan Güzel Uyandı isimli kitabın yazarı olan Karataş, şirketlere toplumsal cinsiyet danışmanlığı veren Londra merkezli Genderscope şirketinin de Türkiye temsilcisidir. Kasım 2022’den bu yana Karataş markalı traktörlerin imalatında ikinci nesil olarak çalışmaktadır.

Aslıhan Begüm Gökçınar

1987 yılında Ankara’da doğan Aslıhan Begüm Gökçınar, İletişim Profesyoneli olarak görev yapmaktadır. Gökçınar, Türkiye'de geniş bir etkiye sahip olan "Olduğun Gibisin" adlı farkındalık hareketinin kurucularındandır. Alopesi hastalığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan bu hareketin, toplumda kendini öteki hisseden herkesi kapsaması amaçlanmıştır. Hareketin “Tokat Gibi Gerçekler” filmi, Kristal Elma ve Altın Felis gibi önemli reklam ödüllerinin sahibi olmuştur. Geçmişte Afife Tiyatro Ödülleri yürütücülüğü gibi önemli görevler üstlenen Gökçınar, aynı zamanda gençlik projeleri ve girişimcilik programlarında mentorluk yapmaktadır. 10 yıldır lisanslı bir yelken sporcusu olmasının yanı sıra Kadın Yelkenciler Spor Kulübü Derneği İstanbul Şubesi Başkanıdır. Pandemi zamanında uzun dönemli tekne kiralama gibi yeni bir yöntemle yelkenli teknede yaşayan Gökçınar, halen eşiyle birlikte tekne maceralarına devam etmektedir.

Ayşen Şahin

Ayşen Şahin, İstanbul Siyasal mezunu, uzun yıllar fabrikalarda ve plazada çalıştı. Her yakayı denedi. 2010 yılında ortağıyla birlikte ilk online kadın dergisini, 2011 yılında iletişim ajansı mbsays’i kurdular ve kadın girişimci rozetini yakaların yerine taktılar. Pazarlama iletişimi ve siyaset iletişimi alanında çalışmaya devam ediyor. 10 yıldır Evrensel Gazetesi’nde köşe, çıktığı ilk günden beri Bavul, İstasyon ve Rağmen dergilerinde öykü yazıyor. İki kitabı yayımlandı. TEDx dahil pek çok etkinlikte moderatörlüğe, televizyonda siyaset programlarına, sosyalist olmanın gerektirdiği aktivistliğe, söyleşi ve panel konuşmacılığına devam ediyor.

Buket Uzuner

Buket Uzuner, romancı, hikâyeci ve gezi yazarı. Çevre bilimci. Feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu. Hacettepe Üniversitesi, (Norveç) Bergen Üniversitesi, (ABD) Michigan Üniversitesi’nde biyoloji ve çevrebilim eğitimi aldı. (Finlandiya) Tampere Teknik Üniversitesi ve ODTÜ’de araştırmacı olarak çalıştı, ders anlattı. Romanları on dile çevrilen Buket Uzuner, 1996 yılında (ABD) Iowa Üniversitesi’nin (IWP) “Onur Üyesi” olmuş, 2004 yılında da ODTÜ Senatosu tarafından takdir belgesiyle onurlandırılmıştır. Yazar, 2016 yılında Ankara Üniversitesi ve Ankara Öykü Günleri Derneği'nce verilen "Öykü Onur Ödülü"nü almıştır. Buket Uzuner, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Kuruluş yılında Türkiye üniversiteleri, basını, meslek kuruluşları ve 81 ilin valiliklerinden oluşturulan jürinin oylarıyla "Cumhuriyetin 75 İz Bırakan Kadını"ndan biri seçilmiştir. Yazar, yayımlanışından 34 yıl sonra sansürlenen “Ayın En Çıplak Günü” adlı kitabı nedeniyle Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 2020 “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”yle onurlandırılmıştır. İklim değişikliği ile çevre sorunlarını ele aldığı ve Türk Mitolojisi'nden fantastik ögeler kullandığı iklim-kurgu türünün örneklerinden kabul edilen "TABİAT DÖRTLEMESİ" romanları "Su", “Toprak”, “Hava” ve “Ateş” 2023 yılında tamamlanmıştır. Yazar, ilk Osmanlı feminist kadınlarından "Zeynep Hanım" kitabına önsöz hazırlamıştır. 2017’de ilk çocuk kitabı “Ah Bir Kedi Olsam!” yayınlanmıştır. Kuzey Sahra Afrikası, Kuzey Amerika, Avrupa'da uzun tren yolculukları yapan Buket Uzuner, İstanbul’da yaşamaktadır.

Burcu Burkut Erenkul

Burcu Burkut Erenkul, 6 Şubat 1989 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Aydın Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden mezun oldu. Babasının otomobil sporlarına olan ilgisi sayesinde 7 yaşında otomobil sporlarının temeli olarak tabir edilen Karting ile tanıştı. 17 yaşına kadar ara vermeden Karting yapmaya devam etti. 16 yaşındayken Türkiye Otomobil Sporları Federasyonundan (TOSFED) aldığı özel izinle pistlerde yarışan en genç sporcu oldu. 18 yaşında babasına co-pilotluk yaptıktan sonra 19 yaşında kendi imkanları ile ilk rallisini yaptı. 21 yaşında elde ettiği şampiyonluk ile Türkiye’nin En Genç Kadın Ralli Şampiyonu unvanına sahip oldu ve bu unvanı hala elinde bulunduruyor. Burcu Erenkul aynı zamanda tüm erkek rakiplerini geçerek Sınıf8 Türkiye birinciliğini kazanmış bir pilot. Yarış kariyerinin yanı sıra yaptığı marka iş birlikleri, sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal medya içerikleriyle ilham olmaya devam ediyor.

Duygu Demirdağ

Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. İngiltere, Middlesex University’de “Medya ve İletişim Yönetimi” alanında yüksek lisans yaptı. İspanya, Universidad de Salamanca’da “İspanyol ve Latin Amerika Sineması” ve “Avrupa Birliği Ekonomi ve Politikası” alanlarında eğitim aldı. Televizyonculuğa Line Tv’de program yapımcısı ve haber spikeri olarak başladı. “Bu Gece” isimli gece bülteninin editörlüğünü ve sunuculuğunu üstlendi. Adını Tornatore’nin efsane filmi ‘Stanno Tutti Bene’den alan kültür-sanat programı “Herkesin Keyfi Yerinde”nin yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı. CNN TÜRK Haber Merkezi’ne 2010 yılında katıldı. Muhabir olarak, Türkiye ve dünyadan toplumsal olayları takip etti. Haber dosyaları ve belgeseller hazırladı. Sahadaki deneyimini stüdyoya taşıdı ve CNN Türk Ana Haber kuşağı ve İnsanlık Hali programı gibi pek çok kuşakta anchor ve editör olarak çalıştı. Olay Tv’de, Kadın Sözü ve Doğrudan Haber programlarını sundu. Biyografi kitapları yazdı ve otobiyografi kitaplarına danışmanlık yaptı. Dijital projelere de içerik, yapım ve sunum desteği verdi. Doğruluk Payı girişimiyle beraber hazırladığı “Doğrusunu İstersen” programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. DW Türkçe ekibinde haber dosyaları ve “Semt Bizim” programını hazırladı. Bir Ülke Bir Kent / Youtube kanalında siyasi parti liderlerini ağırladığı canlı yayınlar gerçekleştirdi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile siyasette ve kamuda kadın varlığı üzerine belgeseller hazırladı. Uluslararası Gazetecilik Federasyonu eğitmenlerinden olan Duygu Demirdağ, gazetecilere, dijital medya, veri güvenliği, sosyal medya yönetimi üzerine eğitimler verdi. Üniversite ve STK’lar için, haber anlatıcılığı, iletişim yönetimi, kendi haber merkezinizi kurmak başlıklarıyla modüller hazırladı. Duygu Demirdağ YouTube kanalında liderlerle Türkiye’yi konuştuğu “Bugün Seçim Olsa” programını yayınladı. GAİN’de “Duygu Demirdağ ile Canlı” programını sundu ve Yas Evi belgeselini hazırladı. Halen, biyografi kitapları ve dijital projeler üzerine çalışıyor.

Gizem Sürenkök

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde tamamlayan Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, Koç Üniversitesi’nden MBA, New York Üniversitesi’nden psikoloji yüksek lisans derecelerini almıştır. Gelişim psikolojisi alanındaki yüksek lisansını ve doktorasını Cornell Üniversitesi’nden aldıktan sonra Türkiye’ye dönerek Yakın İlişkiler platformunu kurmuştur. Yakın İlişkiler'in ardından psikolojik farkındalığı ulaşılabilir ve sürdürülebilir kılmaya yardımcı bir mobil uygulama olan Relate App girişimini başlatmıştır. Dr. Sürenkök aynı zamanda kurumsal eğitimler ve bireysel danışmanlık da vermektedir.

Hülya Mutlu

Hülya Mutlu'nun Hacettepe Üniversitesi İİBF’den başlayan gelişim yolculuğu yurt dışında aldığı uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex College (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (Kurumsal Koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik Gelişimi ve Yönetimi) programlarını tamamladı. Türkiye’de ise Adler Koçluk Okulu'ndan mezun oldu. Transaksiyonel analiz konusunda ise hem Türkiye hem İngiltere’de eğitimler aldı. Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümünde yüksek lisans yaptı. "Tam Üstüne Bastın - İş Dünyası için İletişim" ve "Bu Bir Yatırım Tavsiyesidir - Psikolojik Sermaye" isimli iki kitabın yazarıdır. Çalışmalarına eğitmen ve konuşmacı olarak devam ediyor.

Münteha Adalı

Münteha Adalı, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 8 çocuklu bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İstanbul’da Erenköy Kız Lisesi’nden sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nden mezun oldu. Adalı, 9 yıllık bankacılık serüveninin ardından 1996’da ortağı olduğu Güvensan Tesis Hizmetleri’nin başına geçti. Kurum içinde Güvensan Akademi ve Social Factory projelerini hayata geçirdi. Böylece kendi sektöründe ve toplumda gördüğü eşitsizlik sorunlarını göz ardı etmeyerek farklı konu başlıklarında sosyal sorumluluk projeleri üreten ‘’lider, yerel firma’’ olma hedefine ulaşmayı başardı. 2015-2020 arasında By Adalı Esnaf Lokantası’nı kurdu. ‘’Yeni Nesil, Yeni Tatlar Esnaf Lokantası’’ mottosu ile esnaf lokantası algısına farklı bir bakış açısı kazandırdı. Pandemi nedeniyle kapatarak bu süreçte edindiği tecrübesini yeni girişimi olan 39 Kalamış Marina Otel & Restoran’a aktardı. 2019 Aralık’ta 39 Kalamış Marina Hotel & Restaurant & Bar’ı hizmete açan Adalı, Community Space ile sadece konaklama değil, alternatif çalışma ve etkinlik hizmetlerinin sunulduğu yaşayan bir mekan ile bu sektöre farklı bir bakış açısı kazandırdı. Yaptığı her işte sektör hikayesine değil, kendi hikayesine odaklanarak çevresindekileri de farklı düşünmeye sevk etmeye çalışan Adalı, Arya Kadın Yatırım Platformu’nun Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesidir. 2004’den beri farklı STK’larda üyeliği bulunan Adalı’nın aktif çalışmalar yürüttüğü kurumların başında KAGİDER, TOBB, PWN, TÜHED, İyilik için Sanat ve BinYaprak geliyor. 2017’de IWEC tarafından Dünyada Fark Yaratan 50 Kadın’dan biri olan Adalı, ABD Seattle’da ödülünü aldı. Gençlik olmadan asla diyen Adalı, gençlerine, kadınlarına, erkeklerine güvenmeyen, cesaretlendirmeyen kültürün, teknoloji dahil her konuda en büyük engelimiz olacağının altını çiziyor. Kadın girişimciliği ve istihdamının gerekliliğini belirten Adalı, bu konuda farklı STK ve platformlarda projelerin yapılmasında da etkin rol oynuyor.

Pınar Aylin

Pınar Aylin, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

Safiye

Safiye, Türk Müzisyen ve Söz Yazarı.

Selcen Bahadır

Selcen Bahadır, 1981 yılında Afyonkarahisar'da doğdu. 1998 yılında TED Ankara Kolejinden, 2004 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinden birincilikle mezun oldu. 2010 yılında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki ihtisas sürecini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmaya hak kazandı. Ayrıca 2019 yılında tamamladığı Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı ile Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı oldu. 2020 yılında üyesi olduğu Avrupa Cinsel Tıp Derneğinin (European Society for Sexual Medicine- ESSM) yapmış olduğu sınavda başarılı olarak “Fellow of the European Committee of Sexual Medicine (FECSM)” ünvanını kazandı. 2023 yılında ise Avrupa Seksoloji Federasyonu (European Federation of Sexology) ve Avrupa Cinsel Tıp Derneği (European Society for Sexual Medicine) ortak sınavı ile iki dernek tarafından onaylı Psikoseksolog (ECPS) ünvanını kazandı. Şu haliyle FECSM ve ECPS ünvanlarına sahip olan Türkiye'deki tek bilim insanıdır. Halen 2022 yılında kurulan Cinsel Tıp Eğitim Derneğinin genel başkanlık görevini yürütmektedir. Meslek hayatına Acıbadem Fulya Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak fakat ağırlıklı cinsel tıp, cinsel sağlık ve cinsel işlev bozuklukları alanında çalışarak devam etmektedir. Sosyal medya üzerinden farklı platformlarda kadın cinselliği ve cinsel hakları, cinsel işlev bozuklukları ve orgazm eşitliği başta olmak üzere tüm bireyleri ilgilendiren cinsel sağlık konuları hakkında bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapmaktadır. Kadın gözüyle ve kadın diliyle yazılmış “Kadın Orgazmı” kitabının yazarıdır.

Organizing team

Volkan
Genç

İzmir, Turkey
Organizer

Begüm
Aydoğan

İzmir, Turkey
Co-organizer