MEFUniversity
x = independently organized TED event

This event occurred on
May 22, 2022
İstanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

MEF Okulları
Ulus Mahallesi, Leylak Sokak, 34340 Beşiktaş/İstanbul
İstanbul, İstanbul, 34340
Turkey
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­M­E­F­University events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alp Dumrul

Girişimci & Kadınların Elinden Kurucusu
1996 Yılında Eskişehir’de başlayan yaşam serüveninde Sabancı Üniversitesi’nde bir yandan eğitimini devam ettirdi bir yandan da girişimcilik serüveninin somut adımlarını attı. Üniversiteye kadar yaşanabilecek tüm başarısızlıkları en yakından takip eden ve yaşayan Alp çıkış noktasını “görevleri tutkuya dönüştürme olgusu” olarak tanımlar. “Duyguları Harekete Geçirmek” felsefesiyle bir çok kurumda satış organizasyonlarında aktif yer almıştır. Bu felsefe onu büyük ekipler içerisinde önemli bir parça haline getirmiş ve Elon Muskla tanışmanın kapılarını aralamıştır. İsviçre’de yürüttüğü yaz stajı sürecinde o günden sonra hayatını değiştirecek Kadınların Elinden girişiminin temellerini attı. Anadolu’daki kadın üreticilerin ürettiği doğal ve organik ürünleri Türkiye’de ve Avrupa’da büyük pazarlarla buluşturan en büyük sosyal girişim olan Kadınların Elinden’i kurdu. Konvansiyonel bir ticareti modern girişimcilikle buluşturmaya ve geliştirmeye dört yıldır aktif devam etmektedir.

Can Selçuki

Türkiye Raporu Direktörü
Can Selçuki, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra Bocconi Üniversitesinden Ekonomi ve Sosyal Bilimler alanında yüksek lisans eğitimi almıştır. Şu anda pazar araştırma ve büyük veri analizi yapan İstanbul Ekonomi Araştırma şirketinde Genel Müdürlük görevini sürdürmektedir. Bundan önce, Dünya Bankası Ankara ofisinde 4 yıl olarak ekonomist görevini sürdürmüştür. Bu görevi sırasında Türkiye ve Azerbaycan'da kamu ve özel sektöre ile Türkiye’de rekabetçiliğin arttırılması alanında çalışmalarda bulunmuştur. Bu kapsamda bölgesel kalkınma, rekabet ve inovasyon politikalarına odaklanmıştır. Dünya Bankasına katılmadan önce 3 sene boyunca Brüksel merkezli Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezinde (CEPS) ekonomist olarak çalışmıştır. Türkiye’de ticaretin rekabetçiliği, bölgesel rekabet ve inovasyon politikaları üzerine makale ve raporları bulunmaktadır. Can, Türkiye ve dünya basınında Türkiye'deki siyaset ve ekonomi konusunda düzenli makaleler yayınlamaktadır

Ekin Bernay

Dans Terapisti ve Performans Sanatçısı
Ekin Bernay Londra ve İstanbul arasında çalışan bir dans terapisti ve performans sanatçısıdır. Klinik çalışmalarına 2013 senesinde, Roehampton Üniversitesi Dans ve Hareket Psikoterapisi yüksek lisansı ile başlamıştır. Şizofreni tanısı olan yetişkinler, otizmli bireyler ve mülteci çocuklar üzerine yoğunlaşan Bernay aynı zamanda sanat çalışmalarında terapi etkisini yaymaya çalışmaktadır. Performans sanatının dönüştürücü ve iyileştirici özelliklerini araştırmaktadır. Performanslarında metin, ses ve koreografi yardımıyla izleyiciyi yönlendirmektedir. Performans yaptığı kurumlar içerisinde Tate Müzesi, Victoria&Albert müzesi, Pera müzesi, Sadlers Wells gibi sanat alanında önemli alanlar yer almaktadır. Ekin Bernay uluslararası performans platformu Performistanbul sanatçısı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Bernayın aynı zamanda Bilkent İletişim ve Tasarım bölümü lisansı ve Moda için Tasarım yönetimi üzerine yüksek lisansı bulunmaktadır.

Furkan Kayabaşoğlu

Doktor, Eğitmen, Yazar, Baba
Furkan Kayabaşoğlu tıp doktorudur. 1978 yılında Sakarya’da doğmuş, 2002 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Çalışkan bir öğrencidir, üniversite sınavında da, tıpta uzmanlık sınavında da derece ile başarılı olmuştur. Furkan Kayabaşoğlu iş insanıdır. 2014 yılında yıllardır birlikte eğitim aldığı mesleki dostları ile kadın ve çocuk sağlığı üzerine iddialı, dinamik bir klinik kurmuştur. Furkan Kayabaşoğlu bir eğitmendir. Kliniğinde görev yaparken takip ettiği her anne adayını doğum konusunda eğitmenin yanında, yıllardır yüzlerce anne-baba adayına yönelik hafta sonu eğitimleri düzenlemektedir. Furkan Kayabaşoğlu yazardır. Mesleği üzerine iki kitabı vardır. Ama asıl mutluluk hissettiği kitabı, yaşanmış, gerçek doğum hikayelerinden oluşan “Her Doğum, Bir Hikaye”dir. Bu kitapla amacı binlerce anne adayının doğumlarına, anneliklerine katkı sağlamasıdır. Furkan Kayabaşoğlu en önemlisi bir babadır. Bu dünyaya bırakacağı en kıymetli eseri evlatları olduğunu bilen bir babadır.

Hazal Kazancı

Müzisyen ve Sunucu
Darüşşafaka mezunu olan Hazal Kazancı 9 yaşında piyano çalarak ve beste yaparak müziğe başladı. Henüz lisedeyken KASDAV liseler arası müzik yarışmasında ‘En iyi beste’ ve ‘En iyi 2.kadın vokal’ ödüllerini aldıktan sonra KASDAV’ın sunuculuğunu da yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler bölümünü kazandı ve adından çokça söz ettirecek olan Woo Hoo grubunun solisti oldu. Beş kadından oluşan Woo Hoo, dönemin büyük markaları ile iş birliği yapıp pek çok üniversitede konser verdi. Hazal, hem kendi bölümünden hem de medya ve iletişim bölümünden başarıyla mezun olduktan sonra Dream TV’de sunuculuk serüveni başladı. Sunuculuk serüveninde 50 Cent, Akon gibi isimlerle röportajlar gerçekleştirdi. En büyük oyun şirketi Riot Games ile çalıştığı dönem LOL finallerini sundu. 2017’de radikal bir karar ile USLA’dan aldığı şef belgesi ile Karayiplere taşınıp yatlarda çalıştı. Şu anda ise Hazi lakabıyla 200’den fazla bestesiyle müziğine devam ediyor.

İhsan Canıtez

Karikatürist
1995 doğumlu İhsan Canıtez, lisans öğrenimini Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık bölümünde tamamladı. Karikatürle henüz ilkokul yıllarında tanıştı. 2020 yılından beri “atıştırmalık çizimler” adını verdiği hayattan tespitlerle yoğurduğu çizimlerini sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Kendini “dijital yeniciler”in arasında bir çizer olarak gören İhsan, aynı zamanda aylık çıkmakta olan farklı edebiyat dergilerindeki sayfalarda çizmektedir. Çizerliğinin yanında şu ana kadar çeşitli reklam ajanslarında grafik tasarım, metin yazarlığı, etkinlik sunuculuğu yaptı. Şimdiye kadar kazanabildiği tecrübeleri çizimle de birleştirmeyi başaran İhsan, kendine has sesli çizimleriyle de takipçi topladı. Marka iletişimini dijital evrende karikatürle harmanlama konusunda da başı çekenler arasına girdi. Çizimlerindeki tespitlerinin yanı sıra gündemi de takip eden: “Halkın kelebek ödülleri” ve “Dost yolda belli olur.” başlıklı motorlu kuryeler için yaptığı çizim ikonik paylaşımları arasında.

Kadir Alkan

Anatomik Saç Kesim Uzmanı
İstanbul doğumlu Alkan, 12 yaşında dedesi ile başlayıp, babasıyla devam eden kuaförlük serüvenine eğitim ile devam etmiştir. Bilgisayar Programcılığı, İşletme ve Eğitim Koçluğu bölümlerini bitirip dede mesleği kuaförlük üzerine yolunu çizmiştir. Ek olarak; diksiyon, beden dili, teknik kesim, renklendirme ve ürün eğitimlerini tamamlamıştır. 2015’te İtalya'da gerçekleşen organizasyonda Türk Ekibi üyesi olarak, ülkemize dünya ikinciliğini getirmiştir. Kendini meslektaşlarına katkıda bulunmakta sorumlu hissetmiş, birikimlerini geleneksel berberlik ile harmanlayarak meslektaşlarına patentini aldığı Anatomik Saç Kesimi, salon işletmeciliği, müşteri ilişkileri, sosyal medya konularını içeren bir eğitim programı hazırlamıştır. Her şehire bir Kadir Alkan Salonu Projesi dahilinde İstanbul’un çeşitli ilçelerinde, Türkiyenin 10 dan fazla ilinde ve İskoçya, İngiltere, Amerika, Dubai, Azerbaycan, Hollanda anlaşmalarıyla dünyaya açılan bir Türk markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Selin Gürol

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Henri Selmer Paris ve Vandoren Paris Klarinet Sanatçısı
İstanbul doğumlu klarinet sanatçısı Selin Gürol, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na 11 yaşında başladı. İlk solo konserini 15 yaşında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’nde Selen Özyıldırım'ın sınıfından burslu mezun oldu. Avrupa’nın seçkin okullarında eğitimlerini tamamlayıp Michel Lethiec, Fabio di Casola ve Alessandro Carbonare gibi sanatçılarla çalıştı. Avrupa’da çeşitli konserler veren Gürol, Eczacıbaşı Vakfı, Chigiana Akademi ve Bruno Schüler Vakfınca burs ve ödüllere layık görüldü. Zürih Filarmoni-Opernhaus, Yehudi Menuhin Akademi, Animato Filarmoni orkestralarında yer aldı. Bilkent Senfoni ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestralarında solist olarak sahne aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası klarinet sanatçısı Gürol, uluslararası menajerlik şirketi “LocksBridge Artists”e üye olmasıyla, dünyanın önde gelen klarinet markalarından “Henri Selmer - Paris” ve “Vandoren Paris” in sanatçısıdır.

Swing Planet

Swing Planet Dans Gösterisi
Swing Planet Dans Stüdyosu, İstanbul merkezli, caz müziğin altın çağı kabul edilen Swing dönemi danslarından; Lindy Hop, Solo Jazz, Balboa, Shag dersleri veren stüdyo, topluluk. Otantik jazz danslarını öğretmek ve yaygınlaştırmak amacıyla dersler, atölyeler ve parti etkinlikleri düzenleyen bir eğitim kurumu.

Yaren Eren Budak

Müzisyen & Çellist
İstanbullu deneysel müzisyen, ses tasarımcısı, eğitmen ve müzik okur-yazarı. ATSO Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başlayan çello, piyano, müzik teorisi öğrenimine YTÜ Duysal Sanatlar Programı Müzikoloji Anabilim Dalı’nda devam etti. Çeşitli yeni, elektronik, bağımsız müzik festivallerinin mutfak ve sahnelerinde yer aldı. Bağımsız plak şirketi Müzik Hayvanı ile çalışarak çeşitli organizasyonlar yürüttü. 2020'de ilk solo teklisi "Bir Çağ Eşiği"; üç parçadan oluşan EP'si "Run Down in the Ocean" dijital platformlarda yayınlandı. Açık Radyo'da Prof. Zafer Yenal ile, Tekfen Filarmoni'nin katkılarıyla oluşan "Klasik Müzikte Sürdürülebilirliğe Dair: Sub Rosa" adlı programın hazırlayan ve sunucusu oldu. Babylon, İKSV, Zorlu PSM, Akbank Sanat, Koç Üniversitesi, Bozcaada Caz Festivali, Goethe Enstitüsü sahnelerinde performans sergiledi. Son yıllarda solo üretim ve performansına yoğunlaşmış durumda. Çeşitli kurum, kurum dışı öğrencilerine çello, piyano, müzik teorisi alanlarında ders veriyor.

Zeynep Kardıçalı

Kadın Kanalı Kabile Üyesi & Davranış Analisti
İstanbul doğumlu Zeynep Kardıçalı, 2008 yılında University of Michigan, Ann Arbor’da Psikoloji lisansını, 2010 yılında ‘Teaching Fellowship’ bursunu kazanarak Boston University’sinde Psikoloji yüksek lisansını tamamladı. Meslek hayatına 2010 senesinde New York’da başladı. NYCA Charter School isimli otizimli çocuk ve ergenlere özel, terapilerinin Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) bilimine dayalı bir okulda çalışmaya başladı. UDA bilimini çok benimseyen Kardıçalı, 2013 yılında 'Board Certified Behavior Analyst' ünvanını kazandı. 2015 senesinde Türkiye’ye dönüş yapan Kardıçalı, Türkiye’de kurumlara, okullara ve ailelere danışmanlık, çocuk ve ergenlere eğitim vermeye devam etmektedir. Mesleki çalışmalarının dışında, Kadın Kanalı YouTube Kanalı’nın ortaklarındandır. Yaklaşık 4 sene, kadın temalı içerik üretmiştir. Derin mevzulardan, eğlenceli sohbetlere, tabu olan konulardan, ilişkilere ve daha bir çok konuya yer veren Kadın Kanalı, 115,000 kişilik bir kabileye dönüştü.

Organizing team

Eslem Sude
Fidancı

Istanbul, Turkey
Organizer