Youth@Budapest
x = independently organized TED event

Theme: What we need to succeed?

This event occurred on
November 17, 2012
10:00am - 8:00pm CET
(UTC +1hr)
Budapest, Budapest
Hungary

SUCCESS is in our focus this year.
Because we know that there are extremely good ideas, and people who are committed to do what they love.
HOW is the question.
How to find creative harmony between abilities and possibilities.
50 success stories
in the last two years we have already gathered people, who proved that they could do it.
Discovering the WAY to success is essential.
TEDxYouth@Budapest 2012 is dedicated to the topic:
What we need to succeed?

Belvárosi Színház
Károly krt. 3.
Budapest, Budapest
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ádám Vomberg

19 éves, 9 éve repülőmodellező. Úgy érzi, a modellezésen keresztül a technika és az ember a legtermészetesebb módon teremt kapcsolatot. Fontos számára a kitartás, a pontosság és a széleskörű technikai ismeretek elsajátítása, ezek segítették hozzá a versenyeken és bemutató repüléseken aratott sikereihez. A modell nélküle csak egy halom drága „műanyag holmi”, amikor azonban a levegőbe emelkedik, együtt olyan dolgokra képesek, ami szokatlan és felemelő élményt nyújt a közönségnek.

András Eszes

Gépészmérnök hallgató a BME-n. Általános iskolás kora óta érdekeli a fizika és a gépészet. Már gyerekkorában megtanult bánni a fával, amelyet a fémmegmunkálás követett. Középiskolában fizikai mérőműszereket épített, amelyekkel képes volt pontos mérések végrehajtására. Addig megszerzett fizikai, gépészeti és anyagismereti tudására alapozva épített egy cyclotront, ami egy fajta részecskegyorsító.

Andy Zhang

21 éves sorozatvállalkozó, akinek vállalkozásai mellett sikerült megtapasztalnia a nagyvállalati fegyelmet is. Ambíciójának megfelelően kreatív kommunikációs területen helyezkedett el, ami olyan emberközeli kreatív teret ad, ahol állandóan talál izgalmas kihívásokat. Az embereket, a különféle személyiségeket nagyon izgalmasnak találja, és próbálja mások szemszögéből is látni a dolgokat, és ebből az egyéni értékek mellett gyakran univerzális dolgokat leszűrni. Pontosan ilyesmiről szeretné megosztani megfigyeléseit és gondolatait: a fizikális és mentális határokról.

Anna Gyarmati

19 éves snowboard junior világbajnok, a Skihandelsschule tanulója, hétszeres magyar bajnok, és 3 éve vesz részt nemzetközi versenyeken. Optimizmusával és kitartásával sérülései ellenére is sikeresen tör előre a nemzetközi ranglistákon. „Soha ne add fel” – ez az életfelfogás viszi folyamatosan előre.

Anna Jankó

Anna Kertész

Újságíró, szerkesztő, Tilos rádiós. 2009-ben életre hívta a Humana magazint, amely Magyarország első és egyetlen emberi jogokkal és társadalmi kérdésekkel foglalkozó, fiatalok által szerkesztett folyóirata. A rasszizmus, a felületes vélemények és a sztereotípiák ellen harcol havi filmklubjában és heti rádióadásában, a Kontúrban is. Fiataloknak szervez ingyenes újságírói és rádiós képzést, hogy megismerhessék a felelősségteljes riporteri lét és szerkesztés alapjait, és megérezzék, mekkora súlya van minden papírra vetett gondolatnak. Hiszi, hogy a világ nem fehér és fekete, és tesz is érte, hogy ezt minél többen felfedezzék. Munkája elismeréseként idén Szegő Tamás emlékéremmel jutalmazta a MÚOSZ szervezete.

Áron Halász

biciklis blogger, aktivista. Az ELTE hallgatója, de mindig is az érdekelte igazán, hogyan tudna egy jobb városban élni. A biciklire elsősorban, mint közlekedési eszközre tekint, de tudja, hogy az annál sokkal több: egy várost, kis és nagyobb közösségek életét lehet vele jobbá tenni. Kezdetek óta Critical Mass szervező, részt vett helyi szerveződésekben, akciókat talált ki és szervezett meg. 2009 elején barátaival elindította a Cyclechic.hu blogot, ami a biciklizésről alkotott kép átformálásával teszi népszerűvé a városi kerékpározást.

Árpád Tóth

Tóth Árpád zenészmentes családba született, édesanyja lefekvés előtt énekelt neki, amit már akkor is nagyon szeretett. Körülbelül 10 éves korában megérintette az együtténeklés varázsa. Attól a pillanattól kezdve a zenének él, vargabetűk nélkül járta ki az iskolákat (Rádió Gyermekkórus, Bartók Konzervatórium, Zeneakadémia és DLA), és azóta azon munkálkodik, hogy így vagy úgy, de minél több embernek megmutassa: énekelni nem ciki, közösségben alkotni nem dedós, sőt, kórusban énekelni valójában egyenesen menő!

Balázs Szabó

A társadalomtudományok területén kezdte karrierjét, jelenleg menedzsment tanulmányait fejezi be a CEMS Masters in International Management programban. Balázs a nemzetközi lehetőségekkel rendelkező induló vállalkozásokat segíti a világ szinte minden táján. Az első Hungarian Innovation Day főszervezője, amely mögé olyan jelentős szervezetek sorakoztak fel támogatóként, mint a Brit Kockázati és Magántőke Egyesület, valamint az EBRD. A „Jövő vezetője” elismerésben részesült Hágában a World Foresight Forumon, Olaszországban az Ambrosetti Forumon, Szentpéterváron a St. Petersburg International Economic Forumon valamint Moszkvában az Open Innovations Forumon. Célja, hogy országhatárokon átnyúló összefogással olyan üzleti kultúrát teremtsen, amelyben hozzásegíti a fiatalokat, hogy a legnagyobb akadályt, a saját maguk által teremtett korlátokat leküzdjék.

Balázs Tőgyi

A környezettudatos életmód és a méltányos közösségi életforma alternatív alkalmazásainak elkötelezett kutatója. Önkéntes munkája fókuszában a természeti, társadalmi és gazdasági problémákra adható valós és fenntartható megoldások állnak.

Bálint Temesi

Végzős közgazdászhallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen, jelenleg az egyetem mellett üzleti tanácsadóként is dolgozik. 2010 óta folyamatosan szerepet vállal a FAKT Szakkollégium működtetésében, 2012 júniusa óta elnökként. A szervezeten belüli életútja során sokszor kellett megváltoztatnia sikerről és vezetésről alkotott elképzeléseit, a különböző vezetői szerepeknek megfelelően.

Bence Bogár

Mióta az eszét tudja, nagyon érdeklik a szem számára láthatatlan összefüggések. A Kitchen Budapest munkatársaként az ötletbe vetett hit, a csapatmunka, a szaktudás és ezek kapcsolatait, " összességében ": a sikeres startup vállalkozások receptjét kutatja, illetve arra keresi a választ, miként lehet a munka játék, és hogyan tudjuk megvalósítani az álmainkat.

Bertalan Dr. Meskó

Orvosi genomikából PhD-zik, a nemzetközi díjnyertes blog, a Scienceroll.com bloggere. A világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának (thecourse.webicina.com) oktatója. A Wall Streeten is kiállított Webicina.com, orvosi kurátor weboldal alapítója. Rendszeresen tart előadásokat nemzetközi konferenciákon beleértve a Yale, a Stanford és a Harvard Egyetemeket. A Healthspottr.com beválasztotta a Future Health Top 100 listájába.

Bori Kovács

2009-ben az ELTE angol szakán, majd 2012-ben a MOME formatervező szakán végzett a társadalmi problémák iránt elkötelezett tervezőként. 2010 óta aktív tagja a MOME fenntarthatósági kutatócsoportjának, az EcoLabnak, akik hátrányos helyzetű közösségek életében kívánnak pozitív változásokat elérni a tervezés és a design eszközeivel. Diplomamunkáját, a CÓKMÓK-ot az állami gondozott gyerekek életének megismerése után önállóan készítette.

Dávid Szebenyi

21 éves, jelenleg a Solid Studio grafikusa. Stílusa korai street artos gyökereiből ered, amivel hamar sikereket ért el. Szabadúszóként itthoni és külföldi dizájncégekkel dolgozik, illetve barátjával audiovizuális előadásukkal járják az éjszakát.

Erika Horváth

19 éves bagi lány. Egy éve a BAGázs Közhasznú Egyesület önkéntes mentora, egy 8 éves bagi gyereket segít. Jelenleg középiskolába jár, ahol varró szakmát tanul. Szeretne érettségizni, és az az álma, hogy jogász legyen.

Gergely Lantai-Csont

Bár közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, az elmúlt fél évtizedben a fotográfiának, mint alkalmazott művészetnek élt. Kezdetben magyarországi nemzeti parkokban bontogatta szárnyait, madarakat fényképezve, ma azonban kizárólag afrikai kultúrantropológiai témák megörökítésével foglalkozik.

Géza Csire

Csire Géza imádja az átalakítható dolgokat és különleges szerkezeteket, ezekből PhD-zik a BME-n. A Maform design stúdió alapítója és terméktervezőjeként tárgyakat alkot. Szabadidejét is ennek szenteli, ezen jár az agya, ezeket rajzolja és építi. Első terméke fél év alatt Ázsiától Amerikáig 11 ország piacán lett sikeres.

Janka Csóti

Marketingszakos közgazdász, az Uniomedia PR ügynökség online kommunikációs igazgatója. Tanulmányait a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen és a Lodz Academy of International Studies-on végezte. 2006 óta magyar, nemzetközi és külföldi reklámügynökségeknél dolgozik online és digitális kommunikációs területen. Külföldi gyakorlatot az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában szerzett. Életében kitüntetett szerepet játszik a kapcsolatépítés. Tapasztalatai szerint az üzleti életben a siker meghatározó tényezője a networking.

Juli Mata

Mata Juli írói ambícióit cserélte dizájnra, hogy ne csak megfigyelőként, de tevőlegesen is változtathasson a körülötte lévő világon, majd külföldi kalandozásai után haza hozta és itt kamatoztatja a tanultakat. Júlia bölcsész tudását kiegészítve a MOME menedzsment képzésével elsősorban közösségépítés és társadalmi hasznosság vezérelte, tervezői szemléletet is integráló projektek szervezésével foglalkozik. Annát az unalomig ismert városunk fel nem ismert értékeinek kutatása, felélesztése vonzza, ezért keresett alternatív utakat a művészettörténet és német szak elvégzése után.

Juli Oravecz

Linda Juhász-Horváth

Barátai szerint álmodozó, pedig csak örök optimista. Hisz az ember kreatív erejében és a folytonos megújulásban. Környezetpolitikát tanult a Közép-Európai Egyetemen, elkötelezett híve a mindennapi fenntarthatóságnak. 2011 tavaszán férjével belevágott egy őrült projektbe: egy önellátó, újrahasznosított, dunai lakóhajó megépítésébe.

Lőrinc Barabás

Barabás Lőrinc trombitás az Eklektric nevű, egyedülállóan sikeres jazz-funk-pop zenekarának 2010-es leállása után szólóban folytatja tovább. Szó szerint, ugyanis legújabb produkciójában egyedül áll a színpadon, és egy loop station segítségével megsokszorozza trombitája hangját, különböző zenei funkciókban.

Máté Kertész

Végzős pszichológushallgató az ELTE-n. Közel 2 éve a BAGázs Közhasznú Egyesület tagja, a 2012-es bagi nyári tábor egyik szervezője, egy, a helyi romatelepen élő fiatal fiú mentora. Csillapíthatatlan kíváncsisággal és a megértés vágyával közeledik a különféle emberek, életformák, közösségek felé, keresi az azonosat a különbözőben.

Nelli Krajcsó

A Slow Budapest alapítója, vallja, hogy egyensúly nélkül nincs siker. Az egyensúlyhoz pedig lelassulás nélkül nem juthatunk el.

Olivér Lebhardt

Újságíró, főszerkesztő, database journalist, a MOHA összegyetemi magazin társalapítója. Azt kutatja, hogyan lehet bonyolultabb összefüggéseket és folyamatokat úgy elmesélni, hogy azok ne csak egyszerűen közérthetővé, hanem várakozással, feszültséggel teli, inspiráló történetekké váljanak. Saját magazinjában igazi csapatmunkával a legszárazabbnak tűnő nemzetközi ösztöndíjleírást is élettel tölti meg, inspiráló példákkal körbebástyázva, tágabb értelemben vett emberi motivációkat feltárva és kulturális kontextusba helyezve azt.

Péter Bognár

Már gyerekkora óta tudta, hogy olyan pályát fog választani, ahol emberekkel foglalkozhat és segíthet másokon. 17 évesen találkozott először mentőkkel, ekkor döntötte el, hogy ő is ezt a hivatást választja. Nem vették fel az orvosi egyetemre, így mentőápolóként dolgozott, közben szakápolói végzettséget szerzett, tűzoltóként önkénteskedett, majd csatlakozott a keresőkutyás mentőkhöz. Később a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán tanult tovább mint mentőtiszt, jelentkezett a Mentőmotoros Szolgálathoz, ahol azóta is dolgozik.

Péter Langmár

Pályáját fotósként kezdte, ám hazai és norvégiai médiaművészeti tanulmányai mellett új irányokat keresett. A BME-n üzleti képzésbe kezdett, valamint dolgozott a Ludwig Múzeumban és a Párizsi Magyar Intézetben. Társaival megalapította a Kontra Műhelyt, ahol művészek és társadalomtudósok közös munkáját segítette. Szakterülete a digitális eszközök és a közösségi web hatására átalakuló, demokratikus és részvételi kultúra.

Péter Váró

Ötvösség, formatervezés, tipográfia, UI, UX, DIY és OpenSource – ezek foglalkoztatják nap mint nap, miközben új formaalkotási lehetőségek után kutat a virtuális tér és a valóság határán. Világnézetére a jazz, a teológia, a pszichológia és a klasszikus sci-fi irodalom is nagy hatással van. Jelenleg Devsigner nevű startupján dolgozik a Kitchen Budapest inkubáltjaként, emellett pedig a MOME-n tanít digitális tárgyalkotást. Meglátásai az ötletről, inspirációról, motivációról és a megvalósításról szólnak.

Róbert Sárosi

Az erLab csapat alapítója, vezetője és a Build&Lead díjnyertes mobiljáték tervezője. Csapatával kreatív technológiák (augmented reality, videomapping, mobilappfejlesztés, adatvizualizáció) marketing célú alkalmazásán dolgozik. Nagyon inspirálja a technológia és a művészet találkozása, ezért is imádja a munkáját. A sikerekről, amelyekben része volt, sosem egyéni sikerként gondolkozik, hanem úgy, hogy az a csapat érdeme. A csapaté, akik együtt képesek a produktív alkotásra. Célja, hogy saját példáján keresztül motiválja a kortársait az alkotás szeretetére.

Viktória Takács

Filozófiát és médiaelméletet hallgatott az ELTE-n, elsősorban az állampolgárság-téma megközelítései foglalkoztatják. 2006-ban önkénteskedni kezdett a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány csapatában. Ma a DIA vitakultúra-fejlesztő programjának vezetője, és azért dolgozik, hogy Magyarországon egyre több fiatal megismerje a demokratikus párbeszéd szemléletét és kipróbálja magát a vita művészetében.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Krisztina
Szörnyi

Budapest, Hungary
Co-organizer