Cornisa
x = independently organized TED event

This event occurred on
June 11, 2022
Targu Mures, Mureș
Romania

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Centrul Cultural “Mihai Eminescu”
str. Gheorghe Marinescu
Targu Mures, Mureș, 586425
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Cornisa events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Andreea Ciucă

judecător
Este Preşedinte al Curţii de Apel Târgu-Mureş și Președinta Asociației Magistraților din România. A fost, în timp, Membră a Rețelei Judiciare Române în materie civilă și comercială, Președinta Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal – Curtea de Apel Târgu-Mureș, Judecător detaşat la Curtea de Apel Târgu-Mureş; judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş; în anul 2011 – judecător desemnat cu atribuţii privind unificarea practicii judiciare, Judecător la Tribunalul Mureş, cu grad de curte de apel, judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş, detaşat la Tribunalul Mureş, Preşedinte al Tribunalului Mureş, judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş, detaşat la Tribunalul Mureş, Formator la Institutul Naţional al Magistraturii, Judecător la Tribunalul Mureş, Cadru didactic asociat la Universitatea „Dimitrie Cantemir” – Facultatea de Drept din Târgu-Mureş, Judecător la Judecătoria Târgu-Mureş, Avocat

Andrei Sebastian Filcea (FLICK)

jurnalist
• Flick Domnul Rimă (Andrei Sebastian Filcea) a reușit un lucru absolut inedit. Timp de 3 ore, a vorbit exclusiv în rime, în cadrul matinalului de la Radio ZU. • A devenit DJ la Radio ZU după ce a fost remarcat de Mihai Morar, de pe blogul pe care îl deținea la acel moment • A fost scenarist la "ÎN PUII MEI" apoi entertainer, DJ, copywriter la RADIO ZU si mai apoi la ZU TV. • A mai lucrat la emisiuni ca " ROATA NOROCULUI", SPLASH, VEDETE LA APĂ.

Bogdan Bob Rădulescu

actor
Bogdan Bob Rădulescu este actor, antreprenor, lider civic și cetățean activ, mai ales în cauzele comunitare, ecologice și umanitare. Este un povestitor remarcabil, are o imaginație incredibilă și o creativitate debordantă. • Bob este un as al improvizației și un creator de istorii și personaje legendare: Haurențiu și Jancsi (”Războiul de 100 de ani”) sunt cele două avataruri ale sale faimoase în mediul online. • Este autor sau participant în mai multe proiecte artistice multimedia: Epic Show, Just Push Play, Mircea Bravo și un lider de opinie cu audiență uriașă în rețelele sociale. (scoalaspor.ro)

Bogdan Rațiu

profesor
Profesorul târgumureșean Bogdan Rațiu, care predă Limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“, a fost premiat în cadrul Galei MERITO, aflată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Prin Proiectul MERITO, antreprenorii din România, reuniți în Romanian Business Leaders (RBL), recunosc public și material meritele profesorilor valoroși ai României și lucrează apoi împreună ca să ducă mai departe în sistemul de educație bunele practici ale profesorilor MERITO. Bogdan Rațiu a absolvit studiile de licență ale Facultății de Litere (specializarea Română-franceză) a Universității „Petru Maior“ din Târgu Mureș, apoi masteratul și doctoratul în cadrul aceleiași facultăți. Predă de 10 ani la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“ și în tot acest timp nu a avut nici un elev care să pice la examenul de Bacalaureat, ba a avut chiar doi elevi care au obținut note de 10. (www.zi-de-zi.ro)

Cosmin Pop

antreprenor
Cosmin Pop, owner-ul ROMUR SA și unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Transilvania. Prin investiția sa, una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe raza municipiului Târgu Mureș, Palatul Bürger sau ”Cocoșul de Aur” cum o cunoaște majoritatea mureșenilor, a reintrat în circuitul HoReCa începând de duminică, 22 mai. • Achiziționat în stadiu de semiruină în anul 2015 de către omul de afaceri Cosmin Pop, proprietarul societății Romur, imobilul a fost reabilitat și modernizat pe durata a aproape patru ani. • Demersul lui Cosmin Pop de a salva ”Cocoșul de Aur” de la autodistrugere și de a-l reda târgumureșenilor a fost cu atât mai dificil cu cât a avut în vedere cel puțin două provocări majore: investiția financiară, a cărei valoare nu este deloc de neglijat, și mai ales păstrarea ADN-ului clădirii care este clasificată în categoria monumentelor culturale din România. (www.zi-de-zi.ro)

Daniel Metz

om de afaceri
Dr. Daniel Metz este Președintele Consiliului de Administrație al NTT DATA România. Este unul dintre pionierii industriei de IT din Cluj-Napoca și Transilvania. NTT DATA este astăzi unul dintre cei mai importanți furnizori de tehnologie din lume, fiind membră a grupului NTT cu peste 300.000 de angajați la nivel global și având ca acționar principal guvernul Japoniei. • fondatorul și CEO al EBS România SA • Profesor Honoris Caus al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Doctor Honoris Causa al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu" din Sibiu îi acordă titlul de • Lector Universitar Doctor la Universitatea Babeș-Bolyai, respectiv Cadru Didactic Asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu" din Sibiu. • Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri (COA) din cadrul "Fundației Transilvania Leaders" din Cluj-Napoca (pentru anul 2022).

Daniel Oltean

dramaturg, fost procuror
Procurorul mureșean Daniel Nicolae Oltean a câștigat, la Gala UNITER, distincția ”Cea mai bună piesă românească a anului 2017” pentru piesa ”50 de secunde”. Daniel Nicolae Oltean s-a născut în anul 1974 la Târgu Mureș și este absolvent de Drept și Filosofie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar și de Teatrologie și scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, iar din 1996 și până în 2022 a fost procuror DIICOT în Târgu Mureș.

Denisa Florea

specialist în Psihologia publică și clinică
Denisa Florea este un terapeut altfel, care îmbină știința modernă cu înțelepciunea antică. Pe de o parte psihicul uman, epigenetică și procesele învățării, pe de altă parte parcursul femeilor în istorie și înțelegerea femininului autentic, prin prisma statutului femeilor în civilizațiile antice. De 9 ani, programele ei terapeutice susțin femeile, prin educație și soluții reale, să depășească provocările rezultate din credințelor false cu privire la ce înseamnă a fi femeie. Scopul ei este de a schimba perspectiva actuală despre feminitate și rolurile femeilor și de a călăuzi femeile spre esența lor: iubirea din inimă. Asta le aduce armonie și împlinire. Este fondatoarea Asociației ”Renașterea ființei”, care oferă o educație secundară adulților, menită să îndrepte carențele educației disfuncționale, care se perpetuează de generații, în familie și în societate. Viziunea ei este o lume profund vindecată prin puterea femeilor care trăiesc autentic, din inimă.

Doru Borșan

antreprenor
Om de afaceri târgumureșean, Doru Borșan a fost distins cu premiul „CEO of the year” la Gala Premiilor Smart City Industry și cu premiul pentru Inovare și Tehnologii la Dubai Royal Summit Investment. Și pentru că succesul acestuia s-a clădit pe o bază a facerii de bine, Doru Borșan este și fondatorul ecosistemului „RUA”- „Românii uniți acasă”, prima țară online din lume și de asemenea, a înființat aplicația mobilă „RUA Connect”, cea mai mare rețea de socializare a românilor de pretutindeni. Activează și ca dezoltator imobiliar în Târgu Mureș, prin proiectul RUA Home Invest, cu 500 de apartamente. Și pe lângă toate acestea, este CEO Smart City Tehnologies Germania, cu un capital social de 15 milioane de euro și deține companii în domeniul tehnologiilor digitale in Germania, Elveția, România și Estonia.

Horațiu Suciu

prof.univ.dr., medic
Este profesor universitar doctor, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență în Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. unica secţie din ţară în care se efectuează corecţia chirurgicală a malformaţiilor cadiace congenitale, inclusiv la nou născut şi sugar, fiind Centru naţional de referinţă în acest domeniu. A efectuat zeci de transplanturi de cord. Este Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Mureş. Preşedintele Senatului UMFST G.E. Palade din Târgu Mureş, Membru în Consiliul Profesoral al Facultăţii de Medicină, Şeful Disciplinei Chirurgie IV Cardiovasculară, Departament M3, Membru în Senatul Universitar UMFST, Membru în Consiliul Profesoral UMF, Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Irina Margareta Nistor

critic de film
A dublat, pe video-casete, peste 5000 de filme din engleză, franceză, italiană și spaniolă și este vreme de 3 ani director de programe la postul american prin cablu RomSat, pentru filme Orion, și canalele Discovery, Travel și Knowledge. • A tradus peste 70 de cărți, inclusiv dicționare, piese de teatru, cărți pentru copii și romane • A participat, ca expert, la Congresul Traducătorilor din audio-vizual organizat de UNESCO, la Strasbourg și a fost consilier HBO. • I-a fost dedicată o seară la British Șibrary și a făcut prezentări despre România la New York, Los Angeles, Indianapolis. • Ambasada Franței i-a decernat distincția “Ordinul Artelor în grad de Cavaler” și a primit, din partea Superbrnads, distincția “Superbrands Honorary Recognition”.

Kozma Mónika

manager
Este directorul Fundației Pro Economica, fiind de profesie economist și expert în administrație publică și UE. În plus, ea are o vastă experiență în domeniul de dezvoltare proiecte de energie regenerabilă și proiecte imobiliare, iar la un moment dat, a condus o fabrică de termopane. Fundația Pro Economica pe care o conduce are ca scop principal îmbunătățirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condițiilor de viață economică, socială, culturală și religioasă, bazată pe cercetări științifice și tehnice, respectiv acordarea de sprijin financiar și moral familiilor defavorizate, care corespund criteriilor de eligibilitate agreate de Fundație. A deținut funcții de director si director cabinet în mai multe instituții publice centrale (www.ofa.ugir.ro)

Raed Arafat

șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medic
Este inițiatorul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare – SMURD, dezvoltat la Târgu Mureș și devenit model de bună ptractică în multe țări europene și din alște părți ale globului. În prezent este Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. • A fost secretar de stat și ministru al Sănătății • Este copreședinte și expert de înalt nivel în cadrul Grupului de lucru pentru Sănătate Alimentație și Agricultură (JHFAG) – NATO • A fost Consultant al Organizației Mondiale a Sănătății, Biroul Regional pentru Europa • Este Dr. Honoris Causa, Universitatea de Medicina din Varna, Bulgaria și Profesor Honoris Causa Universitatea Babes-Bolyai – Cluj

Ștefan Ormenișan

antreprenor
Este fondator si creative manager al brandului romanesc de home decor MINDTHEGAP. După o carieră ca jurnalist în presa locală și națională, a înființat prima companie în urmă cu 18 ani. Din 2010, businessul dezvoltat în zona de producție de tablouri decorative a devenit internațional, deservind branduri mari de decoratiuni interioare. În 2016, Stefan împreună cu asociatul său, Victor Serban, au înființat brandul MINDTHEGAP, ale cărui produse se vând astăzi în marile lațuuri de magazine din peste 80 de țări. Ștefan este un transilvănean autentic cu origini românești, ungurești și săsești. Este pasionat de jazz, arhitectură și de tot ce este legat de estetică si cultură, în general. Având un spirit de nomad, este un entuziast colecționar de artefacte, iar cultura etnicilor amerindieni îl inspiră cel mai mult. Este tatăl a doi băieți, Eric si Thomas, și trăiește o frumoasă viață de familie alături de partenera sa, Andreea.

Theodora Benedek

prof.univ.dr., medic
Theodora Benedek este medic și economist, Habilitat și Doctor în științe medical, absolventă a unui masterat în management sanitar, la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș. Este medic primar cardiologie și interne și ocupă funcția de Șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. • Este profesor de cardiologie, cardiologie intervențională și medicină internă, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST). Din anul 2013, este conducător de doctorat și coordonator de rezidențiat în specialitatea cardiologie. • Este expert extern al Comisiei Europene, Programul Horizon 2020, Vice-chair – panel științific cercetare medicală (Life panel). Coordonează Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală. S-a perfecționat la Universitatea din Viena, Spitalul AKH, Institutul de Cardiologie Gotsegen Gyorgy din Budapesta, Institutul de Cardiologie din Debrecen și Herz Zentrum din Leipzig.

Organizing team

Sergiu
Zeres

Organizer