Sofia
x = independently organized TED event

Theme: You X Me

This event occurred on
November 12, 2023
София, Sofia-Grad
Bulgaria

Annual TEDxSofia event dedicated to the power of being together - You and Me.

Дом на киното
ул. Екзарх Йосиф №37
София, Sofia-Grad, 1000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sofia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Андре Токев

съпруг, баща, дядо и приятел + готвач
Андре Токев е съпруг, баща, дядо и приятел. По професия и сърце - готвач. Собственик на ресторант "ANDRé". Създател на Българската асоциация на професионалните готвачи. Създател на национална кулинарна купа - България. Създател на кулинарно състезание "Bocuse d'Or". Жури на престижни кулинарни състезания в Европа. Телевизионен водещ на кулинарни предавания вече 20 години.

Ани Стоянова

майка, ангажирана с обществени дела + собственик на малък бизнес
Ани Стоянова е майка на три деца, обществено ангажирана, развиваща малък бизнес. Работила е в сферата на търговията, услугите и интериорния дизайн. Живяла е в няколко европейски града. Учредител и председател на фондация „Даная“, създадена в памет на първородното ѝ дете - Даная. Работи активно за по-добро детско здравеопазване, образование и за популяризирането на донорството.

Виктор Бонев

Експерт по киберсигурност
Виктор Бонев по професия е софтуерен инженер и всеки ден се сблъсква с проблеми, които не познава и трябва да намери решение за тях. Писал е софтуер за Hewlett-Packard Enterprise, както и за най-голямата банка в света J.P. Morgan & Chase. В момента се занимава с разработването на софтуер за киберсигурност като част от отдела за киберсигурност на VMware – Carbon Black.

Ивайла Сопотенска

технолог на храните
Д-р инж. Ивайла Сопотенска е технолог на храните. Завършила е Унивеситета по хранителни технологии – Пловдив. През декември 2021 г. придобива докторска степен от същия университет. В момента работи като лабораторен техник в отдел „Изследване и развитие на голяма мултинационална компания“ (Аурубис България) и се занимава с микроскопски изследвания (и не само). От 2014 г. започва да се занимава с комуникация на науката, а между 2018 и 2021 г. това става и нейна професия като научен журналист (в сайта НаукаOFFNews). Трикратен финалист е на конкурса за популярна наука FameLab – през 2014, 2016 и 2021 г., когато печели трето място. Ежегоден лектор е на Софийския фестивал на науката. Ежегоден ментор е в детския конкурс за популярна наука SchoolLab във Франция от първото му издание през 2017 г. Хобитата ѝ са народни танци, плуване, футбол и аматьорски театър.

Мартина Апостолова

Актриса + университетски преподавател
Мартина Апостолова е театрална и кино актриса. Завършва Нов Български Университет през 2013. Оттогава е част от независимата столична сцена. През 2020 е избрана за една от 10те "изгряващи звезди" на международния филмов фестивал Берлинале. Хората я познават от ролята ѝ във филма "Ирина" или пък като "полицайката от видинския сериал". Напоследък и като Гаргара от пълнометражния дебют на Теодор Ушев - "Ф 1.618". На сцена е повече част от съвременни танцови представления и пърформанси като "ПАСТЕТ" и "FREEFALL". Преподавател е в театралния департамент на НБУ. Темите за правата на човека и насилието са нейните каузи. От 2019г. е посланик на Фондация "Платформата НЕ - Артисти за НЕнасилие".

Моника Андрейчева

студент, начинаещ писател + непримирим мечтател
Обича книгите, музиката, добрите приятели, разходките в природата, непрестанното движение. Бяга от скуката, лицемерието, надменността, празните приказки, стереотипните предразсъдъци. Реализмът ѝ понякога е досадно мрънкащ, но непрестанно се старае да го превърне в оптимистично радостен. Невинаги се получава, но не се отказва. Не се отказва и да се развива. Съгласна е, че е скучно да си съвършен, но да спреш да се стремиш към самоусъвършенстването означава да спреш да се движиш, което пък би било още по-скучно, нали?

Никол Вълчева

ПР специалист + автор
Никол Вълчева работи като ПР специалист в сферата на сценичните изкуства. Част е от организационните екипи на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и Софийския театрален салон, част от който е и церемонията по връчването на Националните награди за сценични изкуства ИКАР. Автор е на рубриката „Софийските театри“ и е съавтор на книгата „Бохемска София. Истории от жълтите павета“. Води пешеходни обиколки в „Квартала на артистите“, по време на които разказва любопитни факти от живота на някои от най-знаменитите български актьори на 20-и век, спирайки се пред техните домове. През 2022 г. завършва „Връзки с обществеността“ в Нов български университет, където също учи и „Българистика“. През следващата година се дипломира като магистър в специалност „Публична реч“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Павел Терзийски

творец в областта на изпълнителските изкуства
Павел Терзийски е творец в областта на изпълнителските изкуства и отличаващ се вокалист на софийската джаз и експериментална сцена. През последните 16 години, твори с някои от най-изявените имена на българската музикална и театрална сцена. Автор е на албумите “Elements”, “The Little Tailor” и “Voicewalk”, както и съавтор на албумите “Settlers”, с китариста Александър Логозаров, на “3uP”, с пианиста Антони Дончев и тромпетиста Росен Захариев и на дебютния албум на "Clavexperience" с пианиста Димитър Горчаков и бийтбокс артиста SkilleR. Като композитор на театрална музика до момента е създал музиката към 13 постановки за независими и държавни продукции, както и за 2 филма - 1 документален и 1 късометражен. Носител е на награда "Икар" 2019 за музиката си към театралния спектакъл - “Дом за Овце и Сънища” от Здрава Каменова, с режисьор Гергана Димитрова.

Тома Щилиянов

ветеринарен лекар + комуникатор на наука
Д-р Тома Щилиянов е ветеринарен лекар и опитен комуникатор на науката. Чест лектор на Софийския фестивал на науката, той е и участник във форума Dublin City of Science (2012 г.), TEDxSofia, събития на Ratio, ментор на ученици във френски училища в рамките на проекта „Наука в училище”, и др. Освен с пациентите си в клиника Анимейт, той у дома се занимава и със собствените си две котки и куче.

Organizing team

Dessislava
Boshnakova

Sofia/Bulgaria, Bulgaria
Organizer

Natallia
Tsenova

Co-organizer