Youth@FMVErenköyIşık
x = independently organized TED event

This event occurred on
May 14, 2022
Erenköy, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

FMV Erenköy Işık Lisesi
19 Mayıs Mahallesi, Sinan Ercan Cd. No:17
Erenköy, İstanbul, 34738
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­F­M­V­Erenköy­Işık events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alper Ateş

Astrophysicist / Academic
Alper K. Ateş lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi, yüksek lisansını California State University’de, doktorasını Wyoming ve Ege üniversitelerinde tamamlamıştır. 2008 yılında ülkemizdeki ilk halka açık sabit dijital planetaryum olan İTK Gezegenevi'ni, 2014 yılında İstanbul İSTEK Vakfı Belde Okullarında hizmet vermekte olan Belde Okulları Bilim Merkezi ve gözlemevini kurmuştur. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmakta, aynı zamanda Yeditepe Üniversitesinde fizik ve astronomi dersleri vermektedir. Profesyonel ilgi alanları arkeoastronomi, gözlemsel astronomi, aktif gökadalar, yüksek hızlı görüntüleme teknikleridir. Mesleki yayınlarının yanı sıra 100den fazla popüler makale ve genç okuyuculara yönelik bilim kitapları yazmıştır.

Can Konya

Student
Can Konya was born on September 27 2007 in İstanbul. He has been attending FMV Erenköy Işık School since preschool. He used to swim in the school swimming team however he quit after starting high school. He is in the MUN club, the Interact club and he wants to deliver a TEDx talk because it has always been his interest to inform others about the problems/situations around the world.

Duygunur Sahin Arslan

Teacher in a gifted student program
Duygunur Şahin Arslan öğrenmeyi merkeze alan bir meraklı, “Hayal kurmak bir meslek olsaydı, bu işi profesyonel olarak yapardım.” diyen bir hayal kurucudur. İstanbul Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Üstün Zekalılar Öğretmenliği’nde lisans, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi'nde yüksek lisans yapmıştır. Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nda PYP Üstün Yetenekli Öğrenciler Düşünme Becerileri programını yürütmüştür. İstanbul Drama Sanat Akademisi Yaratıcı Drama Liderliği mezunudur. Georgia Üniversitesi’nden Torrance Yaratıcı Düşünme Testi eğitimi almıştır. 2007 yılından bu yana, Destination Imagination organizasyonunda Ulusal ve Dünya Finallerinde (Tennessee/ABD’de) farklı kategorilerde takımlarla 8 Türkiye birinciliği elde etmiştir. 2013 Dünya Finallerinde “Anlık Yaratıcı Düşünme” kategorisinde Dünya Birinciliği elde etmiştir. "Yaratıcılık Zamanı" eğitim programının yapımcısı ve editörüdür.

Ebru Tuay

Psychotherapist and women's rights activist.
Ebru Tuay psikoterapist, aktivist, yazar, eğitimci ve öğrencidir. Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ndeki eğitimin ardından Marmara Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik okumuştur. Ardından ilişki terapileri alanında Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Fullerton'da asistanlığını yaptığı Doğan Cüceloğlu'nun bursu ile yüksek lisansını tamamlamıştır. 2016'da Birleşmiş Milletler Kadın Organizasyonu (UN Women) tarafından kadının güçlenmesine katkıda bulunan global şampiyonlar arasına seçilmiştir. Polat Doğru ile Kendimi Tanıyorum adında 100 bölüm bir televizyon programı hazırlayıp sunmuştur. Kadının Adı Var isimli bir gösteri sahneleyerek Banu Tozluyurt ve Özge Uzun ile Türkiye'de farklı illeri dolaşmıştır. Remzi Kitabevi tarafından yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır. Başak Kişisel ile beraber Cam Tavan isimli bir podcast yayınlamaktadır. #iyicebirbakhayata projesini Elif Yirmibeşoğlu ile yürütmektedir.

Emma Deniz Balcı

Student
Emma Balcı is 15 years old and in the 9th grade currently attending FMV Erenköy Işık Highschool. She is an artist and she has been drumming since the start of the 2nd semester. She is a 1st generation Latina and lived in Colombia till her family moved to Turkey.

Güneş Aksüs

Nutritionist / Writer / Public Speaker
1982'de Aydın'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun oldu. Bitirme tezini "Panik Atak ve Beslenme" üzerine, bitirme seminerini "Zayıflama İlaçları" üzerine hazırladı. 2006-2011 tarihleri arasında İstanbul'da Yaşasın Hayat Kliniği'nde metabolik sendrom, diyabet, insülin direnci, polikistikover sendromu (PCOS) ve kilo kontrolü üzerine yoğunlaşarak çalışmalarını sürdürdü. 2009 yılında 9 ay boyunca, editörlüğünü kendi yaptığı Sağlıklı Beslenme ve Diyet dergisini çıkardı. 2011 yılında eşi ve meslektaşı Dyt. Seren AKSÜS ile Diyetaktif'i kurdu. 2011 yılında keyifle zayıflamayı destekleyen kitabı 'Bana Diyet De-me!' yi çıkardı. 2014 yılında Doğan Kitap ( Doğan novus)'dan kitabı ‘Güneşle Kaçamak Diyeti' çıktı. 2016 yılında Doğan Kitap'tan çıkan 3. Kitabı ‘Çocuğum Ne Yesin?' de çocuk beslenmesi hakkında annelere yol gösteriyor.

Melis Kesan

Early childhood psychologist and sleep therapist.
Melis Keşan, 1982’de İstanbul’da doğdu. 2000’de Robert Kolej’i bitirdikten sonra 2004’te Koç Üniversitesi’nden Psikoloji ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri’nde Çift Anadal yaparak mezun oldu. Psikoloji Bölümü’nde çocuk psikolojisi alanında bağımsız araştırma çalışmaları yaptı. 2005’te İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nde Pazarlama Yüksek Lisans programını tamamladı. Bitirme tezini marka algısı ve çocuk gelişim psikolojisi üzerine yazdı. 2005-2015 seneleri arasında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde pazarlama ve reklam alanlarında çalıştı, gençleri hedef kitle alan birçok markayı yönetti. Bu arada 2009’da evlendi ve 2015’te kızı Hera’yı doğurdu. Kızının da hayatına girmesi ile çocuk gelişim psikolojisi bilgilerini güncelledi ve özellikle uyku alanına merak salarak bu konuda dünya literatüründeki yaklaşımları öğrenmeye başladı. 2016’da hayallerini gerçekleştirdi ve Nyx Uyku Danışmanlık’ı kurdu.

Merve Göker

Interior designer, entrepreneur
Merve Göker 22.03.1994 İstanbul doğumlu. FMV Özel Erenköy Işık Lisesi 2013 mezunu ve ardından Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü bitirdi. Mezun olduktan sonra çeşitli firmalarda iç mimari alanında deneyim edindikten sonra Domus Academy Milano’nun düzenlediği bir burs yarışmasını ikincilik ile kazanarak Milano’da Business Design Master eğitimini tamamladı. İtalya’da bulunduğu zamanda birçok yer gezerek ve gıda üzerine çalışmalar yaparak edindiği tecrübeler sonucunda kariyerine yeni bir yön verdi ve Türkiye’ye dönerek kendi girişimi olan başta İtalya ve daha sonra dünyanın farklı yerlerinden ilham alan gurme bir kurabiye markasını kurdu. Marka üzerinden yaptığı çalışmalar ve satışlar devam ederken İsmek ve Mutfak Sanatları Akademisinde kısa dönem pastacılık eğitimi tamamladı.

Nehir Kılvan

Student
Nehir Kılvan was born on the 19th of November in 2005. She is currently in the 11th grade. Some of her hobbies include reading, writing, playing the piano, dancing and painting. She's always been a big admirer of Ted talks so she's very grateful for this opportunity she's been given.

Su Mira Kadıgil

Student
Mira Su is 16 years old and she attends in Erenköy Işık Highschool. She is an International Baccalaureate Diploma Programme student. She is deeply interested in psychology and neuroscience. She believes that learning about human behavior could potentially solve a lot of the issues that the world is facing, and hence considers herself to be an advocate for making other people’s voices heard. Additionally, she enjoys music and reading.

Su Naz Kotan

Student
Su Naz Kotan was born in 2006, Washington D.C. She is currently an 11th grade student at FMV Erenkoy İsik High School.

Tümay Özokur

Talent manager
Tümay Özokur Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yazılı ve görsel basının birçok kolunda görev aldı. Flash TV’de ‘’ Akşamdan Akşama’’, ‘’Düğünümüz Var’’, ‘’Günden Geceye’’ programlarının yapımcısı ve sunucusu, Radyo D ve Günaydın FM’de program sunucusu, ‘’Yangın ve Güvenlik’’ adlı dergide yazı işleri müdürlüğü , “Kadın” dergisinde moda editörlüğü, “Baby&You” dergisi editörlüğü, Tele- sine reklam şirketinde prodüksiyon asistanlığı, ‘’Tam Pansiyon’’, ‘’Taksim-Sarıyer’’, ‘’Yasemince’’ ve ‘’Gurbetçiler’’ dizilerinde yapım koordinatörlüğünü üstlendiği görevler arasındadır. 1999 yılında, Türkiye’nin ilk menajerlik şirketi olan Portakal Ajansı kurarak başladığı menajerlik ve kast direktörlük mesleğine, firmasının adını “Tümay Özokur Film Yapım” olarak değiştirerek halen devam etmektedir. Ajansın yanı sıra 2014 yılında oyuncu ve menajer yetiştirmek üzere Tümay Özokur Akademi faaliyetlerine başlamıştır.

Uğur Mert

Math Teacher / Apple Distinguised Educator
1989 yılında Sultanahmet Teknik Lisesi Makina Ressamlığı ve 1994 yılında Marmara Üniversitesi Matematik bölümünü bitirdikten sonra 27 yıldır özel sektörde Matematik öğretmenliği yapmaktadır. Khanacademy Türkçe platformunun pilot uygulamasını yürütmektedir. Ayrıca bu oluşuma gönüllü olarak destek vermektedir. 2014 yılında Google Educator, 2015 yılında Pearson Certified Trainer sertifikalarını almış ve Microsoft Yenilikçi Uzman Eğitmen seçilmiştir. 2019 yılında Apple Seçkin Eğitmeni seçilen Mert, aynı zamanda TI hesap makinelerinin derslerde kullanımı ve entegrasyonu ile ilgili olarak T3 Türkiye ekibi ile birlikte eğitimler vermektedir. Halen SEV Amerikan Koleji’nde matematik öğretmenliği görevini sürdürmektedir.

Yiğit Çağlayan

Student
Yiğit Çağlayan is a 15 years old with ADHD. He is currently a student at FMV Işık high school. He has many hobbies such as painting, sports and playing the guitar. He has been playing the guitar since he was 7 years old and around the same time, he was diagnosed with ADHD. At first, he always thought of ADHD as a disorder and a disease but as he got older, he realised that it is a gift and because of this, he will be talking about his personal experience living with ADHD.

Zeynep İşman

Columnist / Parent Coach / Communication Specialist
1981 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim lisans, İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji yüksek lisans mezunu. Gazetecilikle başladığı çalışma hayatında, uzun yıllar medya ve iletişim sektöründe hem özel hem kamu kurumlarında iletişim uzmanı olarak çalıştı. Çocuklarla ve eğitimle ilgili belli başlı STK’lar ve derneklerde iletişim koordinatörlüğü ve proje yöneticiliği yaptı. ICF onaylı profesyonel koçluk ve ebeveyn koçluğu eğitimlerini tamamladı. Thomas Gordon Academy’nin lisanslı Etkili Anne Baba Eğitimcisi oldu. Oyun terapisi, mindfulness, bağlanma, 0-6 yaş dönemi ebeveynlik, çocuk gelişiminde sağlıklı cinsellik, etkili iletişim gibi pek çok eğitimi tamamladı. 5 yıl önce “Birlikte Büyüyoruz” markasını kurdu. Sosyal medyada ve milliyet.com.tr’de başladığı yazılarına, Milliyet Gazetesi Pazar ekinde Birlikte Büyüyoruz köşesi ile devam ediyor. 4 yıldır ortağı olduğu Momtalks adlı ebeveyn-uzman zirvesini gerçekleştiriyor.

Organizing team

MATT
ÖZKAN

Istanbul, Turkey
Organizer

G. GAMZE
ERDENSİN

Co-organizer