Manresa
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 19, 2022
8:00am - 8:00am CET
(UTC +1hr)
Manresa, Barcelona (ca)
Spain

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Kursaal
Passeig Pere
Manresa, Barcelona (ca), 08243
Spain
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Manresa events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Àstrid Mondéjar

Vilarasenca, emprenedores socials i fundadores de Rizooma, una iniciativa per despertar consciència -emocional, social i ambiental- i passar a l’acció, mitjançant programes de voluntariat ètic, cursos sobre reptes actuals i tallers, esdeveniments i altres activitats per crear una comunitat de persones interconnectades compromeses amb el canvi cap a una societat més conscient, justa, inclusiva i sostenible.

EUDALD CARBONELL

DRibes de Freser, Ripollès, 1953. Prehistoriador i llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976) es va doctorar en geologia del Quaternari a la Universitat Pierre et Marie Curie Paris VI (1986) i en geografia i història a la Universitat de Barcelona (1988). Col·laborador del Consell Superior d’Investigacions Científiques, el 1988 es va incorporar com a professor a la Universitat Rovira i Virgili (fins al 1991), delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona, actualment Universitat Rovira i Virgili d’on és catedràtic de prehistòria des de 1999. Des d’aquesta institució va impulsar un equip de recerca interdisciplinari va materialitzar en la creació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) el 2004, que va dirigir fins al 2015. Ha realitzat nombroses excavacions en jaciments europeus i africans, entre les quals destaquen les d’Atapuerca, des del 1978, sota la direcció d’Emiliano Aguirre, a qui va succeir el 1991 conjuntament amb José María Bermúdez de Castro i Juan Luis Arsuaga, i la de l’Abric Romaní, que dirigeix des del 1983. És patró fundador i vicepresident de la Fundació Atapuerca. És autor d’un gran nombre de treballs, entre d’altres, l’article publicat a la revista Science, conjuntament amb altres membres de l’equip d’Atapuerca, amb el títol A Hominid from the Lower pléistocène of Atapuerca, Spain: possible Ancestor to Neanderthales and Modern Humans (1997), en què presentava l’Homo antecessor, el qual situava en una data força anterior a l’establiment dels homínids a Europa. Destaca també com a divulgador i autor de nombrosos assaigs en què exposa la seva visió de la condició humana, influïda per la seva formació de paleoantropòleg i per una ètica del progrés humà basada en el marxisme. Ha estat nomenat professor distingit de la Universitat Rovira i Virgili (2003), i és membre del Capítol espanyol del Club de Roma i de la Acadèmia de Ciències de Nova York. El 1997 li va ser concedit el premi Príncep d’Astúries representació de l’equip d’Atapuerca. L’any 2000 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic, lliurada per la Generalitat de Catalunya, i el 2009 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura.

JORDI VALLS

Director general de Mercabarna. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, PADE IESE Business School i Diplomat Sustainability Program de la Said Business School Oxford University. Professionalment he estat en el sector públic i privat; vaig ser alcalde de Manresa, conseller de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, president de l’Autoritat Portuària de Barcelona i director general del Grupo Suez a Llatinoamèrica. Publico sobre temes d’infraestructura, alimentació i col·laboracions public-privats i sóc conferenciant a CEPAL (ONU), IDB (Banc Mundial) i escoles de negocis.

MARC CASTELLNOU

Marc Castellnou, és enginyer de forests per la UdL, Màster incendis forestals, inspector del cos de bombers, cap de l’àrea forestal des del 1999 i expert en incendis mecanisme protecció civil EU És professor associat a la UdL i membre del advisory board del wildfure leverhulme trust fund. IAWF safety award 2015. Premio Montero de Burgos 2017 del Colegio Ingenieros de Montes. Premi Felip Domènech 2022 de la Unió de Pagesos. També ha estat fundador i president 2011 a 2020 de la Fundació Pau Costa, sènior expert del European Forest Institute i membre de la Comissió Tècnica per Parlament Portuguès dels incendis del 2017. A destacar que és de Tivissa, Ribera d’Ebre. Pare de tres fills (Pere, Quim i Teresa) i marit de la Rut Domenech.

Mariona Gras

Surienca, emprenedora social i fundadora de Rizooma, una iniciativa per despertar consciència -emocional, social i ambiental- i passar a l’acció, mitjançant programes de voluntariat ètic, cursos sobre reptes actuals i tallers, esdeveniments i altres activitats per crear una comunitat de persones interconnectades compromeses amb el canvi cap a una societat més conscient, justa, inclusiva i sostenible.

Núria Infiesta

Diplomada en Fisioteràpia, Postgrau en Fisioteràpia Neurològica, Màster en Gerontologia Social i Màster en Metodologia de la Simulació. A cavall entre la docència i la promoció de la salut, s’ha especialitzat en la millora de l’atenció al pacient i l’experiència dels professionals en àmbits sanitaris, desenvolupant programes de robòtica social a Mifisionline i a YASYT Robòtica, SL

PAU BOSCH

Director de l’Observatori Astronòmic Albanyà, graduat en física teòrica per la Universitat de Barcelona i divulgador científic, habitual en temes relacionats amb l’astrofísica i la cosmologia. En Pau ha col·laborat en recerca sobre la formació i evolució de galàxies. Actualment, pertany al grup de seguiment de la nau espacial TESS de la NASA, buscant indicis de candidats a planetes habitables més enllà del sistema solar.

SÒNIA DÍAZ

Manresana, sociòloga, especialitzada en polítiques socials i Màster en Lideratge social i polític. Sòcia co-fundadora i responsable de projectes de l’Associació SIENA, directora de l’àrea de Persones Grans de la Cooperativa Doble Via i coordinadora del CFGS d’Integració social i docent al CFGM d’Atenció a persones en situació de dependencia a Escola Montserrat. Presidenta del Consell Rector de Doble Via i Membre del Grup de Treball de IMSERSO “Red Espanyola de Ciutats Amigues amb les Persones Grans”. Experiència en gestió de projectes d’atenció a les persones, experta en Envelliment Actiu i saludable i formadora en Atenció Centrada en la Persona, bones pràctiques en el tracte a les persones grans, ètica en la professió assistencial, la sexualitat en l’envelliment i en la gestió de projectes. Ponent, conferenciant, col·laboradora puntual en ràdio i TV a Espanya i Amèrica Llatina en temes d’envelliment actiu i saludable, Ciutats Amigables amb les Persones Grans i Participació de les persones grans i familiars en els seus entorns.

Vanesa Freixa Riba

Llicenciada en Belles Arts. Dinamitzadora i activista de lo rural. Directora de l’Escola de Pastors de Catalunya (2009 – 2016) i d’Obrador Xisqueta. Es dedica a la creació així com també a la divulgació i el pensament al voltant de la ruralitat. És mare. Té un petit ramat de 8 ovelles de raça Xisqueta i un hort al Pallars Sobirà.

Xavier Ferràs

Manresà, enginyer de Telecomunicacions per la UPC, màster in Business Administration (MBA) per ESADE i doctor en Management Sciences (UB), actualment és professor titular d’Operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE. Expert en innovació i transformació digital. Ha estat Degà de la Facultat d’Empresa de la Universitat de VIC – Universitat Central de Catalunya. Blogger, autor del bloc “Innovació 6.0”, un dels blocs més referenciats en estratègia, tecnologia i innovació.

Organizing team

Núria
Cabrera Pla

Manresa, Spain
Organizer