PragueED
x = independently organized TED event

This event occurred on
August 17, 2021
Prague, Praha 1
Czech Republic

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

CAMP
Vyšehradská 2075
Prague, Praha 1, 128 00
Czech Republic
Event type:
Education (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Prague­E­D events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Daniel Pražák

Učitel, člen iniciativy Otevřeno a tvůrce podcastu "Hovory z kabinetu"
Daniel je pedagogem srdcem i duší. Paradoxně si ale ve svých dětských letech jako jeden z prvních v republice vyzkoušel 4. a 5. třídu základní školy bez přímého kontaktu s učitelem za školními lavicemi, jelikož byl v – pro Česko stále nestandardním – domácím vzděláváním. Nyní Daniel vyučuje na ZŠ v Praze, kde se dle jeho slov učí od dětí, jak být dobrým třídním učitelem. Působil jako lektor v projektu “Tablety pro učitele” a poslední dva roky natáčí podcast “Hovory z kabinetu”, kde ukazuje inspirativní učitelky z celé ČR. Pedagogické kvalifikace dosáhl na Univerzitě Karlova, kde je v současnosti doktorandem na Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání, fakultním fotografem a Akademickým senátorem. Daniel je zároveň fungoval jako vychovatel pro chlapce ulice v Konžské demokratické republice v rámci organizace Adopce na blízko. Je členem Národního pedagogického institutu ČR a býval místopředsedou iniciativy Otevřeno – obě organizace se zabývají profesním rozvojem učitelů a ředitelů.

Libor Peprný

Průvodce procházek Peprnou Prahou
A jak Peprná Praha vůbec vznikla? To se tenkrát psal rok 1998 a Libor s kamarády po basketbale vyrazil na pivo. Jak to tak u piva bývá, vyřeší se tam leccos, a tak Libor přislíbil vedení kroužku u kamarádovy maminky, jež byla ředitelkou na základní škole. Přestože původně nastoupil jako lektor kroužku počítačového, v dalším roce již vedl kroužek svůj - kulturní. Zde bychom mohli říci, že prvotní kontakt s dětmi ovlivnil jeho následující léta. Liborovým hnacím motorem je pocit štěstí a radosti, které mu procházky přinášejí. Ve volných chvílích se v myšlenkách věnuje tomu, jakým způsobem dětem přiblížit legendy, stavby, osobnosti, díla či příběhy. Vždy se zamýšlí nad tím, jak celou věc uchopit a předat dál.

Mariana Chytilová

Poradkyně přístupnosti a sociální inovátorka
Mariana se věnuje mapování přístupnosti prostor, služeb, lidí i informací. Je absolventkou Disability Studies na Syracuse University, doktorského studia na Masarykově univerzitě a Dramatické výchovy pro neslyšící na divadelní fakultě JAMU. Právě při výuce ve znakovém jazyce mezi neslyšícími spolužáky nejintenzivněji zažila, jaké to je – být v menšině, být jiná. Zažít, jaké je to něčemu nerozumět. Jak vysilující je neustále se přizpůsobovat. Jak zvláštní je cítit se úplně normální a přitom pořád narážet na bariéry. Nejprve začala se zpřístupňováním muzeí a galerií. Pak s přáteli vyvinula Tableto – čtenářskou aplikaci do tabletu kombinující text, animace, mluvený a znakový jazyk. Pokračovala filmovým festivalem a aplikací internetového bankovnictví. Nyní se věnuje přístupnosti streamovacích služeb a veřejného fyzického i virtuálního prostoru. Vyznává inkluzivní design a plavání za každého počasí. Má jednoho muže, dvě dcery a spoustu otázek.

Markéta Lukášková

Novinářka, spisovatelka a tvůrkyně podcastu "Příběh, který se skutečně stal"
Markéta Lukášková se narodila před 33 lety v Českých Budějovicích a od svých 21 let se střídavě živila jako novinářka a copywriterka v Praze. Po vydání knižní prvotiny “Losos v kaluži” odešla na volnou nohu, protože zjistila, že vyprávění příběhů ji naplňuje a v následujících letech vydala další tři knihy, její pátá je právě v tiskárně. Během lockdownu na podzim 2020 ji napadlo zúročit oblibu v příbězích ještě jiným způsobem, a začala natáčet podcast s názvem “Příběh, který se opravdu stal”. V něm se snaží poutavě a přístupně vyprávět mimojiné i dějiny Československa ve 20.století. Posluchači se tak mohou opakovaně utvrdit, že realita je vždy více fascinující a zábavnější než sebelepší fikce. Když nepíše a nenatáčí, běhá, chodí po lese s fenkou Pandou a s přítelem rekonstruuje rodinný dům na vesnici.

Miky Škoda

Skaut, podnikatel, nadšenec do astronomie, a dobrodruh
Definovat Mikyho jedním slovem není vůbec lehká záležitost ale po chvíli přemýšlení mě jedno napadlo - „multitalent“. Miky žije naplno. Je to dobrodruh, skaut, šéf firmy, hledač lidského potenciálu, nadšenec do astronomie, zvědavec, lektor, mentor a tady bychom mohli ještě chvíli pokračovat. Učí lidi, jak brát život vážně a přitom s lehkostí. A hlavně jak se povznést nad malichernostmi a zabývat se tím podstatným. Jen těžko bychom pro něj hledali nějaké limity. Cestuje nejen do nejrůznějších koutů světa, ale především napříč obory, skupinami i způsoby obživy. Snaží se lidi zapojit, aby i oni formou nejrůznějších výzev získali to nejcennější - vlastní zkušenosti. Na základě toho založil projekt X-Challenge, který pomáhá tisícům účastníků dostat ze sebe to nejlepší skrze překonávání výzev, dodání zdravého sebevědomí a celoroční činnost v komunitě. Miky zároveň působí v několika vzdělávacích a dobročinných organizacích s účelem předávat a rozvíjet v lidech to, co se nenaučili ve škole.

Petra Mazancová

Učitelka a předsedkyně organizace Učitelská platforma
Po ukončeném studiu Pedagogické fakulty v Hradci Králové se naše řečnice Petra vydala na cestu možná jednoho z nejnáročnějších povolání – učitele. Po skoro 9 letech na českolipském gymnáziu v Praze a více než 4 letech na VOŠ a SŠ obalové techniky ve Štětí se posunula ještě o trochu více na sever, a to na Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích, kde dodnes vyučuje angličtinu a společenské vědy. Rok 2017 byl ale pro Petru zlomový. Rozhodla se totiž své působení ve vzdělávání posunout nad rámec učitelství, a tak došlo ke vzniku Učitelské platformy – profesní organizace, která hájí společné zájmy a názory jejích skoro 1 200 členů (a více než 17 000 členy na facebookové skupině platformy) a být tak „partnerským hlasem z praxe“ pro MŠMT.

Zuzana Bendíková

Ředitelka společnosti pro plánované rodičovství věnující se tématům vztahové a sexuální výchovy
Díky tomuto blogu se dostala také ke studiu sexuální výchovy ve Vídni na ÖGS. Po dvou letech výuky v rámci programu “Teach for Slovakia” na základní škole začala vést Společnost pro plánované rodičovství, která facilituje workshopy a vztahové a sexuální výchovy na školách. Svůj vztah k psaní přenesla do příspěvku v knize “Bez souhlasu”. Podle ní je vzdělávaní k souhlasu důležitým nástrojem pro respektující a pozitivní vztahy. V současné době pracuje na komixu pro teenagery a teenagerky “Dospej matere!” o základních tématech ve vztazích, sexualitě, zdraví a emocích.

Organizing team

Matěj
Novák

Praha, Czech Republic
Organizer

Markéta
Jedličková

Prague, Czech Republic
Co-organizer
  • Lenka Hronová
    Team member