BudapestSalon
x = independently organized TED event

Theme: Hogyan ne legyen Covid-X?

This event occurred on
February 23, 2021
Budapest, Budapest
Hungary

A 2020-as év mindenkinek örökre beleégett az emlékezetébe, a COVID19 járvány az elmúlt évtizedek egyik legmegrázóbb és legmeghatározóbb egészségügyi eseménye volt.
A fertőzés egységbe kovácsolt minket, és a világ minden részéből ugyanazok a kérdések visszhangoznak.
El tudtuk volna kerülni a világjárványt? Tudtunk volna tenni ellene, még mielőtt emberek kezdenek megfertőződni? Van valami, amit nem veszünk észre? Mit csinálunk rosszul?
Ezekre a kérdésekre, az evolúciótudomány segítségével ajánlok egy lehetséges választ, miközben megmutatom, hogy a maga egyedülállóságában a COVID19 mégis az önmagát ismétlő történelem.
Tarts velünk és Bajer-Molnár Orsolya evolúcióbiológussal ingyenes előadásunkon!
Orsolya evolúcióbiológus, aki a kutatás mellett a tanítást is szenvedélyének tekinti. Mesterdiplomáját az ELTE biológus szakán szerezte, majd 5 évvel később doktori címét is ugyanitt védte meg. Azután posztdoktori ösztöndíjjal az amerikai Dartmouth College-ben vizsgálta a klímaváltozás élettani hatásait trópusi hidegvérűeken, majd Brazíliában csatlakozott az UFRN kutatócsoportjához. Hazatérését követően kezdett foglalkozni az újonnan megjelenő fertőző betegségek evolúciójával, amelyen jelenleg is dolgozik a bécsi Konrad Lorenz Intézetnél.
Munkája során mindig is tevékenyen részt vett a tudománykommunikációban. A tengerentúlon konferenciákat és egyetemi programokat szervezett, miközben alap- és mesterszakos hallgatókat is oktatott. Jelenleg azon dolgozik, hogy a tudományos és döntéshozói réteg közötti együttműködés elősegítésével járványmegelőző protokollok életbelépését segítse.

Árpád Budaházy
Online event
Budapest, Budapest, 1037
Hungary
Event type:
Salon (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Budapest­Salon events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Krisztina Szörnyi

Újságíróként, szerkesztőként, főszerkesztőként folyamatosan új formákat, megközelítéseket keresek a minőségi tartalmak kialakításához és célba juttatásához. Azok a gondolatok jelentik számomra a miértet, amelyek megtermékenyítik egymást, és elindítják a változást. A kezdetek óta részt veszek a TED konferenciák hazai meghonosításában, a fiatalokról nem csak fiataloknak szóló TEDxYouth@Budapest és a TEDxBudapest tartalomért és kommunikációért felelős főszervezőjeként.

Orsolya Molnár

evolúcióbiológus
Evolúcióbiológus, aki a kutatás mellett aktív szerepet vállal az oktatásban és a tudománykommunikációban is. Ezt követően először az USA-ban, a Dartmouth College (NH) posztdoktor kutatójaként, majd Brazíliában kutatta a klímaváltozás élettani hatásait. Hazatérve az újonnan megjelenő fertőzések evolúciós hátterét kezdte vizsgálni a Nebraskai Egyetemmel (USA) és az MTA Ökológiai Kutatóközponttal együttműködve. Karrierje során mindig érdekelték az oktatási technikák és a kommunikáció, így doktori képzésétől kezdve folyamatosan oktatott, és a Dartmouth College Posztdoktori Szövetségének alelnökeként konferenciákat és ismeretterjesztő programokat szervezett. Legfőbb célja másokkal is megosztani a tudomány iránti szenvedélyét és ledönteni a tudományos és laikus közönség közötti falakat, mivel meggyőződése, hogy a tudomány mindenkié.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Alexandra
Haragos

Budapest, Hungary
Co-organizer
  • Krisztina Szörnyi
    Curation