Youth@IzmirTED
x = independently organized TED event

Theme: Kesişmeler / Crossroads

This event occurred on
April 2, 2022
Izmir, İzmir
Turkey

Hayatın; mutluluğa ve başarıya doğrudan ya da kestirmeden götüren bir yol haritası, hangi yöne sapmamız gerektiğini, hedefimize ulaşıp ulaşmadığımızı belirten bir kılavuzu var mı?

Dünyaya geldiğimiz günden son nefesimize kadar devam eden ve adına hayat denen bu yolculukta tüm seçimlerimiz; şaşırtıcı ve beklenmedik tesadüflerden, her zaman iyiye hizmet eden durumlardan ve bizim farkında olmadığımız bir bilinç tarafından planlanmış kesişmelerden oluşuyor.

TEDxYouth@TEDIzmir organizasyonunda; sorumluluğunu taşıdığımız gençlere örnek olacak, ışık tutacak, değerli konuşmacıları aramızda görmek arzusundayız.

Deneyimleriniz, seçimleriniz ve kesişmeleriniz sizleri nereye götürdü? Başardıklarınız kadar; başaramadıklarınız, hayal kırıklıklarınız, yapmak isteyip de yapamadıklarınızla da gençlere ilham olmak, onların yolculuklarına kendi hikâyenizle eşlik etmek ister misiniz?

TED Izmir College
M. Fevzi Cakmak Mah. 4088 Sokak No:2 Zeytinalani, Urla
Izmir, İzmir, 35340
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Izmir­T­E­D events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Açalya Öralay

Entrepreneur
Açalya Öralay, ilköğretim ve liseyi TED Ankara Koleji’nde okuduktan sonra, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1 yıl Japonya’da eğitimine devam etti. Döndüğünde turizm sektöründe profesyonel turist rehberliği ve turizm acenteciliği yaptı. Yeme içme sektörüne restoran işletmeciliği ile giriş yaptı. 2005’te ortağı ile birlikte Cakestudio’yu kurdu. Büyük zincir markaların ünlü şefleri ile çalışarak, menü desteği ve ürün tedariği yaptı. Türkiye’de bulunmayan donuk pasta, cheesecake, bakery ile sektörde ilk oldu. Electrolux Studio yemek okulunu kurdu. 2017’de Cake Studio markasını Türkiye’nin en büyük donuk gıda şirketlerine sattı. Anadolu Üniversitesi Aşçılık ve Harvard Science and Cooking From Haute Cuisine to Soft Matter Science bölümlerini bitiren Öralay; ekolojik restoran ve sürdürülebilir tarıma bağlı permakültür eğitimleri aldı. Öralay şu an TED İzmir Koleji Kurucu Temsilcisi olarak görev yapmaktadır. İki çocuk annesidir.

Arda Erkan

Student
Arda Erkan 2003 yılında İzmir’de doğdu. TED İzmir Kolejinden mezun olan Arda Erkan, lise hayatı boyunca olmak istediği bilim insanı olmaya çalışırken birçok farklı alanda deneyim edinmeye çalıştı, değiştirmek ve düzeltmek istediği şeyleri görmek amacıyla gezdi ve kendi amacına katkı sağlayacak durumları bu deneyimlerinden derledi. Şu anda Bilkent Üniversitesi’nde Fizik bölümünde okuyor ve bir akademisyen olarak hayatına devam etmek istiyor.

Berfin Çeçen Şenol

Lawyer
Berfin Çeçen Şenol, Ankara Özel Tevfik Fikret İlköğretim ve Lisesi’ni bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimine devam etmiştir. Mezun olduktan sonra avukatlık yasal stajını tamamlamış, daha sonra Londra Queen Mary Üniversitesi’nde ticaret/ şirketler hukuku üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır. İstanbul’a döndükten sonra sanat hukuku üzerine yoğunlaşan hukuk bürosunu açmış ve eş zamanlı olarak IC Holding şirketi hukuk departmanında çalışmıştır. Şu an CCN Holding bünyesinde yönetim kurulu üyesi ve avukat olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İbrahim Çeçen Vakfı yönetim kurulu üyesi olarak sosyal sorumluluk adına da çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Berna Kurtulus

Educator, Writer
1970 yılında İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini “Özel Saint Benoit Fransız Lisesi”nde tamamladıktan sonra “Boğaziçi Üniversitesi Mütercim- Tercümanlık” bölümüne girdi. Uzun süre serbest yazılı ve sözlü çevirmenlik yaptı. 2000 yılında Göztepe İhsan Kurşunoğlu Lisesinde İngilizce Öğretmeni olarak göreve başladı. Yeditepe Üniversitesinde Eğitim Yönetimi ve Denetimi master programını tamamladı. MEF Lisesinde uzun süre İngilizce öğretmenliği görevini sürdürdükten sonra, 2016 yılından beri TED İzmir Koleji’nde lise müdür yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Doğa Rutkay

Theater Artist, TV Program Presenter
Doğa Rutkay, Ankara'da doğdu. Babası tiyatro oyuncusu Rutkay Aziz'dir. İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünden 2000 yılında mezun oldu. 3 sezon “Doğa Rutkay’la Her şey Bu Masada” programını sundu. “Buyur Burdan Bak, “Doğa ile Gece Yarısı”, “Çocuktan Al Haberi” ve “Doğa’yla Gurme Sohbetler” programlarında sunuculuk kariyerine devam etti. Card Finans, Cif Power & Shine Sprey, Önlem Bebek Bezi, Blendax Şampuan, Redexon, Saka Su, Doğuş Çay reklamlarında oynadı, 100’e yakın reklam seslendirmesi yaptı. 15 adet dizide, 13 adet filmde ve 16 adet tiyatro oyununda yer aldı. Şu an Show TV'de yayınlanan “Güldür Güldür Show” da Yeter karakteri ile rol almaktadır. Evli ve 2 çocuk annesidir.

Güniz Gücükoğlu

Overseas College Counselor
1990 senesinde Şişli Terakki Lisesi’den mezun olduktan sonra Rotary Kulübü değişim öğrencisi olarak bir sene Avustralya’nın Perth şehrinde Padbury High School’da misafir öğrenci olarak bulundu. 1996 yılında Bilkent Üniversitesi’nde öğrenimini tamamladı, bir süre turizm sektöründe çalıştı. Eğitim alanındaki kariyerine şans olarak addettiği bir tesadüf sonucu 1997 senesinde özel bir üniversitenin öğrenci işleri ofisinde başladı. İstanbul’un elit özel liselerinden birinde 12 yılı aşkın yurtdışı eğitim danışmanı olarak çalıştı. Bu süre zarfında yurtdışında pek çok konferans, fuar ve eğitime katıldı. Birleşik Krallık Üniversiteleri danışmalık sertifikası alarak, bu ülkelerdeki üniversitelerin yetkin temsilcisi oldu, bugüne kadar Asya, Avrupa, İngiltere, Kanada ve ABD’de sayıları yüzü aşan üniversite kampüsünü ziyaret etti. Güniz, son 2 senedir Urla’da yaşamakta ve TED İzmir Koleji'nde Yurt Dışı Üniversiteler Danışmanlık Ofisini kurmuş ve halen çalışmaktadır.

Hamdi Alkan

Film Producer, Director, Actor
15 Temmuz 1967 tarihinde Antakya'da Döver Köyü'nde doğmuştur. İstanbul'a gelerek kazandığı Yıldız Teknik Üniversitesi elektrik mühendisliği bölümünde okudu. Yıldız Teknik Üniversitesinde tiyatro bölümünde tiyatro hocalığı, genel sanat yönetmenliği yaptı. "3 aşağı 5 yukarı" adlı programla TV dünyasına adım attı. Hamdi Alkan, TRT'de ve birçok özel kanalda skeçler ve komedi programları yaptı. Televizyonlarda spor kendi yaptığı komedi programlarını çekmeye başladı.2001 yılında "Şellale" adlı filmde konuk oyuncu oynadı. 2004 yılında Show TV'de Türkiye'nin Yıldızları yarışması projesini yaptı. 2007 yılında "Bayrampaşa filminin yönetmenliğini yaptı. Turgut Özakman'ın senaryosunu yazdığı "Dersimiz Atatürk" filminin yönetmenliğini yaptı. Afişler, teneke oyuncaklar, eski jilet koleksiyonu, kibrit koleksiyonu, dürbün koleksiyonu, resim koleksiyonu, tesbih koleksiyonu, kalem koleksiyonu, çakı koleksiyonu, kartvizit koleksiyonu gibi koleksiyonları vardır. Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

Merve Begüm Altuntaş

Student
Merve Begüm Altuntaş 2006 yılında İzmir'de doğmuştur. 2016 yılında Tam Eğitim Burslu bir öğrenci olarak TED İzmir Koleji'nde başladığı eğitimine Bilim İnsanı Yetiştirme Programı kapsamında 10. sınıf seviyesinde devam etmektedir. Bilim, edebiyat, sanat ve siyasete olan ilgisi ve kendini geliştirmek adına önüne çıkan her fırsatı değerlendirme çabası sayesinde ulusal ve uluslararası olmak üzere birçok konferans, yarışma ve projeye katılmıştır. British English Olympics Uluslararası Münazara Yarışmalarında takımı ile Türkiye'yi temsil ederek birinciliğe hak kazanmış; edebi, akademik ve felsefi yazılarıyla birçok yarışmada dereceye girmiştir. Şu anda hala TEDebiyat ve COMMITTED dergileri için düzenli olarak yazarlık yapmakta, biyoloji alanında bir TÜBİTAK projesi yürütmekte ve STREAM It Up projesi kapsamında Bilim Elçisi olarak İzmir ilini temsil etmektedir.

Özgür Aksuna

Radio Programmer, Communication Instructor
1978 Ankara. Eğitimini Çevre Mühendisliği, İktisat, Türk Musikisi Konservatuarı ve Psikoloji Master Programı branşlarında multi disipliner şekilde tamamladı.1995 yılında TRT Ankara Radyosu ve TRT Ankara Televizyonunda çalışmaya başladı Bir süre NTV’ de çalıştı halen 25 yıllık yayın ekibi ile Max Fm’de yayın hayatını sürdürmektedir. TEDx Konuşmacısıdır. RTGD “Yılın Radyocusu” Oscarı, İletişim Vakfı “Yılın İletişimcisi”, Bilkent Marka Ödülleri’nde “Yılın Markası”, Lösev “Yılın İletişimcisi”, TÜSİAV “Yılın İletişimcisi, Hacettepe Üni. “Yılın En İyi Radyocusu” ödülünü almıştır. TDK Onur Belgesi sahibidir. “Harvard University edX Rhetoric sertifikasına sahiptir. “Özgür Aksuna Gelişim ve Değişim Akademisi” kurucusudur. MAG, Ankara Life Dergilerinde yazardır. ASHK’A adlı bir kitabı bulunmaktadır.

Pınar Çağlar

Student
Pınar Çağlar, 24 Kasım 1999’da Marmaris’te doğdu. Doğuştan görme engelli. İlkokul eğitimimi İzmir Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim okulunda tamamladı. 5. sınıftan itibaren kaynaştırma öğrencisi olarak devam etti. Lise’ye İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde başladı. 11. sınıfta karşısına çıkan YES bursu sayesinde Amerika’ya gidip South Carolina School for the Blind’da 11. sınıfı tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Yabancı dillere olan tutkusu onu akademik seyehatlere yöneltti ve kendisini bu alanda geliştirmeye devam etti. 12. Sınıfı Kanada’da Chatham Kent Secondary School’da bitirdi. Ön lisansı Montreal John Abbott College’da Sanat, Edebiyat ve İletişim Fakültesinde Diller bölümünde tamamladı. Ardından Türkiye’ye döndü ve İngilizce dersleri verdi. Sonrasında Cambridge üniversitesi tarafından verilen CELTA Sertifikasını aldı. Şu anda İtalya’da Università per Stranieri di Siena’da Uluslararası İlişkiler/Dilbilimsel ve Kültürel Arabuluculuk bölümünde eğitim almakta.

Sevinç Atabay

Educationalist, Activist
1980 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunda göreve başladı. 1991-1993 yıllarında Eğitim Ataşesi olarak Chicago’da bulundu. 2000 yılı sonrasında Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Topluluk Programları Genel Koordinatörü olarak AB’nin eğitim politikalarının tanıtılması alanında çalıştı, 2006 yılında emekli oldu. 2006 – 2021 yılları arasında Türk Eğitim Derneği Genel Müdürü olarak görev yaptı. Avrupa Birliği’nin anlaşılması için oluşturulan AB Takımının da üyesi olan Atabay’ın İngilizce öğretimi ve AB eğitim politikaları konularında yayınları vardır. Sevinç Atabay şu anda HelpZone (Herkes İçin Eşitlik ve Liderlik Platformu) Yönetim Kurulu Başkanlık görevini yürütmekte olup, Young Guru Academy hayal ortağı, TÜSİAD Eğitim Komisyonu ve TOBB Eğitim Meclisi üyeliği yapıyor. Atabay, evli ve bir çocuk annesidir.

Umut Karakuş

Chef
Sektörde çalışmaya 2006 yılında başlayan ve Le Cordon Bleu mutfak ve pastacılık bölümünden Grand Diploma mezunu olan Karakuş, stajını Münih Pageou’da Michelin yıldızlı Şef Ali Güngörmüş ile yapmıştır. Londra’da Anadolu mutfağı ve modern meze üzerine birçok projede öncülük yapmış ve 2017 yılında Türkiye’nin ilk Baharat Kütüphanesi’ni kurdu. Aynı yıl 2017-18; “Yılın En Yaratıcı Şefi” ödülünü aldı. Yaptığı her tabağa kendi imzasına atan ve kendine özgün yorumlayan Karakuş, çocukluğundan beri şiir yazıyor ve “yemeğe şiir yazan şef” olarak tanınıyor. Son bir yıldır yeni nesil çilingir sofrası ile ilgili çalışan ve bir meze bir de baharat kitabı üzerine çalışmalarını sürdürüyor. “Fine street food” olarak adlandırdığı “göç mutfağı”nın sokak lezzetlerine uyarladığı Muutto İstanbul’un ve anadolu mutfağını tapas olarak yorumladığı Galataport ve fişekhane de bulunan muutto anadolian tapas barın da kuruyucusu ve chef ortağıdır.

Yusuf Baran

Scientist, Rector, CEO
Prof. Dr. Yusuf Baran, Dicle Üniversitesi, Biyoloji Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisansını ODTÜ’de tamamladı. 2007’de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Prof. Dr. Yusuf Baran’ın 40’ın üzerinde bilimsel araştırma projesi, 350’nin üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi, ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirisi ve Kanser Moleküler Biyolojisi kitabı bulunmaktadır. 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından verilmiş ödülü bulunmaktadır. 2018’de Amerika Bilimin İlerletilmesi Organizasyonu’nun tüm dünyadan seçtiği 28 kişiden biri olarak “Bilim Diplomasisi ve Liderlik Çalıştayı”na seçildi. 2021’de Hacettepe Üniversitesi’nden “Yılın Bilim Lideri Ödülü”nü ve Ege Kalkınma Derneği’nden “İnovatif ve Girişimci Akademik Lider Ödülü”nü aldı. 2018’den beri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü ve İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Organizing team

Güniz
Gücükoğlu

Izmir, Turkey
Organizer

Serpil
Tuti Sari

IZMIR, Turkey
Co-organizer
  • Açalya Öralay
    Partnerships/Sponsorship
  • Ali Uysal
    Production
  • Caner Erdem
    Operations
  • Damla Hincalan
    Marketing/Communications
  • Güliz Gez Kabasakal
    Curation
  • Mine Mavioglu
    Partnerships/Sponsorship
  • Onur Altunsaray
    Production
  • Ümit Kaya
    Operations