OrtaklarFenLisesi
x = independently organized TED event

This event occurred on
July 5, 2021
Aydın, Aydın
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Ortaklar Fen Lisesi
Söke Yolu üzeri 2. km Germencik
Aydın, Aydın, 09700
Turkey
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Ortaklar­Fen­Lisesi events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ata SÖZÜTOK

Yazar
10 Mart 1991’de Aydın Devlet Hastanesinde doğdu. Muğla Fen Lisesinde, ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. Üç yıl boyunca Berkay Havuk ile birlikte bir edebiyat kültür sanat dergisi çıkardı. Yazıları pek çok dergide yayımlandı. 2014 yılından beri reklam yazarlığı yapıyor. En sevdiği renk sarıdır.

Çisem ÇAKIR SÜLÜŞOĞLU

Youtuber / Sianji Well Being Resort Yönetim Kurulu Üyesi
18 Temmuz 1988’de İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’ni bitirdi. Tasarıma ve estetiğe olan merakı sebebiyle Londra'da Central Saint Martins College of Art&Design’da Product Design eğitimi aldı. Londra’daki 4 yıl boyunca o güne dek hiç yolunun kesişmediği mutfak ile tanıştı. Araştırmayı seven, yaptığı her işi fazlasıyla ciddiye alan yapısı onu yemek yapmayı araştırmaya ve malzemeleri tanımaya yönlendirdi. Baba mesleği olan turizmdeki sorumlulukları nedeniyle sağlıklı beslenme ve yaşam şeklini öğrenmesi yaşamında dönüm noktası oldu. Raw food (çiğ beslenme) ve detoks eğitimi almak için 6 aylığına ABD’ye gidip Matthew Kenney Academy’den Gourmet Raw Food Chef diplomasını aldı. Dünyaca ünlü iyileştirme merkezlerinden Hippocrates Health Institute’da Health Educator programından mezun oldu. 2012’de Sianji Well Being Resort’da bir sağlık ekibi kurdu. Hala otel yönetiminde yer alıyor. Ayrıca hobi olarak başlayan YouTube kanalında kişisel bakım ve hayat deneyimlerini paylaşıyor.

Emre TİLEV

Spor Spikeri / Akademisyen / Yazar / Gazeteci / Gıda Mühendisi
16 Nisan 1971'de Ankara Aydınlıkevler'de dünyaya geldi. Çocukken televizyonda gördüğü bir maç anlatımından etkilendi. İlkokulu farklı yerlerde okudu. Güzelyalı Ortaokulu'nda eğitim alırken atletizm ile uğraşmaya başladı. Lise döneminde de atletizme devam ederken geçirdiği bir kaza sonrası aktif spor hayatını noktalamadı. Bu olaydan sonra maç anlatımıyla daha da ilgilemeye başladı ve gazeteci veya spiker olmaya karar verdi. İzmir İnönü Lisesi'nden mezun olduktan sonra 19 Mayıs Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde okudu. Üniversitede gazeteci olmak için daha aktif çalışmaya başladı. Yeni kurulan televizyon kanallarında çalışmaya başladı. Bir süre spor-müzik eğlence programları yaptı. Daha sonra Samsun TV'ye geçti. O dönemde birinci ligde yer alan Samsunspor'un maçlarını anlatan, program yapan ve kendi geliştirdiği formatlarda yarışmalar sundu. Daha sonra İstanbul'a taşındı. 1994 Kasım'ında başlayan İstanbul macerasında ilk durak Show TV oldu. CNN Türk'te de spikerlik yaptı.

Feray KARAPINAR

Üretici
1975, Aydın Koçarlı'da doğdu. 17 yıl önce bir televizyon programından ilham aldı, yerel tohumların yok olmasını önlemek için çalışmaya başladı. Torbalı Karaot köyüne yerleşti, köy köy dolaştı ve halkı kaybolmaya yüz tutan yerel tohumların önemi hakkında bilgilendirme konuşmaları yaptı. 2006'da Türkiye'nin ilk tohum derneği Karaot Tohum Derneği'ni kurdu. Şu anda KTD, Yenipazar ilçesindeki serada köylerden toplanan tohumlardan üretilmiş sebze ve çiçek fidelerini insanlarla buluşturuyor. 2010'da Torbalı'da ilk Tohum Takas Şenliğini yaptı. Tohum takası hala birçok il ve ilçede düzenleniyor. Hibrit ve GDO'lu tohumlara karşı KTD mücadelesini anlatan "Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar" isimli bir belgeseli bulunmakta. Şu anda Yenipazar'da açılacak olan Karaot Tohum ve Tarım Akademisi için çalışmakta. Akademide insanlara uygulamalı ve teorik dersler verilecek, ekolojik yöntemler kullanılarak bitki yetiştiriciliği öğretilecektir. TEDxReset'te "Sahibinden Satılık" isimli bir konuşma da yapmıştır.

Gökhan MÜFTÜOĞLU

Gri Koçluk Danışmanlık Akademi Kurucusu ve Profesyonel Koç
Gri Koç, 17 Mart 2013 tarihinde Profesyonel Koç olarak yolculuğa başlamış ve Gri Koçluk Danışmanlık Akademi şirketini kurmuştur. O günden bu yana Türkiye’nin tüm illerinde okullarda, üniversiteler, kolejler, belediyelerde, kent konseyleri, vb. kurum ve kuruluşlarda düzenlenen programlarda motivasyon ve koçluk üzerine 500’ü aşkın seminer vermiş, hala vermeye devam etmektedir. Türkiye'nin ilk ve en büyük YKS Motivasyon-Planlama Koçluğu kanalının ve an itibarı ile toplamda 1.3 milyon abonesi olan 4 YouTube kanalının kurucusu ve içerik üreticisidir.

Mahmut Baran ŞAHİN

Veteriner Hekim / HospiVet Veteriner Kliniği Youtube kanalının sahibi
1990’da Adıyaman’da dünyaya geldi. Anne-babası eczacı olduğundan sağlıkçılık ile çocuk yaşlarda tanıştı. 2002’de ailesiyle Şanlıurfa’ya göç etti. Liseye Şanlıurfa Gazi Süper Lisesi'nde başladı. Hazırlık sınıfından sonra mezun olana kadar Atatürk Süper Lisesi'ne devam etti. 2010’da Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde Veteriner Hekimlik bölümüne 3.'lükle girdi. Üniversite yıllarında göstermiş olduğu başarıdan dolayı YÖK tarafından "Yarının Liderleri" projesi kapsamına seçildi. 2014’te Erasmus programıyla Slovakya/Kosice’ye gitti. Üniversite zorunlu stajını bir kez Pet hayvanları üzerine ve İki kez TJK İstanbul Yarış Atları Hastanesi gibi önemli kurumlarda yaptı. 2016 yılında Veteriner Hekim unvanı ile İstanbul/Kartal’da iş hayatına başladı. 19.04.2018'e kadar birkaç veteriner kliniğinde çalıştı. Bu tarihte HospiVet Veteriner Muayenehanesi'ni açtı. Hekimlik kariyerine devam etmektedir. 19.07.2018’de Büşra Naz ŞAHİN ile evlendi. Bir erkek insan, üç dişi kedi babasıdır.

Namık EKİN

Emekli Su Altı Taarruz (SAT) Komandosu / Judocu
Namık Ekin, 16 Ocak 1943'te İstanbul Üsküdar’da doğmuştur. Türk emekli Su Altı Taarruz (SAT) komandosu ve judocudur. su altında en uzun süre kalma rekorundan, en uzun mesafe yüzme rekoruna (24 saatte 34 bin 800 metreden fazla), en kısa mesafeden paraşüt atlayışından (bir vinçten 40 metreden), 70 yaşındayken 24 saatte dünyada en fazla sayıda Judo fırlatışı yapmaya, 72 yaşındayken 24 saatte 379 ton ağırlık kaldırmaya kadar pek çok Guinness Dünya Rekorunu kırmış, hepimizi gururlandırmıştır.

Pelin OLGUN

Sunucu
Üniversite yıllarında editörlük, muhabirlik gibi alanlarda çalışan Pelin Olgun mezun olduktan sonra TV 360 kanalında muhabirlik, TV Net kanalında haber editörlüğü yaptı. 6 Ekim 2016’da Vibio adlı YouTube kanalını açtı. Kendi videolarını çekip seslendiren Pelin Olgun kanalda büyük başarı yakalayarak 3 yıl kadar kısa bir sürede kanalı 1 milyona yakın takipçiye ulaştırdı. 2019 yılında Vibio kanalından ayrılarak kısa bir süre BaBaLa TV ve tekrar Vibio macerası ardından kendi adını taşıyan kanalında video içerikleri üretmeye devam ediyor.

Prof. Dr. Sinan CANAN

Sinirbilimci
Sinan Canan 1972 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamladı. 1995'te Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ardından 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi histoloji-embriyoloji anabilim dalında yüksek lisans ve fizyoloji anabilim dalında doktora eğitimini tamamladı. Bu süreçte sinirbilimleri ve deneysel epilepsi konuları üzerinde çalıştı. Sinan Canan, 2010 yılında Fizyoloji Doçenti unvanını aldı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi fizyoloji anabilim dalında 5 yıl; Turgut Özal Üniversitesi fizyoloji anabilim dalında 1 yıl; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi fizyoloji anabilim dalında 4 yıl öğretim üyesi olarak çalıştı. Sinan Canan, Bige Canan ile evli; Aybike, Metehan ve Melike Canan’ın da babasıdır. Sinan Canan, “Hayatın, tek bir işle uğraşmak için fazla uzun; insanın ise, tek bir işle ömrünü tüketmek için fazla karmaşık olduğuna” inanmakta ve bu yönde çalışmalarına elinden geldiğince devam etmektedir.

Safiye AYAZÖZ

Yazılım Mühendisi
Safiye Ayazöz Muğla'da doğmuştur. 2012 yılında Ortaklar Anadolu Öğretmen Lisesi'nden, 2018 yılında Ege Üniversitesi'nin bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca çeşitli projeler geliştirmiş, Aselsan ve Garanti Teknoloji şirketlerlerinde yazılım stajı yapmıştır. Vestel A.Ş.'nin ar-ge ekibinde part-time yazılım mühendisi olarak çalışmıştır. 2018'de Boris in Berlin şirketinde staj yapmaya başlamıştır. Günümüzde Almanya'da Onefootball GmbH şirketinde android developer konumunda çalışmaktadır.

Organizing team

İhsan
Özgen

Organizer

Asil Andaç
KIZILDOĞAN

Aydın, Turkey
Co-organizer
  • Ecem Nil Aydoğan
    Team member
  • Elif Zümra Arı
    Team member
  • Emre Eliküçük
    Team member
  • Müşerref Sude Ökse
    Team member
  • Nehir Elmascan
    Team member
  • Sarp Gırep
    Team member
  • Yağmur Özcan
    Team member