Nagykanizsa
x = independently organized TED event

Theme: Igaz vagy hamis? - Gondold át!

This event occurred on
September 17, 2021
Nagykanizsa Hajgató Sándor u.1., Zala
Hungary

Néha nehéz dönteni. Igaz amit mondanak vagy hamis? Túl nagy a média-zaj. Nem tudod melyik a megbízható információ. Ez különösen a 2020-as évre volt jellemző, amikor a Koronavírussal kapcsolatban nem tudtuk gyakran eldönteni a valóságot. De az ellenőrizetlen információk miatt ez valós probléma napjainkban is. Megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba előadóinkkal. Gyere el és hallgasd meg a 2. TEDxNagykaizsa előadásait INGYEN. Az első 50 regisztráló INGYENESEN nézheti végig a z előadásokat a helyszínen.

2. TEDxNagykanizsa - Igaz vagy hamis
Nagykanizsa Hajgató Sándor u. 1.
Nagykanizsa Hajgató Sándor u.1., Zala, 8800
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Nagykanizsa events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Balázs Dr. Berlinger

Berlinger Balázs végzettségét tekintve vegyész, az ELTÉ-n szerezte egyetemi diplomáját (2003) és PhD fokozatát (2010). 2019-ig a munkaegészségügy és közegészségügy területén tevékenykedett mérnökként és kutatóként, ebből 2007 és 2019 között 12 évet Norvégiában. Vendégkutatóként az Amerikai Egyesült Államokban is megfordult. A munkaegészségügyi kutatások mellett nemzetközi tudományos konferenciák szervezésében szerzett nagyobb tapasztalatot. Jelenleg főállásban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban, mellékállásban a nagykanizsai Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központban dolgozik. Véleménye szerint a folyamatos tanulás, új feladatok vállalása és új célok kitűzése segíthet abban, hogy nagyobb fennakadások nélkül haladjunk életünk útján. Vallja, hogy mindennek helye és szerepe van az életben. Hiszi, hogy a külföldön megszerzett pozitív tapasztalatokat és az ott elsajátított „jó gyakorlatokat” kamatoztatni lehet idehaza is. A jobbító változásokat ugyanakkor nem kritikával lehet elérni, hanem példamutatással és logikus érvelésen alapuló meggyőzéssel.

Nikoletta Dr. Tóth-Kaszás

Egyetemi docens, a Pannon Egyetem nagykanizsai egyetemi centrumának igazgatója. 2006-ban egy pénzérme feldobásának eredményeként került Nagykanizsára a Pannon Egyetem Kampuszára, ez azonban – ahogy a dal is mondja – ide hívta az élet, s itt érte utol a végzet. A hallgatóként Nagykanizsán eltöltött évek után mentorának köszönhetően mester, majd phd képzésen folytatta tanulmányait, miközben hallgatóból oktató lett. Mint mondja: az igazán jó közösség gyökereket és szárnyakat ad. A szárnyakat önmaga több értelemben is megkapta, hiszen 2018 óta a Kampusz igazgatójaként dolgozik. A nagykanizsai felsőoktatás elkötelezettje, aki eddigi életútja során több szemszögből is láthatta egy egyetem működését, kihívásait és lehetőségeit. Előadásában olyan eseményeket, problémákat és a közösségi lét erejének megnyilvánulásait követhetjük végig, amelyeket hallgatóként, oktatóként és vezetőként is megélt. Így lesz látható az éremnek nem csupán kettő, de az előadás keretében három oldala.

Péter Bogár

Péter első diplomáját a Budapesti Gazdasági Főiskola Keresekedelmi és Vendéglátóipari Karán szerezte angol nyelven 2004 – ben, majd a Budapesti Corvius Egyetemen diplomázott Nemzetközi Közgazdász szakon szintén angol nyelven 2006 – ban. Az egyetemi tanulmányai után különböző pénzügyi, számviteli és controlling csoportokkal dolgozott Budapesten és Székesfehérváron összesen 7 évig két amerikai székhelyű és tulajdonú multinacionális vállalatnál. Ezután sikeresen pályázott egy letelepedési vízumra, és Nyugat Ausztráliában, Perthben telepedett le, ahol hét évig élt. Itt visszatért eredeti szakmájához, a vendéglátáshoz, és 2 éven belül saját vállalkozást alapított, amit 5 sikeres év után adott tovább egy vevőnek, hogy hazaköltözzön szülővárosába, Nagykanizsára. Itt egy éven belül megalapította saját vállalkozását, egy helyi alapanyagokra építő borozó-bisztrót, amit a mai napig vezet. A vendéglátás szívügye, nagyon fontos számára, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson a vendégeinek, minőségi helyi alapanyagokra építve. Vallja, hogy azzal érdemes igazán foglalkozni, amit szívvel-lélekkel tud végezni az ember, ami olykor lemondásokkal, és rengeteg türelemmel jár. Ezen kívül úgy véli, hogy a boldogság bár belülről táplálkozik, de nagyon fontos hogy az ember otthon érezze magát az életében. Tapasztalatból tudja, hogy nem szégyen félni, valamit feladni, és újra kezdeni, számára a legfontosabb hogy tudja mindenki meghozni a saját döntéseit a megfelelő helyzetekben és időpontokban.

Szilárd Dr. Jaskó

Dr. Jaskó Szilárd, okleveles mérnökinformatikus, aki eddigi pályafutása során számos fejlesztési és kutatási tevékenységben szerzett tapasztalatot. A felgyülemlő szakmai tapasztalatokat örömmel adja tovább az egyetem hallgatóságának. PhD fokozatát a Pannon Egyetem Informatikai Tudományok Doktori Iskolában védte meg 2012-ben a szenzor hálózatok, formális nyelvek és a self-adaptív intelligens rendszerek témakörében. 2003 óta dolgozik a Pannon Egyetem nagykanizsai egyetemi centrumában, ahol 2018-tól az Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője. Több közösségi, szakmai és tehetséggondozó program létrehozása fűződik a nevéhez. Fontos célnak tekinti, hogy népszerűsítse az informatikát és a benne rejlő lehetőségeket. Oktatóként törekszik arra, hogy olyan tudást adjon át, amellyel diákjai versenyképesek lesznek és arra a legbüszkébb, ha valamelyik diákja túlnő rajta. Tudósként látja, hogy a technológiai fejlődés nagy lehetőség az emberiség számára, amely bölcsen és felelősségteljesen használva megoldást jelenthet fajunk hosszútávú fennmaradására, de felelőtlen magatartás mellett gyorsan az emberiség vesztét is okozhatja, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az egyén és különböző társadalmi csoportok szintjén is minél több ember értse meg a világunk fontosabb működési mechanizmusait és ezen belül a saját felelősségét. Magánemberként a személyes emberi kapcsolatokat tartja a legfontosabbnak, amelyek közül a családjával eltöltött időt éli meg a legértékesebbnek.

Viktória Zakály

Író, újságíró, szerkesztő, a Mensa HungarIQa tagja. Keményborítós nő, belül leheletvékony színes lapokkal és sok szöveggel. Közgazdász akart lenni, magyartanárnak tanult, író lett. Zalaegerszegen született és él jelenleg is. Sokszor érezte, hogy kilóg a sorból, de rátalált az írásra, és teremtett magának egy új sort. Úgy ír, ahogy őt olvassák: kócosan, pizsamában és kucorodva a fotelban. Az élete néha olyan regényesen alakul, hogy az maga is papírra kívánkozott: először a 2012-es Szívritmuszavarban, amelynek a verseit is maga írta. Öt regénye jelent meg eddig, Európa húsz országában járt, és ha valaki felkínálná neki, hogy már most megismerheti élete utolsó eseményeit egy könyvből, elolvasná. Aztán legfeljebb átírná a történetet…

Organizing team

Kristof
Ladanyi

Nagykanizsa, Hungary
Organizer