AUEB
x = independently organized TED event

Theme: HALCYON

This event occurred on
May 8, 2021
Pireas, Attiki
Greece

How can an ancient myth be related to the Halcyon days and their deeper meaning be applied in our everyday lives?

The answer is given by this year's TEDxAUEB theme HALCYON, inspired by the story of the Alkyoni a story
worth spreading. Alcyone and Kyikas lived happily and in love,
so much so that in their eyes they were equated with the Gods. They were the
exclusive setters of their goals, they were fearless and in love. They dared to
reach pure happiness by living life and chasing their dreams in their own
unique way. Regardless of the will of the Gods regardless of the social norms.

We, humans, have learned to adapt our goals, our happiness, ourselves, and to pursue success within the rigid framework set
by our society. Sometimes, however, resting on the idea that what we have built
is eternal, we forget that something unexpected can completely change the plot of our lives.

Like so in the myth, the wrath of the gods soon hit the couple. Enraged, Zeus threw his lightning bolts and sank Kyikas' ship,
drowning him. But seeing the grief of the Alkyoni, the gods decided to give her
a second chance, transforming her into a beautiful bird, which gives birth to
its young in the heart of winter, the well-known Halcyon days.
The Halcyon Days are an oasis of summer in the cold days of
winter. Warm and suitable days for newborn Alcyons, for liberated consciences
and revolutionary ideas. Days when the spotlight shines on the
people who dared despite adversity, to give themselves a second chance and
grabbing the reins of life, to be led to transformation. All those who, just like
Alcyone, instead of changing themselves, changed the social norms

Are you ready for change?

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Leof. Ir. Politechniou 32
Pireas, Attiki, 18535
Greece
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­A­U­E­B events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexandros Tsoutis

Photographer/Traveller
Ο Αλέξανδρος είναι παθιασμένος ταξιδευτής και λάτρης της φωτογραφίας. Το να εξερευνά τον κόσμο και να ανακαλύπτει τόπους μακρινούς, του δίνει έμπνευση για να συνθέτει εικόνες γεμάτες ζωή. Πέρα από τη δημιουργικότητα που πηγάζει από την επαγγελματική του ενασχόληση με τη διαφήμιση, η φωτογραφία αποτελεί ένα ανεξάρτητο μέσο έκφρασης της δημιουργικότητάς του. Τα τοπία, οι άνθρωποι, οι πολιτισμοί αποτυπώνονται με ευαισθησία σε εικόνες που έχουν να διηγηθούν ιστορίες, με συνταξιδιώτη... τη φαντασία του θεατή. Δύο φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και δημοσιευτεί από το National Geographic, ενώ η φωτογραφία του με τίτλο "Burmese day" διακρίθηκε και ως φωτογραφία της ημέρας. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε πολλές ακόμα online και έντυπες εκδόσεις και έχει πραγματοποιήσει δύο προσωπικές εκθέσεις φωτογραφίας.

Angelos Bratis

Fashion Designer
Ο Άγγελος Μπράτης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο της μόδας. Ο λόγος που έχει ξεχωρίσει είναι γιατί έχει τη μοναδική ικανότητα να φτιάχνει ρούχα αέρινα, ονειρεμένα, που απευθύνονται σε κάθε γυναίκα. Με αφορμή το HALCYON, θα μιλήσει για το πώς μπορούμε να μεταμορφωθούμε μέσα από τα ρούχα. Είναι άραγε η μόδα ένας πραγματικός τρόπος έκφρασης ή μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε τις δικές της νόρμες ; Πόσο δύσκολο είναι ανάμεσα σε τόσες τάσεις να παραμείνουμε αυθεντικοί και να εκφραζόμαστε μέσα από τα ρούχα χωρίς να παίρνουμε πάντα τον εαυτό μας στα σοβαρά;

Anna Siatouni

Neurologist
Η Άννα Σιατούνη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Παγκράτι. Από μικρή ήθελε να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ λόγω ύψους, αλλά οι γονείς της με ένα μαγικό και δόλιο τρόπο την έπεισαν ότι της ταιριάζει η Ιατρική. Σπούδασε στον τόπο καταγωγής της- περήφανη Ηπειρώτισσα-στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικεύθηκε στη Νευρολογία στο Αιγηνίτειο Νοσοκομείο. Ως Πανεπιστημιακή υπότροφος στη Νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη Χειρουργική θεραπεία της Επιληψίας. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή άνω των 40 άρθρων που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και άνω των 30 ανακοινώσεων σε συνέδρια. Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Artemisia Nikolaidou

Founder of Ethical Paths
Η Αρτεμισία Νικολαϊδου είναι ιδρύτρια της Ethical Paths. Μέσω της πρωτοβουλίας που διαθέτει, δραστηριοποιείται στους τομείς της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, του zero waste, των δικαιωμάτων και της μη τυπικής εκπαίδευσης. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με ζητήματα ηθικής και δικαιωμάτων, εντός των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μέλος πανεπιστημιακών ερευνητικών ομάδων, με συμμετοχές σε ακαδημίες και έρευνες. Τα διαφορετικά έργα που σχεδιάζει και συντονίζει με την ομάδα της έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Dimitris Dimitriadis

Digital Futurist
O Δημήτρης "εξερευνά" το μέλλον και εντοπίζει τις τάσεις και τις νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν τον κόσμο. Στις ομιλίες του επικοινωνεί μια θετική, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική πλευρά του μέλλοντος και του τρόπου που οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας. Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στο marketing και τον σχεδιασμό ενεργοποιήθηκε στον κόσμο του digital marketing πριν καν δημιουργηθεί το Facebook, και πολύ σύντομα ασχολήθηκε με την επικοινωνία και το storytelling. Αρχικά ως εισηγητής στο CITY College, το University of York Europe Campus και σύμβουλος επικοινωνίας, και πιο πρόσφατα ως podcaster, συμπαρουσιάζοντας το "Weekly Notes to My Future Self", είναι συνιδρυτής των ΤheFutureCats, ενός ολοκληρωμένου digital marketing agency, καθώς και του "ΕνΣΥΝαίσθηση", μιας πλατφόρμας εθελοντισμού που στοχεύει στην αξιοποίηση crowdfunding για να εξυπηρετήσει απευθείας ανάγκες άστεγων ανθρώπων.

Georgina Liossi

Actress
Η Τζωρτζίνα Λιώση είναι ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Σπούδασε Ψυχολογία και Φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree), ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εγκληματολογία, στο Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμη (Roma Uno). Δείγματα της δουλειάς της είναι «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Έντουαρντ Άλμπυ, η «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, «Τα Τέσσερα Κοριτσάκια» του Πάμπλο Πικάσο και οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία «Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη, για την οποία υπήρξε και υποψήφια για το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου, στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2010). Άλλες κινηματογραφικές της συνεργασίες αποτελούν: το «Yawth» και το «Sad Girl Weekend» κ.α.. Στην τηλεόραση έγινε ευρύτερα γνωστή, από τη συμμετοχή της στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του ANT1 «Ταμάμ» , που προβλήθηκε για τρεις συνεχείς σεζον.

Giannis Sarakatsanis

Actor
Ο Γιάννης Σαρακατσάνης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και, πρόσφατα youtuber. Έχει παίξει, γράψει και σκηνοθετήσει σε πολυάριθμες παραστάσεις αλλά τα σημαντικότερα του κατορθώματα είναι η ίδρυση της θεατρικής ομάδας AbOvo το 2005 και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Bob Theatre Festival. Επίσης διδάσκει σωματικό και devised θέατρο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Το 2020 ξεκίνησε ένα κανάλι στο YouTube το οποίο συνδυάζει φιλοσοφία, ψυχολογία και κωμωδία, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων με τον τίτλο “unBooking project”.

Konstantina Kottaridi

University Professor
Η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι κάτοχος Προπτυχιακού Τίτλου Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc.) Οικονομικής Επιστήμης του Iowa State University (ISU) – USA με “Minor” από το Τμήμα Στατιστικής του ίδιου Πανεπιστημίου και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατείχε πλήρη υποτροφία για τις μεταπτυχιακές της σπουδές από το Iowa State University ενώ υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ για τη διδακτορική της διατριβή. Παλαιότερα υπήρξε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ έχει διδάξει επίσης στο Iowa State University (ΗΠΑ), στο London School of Economics (ΗΒ), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστ...

Konstantinos Stinis

Singer
Ξεκίνησα να έχω μια κλίση προς το τραγούδι από την ηλικία των 5 όπου έκανα το πρώτο μου “live” στην κατασκήνωση που τότε πήγαινα. Σπούδασα στην Πάτρα στο πολυτεχνείο Μηχανολόγος Μηχανικός. Τα live στην ενήλικη μου ζωή ξεκινήσαν στην Πάτρα σε μικρά μαγαζάκια, μετά την αποφοίτησή μου σε κουτούκια στην Αθήνα και πριν αλλά και μετά από το x-Factor (όσα πρόλαβα δηλαδή πριν την πανέμορφη καραντίνα μας) σε αρκετά μεγάλα μαγαζιά τύπου Σταυρός του Νότου, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Σφήκα κ.α. Αυτή την στιγμή ασχολούμαι με τις εκδόσεις καθώς έχουμε οικογενειακά τις εκδόσεις Ιβίσκος, βέβαια μέχρι να μπω στον χώρο του βιβλίου δεν είχα διαβάσει ούτε comic. Και πλέον, λόγω του ότι δεν μπορούμε να κάνουμε liveακια έχω ήδη γράψει 7 τραγούδια, εκ των οποίων τα 2 είναι επαγγελματικά ηχογραφημένα. Από χόμπι πέρα από την μουσική (που το λες και επάγγελμα) κάνω 3 χρόνια crossfit, πλέον διαβάζω στον ελεύθερο μου χρόνο κανένα βιβλίο και έχω και μια αγάπη για τα ταξίδια.

Lola the Beast

Rollerskater
Christina aka Lola is a Cypriot living in Barcelona. While she has a background in psychology, roller dancing and fashion is what her life revolves around these past years. Her roller skating journey started by accident 7 years ago and opened a new magic world for her. You will catch her traveling for skating events.

Marseaux & dPans

Singers
Η Marseaux και ο dPans είναι μέλη του WNCfam, του μουσικού σχήματος που δημιούργησε ο Solmeister, ως παράλληλο project για την έκφραση άλλων μουσικών ανησυχιών του που δεν μπορούσαν να διοχετευθούν στην solo δισκογραφία του. Έχοντας συχνά εμφανιστεί ως ντούετο σε κάποια από τα πιο δημοφιολή τραγούδια του fam, έχουν συνδεθεί άρρηκτα μεταξύ τους, ενώ συχνά θα ακούσεις να αναφέρονται σε αυτούς ως Panseaux, όνομα το οποίο άλλωστε χρησιμοποιούν παραλλαγμένο (Panshow) στο Instagram Live show τους που λαμβάνει χώρα κάθε Πέμπτη στο Instagram profile της Marseaux. Αυτή την περίοδο ο dPans ετοιμάζει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο σε neonwave style, ενώ η Marseaux μετά την σαρωτική επιτυχία του ντεμπούτο "κόρη" και τις αποθεωτικές κριτικές από την σύμπραξή της με την Έλενα Παπαρίζου, που κέντρισε τα βλέμματα στα φετινά Mad VMA, ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα της, με την επερχόμενη κυκλοφορία του δεύτερου σε σειρά album της που αναμένεται το καλοκαίρι του 2021.

Nasta Kontopidi

Dancer
Η Νάστα Κοντοπίδη αποφοίτησε από την Εθνική Λυρική Σκηνή από τον Ιούλιο του 2015. Ξεκίνησε ως αθλήτρια από 6 ετών μέχρι τα 16. Ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας για 10 χρόνια και έλαβε σημαντικές διακρίσεις. Έχει λάβει βραβεία για τη δουλειά της ως χορεύτρια, συμπεριλαμβανομένης της 1ης θέσης στο 2014 New Choreographer Festival. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν μέλος της Nefelopetra Dance Theatre από το 2013 και της Chantry Dance Company 2015. Έχει συνεργαστεί με τον Pierre Tavernier (2013) και τον Αντώνη Φονιαδάκη στην παραγωγή του "Priority" (2015). Τον Μάιο του 2016 συμμετείχε στη χορευτική παράσταση του Παύλου Κουρτίδη "Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Όπερας.

Reject aka Lex

Artist/Performer/Model
Reject aka Lex, καλλιτεχν@ , performer και μοντέλο με έδρα του την Αθήνα , με σπουδές στο σχεδιασμό ρούχου, το make up, το χορό και το θέατρο. Δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα από αυτά εκφράζει και εξερευνά τον εσωτερικό του κοσμο, την ταυτότητα του και το φύλο. Τα τελευταία χρόνια ενεργό στην νυχτερινή ζωή της πόλης, από την διοργάνωση underground rave parties σε conceptual παραστάσεις σπρώχνοντας τα προσωπικά του όρια αλλά και εκείνα της κοινωνίας.

Σωτήρης Φωκέας (Soteur)

Artist
Ο Σωτήρης Φωκέας είναι εικαστικός καλλιτέχνης που γεννήθηκε, ζεί και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2013 και από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Το 2020. Ασχολείται με τη τέχνη στο δημόσιο χώρο, την εννοιολογική τέχνη, την performance και τις εγκαταστάσεις. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας “The Slang Network” και τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται σαν full time καλλιτέχνης στην Αθήνα. Όταν δεν δημιουργεί, μπορεί να τον βρει κανείς να προσπαθεί να γίνει instamodel και influencer μέσα από το προφίλ του SOTEUR στο Instagram καθώς, να φτιάχνει memes και να γκρινιάζει για τη τέχνη.

Organizing team

Ioannis
Nikolaou

Athens, Greece
Organizer

Marifilia
Siori

Co-organizer