Labredoor
x = independently organized TED event

Theme: İklim Krizinin Anatomisi

This event occurred on
November 15, 2020
İstanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Labredoor
Koşuyolu, Cenap Şahabettin Sokağı No:33 Kadıköy
İstanbul, İstanbul, 34718
Turkey
Event type:
Countdown (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Labredoor events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Burcu Karadağ

Neyzen
Burcu Karadağ, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Bölümü mezunudur. Bestecisi Fazıl Say olan ve solistliğini Burcu Karadağ’ın üstlendiği perküsyonda Aykut Köselerli ve kanunda Hakan Güngör’ün olduğu İSTANBUL SENFONİSİ eseri, Borusan Filarmoni Orkestrasıyla yapılan CD Avrupa’nın en prestijli ödülü olan ECHO klasik jüri özel ödülüne sahiptir. 2012 yılı Mart ayında Fazıl Say’ın bestelediği Hezarfen Ney Konçertosu’nun Almanya’nın Mannheim kentindeki dünya prömiyerinde solistlik görevini üstlenmiştir. 2012 yılında Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde düzenlenen uluslararası flüt festivalinde Türkiye’yi temsil etmiştir. 2013 yılında klasik Türk musikisinin seçkin eserlerinden oluşan ve bir kadın ney icracısı tarafından yayınlanmış ilk albüm olma özelliği taşıyan NEYZEN adlı albümünü yayımlamıştır. Haliç Üniversitesi’nde Ney öğretim üyesi görevine, çeşitli müzik topluluklarında ve birçok sanatçı ile birlikte yeni çalışmalarına devam etmektedir.

Elmas Deniz

Görsel Sanatçı
İstanbul’da yaşayan sanatçının kavramsal odaklı çalışmalarında, konu ekonomi ve doğadır. İnsan-doğa ilişkisi, tarih boyunca doğa fikri, ekolojik kaygılar, doğanın kapitalizm eliyle uğradığı tahribat ve tüketim kültürü üzerine üretimleri bulunur. Değer sistemi, kayıplar, soy tükenmeleri ve tarihin coğrafyadaki izleriyle ilgilenir. Son kişisel sergisi Suyun Üç Rengi Zilberman İstanbul‘da yeralmıştır(2019). 14. Ve 16. İstanbul Bienallerine katılan sanatçının eserleri OMM (Eskişekir, Türkiye, 2020) MOCAK–Museum of Contemporary Art in Krakow, Poland (2019); Arter, Istanbul (2019); Istanbul Modern Müzesi(2016); Musée de la Chasse et de la Nature, Paris (2016); DEPO, Istanbul (2016); SALT, Istanbul (2015); SECESSION, Museumsquartier, Vienna (2013); La Friche Belle de Mai, Marsilya (2010); Montehermoso, Vitoria-Gasteiz, İspanya (2009) gibi sanat kurumlarında gösterilmiştir. IASPIS, İsveç ve Pistoletto Vakfı, İtalya(2015)misafir programlarına katılmıştır

Gülin Yücel

Sürdürülebilirlik Danışmanı / Sosyal Girişimci
Amerikan Robert Lisesi'nden mezun olan Gülin Yücel, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdikten sonra, İngiltere Londra’daki CASS, City Üniversitesi’nden M.B.A. derecesi almıştır. İş hayatına IBM şirketinde başlamış ve farklı sektörlerde uzmanlık geliştirmiştir. Çalışma hayatına parallel olarak sivil toplum gönüllüğü yapan Gülin Yücel, KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) bünyesinde Özyeğin Üniversitesi ile yürütülen Goldman Sachs ‘10bin Kadın’ Projesi, IFC ile başlatılan ‘Geleceğin Kadın Liderleri’ Projesi, ABD Dış İlişkiler Bakanlığı ile yapılan ‘Geleceğe Yatırım Yapın’ Projesi ve Dünya Bankası ile yapılan ‘Fırsat Eşitliği’ Projesi’ne katkı vermiştir. 2014 senesinden bu yana sürdürülebilirlik danışmanlığı yapmaktadır. Brika Yapı A.Ş.’nin Ortağı; Sabancı Üniversitesi İşletme Fakültesinde yarı zamanlı öğretim üyesidir. Aynı zamanda sürdürülebilirlik iş modelleri işler etrafında melek yatırımcılık yapmaktadır.

İbrahim Ömer Madra

Gazeteci / Radyo Programcısı / İklim Aktivisti
Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda çalışan Ömer Madra, iklim aktivisti, yazar, akademisyen, gazeteci ve radyo programcısıdır. Ömer Madra Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirmiştir. 1977 yılında “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Bireysel Başvuru Hakkı” konusunda doktorasını tamamlayıp Hollanda, İsviçre ve İsveç’te uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler ve insan hakları alanlarında araştırmalar yürütmüştür. 1985 yılında, “Migrant Workers and International Law” adlı kitabı yayımlanmıştır. 1985-1988 yılları arasında Playboy, Şehir, Gergedan ve Start gibi dergilerde editör ve yazar olarak çalışmıştır. 1995 yılında yayın hayatına atılarak Açık Radyo'nun kurucu ortakları arasında yer almıştır. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi alanında öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Akademiden ayrılan Madra, hala Açık Radyo'nun yayın yönetmenliğini ile programcılığını üstlenmektedir.

Özgül Öztürk

Eco Architect / Sosyal Girişimci
Özgül Öztürk, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü ve Marmara Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) Yüksek Lisans mezunu. İklim Değişikliği liderlerinden olup, ekolojik mimari, sürdürülebilir kalkınma, topluluk oluşturma, sürdürülebilir yaşam ve sosyal değişim dönüşüm konularında aktif çalışmalarda yer alan, üniversiteler ve kurumlara söyleşilere katılan Özgül Öztürk, Konuşmacı Eğitmen ve Düş Kurucudur. 2016’da Sürdürülebilir Kalkınma dalında Fransa da aldığı dünya birincilik ödüllü projesini, 2019 yazında Ekolojik bir yapı inşa ederek, Keban ilçe merkez ve köylerindeki kadınların üretimini teşvik etmek amaçlı yapıyı Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi olarak tamamlamış ve süreci yürütmeye devam etmektedir. Türkiye de Döngüsel Tasarım (Mimari Sürdürülebilirlik odaklı) konusunda çalışmalar yapan Özgül Öztürk, 1998’den beri kurucusu olduğu A Mimarlık’ta mimari çalışmalarına devam ediyor.

Prof.Dr. Hasan Nüzhet Dalfes

Akademisyen / İklim&Doğa Bilimci
Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini İTÜ Jeofizik Bölümü’nde tamamladıktan sonra tez çalışmalarını Boulder, Colorado’daki Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi’nde yapıp Rice Üniversitesi Uzay Fiziği ve Astronomi Bölümü’nde doktora derecesi aldı. 1992-1996 ve 2003-2004 yılları arasında (müteveffa) Doğal Hayatı Koruma Derneği’nde yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2012 yılında beri Türkiye’de ‘vatandaş bilimine’ dayalı bir fenoloji gözlem ağını (TRFeno) ve ‘fenokamera’lardan oluşacak bir gözlem sistemini kurmaya çalışmaktadır. Kendini bir “doğa bilimci” olarak tanımlayan Dalfes, çalışmalarını geçmişteki ve gelecekteki iklim değişikleri ve bölgesel iklim modellemesi alanlarında yapmaktadır.

Prof.Dr. Mehmet Levent Kurnaz

İklim ve Doğa Bilimci / Akademisyen
Avusturya Lisesi'nden 1984'te mezun olduktan sonra 1988'de Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü ve 1990 yılında Fizik bölümünü bitirmiştir. Elektrik ve Elektronik alanında Yüksek Mühendis ünvanını alan Kurnaz, ABD, Pittsburgh Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 1991 yılında yüksek lisans, 1994 yılında ise doktora derecesiyle mezun olmuştur. Çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde devam ettirmekte olup aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürlüğü yapmaktadır. Son Buzul Erimeden ve Astronomi-1 adında iki kitabı bulunan Prof.Dr. Levent Kurnaz iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile ilgili lisans ve lisansüstü dersler vermektedir.

Sevil Yeşim Dizdaroğlu

Yazar / Genel Müdür
Mimesis’in Yolculuğu kitabının yazarı ve çizeri olan S. Yeşim Dizdaroğlu, çocukluğunda yaz tatillerini Karadeniz kıyılarında kum zambaklarıyla ve yunuslarla geçirdi. Resim yapmaya çok küçük yaşlarda başladı; hayvanlar hep en yakın arkadaşı oldu. Önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Resim bölümünde okudu, daha sonra hem Berlin’de hem de İstanbul’da iki yüksek lisans programını tamamladı. Görsel tasarım ve sivil toplum alanında uzmanlaştı. Gördüklerini, okuduklarını, keşfettiklerini yazmaya ve çizmeye devam etti. Hayal gücüne ihtiyacımız olduğuna ve geleceğin düşlerimizde saklı olduğuna inanan Yeşim Dizdaroğlu, şu anda ÇEKÜL Vakfı’nda Genel Müdür olarak çalışmakta.

Organizing team

Melisa
Tecik

Turkey
Organizer

Evrim
Uludag

Co-organizer
  • Bengisu Narli
    Team member
  • Beyza Ozerdem
    Team member
  • Cansu Gürsu
    Team member
  • Ece Zeynep Kalyoncuoğlu
    Team member
  • Mert Torun
    Team member
  • Oğuz Şimşek
    Team member
  • Sezer ACAR
    Team member
  • Şule Yüksel
    Team member
  • Tuana Aksu
    Team member