Sinaia
x = independently organized TED event

Theme: Beyond the Horizon

This event occurred on
August 21, 2021
Sinaia, Prahova
Romania

După fiecare linie care delimitează posibilul de necunoscut există cineva care are o altă perspectivă.
Linia orizontului este diferită pentru fiecare dintre noi. Vedem o linie încărcată cu povești și puncte de vedere, ea definește ambiții și se extinde în fiecare pas făcut de noi către o nouă realitate. Este trasată deci de noi și de ceea ce vedem noi că este posibil.

TEDxSinaia - Beyond the horizon - este un eveniment marca TED care culege idei, naște perspective, adună oameni și trasează linii. Alătură-te comunității TEDx unde vom căuta răspunsul la întrebări care pot schimba lumea, vom vedea dincolo de posibil și ne vom conecta în jurul unor idei mărețe

O altă perspectivă poate da naștere unui nou orizont. Vrem să vedem ce este dincolo de posibil.

Casino Sinaia
Bulevardul Carol I 2
Sinaia, Prahova, 106100
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sinaia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Anca Lăcătuș

Anca Lăcătuș este medic primar de medicină de familie, profesie pe care o practică de mai bine de 15 ani. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca promoția 1994 - 2000, Anca a urmat constant cursuri de pregătire și specializare, fiind în prezent doctorand și asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină a Universității Transilvania din Brașov. A fost unul dintre inițiatorii Organizației Rezidenților în Medicină de Familie din România și participant în proiectul Vasco da Gama Movement. În prezent cercetarea ei se concentrează asupra continuității asistenței medicale primare în afara orelor de program, mai exact asupra funcționalității și eficientizării centrelor de permanență deservite de medici de familie. În acest context a devenit recent membru în board-ul EurOOHnet (European research network for out-of-hours primary health care). Constant implicată în viața comunității și mamă a doi copii, Anca a fost membru în consiliul director al asociației ProHonterus, alături de care a organizat numeroase proiecte. De asemenea, a organizat 4 ani la rând echipa 1Medicii la Maratonul celor 24 de ore de înot, echipă alături de care a strâns fonduri pentru asociația Copiii de Cristal. Începând din februarie 2021, dr. Anca Lăcătuș a coordonat activitatea unui centru de vaccinare anti Covid-19 din Brașov.

Anca Mizumschi

Anca Mizumschi Simion, MD, MA, este un autor român, eseist, cercetător independent, public speaker și realizator de emisiuni culturale, care deține o dublă licență în Medicină și Psihologie (București, România), un Master în Marketing (Londra, Marea Britanie), o Certificare ca Integrative Health Coach, Duke University (North Carolina, SUA) și o Certificare în Stiințe Nutriționale, Universitatea Stanford (California, SUA). Începând cu 1993, anul debutul ei în volum, a publicat până la această dată, unsprezece volume, cuprinzând poezie, articole, eseuri: “Est”- Editura Viitorul Românesc, 1993; “Opera Capitală” Editura Albatros, 1995; “Poze cu zimți”, Editura Brumar, 2008 ;“Anca lui Noe”, Editura Humanitas, 2009; “Versouri” Editura Humanitas, 2010; “În moalele cerului”, Editura Brumar, 2012; “ Țara mea suspendată”, Editura Herg Benet, 2018. Antologii de autor: “Carte de citire”, Editura Blumethal, 2012; “Madugrada”- Editura Vinea, 2013; “Metropolitana”, Epubli, 2018; Poemele sale au fost traduse în spaniolă, suedeză, germană, italiană, franceză, maghiară, cehă, albaneză și chineză. Principalele sale domenii de interes sunt: conceptele de traumă colectivă, traumă transgenerațională și identitate colectivă. În calitate de activist social, militează pentru vindecarea traumei - individuale și colective, folosind artele expresive, storytelling și scrisul terapeutic. Este realizatoarea emisiunii “ Rețete coolturale” -ARCA TV (Association of the Romanian Communities Abroad), o platformă de comunicare TV a Diasporei românești

Dan Dinu

Dan Dinu a copilărit într-un mic orășel de la poalele Bucegiului, în nordul Dâmboviței, chiar dacă s-a născut la malul mării. Din 2003 a ales să se mute la Brașov și a fost prima decizie importantă din viața lui. A fost pasionat de natură și de animale de când se știe, iar cartea lui preferată din copilărie era atlasul zoologic, pe care l-a citit din scoarță în scoarță de zeci de ori. A început să fotografieze undeva prin 1997 și deși a încercat mai multe genuri fotografice, a rămas fidel fotografiei de natură și călătorie. După câteva locuri de muncă în care nu s-a regăsit pe deplin, în 2007 Dan a hotărât că este timpul să își ia pasiunea în serios și a înființat una dintre primele școli de fotografie din țară. Dan Dinu a fost mereu pasionat de film, la început de cel artistic și mai apoi de cel documentar, și a încercat de mai multe ori să îmbine fotografia și filmul în videoproiecțiile pe care le-a realizat. Lucrurile s-au așezat în 2012, când Cosmin Dumitrache s-a alăturat proiectului România Sălbatică - un documentar excepțional care nu mai are nevoie de nici o prezentare!

Dana Papadima

S-au făcut 40 de ani, de când, într-o forma sau alta Dana lucreză în domeniul educației. A absolvit Facultatea de litere a Universității București cu specializarea română-franceză. A predat timp de trei ani limba română la o școală din satul Cernat, județul Covasna, unde populația era 100% de naționalitate maghiară. A fost vreme de 5 ani învățătoare la o școală generală din zona Gării de Nord. A fost pentru 5 ani cercetător la Institutul de lingvistică al Academiei române, secția de Gramatica limbii române. A fost bursieră a statului austriac pentru doi ani, având ca proiect de cercetare o lucrare despre primele abecedare din Transilvania. A predat un curs de gramatică transformațională la Universitatea de petrol și gaze Ploiești, Facultatea de litere. A fondat editura Humanitas educațional în cadrul căreia a coordonat, pentru 12 ani, elaborarea primelor manuale alternative din România, pentru toate ciclurile de învățământ. A inițiat un curs de creativitate pentru copii, intitulat Recreatio, în cadrul Asociației de dezvolare personală Erudio. Din ianuarie 2010 este director educațional a unei școli particulare bilingvă, acreditată ARACIP și internațional.

Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu este primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial Intercosmos și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, timp în care a efectuat 125 de orbite în jurul pământului și a efectuat numeroase experimente științifice in domenii tehnice si medicale. Dumitru Prunariu desfășoară o bogată activitate profesională, fiind membru a numeroase asociații și comisii de specialitate din România și străinătate. Este Președinte de Onoare al Agenției Spațiale Române, membru de onoare al Academiei Române (2011), membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române și președinte al acesteia din 2015, membru al Societății germane de rachete "Hermann Oberth - Wernher von Braun", membru al Academiei Internaționale de Astronautică fiind și membru în consiliul de conducere, membru al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe, precum și membru al Academiei Europene de Științe și Arte (2015).

Hedi Hoka

Hedi Hoka este psiholog doctor și autoarea bestseller-ului „Iubesc să fiu femeie”. Hedi consideră că împlinirea de sine este temelia sănătății mintale și a bunăstării generale. Iubirea de sine înseamnă acceptarea propriei persoane, o provocare mare pentru mulți dintre noi. Însă prin exercițiu conștient, putem să ajungem să fim bine cu noi înșine. A studiat despre mindfulness și neuropsihologie în cadrul University of Massachusetts Medical School, Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society, SUA și este profesor certificat de Mindful International Academy. Hedi este, de asemenea, fondatoarea asociației European Academy for Mindfulness. Personalitate optimistă, deschisă, autentică și implicată în arta de a oferi ajutor specializat, Hedi este profesionistul care aduce neuropsihologia mai aproape de oameni.

Lucian Bădilă

Lucian Bădilă este un tânăr antreprenor român, în vârstă de 28 de ani care manageriază în prezent unele dintre cele mai de succes afaceri din domeniul HoReCa: lanțul de cafenele 5 to go, Dialogue MNAC, FIKA 18 și Cereal Crunch. În prezent, Lucian coordonează procesul de implementare a noilor francize ale acestor business-uri, însă contribuția lui este importantă și în aria de marketing și branding ale acestora. De-a lungul timpului, Lucian a reușit să creeze campanii de marketing de impact (precum #NudoarLuni – 5 to go) și, alături de partenerii din celelalte business-uri, a reușit să pună la punct sistemul de francizare și de implementare a noilor concepte. Pasiunea și spiritul antreprenorial l-au propulasat rapid în topul “Forbes 30 sub 30“ în anii 2017 și 2018, fiind de asemenea nominalizat în “100 tineri Manageri de Top” de către Business Magazin. Alături de partenerul său Radu Savopol, Lucian a reușit sa creeze unul dintre cele mai iubite branduri românești: 5 to go .

Marian Panait

S-a angajat la 22 de ani în cadrul Primăriei Sinaia, în vremurile în care nimeni nu-și dorea un job la stat, sau oricum, nu într-un oraș mic, de munte. A crezut ca o practica de 3 luni in orasul natal ii va prinde bine.. Au trecut 17 ani de atunci si a ajuns City Manager. Vede „viata in transeele” administratiei ca pe o provocare si aduce un spirit corporate-ongistic in modul de a conduce oamenii si actiunile lor. Tine traininguri, scrie proiecte si se bucura cand ii motiveaza pe cei din jur in a se autodepasi. Prezinta expertiza dobandita in munca de tineret, in cei peste 20 de ani de volunatriat ca lider cercetas in care a sustinut programele educationle si a reprezentat Romania in retelele europene pentru si de tineret, drept “experienta care mi-a definit si imi vegheaza intreaga cariera”. Între timp orașul mic a devenit ceva mai mare, iar potențialul lui a fost, cel puțin în parte, atins. Sinaia e o poveste de succes, iar Marian e mândru că a luat parte la scrierea ei.

Monica Ene-Pietroșanu

Monica Ene-Pietroşanu este Director of Software Engineering la Intel Corporation, in Portland, Oregon din 2015, coordonand echipe globale de ingineri software și experți în optimizarea performanţelor platformelor Intel prin dezvoltarea unor soluții tehnice inovatoare pentru cloud și centre de date. Monica s-a alaturat companiei Intel în 2011, când a preluat rolul de Manager General al Centrului de cercetare și dezvoltare software Intel din România. În acest rol, ea a coordonat activităţile subsidiarelor Intel din țară, s-a ocupat de dezvoltarea relaţiei cu companii din industria IT, de identificarea unor noi oportunităţi de business, promovarea programelor Intel software şi a reprezentat compania în relațiile cu mediul universitar şi cu administraţia publică. Înainte de a se alătura echipei Intel, Monica a lucrat timp de 8 ani la Microsoft în Redmond, SUA și, ulterior, pentru 5 ani în România, unde a coordonat operaţiunile Centrului de Suport și Servicii deschis în 2006 la București, contribuind semnificativ la inițierea şi dezvoltarea acestui nou business Microsoft în România. Monica Ene-Pietroşanu absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti în 1995 şi Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti în 1996. Şi-a susţinut doctoratul în Ştiinţa Calculatoarelor la Universitatea Politehnică din Bucureşti în 2003 și deține cinci brevete de invenție în SUA pe tehnologii de securitate informatica. Provine dintr-o familie de sinaieni, s-a născut în 1972 în Sinaia, este căsătorită Mihai care este și el tot sinaian și au doi baieti Ștefan, 18 ani și Victor, 16 ani. Împreuna cu întreaga familie s-au implicat în activități de voluntariat care au ca scop formarea de conexiuni în domeniul educațional, cultural și istoric între Sinaia, România și coasta de vest a SUA.

Oana Pellea

Cu o carieră de peste 40 de ani, Oana Pellea este una dintre cele mai importante actrițe din România. Rolurile din filme și din piese de teatru, atât din țară cât și din străinătate, i-au adus numeroase premii și recunoaștere internațională. Discursurile susținute de Oana Pellea la diverse conferințe au ridicat publicul în picioare, iar videourile lor au strâns sute de mii de vizualizări.

Valentin Krancevik

A descoperit voluntariatul si teatrul la liceul din Sinaia, a continuat studiile in domeniul protectiei mediului la Universitatea Politehnica din Bucuresti. A continuat cu voluntariat la Let’s Do It, Romania!, apoi si-a facut curaj si a indraznit, ajungand membru al echipei de organizare la nivel national Let’s Do It, Romania! si Board Member. Experienta de voluntariat din zona de protectia mediului l-a ajutat sa intre in industria IT, unde a ajutat la finalizarea Sistemului de raportare a gestiunii deseurilor din Romania. Acum are o experienta de 8 ani in protectia mediului si gestionarea proiectelor si 6 ani in analiza de business, project si product management in IT. Este pasionat de instrumente digitale in domeniul protectiei mediului. A contribuit la prima aplicatie de mobil din Romania cu ajutorul careia se raporteaza zonele cu deseuri din Romania. Acum, Let’s Do It, Romania! este la cea de-a treia versiune a unui astfel de sistem.

Organizing team

Tiberiu
Serbulea

Sinaia, Romania
Organizer