RoseValleyParkED
x = independently organized TED event

Theme: Education is The Key

This event occurred on
January 23, 2021
Chișinău, Chişinău
Moldova

TEDxRoseValleyParkED is an exciting opportunity to share ideas and experiences that can make a difference. On January 23, 2021 we will host a conference with the most captivating discussions about Education and its future.

Education is not just about homework and grades, but about horizons and opportunities. Together we will take a journey through various industries that create the mechanism of education.

Artcor
Strada 31 August 1989 137
Chișinău, Chişinău, -
Moldova
Event type:
Education (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Rose­Valley­Park­E­D events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexandru Leahu

Alexandru Leahu este un tânăr profesor de matematică de la Liceul Teoretic „Spiru Haret”. Plin de energie și umor, el este cel care dincolo de formulele matematice oferă elevilor inspirație și motivație pentru a merge mai departe. Încercarea sa de a schimba procesul de învățare oferă răspunsuri la o mulțime de întrebări şi soluții practice pentru a facilita actul educațional.

Alina Gîrneț

n 7 ani a ajuns de la reporteră la administratoarea unui portal de știri de top. Aceasta este povestea Alinei Gîrneț, tânăra care provoacă schimbări în sistemul de învățământ, aflându-se în afara lui. Diez.md este și unica platformă din țară ce dedică educației o întreagă categorie pe site, motiv pentru care, Alina ne va vorbi, din experiența echipei, despre cum poate arăta educația în viitor și cum sistemul actual de învățământ va pune accent tot mai mult pe dobândirea de abilități și nu de note sau credite.

Andrei Zapșa

Andrei Zapșa este compozitor de suite simfonice, dirijor la Smile Youth Orchestra și Makassar Youth String Orchestra, autorul primei trilogii fantasy din Moldova și nu în ultimul rând profesor. Talentul său a cucerit cele mai îndepărtate țări, ajungând și în Indonezia unde tânărul a publicat o carte și a creat propria orchestră.

Bogdan Cazacu

Cum ar fi dacă după două decenii trăite în Moldova, te-ai muta în Japonia? Aceasta este istoria lui Bogdan Cazacu - tânărul care locuiește într-o altfel de societate decât cea care l-a crescut. Student la Universitatea Internațională din Kobe (Kobe Kokusai Daigaku), Japonia, facultatea de economie, Bogdan vine cu un discurs despre reflecția individualismului în societate. „O societate are diferite reguli de conduită, tradiții, etc. care pentru o mai bună conviețuire se respectă tacit. Și ar părea decent să ceri aceasta din partea tuturor, întrucât prin respect reciproc reușești să conviețuiești. Problema este că aceste standarde sociale nu mereu se potrivesc cu unii indivizi, din motive obiective și motive subiective. Și aici apare conflictul între individ și societate.”

Corina Musteață

Studentă la Universitate Sciences Po din Franța
Unde poate ajunge o persoană născută la Ciucur-Mingir? Departe. Sau cel puțin acesta este cazul Corinei Musteață, care prin exemplul său dorește să demonstreze că oricine poate reuși să atingă culmi înalte. Studentă la renumita universitate Sciences Po din Franța, Corina combină cu succes studiile, munca și voluntariatul. Fondatoarea Consiliului Raional al Elevilor din Cimișlia și activista din cadrul „Youth and Environment for Europe” participă la eveniment pentru a ne livra un mesaj important despre parcursul educațional în Moldova și alternativa necunoscută, sau des ignorată, a unui gap year.

Diana Marusic

Programează de la 12 ani, este mentor la GirlsGoIT și dezvoltă Inteligența Artificială în Acțiune. Aceasta este Diana Marusic, tânăra care mișcă Moldova din loc pentru un viitor mai bun și mai digitalizat. A câștigat premii înalte la concursuri internaționale precum Intel ISEF, InfoInvent și altele. Ea este cea care a popularizat ideea unui magazin online, în care persoanele cu dizabilități ar putea posta produse handmade și a adus faimă țării noastre peste hotare la Technovation Challenge în San Francisco. Curioasă și pasionată de domeniul pentru care se dedică, Diana ne va face o excursie prin lumea inteligenței artificiale.

Dumitru Albot

A lansat mai multe afaceri, unele au eșuat, iar altele sunt active și în prezent. Dumitru Albot este tânărul care și-a făcut studiile în 8 țări ale lumii, apoi s-a întors în Moldova pentru a schimba sistemul de învățământ. Entuziasmat și sigur de ideile sale, tânărul pășește încrezut spre succes, iar reușita sa înseamnă succesul întregii țări. Pe 23 ianuarie Dumitru va bucura audiența TEDxRoseValleyParkED cu un discurs despre „un alt fel” de învățământ.

Dumitru Mișin

Directorul de Programe Jurnal TV și moderatorul talk-show-ului Ora Expertizei, Dumitru Mișin, îți va vorbi despre educația pe care nici nu bănuiai că o primești. Curiozitatea de a găsi răspunsuri l-a făcut să devină cel mai bun moderator al unei emisiuni politice în 2016. Iar noi, l-am convins să împărtășească din experiența sa și să ne explice ce înseamnă, de fapt, educația publicului.

Ilinca Mazureac

Fiind studentă a Facultății de Biologie Moleculară și Celulară la prestigioasa universitate Harvard din Statele Unite, pasiunile cele mai puternice pentru Ilinca Mazureac sunt știința și cercetarea. Premianta „Galei Studenților Originari din Republica Moldova” a reușit să exceleze în aceste domenii dragi inimii și minții, clasându-se pe locuri de top la olimpiade naționale și internaționale, totodată găsind timp și pentru o activitate civică fructuoasă. Ilinca se consideră a fi o feministă puternică, iar prin intermediul intervenției în cadrul evenimentului ea dorește să aducă o nouă perspectivă a rolului femeilor în știință.

Mădălina Griza

Elevă a Liceului Teoretic „Orizont”, Mădălina Griza reușește să facă performanță în matematică participând la Junior Balkan Math Olympiad, dar și la European Girls Math Olympiad (EGMO) fiind premiată cu medalia de bronz.

Nirvana Chaudhary

For sure we will learn a lot from Nirvana Chaudhary - General Manager of the Chaudhary Group, Vice President of the Chaudhary Foundation and President of the Moldcell Foundation. Nirvana comes from the first family of billionaires of Nepal, and what makes him special in comparison to other businessmen is his extensive investment in education. The Chaudhary Foundation opens schools, equips young people with technology for their studies and promotes online safety among students. Why is he doing this?

Ștefan Popov

Consilier psiholog, psihoterapeut de orientare integrativă, cercetător în psihologie, autor de carte
Nimeni nu a reușit încă să creeze un algoritm pentru educarea sufletului. Dar pentru educarea minții? Consilier psiholog, psihoterapeut de orientare integrativă, cercetător în psihologie, autor de carte, Ștefan Popov pășește încrezut spre succesul autentic, valoros, util și meritat. Rezolvă orice problemă în particular, iar apoi o transformă într-o experiență de viață. În această postură, va încerca să ofere soluţii practice la multitudinea de probleme care apar în cadrul actului educațional.

Organizing team

Teodora
Dolghieru

Chișinău, Moldova
Organizer

Valentin
Josan

Chișinău, Moldova
Co-organizer
  • Daniela Caraman
    Production