Vitosha
x = independently organized TED event

Theme: TO BE or NOT TO BE

This event occurred on
June 26, 2021
Sofia, Sofia-Grad
Bulgaria

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Grand Hotel Millennium Sofia
89 B, Vitosha Blvd
Sofia, Sofia-Grad, 1463
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Vitosha events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Dimitar Tonchev

programmer & chef
„Аз съм програмист и любител-готвач“ - това казва за себе си финалистът от MasterChef България 2020 г. Той е най-младият участник, само на 21 години, постигнал това ниво, за което получава „Златна престилка“ и насърчение от шеф Андре Токев. Димитър е амбициран да въвлече връстниците си в осъзнаването и развитието на кулинарната култура на българите, а също - да възроди и осъвремени традиционните български „гозби“. В момента учи компютърни науки в Англия и е стажант по изкуствен интелект в реномирана технологична компания. Не е загърбил голямото си увлечение по гастрономията. Планира да помага в създаването на pop-up (временен) ресторант, щастлив е и когато го канят да готви на частни вечери. За сцената на TEDхVitosha тренира със затворени очи – да готви и да говори пред всички. Според него домашната храна е не само здраве, а и култура.

Dora Ivanova

Architect
Architect

Genoveva Hristova-Murray

CEO Ligna Group
Според нея предприемачество, в истинския му цвят, са нюхът и интуицията за какво има смисъл да работиш. То е нещо, с което се раждаш. Геновева Христова-Мъри е „бизнес ангелът“ на певицата Victoria, нашата певица на Евровизия 2021. От 2005 г. Геновева има проспериращ международно признат бизнес с мебели и интериорен дизайн, но въпреки успехите и наградите непрекъснато чувства нужда да се доказва чрез нови предизвикателства. Срещата й с Виктория е съдбовна и за двете. Певицата тъкмо е отпаднала от Х-фактор и е в душевен срив, а Геновева току-що се е върнала от Австралия. „Докато гледах новогодишните фойерверки над Операта в Сидни си мислех, че зациклям и си пожелах нещо ново. Когато се запознах с Вики не знаех, че тя е това ново. Тя имаше нужда да излее душата си, а аз видях в нея нещо различно. Все едно се върнах в малкото ми „аз“. И тогава осъзнах, че у нас в музикалната индустрия никой целенасочено не развива артистите и дарбите им така, че да ги превърне в експортируем „продукт“.

Georgi Todorov

laboratory doctor
Physician

Gergana Nikolaeva

mezzosoprano
От най-крехка възраст талантливата дама, мецосопрано с множество международни награди, чува, че е нестандартна и не спира да го доказва с идеите си. На музикалния пазар тя наложи иновативен, кросоувър стил, определян като "среща между поп музиката и класиката". След това издаде книга със своя поезия, съчетана с рецептите на 6-степенно меню, сътворено от Лео Бианки. „Дали с мен или без мен, убедена съм, че хората трябва да пеят, за да дадат полет на душата си. Идеята ми е да накарам всеки да повярва, че може да направи онова, за което е мечтал, но никога не се е осмелявал дори да опита. С „Всеки може да пее“ аз каня хората не само да се отпуснат, ами да разчупят всички граници, които са си поставили след детската възраст“. Нейната амбиция е да накара всички делегати на TEDxVitosha да отпуснат глас в залата. А какво ще пеят заедно, засега се пази в тайна.

Konstantin Kostov

father of 4 sons
Животът на Константин Костов е като задъхан сериал, с непрекъснато и изненадващо криволичене на сюжета. На 17 години заминава като ученик на разменни начала за САЩ. Дипломира се като бакалавър „Икономика и финанси“ в University of Maine, следва магистратура в Columbia University. Става финансов анализатор и известно време живее точно както във филма „Вълкът от Уолстрийт“. Налага му се да реши „да бъде или да не бъде“ след раждането на първия си син. Стартира 2 иновативни платформи – eRegistry и Bridebug - за групови подаръци и онлайн плащания, за да може да работи от вкъщи и да гледа детето, докато съпругата му прави кариера на банкер. В следващите 12 години се раждат още 3 сина, а Костов основава 3 нови компании - хотелиерската Vacaya Properties, Vintissimo и Vintezza Interiors, които се занимават с интериорен дизайн и производство на винтидж и еко мебели в Европа и САЩ. Сега е насочил вдъхновението си към създаването на инвестиционен фонд за капиталови и дигитални активи.

Marie Konstantin

Instagram influencer
Мари Константин е influencer - човек, който влияе на другите. Това наистина е нещо сериозно. Младата дама има близо 80 000 последователи в Instagram и се издържа изцяло от ангажиментите си там. "В началото това беше личен профил и никога не ми е било стремеж да стана инфлуенсър. Предполагам, че мнозина започнаха да ме следват от любопитство. Чист късмет и импровизация, но успях да уловя вълната и да я развия“, споделя Мари. Когато се снима за удоволствие, разчита на своя телефон, но още от първите си работни фотосесии наема професионален екип. „Не твърдя, че имам умения да подготвя отговорните си постове в Instagram сама. Щом става дума за ангажимент, изискванията на клиента се спазват строго. Запитана за непрекъснатите слухове, небивалици и сплетни около нейната личност, тя подхожда със завидно чувство за хумор „От две години, например, все съм бременна. Ще изчакам да станат 3 и тогава ще обявя напредналото си състояние“. С каква ли вълна позитивна енергия ще ни залее на TEDxVitosha?

Mario Bakalov

pilot of A-380
The sky is not the limit… only your mind is! Тази фраза е първото, което виждате на личния сайт на Марио Бакалов. Той е летецът, който през 2016 г. предизвика всенароден възторг, приземявайки в София най-големия самолет на света, Airbus A-380. Марио е роден в Германия, но е израснал у нас и има неразривна връзка с България. Другите деца мечтаят да станат полицаи, лекари или пожарникари, той от 6-годишен иска да бъде само едно – летец. „Тогава за първи път летях със самолет. По онова време вратите на пилотските кабини оставаха отворени и аз бях като омагьосан от таблото с копчетата и от мъжете с униформите. Казах си: „Това е за мен!“ и оттогава съм заразен неспасяемо с вируса на авиацията“. Марио споделя, че само един от сто кандидати става пилот. Изисква се не само добра физическа подготовка, а и знания по математика, физика и английски език. „През последните 30 години авиацията много се разви, но направи и грешки. И се поучи от тях. Това искам да споделя с участниците в TEDxVitosha."

Milena Fuchedzhieva

Script writer
Screenwriter.

Plamen Bobokov

CEO Prista Oil Company
Businessman

PRJCT 360

balet - 15 dancers
Балетът “PRJCT 360” се състои от млади, красиви, харизматични танцьори, минали през специална селекция, за да сформират най-добрия състав на родната танцова арена. Като стипендианти на най-голямата танцова академия в България - International Dance Academy 360", те работят усилено по специално разработена програма, която ги превръща в истински танцувални машини. Ежедневната им програма включва класически балет, фитнес и тренировки за поддържане на формата, класове по хип-хоп, контемпорари, попинг и джаз. Веднъж седмично младите таланти получават мастър класове по актьорско майсторство, които добавят дълбочина към сценичните им образи и ги трансформират от редови танцьори в истински артисти, способни да накарат публиката да съпреживява емоциите им. На 26 юни ще завладеят сцената на TEDxVitosha с омагьосващите си движения. Станете свидетели на красотата на техния танц.

Silvia Lulcheva

actress
Тя не е Славка Лютова от „Столичани в повече“, не е Пеги Бънди от „Женени с деца“, не е Людмила Гурченко от едноименния сериал, не е Кари Брадшоу от „Сексът и градът“, не дори и г-жа Министершата от „Големанов“ на театралната сцена. Тя е Силвия Лулчева – златният глас на България. Обичаната от всички театрална и кино актриса. Може да ви говори без никакъв акцент на френски, ще го направи и на италиански, след като го изучи докрай. Но, според нея, никога няма да може да се изразява достатъчно елегантно на английски. Колкото и разнолика да е професията й, Силвия признава, че винаги мечтае да научи още нещо ново. Задължително с тетрадка и химикалка, макар далеч да не е била пълна отличничка. Нейното най-голямо богатство са срещите с хората. Темата на TEDxVitosha TO BE or NOT TO BE Силвия обмисля да преведе като „Ще ме бъде или няма да ме бъде“. Поставила си е задача да противопостави „Да не бъда саморазрушителна“ на „Да бъда любознателна“, като развие именно тази теза пред публиката.

Simona Veleva

professor, media and constitutional rights
В семейството й няма юристи, но след като решила колебанието дали да следва в Англия или Германия в полза на България, се постарала да си избере професия с добавена стойност. „За мен това е правото“. Според нея човек може да работи за пари в голяма корпорация, но ако не участва в обществения живот, просто се препитава. Във втори курс Симона се запознава с конституционното право и веднага разбира че е „нейното“. Искрено вярва, че Конституцията и познаването на медийното право са част от възпитанието на едно общество в демокрация. „В САЩ Конституцията е въпрос на уважение към закона, вяра в собствените ти права и свободолюбие. Точно това ще се опитам да предам с моята лекция – всеки да отстоява ценностите на собственото си поколение. За моето поколение това е Конституцията от 1991 година“, споделя преподавателката от АУБГ. Нейна идея и мисия е да накара хората да заобичат Конституцията. И точно тази плам ще предаде на участниците в TEDxVitosha.

Victor Penev

technological & nutrition enthusiast
През 1998 г. той е един от двамата създатели на най-голямата българска интернет компания с порталите NetInfo и gyuvetch.bg, пощата abv и още десетина проспериращи сайтове. Завършва бизнес магистратура в престижния Stanford University в Силициевата долина, трупа опит в медийните империи на Bertelsmann SE & Co. KGaA, BMG - The New Music Company и PLBY Group, Inc., където отговаря за световното дигитално развитие. Когато през 2008 година продава NetInfo, за нея работят 130 души, а всекидневно я ползват 3 милиона българи, с което не престава да се гордее. И понеже мързелуването с коктейл на плажа е далеч от търсещата му натура, Виктор стартира Edamam.com – сайт, посветен на любимото му увлечение – храната. В разговор от Ню Йорк, той обеща на гостите на TEDxVitosha не лекция, а преживяване, с което да ги изкара от ежедневието в различно състояние на съзнанието.

Zlatin Tsvetkov

Improvisation Coach
Животът и професионалният път на Златин Цветков отговарят на основния въпрос в импровизацията „Какво би било, ако...“. Основава „ШиЗи Импро Театър“ - платформа, която популяризира груповото спонтанното изкуство. Единственият български актьор, завършил обучение в IO Theater, Чикаго – люлката на импровизацията. За първи път в България поставя импровизирана комедия в Шекспиров стил и разработва множество формати, включително спонтанен мюзикъл. Обучил е стотици курсисти в техники за адаптация и свързаност. Води корпоративни тренинги за екипност, освободеност и харизматично поведение. Златин вярва, че импровизационният театър помага на хората да усъвършенстват уменията си за общуване и творчество, да преодолеят страховете и предразсъдъците си и да работят като едно цяло. Лекцията му по време на TEDxVitosha ще предизвика способността ни да се адаптираме към неизвестното, да му се доверяваме и да извличаме максимума от всяка ситуация.

Organizing team

Irena
Komitova

Sofia, Bulgaria
Organizer