HacettepeUniversityWomen
x = independently organized TED event

Theme: Korkusuz

This event occurred on
November 22, 2020
Ankara, Ankara
Turkey

Hayatımızın farklı dönemlerinde karşımıza çıkıp derinden etkileyen bir histir, korku. Küçükken karanlıktan, gök gürültüsünden ve masallardaki canavarlardan korktuk. Bazen korkup güvenli limanlara sığındık bazense kaçacak bir yer aradık. Sonra büyüdük ve korkularımız da bizimle büyüdü. Şimdi başarısız olmaktan, hayallerimizi gerçekleştirememekten, sevilmemekten, yalnız kalmaktan, istediğimizi giymekten, geç saatlerden, karanlık sokaklardan, gerçek hayattaki canavarlardan ve bazen kendimizden korkuyoruz. Artık sığınmak yok, korkmak yok. Yaşamımız boyunca boğazımızı sıkarak nefes almamızı engelleyen korkularımızla cesurca yüzleşiyoruz. Etrafımıza ördüğümüz korku duvarlarını yıkıyoruz. Korkusuz bir hayat için korkularıyla yüzleşmiş kadınlar hikayelerini bize ilham vermek için anlatmaya geliyorlar.

Hacettepe University
Hacettepe University, Beytepe Campus
Ankara, Ankara, 06800
Turkey
Event type:
TEDxWomen (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Hacettepe­University­Women events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Bahar Güntekin

Kognitif Sinirbilimci
Bahar Güntekin, İstanbul Medipol Üniversitesi’nde biyofizik profesörlüğü yapmaktadır. Beyin dinamiği ve EEG sinyal analizi üzerine araştırmalar yapmıştır. 2015 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Genç Bilim İnsanı Üstün Başarı Ödülü’nü kazanmıştır. Başarılarla dolu bir kariyer hayatı olan Bahar Güntekin, konuşmasında korkuyu bize fizyolojik bir bakış açısıyla anlatırken korkuyla nasıl savaşabileceğimizi de öğretecek.

Buket Uzuner

Yazar
Uzun Beyaz Bulut Gelibolu ve Kumral Ada Mavi Tuna gibi romanların yazarı olan Buket Uzuner, aynı zamanda kendisini feminist ve hayvan ve çevre hakları savunucusu olarak tanımlamaktadır. Hacettepe Üniversitesi, Bergen Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi’nde biyoloji ve çevrebilim eğitimi almış; Tampere Teknik Üniversitesi ve ODTÜ’de araştırmacı olarak çalışmış ve ders anlatmıştır. Aynı zamanda Cumhuriyetin 75 Başarılı Kadını’ndan biri olarak seçilen Buket Uzuner, ‘Korkusuz’ teması çerçevesinde ilham verici bir konuşma gerçekleştirecek.

Burcu Eminoğlu

Pasta Şefi
2012 yılında Bilgi Üniversitesi - İşletme Ekonomi bölümünden mezun oldu. Yurtdışında ek eğitimler aldıktan sonra bir süre ticaret sektöründe çalıştı. Çocukluğundan beri yemek yapmaya olan tutkusu sebebiyle kariyerinde değişiklik yapmaya karar verdi. 2015 yılında Mutfak Sanatları Akademisi - profesyonel pasta ekmekçilik ve yiyecek içecek işletmeciliği eğitimlerini tamamladı. Bir kaç sene farklı firmalarda pastacı olarak çalıştıktan sonra, 2018 de Minola Pasta Atölyesi’ni kurdu. Aynı zamanda Youtube’dan düzenli olarak tarifler yayınlamaktadır.

Burcu Karakaş

Gazeteci
1987 yılında Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Boston Üniversitesi’nde ‘Gazetecilik ve Ortadoğu’ üzerine yüksek lisans eğitimini tamamlayan Burcu Karakaş, Amerika ve Türkiye’deki birçok gazetede muhabirlik yapmış olup şu anda Alman Deutsche Welle yayın organında gazeteci olarak çalışmalarına devam etmektedir. İstanbul Tabip Odası tarafından 2013 yılında “İlkokulda Nişan, 11’inde Evlilik” başlıklı haberiyle “Yazılı Basın Haber” dalında, 2014 Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nde jüri özel dalında ödüllere layık görülen Burcu Karakaş’ın yayımlanmış üç kitabı ve radyo programcılığı geçmişi bulunmaktadır. Konuşmacımız, kendi deneyimlerinden yola çıkarak üniversitedeki kadın öğrencilerin duruşu üzerine konuşmasını gerçekleştirecek.

Deniz Ay

Akademisyen
Uzmanlığını kentsel dönüşüm planlaması ve kalkınma projelerinin yerinden etme etkileri üzerine yapmış olan Deniz Ay, doktora sonrası çalışmalarını Bern Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü’nde Kentleşme Siyaseti ve Sürdürülebilir Mekansal Gelişim Çalışma Grubu’nda devam ettirmektedir. Daha önce Brüksel Vrije Üniversitesi bünyesindeki Brüksel Kent Çalışmaları Merkezi’nde araştırmacı olarak ve Ohio Eyalet Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmış ve uluslararası kalkınma dersleri vermiştir. Doktorasını Illinois Üniversitesi Urbana- Champaign kampüsünde Şehir ve Bölge Planlama bölümünde, master derecesini de London School of Economics’te Ekonomi bölümünde tamamlamıştır. Araştırmaları ve yazıları uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan ve önemli konferanslarda konuşmacı olarak sunumlar yapan Deniz Ay, etkinlik kapsamında “Mekansal Adalet: Her Eve Lazım” başlıklı konuşmasıyla sahne alacak.

Duygu Akbudak

Girişimci
Başarılı Türk kadın girişimcilerimizden biri olan Duygu Akbudak, teknoloji yardımıyla tüketicileri farklı markaların ürünleriyle buluşturan pazarlama girişimi Denebunu ile 2019 yılında GarantiBBVA tarafından Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi ödülüne layık görülmüştür. Kariyeri süresince dünya devi şirketlerin farklı kademelerinde görev almış olan Duygu Akbudak konuşmasında kariyeri boyunca korkusuzca aldığı kararları ve kendini keşfetme sürecini dinleyicilerle paylaşacak.

Emine Erdem

KAGİDER Başkanı
1985’ten beri kariyerine Erdem Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Danışmanı olarak devam eden Emine Erdem birçok farklı ulusal ve uluslararası mecrada görev almıştır. Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Başkan Yardımcısı ve UNESCO Küresel Etik ve Sürdürülebilir Kalkınma İstanbul Merkezi kurucularından olan Erdem, Başkan Yardımcısı olduğu KAGİDER’de Toplumsal Etki Strateji Grubu’nu yönetmektedir. Konuşmacımız kadınların önlerine konan bütün engellere rağmen kendi varoluşlarını gerçekleştirebileceklerine olan inancını, kadın haklarına adadığı kendi yaşam öyküsünden örneklerle anlatırken sunulanlarla yetinmemenin; dayanışma ve kararlılığın altını çizecek.

Handan İnci Elçi

Akademisyen
1986 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı üniversitede Prof. Dr. Zeynep Kerman danışmanlığında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Edebi yorumlarını salt edebiyat alanıyla değil, sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi disiplinlerle de birleştirdi. Ocak 2017'de Tanpınar Merkezi için beraberindekiler ile çalışmalara başladı. Aralık 2017'de ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi açıldı. Handan İnci, Tanpınar arşivi oluşturmak ve yayımlanması konusunda faaliyetlerde bulundu. 2018'de Kültür Bakanlığı tarafından 11-12 Mayıs tarihlerinde düzenlenen İstanbul Kültür Çalıştayı’na katılım gösterdi. 15 Mayıs 2018'de MSGSÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı’na getirildi. 18 Ocak 2019 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne rektör olarak getirilen İnci böylelikle 140 yıllık bir maziye sahip üniversitenin ilk kadın rektörü oldu.

Lüset Kohen Fins

Yazar, Akademisyen
İstanbul doğumlu yazar Lüset Kohen Fins, Amerika ve Türkiye’de farklı dergilerle yayım ve yazım faaliyeti yürüttükten sonra ilk olarak İngilizce olarak kaleme aldığı ve daha sonrasında Türkçe’ye çevirisini yaptığı On Derin Ayak İzi romanıyla dünyaca ünlü birçok yazarın eserlerini yayınlayan Harper Collins’in düzenlemiş olduğu yarışmada altın madalya kazandı. 2021 yılından itibaren Dünya Kutlamalar Arşivi’nde yer alacak olan 24 Mart Dünya Düşünce Özgürlüğü Günü’nün (World Freedom of Thought Day) de fikir öncüsü olan Lüset Kohen Fins, ‘Korkusuz’ teması altında ilham verici bir konuşma gerçekleştirecek.

Öykü Gürsu

Girişimci
Girişimcilik, araştırma, iş planı geliştirme, iş operasyonu ve stratejisi konularında kariyerine devam eden Öykü Gürsu, Türkiye Girişimcilik Vakfı'nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. İş hayatı boyunca girişimcilere ve girişimci adaylarına danışmanlık hizmetinde bulunan kuruluşlarda çalışan Öykü Hanım gerek iş dünyasında, gerek kendi hayatında kazandığı edinimleri korkusuzluk teması altında bizlerle paylaşarak ilham verici bir konuşma gerçekleştirecektir.

Serap Erdine

Tıp Doktoru
Ulusal ve uluslararası çeşitli klinik ve epidemiyolojik çalışmaları yürütmüş, Sağlık Bakanlığı’nın Hipertansiyondan Korunma ve Tedavi Programı da dahil olmak üzere çeşitli çalışmalarda yer almış olan başarılı kardiyolog Prof. Dr. Serap Erdine; aynı zamanda Journal of Hypertension dergisinde Yürütme Komitesi üyeliği yapmıştır. 2000-2002 yılları arasında yönetim kurulunda bulunduğu Avrupa Kardiyoloji Derneği’nde 2008 yılından itibaren Hipertansiyon ve Kalp Çalışma Grubu başkanlığına seçilmiştir. “Web-Based Observational Study to Assess the Critical Situation in Hypertension and Related Diseases” çalışması ile tıp alanında ilk kez verilen IBM Shared University Research (SUR) Award ödülünü kazanan Serap Erdine, etkinlik kapsamında “Geleceğin Senin Elinde” adlı konuşmasıyla sahne alacak.

Yeşim Salkım

Sanatçı
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klasik Türk Sanat Müziği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Yeşim Salkım, ilk albümünü 31 Mart 1994'te çıkardı. Sanatçı, "Son Sigara", "Ben Yoldan Gönüllü Çıktım" ve "Hiç Keyfim Yok" adlı parçalarıyla tanındı. 1996 yılında oyunculuk kariyerine adım atan Yeşim Salkım, birçok dizi ve filmde rol aldı. "Şarkıcı" filmiyle 2001 yılında Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

Zeynep Dereli

Eğitimci, Girişimci
Türk iş insanı, siyasetçi, yazar ve eğitimcidir. 2016 yılında dijital çağın ihtiyaçlarına uygun bir eğitim ve öğretim modeli geliştirmek amacıyla Türkiye'nin odağı insan olan ilk teknoloji koleji, Tink'i (Teknoloji ve İnsan Kolejleri) kurmuş olan bir eğitim girişimcisidir. Türkiye’ye özgün bir eğitim modelini ortaya koyduğu Dijital Yerliler kitabı Ekim 2019’da yayınlanmıştır. Zeynep Hanım ayrıca yüksek etkili girişimcileri destekleyerek gelişmekte olan ülkeleri dönüştüren ve küresel bir kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Endeavor Türkiye’nin kurucu üyesidir. Zeynep Hanım TEDxWomen konuşmasında eğitimin toplumdaki yeri ve 21. Yüzyıl hakkındaki ilham verici fikirlerini korkusuz teması altında bizimle paylaşacak.

Organizing team

Buğra
Kaygısız

Ankara, Turkey
Organizer

Bilgütay İlbay
YAPICI

Ankara, Turkey
Co-organizer
  • Ahmet Umut Gönülbağı
    Team member
  • Ayşe Mefaret Keser
    Team member
  • Ayşegül Ekinci
    Team member
  • Batuhan Kılınç
    Team member
  • Büşra Karakaya
    Team member
  • Büşra Şamlı
    Team member
  • Duygu Ceren Özçelik
    Team member
  • Elif Küçük
    Team member
  • Feyza Süer
    Team member
  • Gökçe Adıbelli
    Team member
  • Hadican Çatak
    Curation
  • Halil Aslan
    Team member
  • İbrahim Türk
    Team member
  • İrem Çatalkaya
    Team member
  • Merve Türkyılmaz
    Team member
  • MUHAMMET ALİ ÇAKİ
    Team member
  • Selin Koyuncu
    Team member
  • Selin Akhan
    Team member
  • Sıla Aslan
    Team member
  • Tarık Özdin
    Team member
  • Zelal İlhan
    Team member