EGER
x = independently organized TED event

Theme: Lépjünk! / Let's step out!

This event occurred on
November 12, 2022
Eger, Heves
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Uránia Mozi és Rendezvényközpont
Széchenyi István u. 14
Eger, Heves, 3300
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­E­G­E­R events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

András Weil

zenei producer, hangmérnök, zenész
Weil András az Ethnofil zenekar billentyűseként kezdte zenei pályafutását, majd évekig zenélt a Kistehénnel, megjárta az amerikai KEXP rádiót a The Qualitons-szal, a Glastonbury fesztivált a RedRed-del, mostanában pedig a ghánai Fokn Bois-szal turnézik Európa -és Afrika-szerte. Zenei producerként és hangmérnökként először saját zenekarainak anyagain kezdett dolgozni, de a hagyományokat megtörve nem klasszikus stúdiókban, hanem például egy vadászházban, vagy épp egy romos kastély falai közt rendezte be a 'homestúdiót'. A 2020-as év hozta meg az áttörést az Ivan & The Parazol ‘Budai Pop’ lemezével, amely bizonyította, hogy az alternatív és offbeat felvételi megoldások és a zenei fókuszú, odafigyelő produceri szemlélet bizony egy nappaliban is jobb eredményre vezethet, mint egy világszínvonalú stúdióban elköltött dollár tízezrek. Az Ivan & The Parazol említett lemeze, valamint a Blahalouisiana-val közös anyag két kategóriában is Fonogram díjat kapott.

András Ottó Földes

mérnök-hallgató
András jó példája annak, hogy nem elég jó időben jó helyen lenni, hanem a sikerhez vezető út hatalmas és aprólékos munkát igényel. Gyerekkora óta rakétákat szeretett volna tervezni. Matek és fizika példákkal teli kockás füzet volt legjobb barátja, aztán versenyek Európában, Kínában, majd sikeres felvételi Cambridge-be és most végzősként már tényleg rakétát épít.

Andrea Tomasovszky

Szín- és stílustanácsadó
Tomasovszky Andrea eredetileg külgazdasági közgazdász, kulturális menedzser, pedagógus, de közszolgálati protokoll szaktanácsadó végzettséget is szerzett. Édesanyja révén - aki egy egyedi ruhákat gyártó francia cég magyar leányvállalatának vezetője volt - már gyermekkorában igényes, egyedi ruhákban járhatott, ami Magyarországon akkor ritkaságnak számított. Érdekelték a szabásvonalak, színek, fazonok, szetteket kreált, divatlapokat olvasott. Felnőttként egyre inkább feltűnt neki, hogy az emberek mennyire nem érzékelik, hogy egy-egy alkalomhoz, rendezvényre milyen öltözéket illene fölvenniük, de főleg azt, hogy mi az, ami jól állna nekik. Eleinte csak hobbiból foglalkozott tanácsadással, de később megérett benne, hogy ez legyen a hivatása.

Béla Barna

Túravezető, turisztikai újságíró
Barna Béla egy országos útleíró pályázat megnyerése után a Turista Magazin munkatársaként kezdte pályafutását, majd az egri Eszterházy Károly Főiskola Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékén dolgozott, mint tanársegéd, ahol egyéb más tantárgyak mellett Turisztikai újságírást és Sajtófotót is tanított. Barátaitól ragadt rá a Csámborgó név, mert szereti bejárni a világ eldugott, kellemes túrahelyeit, közben ezekről ír és fotózik. Szereti a szemlélődést, szeret mesélni az adott hely minden érdekességéről. Egy idő után ez vált hivatásává, és ma már főállású túraszervező, túravezető. Útjairól közösségi oldalain vagy az Egri Világjáró Klubban rendszeresen beszámol, de könyveket is írt már. Visszatérő vendége a TV Eger magazin műsorának és szinte mindenki ismeri Egerben.

Dániel Hajdú

Utazásszervező, a Békatutaj Egyesület elnöke
Hajdú Dániel idegenforgalmi szakközgazdász, a Békatutaj Egyesület elnöke. Az egyesülettel 2007-ben vízitúrák szervezésébe kezdett, ami később kalandtúrákra specializálódott utazási irodává nőtte ki magát. Az egyesülettel szemétszedő vízitúrát és fásítási akciókat szerveznek.

Dr. Tímea Nemesné Kiss

művészettörténész - irodalomtörténész, kutató
Dr. Nemesné Kiss Tímea a Tokaj-Hegyalja Egyetem tudományos főmunkatársaként dolgozik. Különösen kedveli azokat a projekteket, melyekben a szakemberek és az önkéntesek egymás lelkesedésére és elhivatottságára alapozva, együttes erővel érnek el tudományos értékkel bíró eredményeket. Elhivatott támogatója a tudomány társadalmasításának, a citizen science-nek.

Emese Szitta

Környezeti nevelő és life-coach
Biológia-környezettan szakon végzett a Debreceni Egyetemen. Az első munkahelyén az alkalmazott hidrobiológia területén szerzett tapasztalatot. Később az egri Eszterházy Károly Főiskola Környezettudomány Tanszékén tanított, majd gyermekei születése után egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a természetközeli életre. Emellett pedagógusként óvodában, középiskolában is dolgozott, valamint sok éve aktív tagja Magyarország legnagyobb civil szervezetének, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.

Martin Nagy

informatikus
Martin okos otthonokat tervez. Informatikus, aki gázszerelőnek készült, aztán mégis egy hatalmas cég fejlesztőmérnöke lett. Olyan megoldásokat eszel ki, amelyek szólnak, ha bekapcsolva maradt valami a házban, vagy a gázfogyasztás közelít a kedvezményes kvótához. Az okos otthonokat eddig csak okos emberek tudták működtetni. Martin hadat üzent az okos otthon káosznak, a különböző rendszerek kuszaságának.

Valentin Venczel

színész, az Újvidéki Színház igazgatója
Venczel Valentin 1952-ben született a vajdasági Nagybecskereken. Általános és középiskolai tanulmányait itt végezte. Később kőfaragóként dolgozott. Diplomáját 1978-ban szerezte az újvidéki Művészeti Akadémián, ahol 1974-től tanult. 1978-1991 között, kétéves kihagyással (1984-1986) az Újvidéki Színház tagja volt. 1987-ben alapító tagja volt a topolyai Tápszínháznak. 1989-1991 között párhuzamosan a kaposvári Csiky Gergely Színházban is játszott. 1991-2013 között az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze volt. 2013-tól az Újvidéki Színház igazgatója. A színházat, mint társadalmi diszkurzust, a közönséget, mint társalkotót képzeli el.

Zsolt Kácsor

író, újságíró
Kácsor Zsolt 1972-ben született Egerben, az egri főiskolán, majd az ELTÉ-n szerzett történelem szakos diplomát. Mintegy 20 éven át volt a 2016-ban megszűntetett Népszabadság munkatársa. 2011 óta a Kalligram Kiadó szerzője, eddig öt regénye jelent meg, most készül a hatodik, önéletrajzi ihletettségű kötete, amelynek középpontjában a bipoláris depressziója áll. Budapesten él.

Organizing team

Roland
Molnár

Eger, Hungary
Organizer

Zoltan
Weil

Eger, Hungary
Co-organizer
  • Zsuzsa Szendi
    Curation