BaiaMare
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 27, 2021
Baia Mare, Maramureș
Romania

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

ATP Tech Center
Bulevardul București 65
Baia Mare, Maramureș, 430013
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Baia­Mare events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Anca Goron

Anca deține un doctorat în inteligență artificială și peste 10 ani de activitate de cercetare în acest domeniu în România si Argentina, completat de peste 16 ani de experiență în afaceri și IT&C. Printre domeniile sale actuale de interes, aceasta abordează subiecte precum tehnologiile emergente, IoT, Smart City și soluții de e-guvernare, fiind o sustinatoare a aplicării I.A. si în toate domeniile vieții. Anca Goron este fondatoarea unui startup tech bazat pe I.A. în domeniul ospitalitatii, iar în anul 2018 numele ei s-a regasit in Top 100 Fondatoare cu Potențial realizat de revista Forbes. În prezent, aceasta coordoneaza doua platforme de Smart City si colaborează cu startup-uri în domeniul I.A. În același timp, Anca activează ca mentor pentru organizații precum Women în AI (USA) si Women in Tech.

Andreea Paul

Președinte INACO, Conf. Univ. Dr. Facultatea REI, ASE București Sunt Andreea Maria Paul, am fondat și sunt președintele organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Am coordonat patru ediții anuale ale Ghidului Meseriilor Viitorului, liber accesibil online, și am creat 7 Smart Lab-uri în școli – laboratoarele educaționale digitale inteligente. În anul 2012 am fost aleasă deputat de Țara Oașului în Parlamentul României și am avut cel mai activ mandat ca deputată până în anul 2016. Sunt doctor în economie, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București. Timp de opt ani am fost cercetător la Institutul de Economie Națională al Academiei Române, trei ani consilier la Administrația Prezidențială, trei ani la Parlamentul European, apoi trei ani consilier pe probleme economice a doi premieri în Guvernul României și patru ani deputat în Parlamentul României. Ce vă propun? Multă economie și educație . Interactivitate, eleganță în dezbatere și informații utile.

Andrei Babici

Andrei Babici este magician si pictor. El s-a născut pe 15 aprilie 1993 la Baia Mare. Totul a început in urma cu mulți ani, mai exact in copilărie. Arta si magia l-au ales si se simte foarte norocos pentru asta. „Magia reprezintă reala comunicare dintre oameni” „ Vă mulțumesc !” Viață, un cuvânt prea contorsionat pentru mulți dintre noi. M-am risipit constant fără să realizez de existența mea, culegându-mă mai apoi parțial, pentru o clipă. Iluzia vieții m-a plimbat pe cele mai interesante tărâmuri, ajungând aici, în fața dumneavoastră. E oare realitatea cea pe care o căutăm de atâta timp? E oare libertatea sau iubirea ? Drept vă spun că sunt asemănător cu șansa și stau neclintit, în vorba cu liniștea, noaptea. Îmi e greu de multe ori, auzindu-mi necioplirea. Uneori văd sunetul! Și toate acestea, pentru un strop de culoare, pentru un strop de magie ? Lucrurile vorbesc de la sine, indiferent de situație, așa că vă rog pe voi, suflete infinite, să pășiți cu speranță, în lumile mele magice și colorate.” „Mulțumesc viată, m-ai pictat cu magie!” „In arta totul e posibil, e magie!” by Andrei Babici

Claudia Costea

Președinte Asociația Pirita Children Mă numesc Claudia Costea, am 45 de ani și am înființat Asociația Pirita Children. Sunt profesoară de meserie, dar în urmă cu 20 de ani m-am convertit la asistență socială. Am făcut echipă cu oameni pe care-i respect mult, în proiecte de dezinstituționalizare, dezvoltare comunitară și educație incluzivă. Am fost trainer, consultant, funcționar public. Am muncit haiducește în mediul ONG și am agonizat prin birocrația autorităților locale. Însă, de 5 ani încoace fac voluntariat în cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare, Pirita. Am început cu obsesia de a înțelege cu capul meu cine trăiește în colibele improvizate de la marginea orașului și mai ales de ce și am continuat cu ideea fixă de a duce toți copiii din Pirita la grădiniță, la școală și la medic. Și mi-a plăcut atât de mult, încât am rămas alături de ei până azi.

Cristian Presură

Cristian Presură s-a născut în 1971 la Voineasa şi a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde s-a ocupat de instalaţii electrice şi a studiat proprietăţile laserilor cu medii active solide. În 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters şi Science. În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. S-a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împreună cu echipa sa, a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, scriind articole pentru ziare, reviste și televiziune. Este autorul cărților Fizica povestită (Humanitas, 2014) și O călătorie prin univers (Humanitas, 2019). Poate fi urmărit săptămânal cu un nou video pe canalul de youtube „Fizica cu Cristian Presură”.

Daniel David

Daniel David (n. 23 noiembrie 1972, Satu Mare) este rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai și preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health. În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation. Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România. Daniel David este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România. Campania ziarului Cotidianul din 2005 l-a selectat în „Generaţia Aşteptată”, ca fondator de şcoală de psihologie clinică şi psihoterapie cognitiv-comportamentală. În 2007 a fost finalist al campaniei „Clujeanul Anului”, în 2010 a fost distins cu „Premiul Flacăra” pentru ştiinţă (Premiile Flacăra sunt unele din cele mai vechi şi prestigioase premii din media românească vezi aici), iar în 2012 a primit premiul „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române (pentru o lucrare publicată la Oxford University Press). Campania ProTV/Gândul/PROSport/Sport.ro/Ziarul Financiar/Mediafax – „De Ce Iubesc România” (2012) – şi campania Realitatea TV – „Trezeşte România” (2012) – l-au avut ca invitat. Proiectul ziarului Adevărul (2013) l-a inclus în „Cei Mai Frumosi Români” şi a apărut de mai multe ori în ediţia de weekend a acestui jurnal, în relaţie cu activităţile proprii de cercetare (ex. psihoterapie/roboterapie, psihologia românilor). Foreign Policy România l-a inclus în anul 2013 în Top 100 „Oameni care mişcă ţara în direcţii bune”, pentru activităţile de cercetare/inovare. A fost consilier personal pentru cercetare/ştiinţă al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice (2005 şi 2016), iar în anul 2008, la propunerea autorităţii naţionale pentru cercetare ştiinţifică, a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.

Daniel Metz

Dr. Daniel Metz s-a născut la Satu Mare în 1965. În prezent, Dr. Daniel Metz ocupă funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al NTT DATA România. Dr. Daniel Metz a fost fondatorul și CEO al EBS România SA o companie care a fost fondată în 2000 și achiziționată în 2013 de către NTT DATA, fiind unul dintre pionierii industriei de IT din Cluj-Napoca și Transilvania. NTT DATA este astăzi unul dintre cei mai importanți furnizori de tehnologie din lume, fiind membră a grupului NTT cu peste 300.000 de angajați la nivel global și având ca acționar principal guvernul Japoniei. De asemenea, Dr. Daniel Metz a fost unul dintre principalii promovatori ai responsabilității sociale în mediul de business, fiind în cei 21 de ani de conducere a companiei, unul dintre principalii actanți ai implicării în viața comunității, amprentând astfel semnificativ simbioza dintre mediul academic și mediul de business, respectiv amprentând implicarea în proiecte sociale și în mediul sportiv, fiind exemplificativ faptul că, la anul, compania condusă de Dr. Daniel Metz împlinește 20 de ani de când este sponsor al echipei de fotbal CFR Cluj, respectiv 11 ani de când este sponsorul principal al echipei de volei feminin Universitatea Cluj aflată în prezent în divizia A. Dr. Daniel Metz a ocupat diferite poziții manageriale în Germania, fiind Director de Dezvoltare, Asigurarea Calității și Servicii Tehnice, Manager Departament Consultanță, etc. A absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia și Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. A obținut o diplomă în Administrarea Afacerilor la Universitatea de Științe Aplicate Riedlingen, Germania în 2003 și doctoratul în Management la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2018 cu o teză ce studiază impactul culturii organizaționale asupra performanței organizației. În prezent, Dr. Daniel Metz este și cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai. Dr. Daniel Metz este membru al Societății Academice de Management din România (SAMRO) și membru al Consiliului Consultativ Strategic în domeniul socio-economic al Rectorului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, respectiv este membru în Consiliul Consultativ al Facultății de Management, Academia de Studii Economice din București pentru perioada 2020-2024. De asemenea, Dr. Daniel Metz este membru al Consiliului de Administație și Vicepreședinte al Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord (Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Nordtransilvanien – DWNT), membru în Consiliul de Conducere al Fundației „Alma Mater Napocensis”, membru al Institutului de Istorie „George Barițiu” Academia Română Filiala Cluj-Napoca, respectiv a fost membru al Bordului Camerei de Comerț Româno-Germane în România în perioada 2016-2018. Dr. Daniel Metz are competențe lingvistice bilingve de limba germană și competențe lingvistice profesionale de limba engleză.

Howard Dell

Coach in professional sports, Actor and a World record holder in the World Transplant Games Howard captează audiența cu energia, umorul și grija sa. El a avut o viață întreagă de experiențe, printre care numărăm titlul de Olimpic, jucător profesionist de fotbal și baschet, campion mondial premiat cu medalia de bronz, beneficiar al unui transplant de ficat, câștigător a opt medalii de aur, deținător al recordului mondial la Jocurile de Transplant Mondial (WTG). Este un distins antrenor in sporturile profesioniste și antrenamentele sportive, de asemenea fiind un muzician celebru și o personalitate a industriei de Film & TV. El își poartă publicul de-a lungul unei călătorii a maturizării și-a schimbării. Împărtășind secretele sale în lupta împotriva adversităților și cele pentru auto-motivare, își lasă spectatorii inspirați și încărcați de forțe proaspete. Un profesor în Puterea Gândirii Pozitive, este un exemplu strălucitor de auto-motivare și imbold pentru a merge mai departe. (ABMF) El este cu siguranță un pedagog consacrat auto-conducerii și auto-motivării.

Ligia Hojda

Ligia-Raluca Hojda s-a născut pe 6 iunie 1988, fiind primul membru al unei familii frumoase și numeroase din Sighetu-Marmației, Maramureș. Dragostea pentru muzică i-a fost insuflată de catre familie, unde exista un cult pentru artă, pentru cultură. A cântat pentru prima dată pe o scenă, la vârsta de 7 ani, alături de sora sa, Maria Hojda, îndrumate fiind de tatăl lor. A urmat cursurile Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu-Marmației, clasele I-IV pian,V-VIII chitară. Dupa terminarea liceului (matematică-informatică), a urmat cursurile Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Univesitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, după care a continuat cu un master, la Universitatea Politehnică București. În perioada studiilor nu a mai cântat decât foarte rar, în cercuri restrânse, informale. Deoarece pasiunea pentru muzică și visul din copilărie nu au încetat, în anul 2014 s-a înscris la preselecțiile Vocea României, alaturi de sora sa, Maria Hojda (finalista in echipa Loredanei Groza) A intrat în concurs în echipa lui Tudor Chirilă și a ajuns până în semifinală. Această experință i-a întărit dorința de a face muzică în mod profesionist și de a le transmite oamenilor emoția, frumosul și bucuria de a cânta. Din 2014, de când a participat la Vocea României și până acum, Ligia Hojda este într-o călătorie muzicală continuă, o descoperire de emoții, ritmuri, versuri și muzică. A inceput să compună, să scrie piese atât singură cât și în colaborare cu alți compozitori, producatori. A lansat două single-uri, „Fire Gun” și „Like the sun”, alături de Agenția de Vise, iar de curând a publicat independent, ”Nomazi”, prima piesă în limba română. A susținut diverse concerte live la festivaluri și locații precum: Afterhills-Iași, C/O Pop-Koln, Gemania, Festivalul de Comedie- București, Shine Festival- Bucuresti, Gradina cu Filme, Unteatru, Amfiteatru TNB, Street Food Festival etc. A fost desemnată câsțigătoarea celei de-a șaptea ediții a competiției Hard Rock Rising Romania 2017, reprezentând Romania în cadrul competiției Globale Hard Rock Rising. În prezent, Ligia compune constant piese noi, muncind la conturarea albumului său de debut. Muzica ei vorbește despre sensibilitate, vulnerabilitate, melancolie, bucurie. Despre muzică: ‘‘Pentru mine, muzica e cea mai frumoasa formă de artă prin care poți să iți exprimi trăirile, stările, sentimentele, e în interiorul nostru și în jurul nostru. E ceea ce te face să zâmbești, să dansezi, să plângi, să visezi, să fii liber. E și o formă de terapie străveche care îl ajută pe om să călătorească prin viață.’’

Mihai Morar

Mihai Morar este una dintre cele mai reconoscibile voci care trezesc România. Născut pe 14 octombrie 1981, la Baia Mare, a devenit un etalon în radioul românesc, alături de Daniel Buzdugan și celebrul lor matinal de la Radio ZU. Mihai a folosit perioada lock-downului ca să lanseze podcastul „Fain&Simplu”, devenit în mai puțin de un an unul dintre cele mai urmărite podcast-uri din România.

Mihai Pătrașcu

Mihai Pătrașcu este CEO la Aeroportul Satu Mare din 2018. Intre 2010-2015 a fost CEO la Aeroportul Baia Mare. Are 4 diplome universitare, fiind primul român care a absolvit un MBA în Aviație la Krems, Austria. A publicat 9 cărți și vorbește 7 limbi, fiind un deschizător de drumuri în multe domenii (studii europene, antropologie culturală, Aviație etc). Este primul român care a deschis un birou de reprezentare al unei regiuni românești la Bruxelles (2005), precum si unul din cei mai apreciați speakeri din partea Ansamblului Regiunilor Europene la Școlile de vară organizate de această instituție.

Mihai Morar și Părintele Constantin Necula

Interviu Mihai Morar cu părintele Constantin Necula

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

Fondatoare Asociația "Dăruiește Viață” Oana GHEORGHIU După ce a condus operațiunile unei companii franțuzești în România, Oana a hotărât să se dedice full-time implicării sociale și a fondat, alături de Carmen Uscatu, asociația Dăruiește Viață. Totul a început de la o solicitare de ajutor pe care a primit-o pe mail. De atunci lucrează alături de echipa Asociației pentru a oferi o șansă în plus bolnavilor de cancer din țară. Totodată se implică activ în responsabilizarea românilor privind deciziile care le influențează viitorul. Carmen USCATU A început să facă voluntariat în timpul liber, pe lângă jobul de Marketing pe care îl avea într-o multinațională. Ulterior a fondat, alături de Oana Gheorghiu, asociația Dăruiește Viață cu gândul de a schimba radical modul în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer în România. Crede că e important să ai curaj și să-ți iei soarta în mâini pentru a face o schimbare, că altfel nu va face altcineva asta pentru tine – aplică acest principiu atât în activitatea Asociației, cât și în proiectele proprii. Dăruiește Viață De la înființare, Dăruiește Viață a schimbat un Ordin de Ministru, a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București) și a demarat cel mai mare proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția Primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. În prezent, peste 350.000 de persoane fizice și peste 5.600 de companii fac parte din comunitatea #NoiFacemUnSpital. Dăruiește Viața s-a implicat activ și în perioada pandemiei de coronavirus, ridicând două unități modulare de triaj la Sibiu și la București, Spitalul Modular 1 Elias pentru pacienții cu COVID-19 (o investiție de aprox. 2.2 mil euro) și sprijinind cu echipamente de protecție și echipamente medicale peste 140 de unități de îngrijire, din 102 orașe. În total, Dăruiește Viață, cu sprijinul donatorilor și sponsorilor, a distribuit 17 tone de echipamente de protecție în toată țara.

Răzvan Nedu

Vicecampion mondial paraclimbing Căpitanul Lotului Național de Paraclimbing Mă numesc Răzvan Nedu, am 25 de ani. Am avut un parcurs normal pentru un copil cu dizabilități în România, ceeea ce înseamnă că am făcut o școală și un liceu special. În perioada școlii eram pasionat de șah și mergeam la competiții, iar la finalul liceului am descoperit echipa Climb Again și am început să fac tot felul de lucruri noi și provocatoare. Când am început să fac escaladă, nu îndrăzneam să mă gândesc la faptul că voi merge la competiții internaționale, că voi obține medalii pentru România sau că voi duce drapelul pe vârfuri înalte, precum Mont Blanc și Elbrus. În prezent sunt căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, instructor de escaladă la Centrul Climb Again și în același timp, încurajez și învăț copii și tineri nevăzători să folosească bastonul alb, simbolul independenței pentru persoanele nevăzătoare.

Organizing team

Ciprian
Borsan

Baia Mare, Romania
Organizer