Sitia
x = independently organized TED event

Theme: GENESIS

This event occurred on
October 2, 2022
Sitia, Kriti
Greece

Whether it is about living beings or inanimate objects, groundbreaking ideas, innovative businesses, works of art, scientific discoveries, emotions, fears, desires, travel or athletic performance, there is a critical point of creation - the result of hard work or spontaneous appearance – when something small becomes something essential. Birth as a conception, fact, origin and way of formation.
So when does something start? Under what circumstances and conditions? What exactly are the forces that determine the transformation and what are the motivations that guide it? Is birth always driven by a visible or invisible need? Is there room for the random or unnecessary? Are the seeds of harm or benefit included in the creation? Can anything be born without the need of something else being sacrificed? How close is the end at the beginning and to what extent does the beginning contain the ending? Our desire is to start a discussion on these issues that, even if it is not possible to lead to final answers, may shed even a little light on what constitutes our reality. Of course, the most urgent and commonplace question - or perhaps a question mark? - we always remain ourselves, our people and our role, our involuntary or voluntary influence but also the way we are influenced and of course the eternal and always unsolved mystery of our existence.

Facilities of the Hellenic Mediterranean University (HMU)
Department of Nutrition & Dietetics
Tripitos area (2nd km Sitia – Palekastro)
Sitia, Kriti, 72300
Greece
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sitia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Simon Riedler

O Simon Riedler (Παρίσι 1991) είναι κοινωνιολόγος, απόφοιτος του πανεπιστημίου Paris- Dauphine (2014) και Paris-Diderot (2017) και εικαστικός, που ειδικεύεται στη μελέτη διεθνών μεταναστεύσεων και διεθνικών σχέσεων. Ιδρύοντας το 2018 την Collectif MASI, μαζί με την Μαντλέν Ανηψητάκη, ο Simon Riedler συνεχίζει την έρευνά του και την κοινωνική του εργασία μελετώντας την ικανότητα της πόλης να ενσωματώνει διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Σε μια πρακτική κοινωνικής τέχνης, τα γλυπτά της MASI ενσωματώνουν θραύσματα από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα ενθαρρύνοντας τις δημιουργικές συναντήσεις διαφόρων ανθρώπων.

Αγνή Μαριακάκη

Η Αγνή Μαριακάκη είναι ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια. Διευθύνει την εταιρία μελετών MindSearch απο το 1995, και έχει διεξάγει πάνω απο 4,000 focus groups για περισσότερα απο 300 brands σε πάνω απο 15 χώρες. Κάτοχος M.A. στην Οργανισμική Ψυχολογία (University of Lancaster), M.Sc. στην Έξω Λεκτική Επικοινωνία (Ινστιτούτο Συνεργολογίας στο Παρίσι) και πτυχιούχος της Ακαδημίας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Μάντσεστερ) υπό τον Dr. Paul Ekman. Διαπιστευμένη θεραπεύτρια τράυματος υπό την Dr. Jane Simington (συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, Καναδά). Πιστοποιημένη Master Trainer και Coach στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (International Institute of NLP) υπό τον Dr. Rjchard Bandler, Πιστοποιημένη Design Thinking Facilitator με την Bricks and Business , Δανία καθώς και Lego Serious Play Facilitator, με την Rasmussen Consulting, Δανία. Μέλος της Επιτροπής Women in Business του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και μέλος της ομάδας δημιουργίας του MAMEM, καινοτόμου λογισμικού για την κοινωνική και επαγγελματική συμπερίληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες. Bραβευμένη από την Google για το Questory, ένα app για την ψυχαγωγική εξοικείωση παιδιών με ιστορικούς χώρους. Το βιβλίο της με τίτλο «Σου αξίζει να ευτυχήσεις» έχει διακριθεί στα δέκα πρώτα των βραβείων κοινού, το 2022. Στο Youtube παρουσιάζει θέματα ψυχολογίας και ακολουθείται από 110 χιλιάδες συνδρομητές.

Αθηνά Πολίνα Ντόβα

Η Αθηνά Πολίνα Ντόβα είναι Coo & Co-Founder της εταιρείας Owiwi ενώ παράλληλα κατέχει θέση αντιπροέδρου στο BOD του Gi-Cluster Corallia και στο International Union of Professional Trainers. Απόφοιτη Νομικής Σχολής με εξειδίκευση στις Εργασιακές Σχέσεις και Εργατικές Διαφορές και ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2012. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο International Business and Management από το Alba Graduate Business School. Πρίν ξεκινήσει την δική της εταιρεία εργάστηκε στην Alpha Bank, General Electric και Upstream S.A. Έχει πολλές δημοσιεύσεις, αναφορές και διακρίσεις στον εγχώριο και διεθνή τύπο και είναι δραστήριο μέλος της οργάνωσης Lean In που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας η οποία ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους, ενώ τελευταία ασχολείται με τη δημιουργία προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού, απασχόλησης και ενδυνάμωσης, σε ιδρύματα παιδικής προστασίας μέσω της δράσης Mum Institute.

Αντώνης Σαπουντζής

Ο Αντώνης Σαπουντζής είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος. Πριν την ένταξή του στο Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΙΤΕ/PRAXI στο Ηράκλειο, ο Αντώνης εργάστηκε ως Μηχανικός Υλικών/Ερευνητής στο CERN (European Organisation for Nuclear Research) με εξειδίκευση στις εναποθέσεις λεπτών υμενίων (μεταλλικών και άνθρακα), με ενεργή συμμετοχή στην έρευνα και την παραγωγή σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας ως υπεύθυνος του εργαστηρίου επιστρώσεων κυλινδρικών υποστρωμάτων. Παράλληλα έχει εμπειρία στην συγγραφή και υποβολή εθνικών και ευρωπαϊκών προτάσεων με το HMU (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

Γιάννης Καλογεράκης

O Γιάννης Καλογεράκης αναζητώντας το πάθος του κάνει διδακτορικό στη ρομποτική. Μαθαίνοντας καλά τα ρομπότ συνειδητοποιεί ότι το σπουδαιότερο σε αυτόν τον πλανήτη είναι ο άνθρωπος. Κι έτσι αποφασίζει να γίνει ανθρωποκεντρικός και να εγκαταλείψει εξισώσεις και μηχανές. Σήμερα, σε πάνω από 20 χώρες, έχει ταυτίσει το όνομά του με την Ανθρωποκεντρική Εκπαίδευση Στελεχών Επιχειρήσεων. Με τα Εμψυχωτικά, Ενδυναμωτικά & Βιωματικά Σεμινάρια και ομιλίες του, με ζωντάνια και παραστατικότητα, καταφέρνει να αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων, εμψυχώνοντας και βοηθώντας τους να ανακαλύψουν το θετικό τους κομμάτι φέρνοντας στην επιφάνεια εσωτερικές δυνάμεις που αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Από το 1982 συνεχίζει δυναμικά σε όλο και περισσότερες χώρες. Γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε στην Αγγλία/Σκωτία, Β.Sc., M.Sc., & Ph.D. Τα κύρια συστατικά όλων των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του σε διεθνή συνέδρια (όπως τα ECONOMIST EVENTS) (ΝΥ, Dusseldorf, Dubai, Tehran, Istanbul, Romania, Canada etc) είναι ο Ανθρωποκεντρισμός, το Ήθος, οι Αρχές, οι Αξίες και η Συναισθηματική Νοημοσύνη. To 2010 κυκλοφορούν σε DVD 22 διαφορετικά Ανθρωποκεντρικά σεμινάρια (www.jmkdvd.com). Σήμερα είναι ο CEO της JMK, και εξειδικεύεται στην Ανθρωποκεντρική Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού (AHRD).

Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης

Ο Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης είναι συγγραφέας, καθηγητής και εισηγητής σεμιναρίων σε θέματα μάρκετινγκ, ποιοτικής εξυπηρέτησης, διαχείρισης παραπόνων και reviews. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει MBA (Master of Business Administration) από το Cleveland State University. Είναι συγγραφέας πλήθους βιβλίων στον χώρο του Μάρκετινγκ, του Τουρισμού, στην Εξυπηρέτηση Πελατών σε Φιλοξενία και Εστίαση κλπ. Αποσπάσματα από τα βιβλία, καθώς και συνεντεύξεις, έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην τηλεόραση. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής αλλά και εισηγητής σεμιναρίων από διάφορες οργανώσεις και φορείς όπως η Palso, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, η ΕΕΔΕ, η Forum, το Travel Daily News κ.ά. Έχει εργαστεί στο τμήμα μάρκετινγκ της Misko-Barilla, καθώς και -από το 2000 έως σήμερα- ως καθηγητής στην τουριστική σχολή Le Monde. Είναι συνεργάτης της Startup Hoteltraining, online πλατφόρμας με βιντεοσκοπημένα σεμινάρια γύρω από τον τουρισμό. Αρθρογραφεί στο epixeiro.gr ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος μάρκετινγκ και προώθησης για μικρά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Γιώργος Γαλανάκης

Γεννήθηκε στη Σητεία, το 1953. Παντρεμένος με την Αλίκη, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., το 1978. Ακολουθούν Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, 1979-1982. Από το 1982 έως το 1988 δραστηριοποιείται στην Κτηνοτροφία, στη Σητεία. Το 1989 μετακομίζει στην Αθήνα αλλά εργάζεται στην Ρωσία για λογαριασμό μεγάλης Ελληνικής επενδυτικής εταιρείας, υπεύθυνος για τη δημιουργία χοιροστασίων. Το 1993, έχοντας τελειώσει τη κατασκευή και λειτουργία 4 χοιροστασίων και εργοστασίου ζωοτροφών, δημιουργεί δική του εταιρεία που προσφέρει τεχνολογία στα υπάρχοντα χοιροστάσια. Το 1999 επιστρέφει στην Αθήνα. Το 2002 κατασκευάζει στην Ρουμανία εργοστάσιο παραγωγής μιγμάτων ζωοτροφών που περιέχουν τη νέα τεχνολογία, που βελτιώνει τη ζωοτροφή. Το 2010 πουλάει το εργοστάσιο στον παγκόσμιο leader της αγοράς στα προσθετικά ζωοτροφών και επενδύει όλα τα χρήματα στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών και μονάδων παραγωγής χοιρινών. Σήμερα οι δυνατότητες παραγωγής είναι 200.000 χοιρινά ετησίως. Στηρίζει την έδρα των Ελληνικών σπουδών, στο Βουκουρέστι, τα τελευταία 12 χρόνια. Το 2020 ιδρύει και χρηματοδοτεί την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος”, με έδρα την Σητεία. Στόχος της να προσφέρει στη κοινωνία της Σητείας, σε διάφορα επίπεδα.

Ευστράτιος Παπάνης

Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι συγγραφέας και γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου το 1969. Ειδικεύτηκε στην Ψυχολογία, την Συμβουλευτική και Κοινωνική Έρευνα. Έγραψε βιβλία και επιστημονικά άρθρα με αντικείμενο την αυτοεκτίμηση, την διαχείριση και συμβουλευτική θεμάτων ζωής, την ψυχολογία, την κοινωνική διάσταση του ίντερνετ, στατιστικές και μεθοδολογία έρευνας, ψυχολογία – διαχείριση της εργασίας, εκπαίδευση και ψυχολογία παιδιών. Έχει δημοσιεύσει στο επιστημονικό περιοδικό ΣΚΕΨΗ, το οποίο αναφέρεται σε θέματα ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και εκπαίδευσης. Είναι πρόεδρος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Teriade. Εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι ιδρυτής του Πολυχώρου Ψυχοθεραπείας στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Ιωσήφ Μπελούκας

Ο Ιωσήφ είναι ο Leader του Συμβουλευτικού τμήματος Data & Analytics, της PwC Ελλάδας. Το 2002 ξεκίνησε την καριέρα του στην Μ. Βρετανίας με την βελτιστοποίηση παροχής υπηρεσιών υγείας του NHS. Το 2004 στην κεντρική ομάδα της εθνικής επιχειρησιακής έρευνας του υπουργείου εργασίας Μ. Βρετανίας ανέπτυξε μια σειρά από αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης, ανάλυσης, μοντελοποίησης και δημιουργίας μαθηματικών αλγορίθμων πρόβλεψης scoring στο πλαίσιο της ανίχνευσης και πρόληψης απάτης. Το διάστημα 2006 – 2010 κατείχε διάφορες ανώτερες θέσεις κεντρικών ομάδων Data management, Decision Sciences και Credit Risk Modelling μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Μ. Βρετανίας και Ελλάδας. To 2010-2017 κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες συμβούλων και τεχνολογίας στην παροχή υπηρεσιών Advanced Analytics με έμφαση τον χρηματοοικονομικό τομέα και διαχείριση χρέους. Από το 2017, εργάζεται στην PwC Ελλάδας ηγούμενος την κεντρική συμβουλευτική ομάδα των Data & Analytics. Είναι κάτοχος πτυχίου MSc στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Lancaster University και BEng & Com Manufacturing Engineering από το Birmingham University της Μ. Βρετανίας.

Μανόλης Λαδουκάκης

Ο Μανόλης Λαδουκάκης σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διεξήγαγε έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Sussex, Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο δίδαξε ως λέκτορας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Brown, RI, ΗΠΑ, ως υπότροφος Fulbright. Σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η εξέλιξη του μιτοχονδριακού DNA, καθώς και η επέκταση της εξελικτικής θεωρίας σε άλλα εξελισσόμενα συστήματα πέραν των οργανισμών, όπως οι μικροβιακές κοινότητες (σε συνεργασία με Οικολόγους) και οι ομιλούμενες γλώσσες (σε συνεργασία με Γλωσσολόγους). Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά.

Μαντλέν Ανηψητάκη

Η Μαντλέν Ανηψητάκη (Αθήνα, 1987), είναι αρχιτέκτονας και σκηνογράφος πολεοδομίας. Επικεντρώνεται σε πειραματισμούς σύνδεσης δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Το 2015 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτονικής Paris–Malaquais, μέρος της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Στην διπλωματική της εργασία προτείνει ένα δίκτυο περασμάτων που ενώνει και ξαναζωντανεύει τους κοινόχρηστους χώρους οικοδομικών τετραγώνων περνώντας κάποτε και μέσα από διαμερίσματα. Αναπτύσει ένα μανιφέστο για τις ανθρώπινες σχέσεις, φιλοδοξεί να άρει την αντίφαση να επικοινωνούμε με άτομα στην άκρη του κόσμου και να μη γνωρίζουμε το γείτονά μας. Αφού εργάστηκε 3 χρόνια ως αρχιτέκτονας, ίδρυσε την Collectif MASI το 2018 μαζί με τον Simon Riedler.

Μαρία Μαντζίλα

Η Μαρία Μαντζίλα γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της Αττικής τα τελευταία δέκα χρόνια είναι Προϊσταμένη στο Δημοτικό σχολείο Αρμένων της Σητείας. Όραμά της είναι η ύπαρξη ενός σχολείου που θα λειτουργεί «ως παράθυρο στον κόσμο» για τους μαθητές του. Ενός σχολείου που θα διευρύνει ορίζοντες, θα ανοίγει δρόμους, θα παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλα τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και που θα δίνει βήμα έκφρασης και δημιουργικότητας σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, μέσα από σεμινάρια, επιμορφώσεις και αντίστοιχες μεταπτυχιακές σπουδές, υιοθετεί έναν προσανατολισμό στραμμένο προς την εκπαιδευτική τεχνολογία, τη ρομποτική και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Πέρα από το χώρο του σχολείου δραστηριοποιείται σε διάφορες εθελοντικές ομάδες. Ως μέλος του Θεάτρου της Σητείας συμμετέχει στα εργαστήρια και τις παραστάσεις της Εφηβικής και της Παιδικής Σκηνής, έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ Σητείας, στις δράσεις της Λέσχης Ανάγνωσης, στη διοργάνωση του Παιδικού Κυνηγιού Κρυμμένου Θησαυρού Σητείας και σε διάφορες άλλες μεμονωμένες δράσεις που έχουν ως επίκεντρο τα παιδιά.

Νένα Γαλανίδου

Η Νένα Γαλανίδου είναι καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διδάσκει την αρχαιολογία της Εποχής του Λίθου, της πρώιμης περιόδου της ιστορίας του ανθρώπου πριν από την κατάκτηση της γραφής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο λίθος ήταν το κύριο υλικό που μας πληροφορεί για την κατασκευή των εργαλείων του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά και αποφοίτησε από τη Ράλλειο. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στo Πανεπιστήμιo του Southampton (Msc in Archaeological Computing, 1990) και του Cambridge (PhD, 1996). Ως μεταδιδακτορική υπότροφος στο κολλέγιο Clare Hall του Πανεπιστημίου του Cambridge (1996-1999) πραγματοποίησε έρευνα και αυτόνομη διδασκαλία στο Τμήμα Αρχαιολογίας. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του York. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες για την πρώιμη οργάνωση του χώρου, τη Μεσολιθική Ελλάδα και τη Δημόσια Αρχαιολογία. Το μεγάλο της πάθος είναι η αρχαιολογία της Καταγωγής και Εξέλιξης του Ανθρώπου και των πρώτων κατοίκων της Ευρασίας. Έχει διεξαγάγει ανασκαφές στην Ελλάδα, στην Κροατία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Διευθύνει ερευνητικές αποστολές που φέρνουν στο φως πολύτιμα στοιχεία για προγονικούς πολιτισμούς ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.

Παναγιώτης Κούδας

Ο Κούδας Παναγιώτης ασχολείται επαγγελματικά με το stand-up comedy από το 2005 και με τον κωμικό αυτοσχεδιασμό από το 2011. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραστάσεις και στα δύο είδη, στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε όλα τα Ελληνικά φεστιβάλ Κωμωδίας. Ζει και εργάζεται ως κωμικός στην Αθήνα.

Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος/κοινωνιολόγος ειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα και τις λειτουργίες των ΜΜΕ σε σχέση με τις διεθνείς ειδήσεις. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές θεωρίας, κοινωνιολογίας και πολιτικής των ΜΜΕ στη Γαλλία. Υπήρξε ανταποκριτής των Νέων και του Βήματος στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και υπεύθυνος θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Καθημερινή. Έχει χρηματίσει σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Υπουργείων Παιδείας και Περιβάλλοντος, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του ΕΘΙΑΓΕ και του ΙΟΜ. Είναι υπεύθυνος Ευρωπαϊκών-Διεθνών Θεμάτων σε ΕΡΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ/ΕΡΤ και είναι πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ε Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημοσιογράφων (UPF). Έχει επιμεληθεί του τόμου για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του ιστορικού λευκώματος της ΕΕ «Τα 40 χρόνια της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα», του επετειακού λευκώματος «1968-2008: Ραδιοτηλεόραση-40 Χρόνια Αποτυπώματα Ραδιοφωνικής και Τηλεοπτικής Ιστορίας», (έκδοση ΕΡΤ) και έχει δημοσιεύσει το έργο «Οι έφηβοι και το ίντερνετ», Εκδόσεις Καστανιώτη.

Πρόδρομος Νικηφορίδης

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Τουλούζη και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία των Πολιτισμών (Πανεπιστήμιο Toulouse Le Mirail) και στην Πολεοδομία (Σορβόννη). Το 1986 με τον Bernard Cuomo συμμετέχουν σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με σημαντικότερα έργα ένα Κτίριο Κατοικιών στο Παρίσι, το Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στην Μενεμένη, η Τεχνόπολη στη Θεσσαλονίκη, το Νέο Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και η Ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Το 2009 τους απονέμεται το Βραβείο Αρχιτεκτονικής από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Tο 2014 βραβεύονται για την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (UIA-International Union of Architects- “Friendly Spaces Accessible To All”), τους απονέμεται το βραβείο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και το βραβείο ΔΟΜΕΣ για το καλύτερο υλοποιημένο έργο των ετών 2010-2014. Το έργο της Νέας Παραλίας συγκαταλέγεται μεταξύ των 40 φιναλίστ για το βραβείο Mies van der Rohe 2015 και λαμβάνει το βραβείο Archmarathon Awards 2015 και τo 2016 βραβεύεται από την Τριεννάλε Αρχιτεκτονικής του Βουκουρεστίου. Τους απονέμεται και το βραβείο Yuan Ye Urban Design Award στη Nanjing στην Κίνα και το γραφείο nikiforidis-cuomo architects επιλέγεται να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο IN practice, στα πλαίσια της Fuoribiennale στη Βενετία. Το 2018 αναλαμβάνουν το σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και το 2020 το σχεδιασμό της ανάπλασης τμήματος του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου των Χανίων.

Στέλλα Πασχαλίδου

Η Στέλλα Πασχαλίδου είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Έχει πτυχίο Φυσικής (ΑΠΘ, Ελλάδα), μεταπτυχιακό στη Μουσική Τεχνολογία (πανεπιστήμιο του York, Ηνωμένο Βασίλειο) και διδακτορικό στην Υπολογιστική Εθνομουσικολογία με έμφαση στην ανάλυση της σωματικής κίνησης κατά τη μουσική εκτέλεση (πανεπιστήμιο του Durham, Ηνωμένο Βασίλειο). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους τομείς της μουσικής τεχνολογίας, ενσώματης μουσικής νόησης, τεχνολογίες σύλληψης και μεθόδους ανάλυσης ανθρώπινης σωματικής κίνησης στη μουσική, ηχητική διάδραση και υπολογιστική εθνομουσικολογία. Στο παρελθόν έχει εκπονήσει εργασία πεδίου στην Ινδία καταγράφοντας δεδομένα ήχου και κίνησης κατά το φωνητικό αυτοσχεδιασμό του Dhrupad, ένα είδος κλασικής μουσικής της βόρειας Ινδίας, σε αναζήτηση της σχέσης που διέπει τις χειρονομίες των τραγουδιστών με τη μελωδική κίνηση της φωνής. Την απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της προσπάθειας κατά τη μουσική εκτέλεση. https://mta.hmu.gr/prosopiko/melh-d-e-p/

Χριστίνα Καλλιώδη

H Χριστίνα Καλλιώδη είναι μουσικοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια, ιδρύτρια του Κέντρου Μουσικής Ψυχοθεραπείας «ηχώ» όπου εργάζεται με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς»προφέροντας μουσικοθεραπεία στα νοσηλευόμενα νεογνά και τις οικογένειές τους στη ΜΕΝΝ του ΓNΠ Π & Α Κυριακού. Σπούδασε μουσική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μουσικοθεραπεία στο Anglia Ruskin University. Μετεκπαιδεύτηκε σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Louis Armstrong Center of Music and Medicine στις ΗΠΑ. Έχει επίσης εκπαιδευτεί στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα, στη μουσική ψυχοθεραπεία Music and Imagery και στην Υπαρξιακή-Φαινομενολογική ψυχοθεραπεία. Διατέλεσε Πρόεδρος του Ελλ. Συλλ. Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών και εκπρόσωπος του στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας και είναι μέλος της International Association for Music and Medicine και της Ελλ. Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιού και Εφήβου.

Organizing team

  • Nikolaos Fragkiadakis
    Team member