Youth@Budapest
x = independently organized TED event

This event occurred on
November 6, 2021
Budapest, Budapest
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Csörsz utca 18
Budapest, Budapest, 1124
Hungary
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Budapest events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Albert Wettstein

Wettstein Albert 17 éves kora óta olyan vállalkozások alapításában vesz részt, amelyeknek valódi társadalmi és környezeti haszna is van az üzleti értékteremtésen túl. Jelenleg a Munch Ételmentő applikáció társalapítójaként tevékenykedik. Többek között a Forbes címlapján és a 30/30 listáján is szerepelt, valamint a Cápák között történetében először, a műsor minden befektetője beszállt a cégébe. A Munch alapítását megelőzően a Szilícium-völgyben tanult a Google programjában, majd egy kiterjesztett valósággal foglalkozó startupnál dolgozott.

Anna Takács

Takács Anna sokáig építésznek készült, majd közgazdász lett. Dolgozott szoftverfejlesztőként is, de a mesterséges intelligencia területén találta meg önmagát. Munkájában egy olyan mesterséges intelligenciára épülő chatboton dolgozik melynek a kognitív funkciói hasonlítanak az emberéhez. A munkája mellett a főváros projektjein is dolgozik, mint adatvizualizációs specialista. A Columbia Egyetemen végezte mesterfokú tanulmányait, ahol az adattudomány segítségével a 21. század komplex szociológiai problémáival foglalkozott. Beszédjében Anna közelebb hozza az adattudomány egyik eszközét és megmutatja hogy kódolási ismeretek nélkül is társa lehet bárkinek aki nehéz élethelyzetben találja magát.

Bertalan Thuróczy

Thuróczy Bertalan mérnök, atléta, a Futni, Hinni, Élni című könyv szerzője. Rákóczifalván, egy Szolnok melletti kis faluban nevelkedett. Kilátástalan helyzetekkel tűzdelt útja során orvosbiológiai mérnökként szerzett mesterdiplomát. Egyetemi tanulmányai idején rosszindulatú daganattal diagnosztizálták. Betegsége arra ösztönözte, hogy mérnöki hivatását személyes érintettségével kapcsolja össze: olyan orvostechnikai eszköz fejlesztésén munkálkodik, amely embertársai hasznára válhat. Jelenleg versenyszerűen is űzi a hosszútávfutást a BEAC Atlétika atlétájaként.

Blanka Balogh

Balogh Blanka pszichológus, tréner, coach. Doktori kutatása során arra keresi a választ, miként növelhető a munkavállalók jólléte. Szeret egyszerre több dolgot csinálni: míg munkája során cégeknek segít, az egyetemen élményalapú oktatással és tehetséggondozással foglalkozik, a kettő között pedig a kutyájával és a barátaival tölti az idejét. Előadásában körbejárja, milyen stratégiák segíthetnek, ha szeretnénk kiegyensúlyozottabbak lenni a mindennapokban.

Dániel Gockler

Gockler Dániel félig olasz befektetési szakember több mint 10 éves tapasztalattal, mindösszesen 26 évesen. Jelenleg saját alapjának elindításán dolgozik, miközben egy portugál-magyar magántőke-alapnál is építi nemzetközi karrierjét. Hisz abban, hogy egy cég értékét a számokon túl valójában az emberek (a csapat) határozzák meg. Svájc, Kína és Portugália után magyarországi bázist szeretne kialakítani saját alapjával, valamint egy kávéra mindig kapható, akár éjjel is.

Dániel Tóth

Tóth Dániel életében már egészen fiatalon meghatározó szerepet töltött be a zene. 13 éves korában elnyerte a „Szombathely hangja” címet, ami elég biztatást adott neki ahhoz, hogy zenei pályán folytassa középiskolai tanulmányait. Énekesként számos sikeres koncertet adott hazai, illetve külföldi jazz-zenekarokkal, bigbandekkel és fúvószenekarokkal. 2017 óta Bécs városának zeneművészeti egyetemén tanul jazz-ének szakon. Az élő fellépések mellett YouTube-csatornáján is rendszeresen oszt meg dalfeldolgozásokat és saját szerzeményeket. Előadásában bemutatja, hogyan érthetjük meg jobban a zenét, és mitől lesz igazi élmény a zenehallgatás.

Gitta Szendrey

Szendrey Gitta drámainstruktor és egészségvédő, fejlesztő művészetterapeuta. Nem erre készült, az élet mégis efelé sodorta. Ma már el sem tudja képzelni, hogy mással foglalkozzon. Egyszerre lehet művész és segítő szakember – ez folyamatos fejlődést és inspirációt jelent számára. Hosszú út vezetett addig, hogy őszintén tudjon kapcsolódni saját magához, ezáltal azokhoz is, akikkel a munkája során találkozik. Ez a kapcsolódás az, aminek az élményét szeretné a művészet segítségével minél több emberrel megosztani. Előadásában erről az útról mesél és arról, hogyan vált számára a drámainstruktorság egy ismeretlen, elsőre megfoghatatlannak tűnő szakmából hivatássá.

Hajnal Tünde Szitás

Szitás Hajnal Tünde idén végzett a Budapesti Műszaki Egyetem számítógépes és kognitív idegtudomány mesterszakán. A túlevés biológiai és érzelmi hátterének kutatása foglalkoztatja. Emellett jelenleg olyan mobilapplikáció fejlesztésén dolgozik, amely segít az embereknek leküzdeni a stressz- illetve érzelmi evést.

Iván László Nagy

Nagy Iván mindennapjaiban egészen kicsi korától kezdve jelen voltak a hírek és a politikai témájú viták, a médián belül ismerkedett meg a világgal. Ilyenkor az ember vagy megutál valamit, vagy gyógyíthatatlanul megfertőzi az. Utóbbi történt vele. 21 éves, politológiát és kommunikációt tanult Nagy-Britanniában, jelenleg a hvg.hu újságírója. Szenvedélyt érez a szakmája, a tudás és a közös gondolkodás iránt, előadásában pedig arra keresi a megoldást, hogyan lehetne emberarcúbb a társadalmunk.

Lilla Asztalos

Asztalos Lilla gépészmérnök. A szakma szeretetét már az anyatejjel szívta magába, ugyanis mindkét szülője fémipari végzettségű, a megismerkedésük helyszíne is egy öntöde volt. Az egyetemi évei alatt szippantotta magába a kutatói élet, ekkor ismerkedett meg közelebbről az orvostechnikával, azon belül is az emberi szervezetbe ültethető különböző anyagokkal. Ez a témakör később a szenvedélyévé vált, ugyanis fontosnak érezte, hogy mérnökként olyan kutatásokat végezzen, amellyel a társadalom számára is kiemelkedően hasznos eredményeket tud nyújtani. Előadásában az orvosi eszközök pozitív oldalán túl a rejtett veszélyekre és kihívásokra hívja fel a figyelmet.

Richárd Németh

Németh Richárd 7 éves korában döntötte el, hogy tengerbiológus lesz Magyarországon – hiába, már fiatal korában is messzire szárnyalt a képzelete. Ha épp nem a tengerekkel foglalkozik, akkor megszállottan keresi a kihívásokat. Éppen ezért előadásában is a távoli tengerek mélyére kalauzol bennünket, hogy megismerkedhessünk az ottani élővilággal. Reméli, hogy ezzel mások rajongását is felkeltheti a tengerek iránt, így talán nem ő lesz az egyetlen, aki Magyarországon érdeklődik a tengerek csodálatos világa iránt.

S. Szonja Molnár

Molnár S. Szonja kortalan gondolkodó, a jövőt kutató és a múltat elemző poszthumanista. Számtalan projekt ötletgazdája, egy művészeti szalon vezetője, aki nem fél a dobozon kívül keresni a válaszokat. Szereti a filozófiát, a kora estétől hajnalig tartó elmetágító, mély beszélgetéseket, felfedezni kultúrákat és megérteni érthetetlen jelenségeket. Ha nem ide született volna, akkor most a Tejútrendszeren kívül egy távoli galaxisban keresné az emberi életet, és a földönkívüli kapcsolatokat ápolná a világbéke fenntartásáért. Előadásában a művészet jelenkori szerepére és az absztrakt gondolkodás szükségszerűségére hívja fel a figyelmet.

Sándor Dörgő

Dörgő Sándor joghallgató, amatőr csillagász. Gyerekkora óta megszállottan rajong az űrkutatásért és a világűrért. Pályáját HR vonalon kezdte, de a jogtudomány világa rabul ejtette, és nem is valószínű, hogy valaha elereszti. Szenvedélye a jogi trendkutatás és a társadalom legalapvetőbb relációinak vizsgálata. Éjszakáit a távcső mögé bújva, nappalait pedig – eddig – megfejtetlen jogi problémák megoldásával tölti. Szabadidejében pedig egyre gyarapodó társasjátékgyűjteményét bővítgeti. Előadásában azt vizsgálja meg, hogy két nagy kedvence, a jog és a világűr között milyen kapcsolat húzódhat.

Viktória Wang

Wang Viktória 22 éves, félig kínai, félig magyar származású. Az ebből adódó ítélkezések és bántalmazások gyermekkora óta jelen vannak az életében, aminek következtében elveszítette az összes pozitív gondolatot önmagáról. Ám máramár sikerült túljutnia mindezeken, egyetemista, kutat, több hangszeren játszik, énekel, sportol, több egyesület tagja. Őszintén hisz abban, hogy mások is képesek túljutnia a bántalmazásokból és ítélkezésekből adódó sérüléseken, és abban is, hogy az emberek és a társasalom is képes változni. Mert a diszkrimináció nemcsak egy nagyon súlyos probléma, hanem teljes mértékben megelőzhető is.

Organizing team

Arpad
Budahazy

Budapest, Hungary
Organizer

Krisztina
Szörnyi

Budapest, Hungary
Co-organizer