Zlín
x = independently organized TED event

Theme: Rovnováha

This event occurred on
March 18, 2023
Zlínský kraj, Zlín
Czech Republic

Rovnováhu lidé hledají v sobě, partnerství, rodině, zdraví, zaměstnání, v celém životě. Lze ji lehce nabýt i lehce pozbýt? Nebo je to nikdy nekončící proces, který je vědomě „přikrmován“, ale také jednoduše nevědomě „pohřbíván“?

TEDxZlín
nám. T. G. Masaryka 5556
Zlínský kraj, Zlín, 76001
Czech Republic
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Zlín events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Barbora Pafčo

vědkyně
Bára vystudovala biologii na Masarykově univerzitě v Brně a chtěla pracovat s velkými savci v Africe. V prvním ročníku začala pomáhat se studiem netopýrů v Moravském krasu a dozvěděla se, že na Ústavu biologie obratlovců AV ČR (ÚBO) působí vědkyně, která se zabývá primáty v Africe. Ta ji přijala jako studentku. Po dokončení bakalářského studia odjela téměř na rok studovat gorily a jejich parazity do Středoafrické republiky. Její zdánlivě nereálné představy se začaly naplňovat. Po dokončení magisterského studia začala se studiem doktorátu na Veterinární univerzitě Brno (VETUNI) a účastnila se mnoha cest do Afriky, prezentovala své výsledky na konferencích v zahraničí a jezdila na pracovní stáže do různých laboratoří po světě. Po skončení studia odjela na stáž na University of Minnesota, kde se více věnovala mikrobiomu (mikrobiální osídlení hostitele) afrických primátů. Po návratu ze Spojených států začala pracovat plně na ÚBO a VETUNI v Brně, kde působí dodnes.

Dagmar Pecková

pěvkyně
Dagmar je nositelkou ceny Thálie za rok 2000 za roli Carmen ve stejnojmenné opeře, držitelkou nejvyššího krajského vyznamenání Ceny za zásluhy o Pardubický kraj i nejvyššího ocenění horní komory českého parlamentu – Stříbrné medaile předsedy Senátu. Studovala na Státní konzervatoři v Praze a po angažmá v Sächsische Staatsoper v Drážďanech byla několik let členkou Staatsoper v Berlíně. Během své úspěšné profesionální kariéry se představila na světových operních a koncertních scénách jako např., Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Grand Théâtre de Genève, Národním divadle v Praze, Opéra de Monte-Carlo a mnoha dalších. Zpívala pod uměleckým vedením mnoha významných dirigentů. Opakovaně také spolupracovala s prestižními orchestry jako je např. BBC Symphony Orchestra, Cleveland Symphony, Česká filharmonie, Dresden Philharmonic Orchestra, London Symphony a další. Dagmar vystoupí s tématem, které se týká postcovidového vnímání kultury – postoj diváků a posluchačů.

Erik Čipera

ředitel
Erik dlouhodobě působí v Asistenci, o.p.s., kde se před lety poprvé zapojil coby dobrovolník. Dnes je ředitelem této organizace poskytující sociální služby pro lidi s tělesným a kombinovaným postižením. Má za sebou několik projektů zaměřených na překážky, které lidem s postižením komplikují život. V roce 2008 inicioval úspěšný projekt Jedeme v tom s vámi zaměřený na bariéry ve veřejné dopravě v Praze a od té doby se její přístupnost díky změně vnímání této problematiky významně proměnila k lepšímu.Erik se rozpovídá o porozumění lidem, kteří potřebují pomoc ve velkém rozsahu a chtějí svobodně žít v přirozeném prostředí.

Jakub Zemek

astronaut
Jakub se od malička chtěl stát astronautem a dodnes nenašel důvod, proč by se to nemělo podařit. Cesta za tímto cílem ho zavedla například na Floridu, kde absolvoval výcvik pro parabolický vesmírný let v projektu PoSSUM, nebo na raketovou základnu v Norsku, kde konstruoval výzkumnou raketu. V současnosti studuje raketové inženýrství na univerzitě v Manchesteru a vede tým, který vyvíjí autonomní dron. Jakub se rozpovídá o tom, proč je rovnováha mezi strachem a odhodlaností klíčová jak pro astronauty, tak pro každého z nás. Chce motivovat mladou generaci zkoušet i to, co se jeví nemožné, a na osobních zkušenostech z kosmického výcviku na Floridě ukázat, že nebojácnost se vyplatí.

Radek Bartoníček

novinář
Novinařina je jeho život. Věnuje se jí snad každý den už přes 30 let. Píše především o politice, ale baví ho psát o čemkoliv, nerozlišuje mezi rozhovory s premiérem či tetičkou v zapadlé slovácké vesnici. Novinařinu dělá proto, že v ní vidí velký smysl – informovat lidi pravdivě a objektivně. Ukazovat jim všemožné zajímavé věci a lidi, poukazovat na problémy. Pokud jde o projekty, je zcela obyčejný zpravodajský novinář, který píše téměř denně na Aktuálně.cz články, aniž bych mě čas na "speciální projekty". V posledních dvou měsících ale mluví ve videích o české novinařině a politice proti lži a nenávisti. Kromě toho ještě více než dříve mluví s lidmi různých názorů, k čemuž bylo v poslední době mnoho příležitostí, protože Česko zažívalo řadu demonstrací. Radek se bude snažit diváky zaujmout svými myšlenkami o tom, že kolem nás žije spoustu skvělých lidí, že má smysl naslouchat lidem různorodých názorů a nijak je neurážet, a zároveň se stavět proti lži a nenávisti.

Roman Zelenka

kouč
Roman budoval a vedl přes 20 let zlínskou rodinnou firmu, která se postupně stala globálním hráčem ve svém oboru a získala řadu významných ocenění. V souvislosti s postupným růstem firmy u něj nastoupily v roce 2012 starosti, vyčerpání a následné zdravotní problémy, což ho vedlo ke změně životního stylu a intenzivní práci na sobě. Postupně se začal věnovat také rozvoji lidí ve své firmě a okolí. Poté se v roce 2020 rozhodl všechny nefunkční vztahy vč. firmy opustit. V následném intenzivním období načerpal další zkušenosti, které nyní uplatňuje ve své práci jako průvodce leaderů a majitelů firem v Česku i zahraničí. Roman se rozpovídá o tom, na jakých principech mohou být nefunkční vztahy založené, jak přemýšlí „vysoce konfliktní“ osoba, který se nás snaží ovládat, a především, jak se z toho nezbláznit a bezpečně z takového vztahu odejít.

Soňa Valuchová

vědkyně
Soňa měla od dětství ráda biologii a chtěla se stát vědkyní. Fascinovalo ji, jak můžou molekuly, které ani nevidíme, formovat život a vytvářet komplexní procesy. Vystudovala genetiku mikroorganismů v Bratislavě. Tam ji zaujalo téma opravy DNA a stárnutí. Proto byla nadšená, když dostala možnost studovat molekulární biologii rostlin na prestižním institutu zakladatele genetiky Gregora Mendela ve Vídni. Tam si naplno uvědomila naši příbuznost s rostlinami na molekulární úrovni. Byl to trochu osud, když ji vítr zavál po doktorátu do Brna, domova Gregora Mendela. Právě tam měl skleník, kde křížil hrách, aby zjistil, jak se geny rozdělují do budoucích generací. A bylo to přibližně 150 let po jeho objevech, kdy byla schopná vyvíjet technologii přímého pozorování rozdělování genů v rostlinách. Tato technologie je úžasná sama o sobě, ale podařilo se jí díky ní udělat několik zajímavých objevů, co se týká reprodukce rostlin. Jeden z nich publikoval i prestižní časopis Science.

Veronika Rút Fullerová

designérka
Veronika je terapeutkou českých měst. Zabývá se uživatelskou zkušeností (UX) ve fyzickém prostoru města a jeho dopady na náš život. Od roku 2011 je na volné noze, poslední tři roky vede design studio. Pro Brno vytvořila první český komplexní manuál pro reklamu ve městě, který se stal vzorem pro ostatní města napříč republikou. Zpracovala Manuál pro kultivovaná nádraží pro Správu železnic, který se věnuje umisťování reklam na všech vlakových nádražích v Česku. Ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem vytvořila nový systém práce s reklamou jejich partnerských provozoven v Česku a na Slovensku. Veronika se rozpovídá o tom, jak nás zahlcení fyzicky i psychicky poškozuje. Chaos není svoboda a každý může začít u sebe.

Vladimír Kočí

vědec
Vladimír se ve své odborné činnosti věnuje posuzování životního cyklu LCA, obecně problematice produktové ekologie a udržitelnosti. Kromě VŠCHT v Praze přednáší problematiku Produktové ekologie na Fakultě architektury ČVUT v Praze a dalších univerzitách. Vypracoval několik desítek studií LCA pro komerční i nekomerční subjekty. V současné době působí jako vedoucí Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie. Je řešitelem několika výzkumných projektů zaměřených na LCA. Působí jako nezávislý posuzovatel studií LCA a EPD pro The International EPD System®. V roce 2021 založil LCA Studio s.r.o., které se zaměřuje na zpracování LCA studií a určování uhlíkové stopy produktů a organizací. Vladimír bude mluvit o rovnováze mezi věcmi, které nakupujeme a které potřebujeme – o produktové ekologii.

Organizing team

Monika
Zábojníková

Zlin, Czech Republic
Organizer