Istanbul
x = independently organized TED event

Theme: Upside Down

This event occurred on
February 29, 2020
Istanbul, İstanbul
Turkey

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Zorlu PSM Center
Besiktas
Istanbul, İstanbul
Turkey
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Istanbul events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Anjelika Akbar

Besteci, Piyanist
Senfonik Orkestra ve Oda Orkestrası ile koro, piyano ve diğer enstrümanlar için 500'den fazla bestesi bulunan Anjelika Akbar 2,5 yaşında iken nota biliyor ve piyano çalabiliyordu. 11 sene boyunca piyano ve bestecilik bölümünde V.Fadeeva, A.Berlin ve A.Zeydman'ın öğrencisi oldu. Sonrasında 5 sene boyunca Taşkent Devlet Konservatuvarında Bestecilik bölümünde Prof.A. Berlin ve Prof. F.Yanov-Yanovsky ile beste ve orkestrasyon eğitimini tamamladı. Sovyetler Birliği Besteciler Kurulu, Anjelika Akbar'ı “En İyi Genç Besteci” olarak seçti. Anjelika Akbar 14 albüm yayınladı, aralarında 2002 yılında çıkan Vivaldi'nin “Dört Mevsim” keman konçertolarının dünyada ilk kez solo piyano uyarlaması, Sony Music International etiketiyle çıktı ve Sony Classical kataloguna girerek, bu katalogdaki ilk Türk Klasik Müzik albümü oldu. Anjelika Akbar ayrıca pek çok ulusal ve uluslararası ödülün de sahibidir, Dünya'nın birçok ülkesinde sayısız konser vermiştir.

Ayfer Bozkurt

Şalvarlı Picasso
Ankara ilinin Kazan ilçesine bağlı Tekke köyünde 1979 tarihinde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra imkânsızlıklar nedeniyle okumaya devam edemedi. Herhangi bir eğitim almadan sadece gördüklerini ve düşüncelerini aktarmak amacıyla resim yapmaya başladı. Çoğu zaman resimlerini boyayabilmek için saçlarının telinden fırça yaptı. Kapı boyalarını, artan matbaa mürekkeplerini kullandı. Kazan ve çevresinde “Şalvarlı Picasso” olarak biliniyor. Fakat onun çalışmalarında “Sürrealist” yaklaşımlarda görmek mümkündür. Resim yapmayı vazgeçilmezi olarak tanımlayan Bozkurt çalışmalarını hiçbir destek ve eğitim almadan sürdürdü. İlk kişisel sergisini açtıktan sonra ortaokul ve liseyi dışarıdan bitiren Bozkurt halen açık öğretimde üniversiteye devam etmektedir.

Emrah Safa Gürkan

Akademisyen
Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans çalışmalarını tamamladı. Aynı üniversitede Halil İnalcık’ın danışmanlığında yazdığı tez ile yüksek lisans diplomasını aldı. Ardından Georgetown Üniversitesi’nde Gábor Ágoston ile yazdığı tez ile doktor unvanını aldı. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Gürkan 14. Kadir Has Ödülleri’nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görülmüştür. Aynı yıl “Sultanın Casusları” adlı kitabı Türkiye Bilimler Akademisi Bilimsel Telif Eser Ödülü’nü alırken, kendisi de gene Türkiye Bilimler Akademisi’nin verdiği Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’nü kazandı. Ottoman History Podcast'ın kurucu editörlerinden biri olan Gürkan, FluTV’de İlker Canikligil ile Olmaz Öyle Saçma Tarih adlı programı yapmaktadır. 2020 yılında “Bunu Herkes Bilir” adlı tarih kitabını çıkardı.

Erkcan Özcan

Akademisyen
Lisans eğitimini 1995-1999 arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği ve fizik dallarında tamamlayan Prof. Dr. Erkcan Özcan, deneysel parçacık fiziği üzerine olan doktora derecesini Stanford Üniversitesi’nden aldı. 2006-2010 döneminde University College London adına önce Londra’da, daha sonra İsviçre’deki CERN araştırma merkezinde çalıştı. 2011 başında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü kadrosuna katılan Özcan, halen Boğaziçi CERN ATLAS takımının liderliğini ve KAHVELab (Kandilli Algıç, Hızlandırıcı ve Enstrümantasyon Laboratuvarı) yürütücülüğünü sürdürmektedir. Bilim Akademisi Derneği, Bilim Kahramanları Derneği, Türk Fizik Derneği ve TÜBİTAK tarafından çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Gülben Ergen

Sanatçı
İstanbul'da doğan Gülben Ergen, kariyerine ilk adımı katıldığı Hürriyet Sinema Güzeli yarışmasında ikinci olmakla attı. “Biz Ayrılamayız” ve “Deniz Yıldızı” filmlerinde oynadı. “Hanımın Çiftliği” kariyerinin ilk dizisi oldu. “İki Kız Kardeş”, “Yol Palas Cinayeti”, “Fırat”, “Marziye”, “Dadı” dizileriyle izleyicinin beğenisini kazandı. 10 albüm ve 8 single ile Türk pop müziğine sevilen şarkılar kazandırdı. En Çok Satan Albüm; En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi ve şarkıları ile Altın Plak alan sanatçı, birçok televizyon programı yaparak ekranların başarılı isimlerinden biri oldu. “Gülben’den Masallar” ve 100.000 adet satışa ulaşan “Öğrendim ki” adlı iki kitabı bulunan Gülben Ergen, iki yıl boyunca Hürriyet Gazetesi / Kelebek ekine yazılar yazdı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve ihtiyacı olan uzak köylere anaokulu yapmak için Çocuklar Gülsün Diye Derneği’ni kurdu ve halen başkanlık görevini yürütmektedir.

İ. Renay Onur

Sosyal Girişimci
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme yüksek lisansını tamamladı. Okul yıllarından başlayarak spor hep hayatının bir parçası oldu. Mülkiye Spor Kulübü’nde yüzme ve sutopu takımlarında yer aldı. Spor aracılığıyla sivil toplum kuruluşlarına kaynak sağlamayı ve güçlendirmeyi hedefleyen yardımseverlik koşusunu Türkiye’de başlatan ve Türkiye’nin en büyük spor ve gönüllülük platformu Adım Adım’ın kurucularından biri oldu. Adım Adım projesi ile dünyada bugüne kadar 3.500 kişinin kabul edildiği küresel sosyal girişimcilik ağı Ashoka tarafından Ashoka Fellow olarak seçildi. Sivil toplumda şeffaflık ve hesap verebilirlik konularını bağışçılar ve kurumlar nezdinde güçlendirmek amacı ile kurulan Açık Açık Derneği’nin kurucularından ve yönetim kurulu başkanıdır.

Kıvanç Talu

Var Böyle Tipler
1988 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2007 yılında Alametifarika’da reklam yazarı olarak çalışmaya başladı. Ardından pek çok farklı ajansta kariyerini devam ettirip, 2016 yılında C-Section’ın kreatif direktörlüğü görevinden ayrılıp oyunculuk, seslendirme ve sosyal medya alanlarında bireysel olarak çalışmaya başladı. Bunun yanı sıra 2015 yılından bu yana Var Böyle Tipler adlı Instagram sayfasını yönetiyor.

Levent Kurnaz

Akademisyen
İstanbul doğumlu olan Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, Boğaziçi Üniversitesi'nden 1988’de Elektrik/Elektronik Mühendisi, 1990’da Elektrik/Elektronik Yüksek Mühendisi ve Fizik, 1991’de University of Pittsburgh'dan Fizik Yüksek Lisans ve 1994'de Fizik Doktorası diplomasını aldı. 1995-1997 yılları arasında Tulane University Kimya Bölümü'nde doktora sonrası araştırmalar yaptı. 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 2005 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümünde Profesör olarak görev yapmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Prof. Dr. Kurnaz’ın 1 uluslararası kitabı, 25 uluslararası bilimsel makalesi, 49 uluslararası sunumu, tamamlanmış ve devam eden 20 Yüksek Lisans, 6 Doktora tez danışmanlığı bulunmaktadır.

Mehmet Eroğlu

Yazar
1948’de İzmir’de doğdu. 1971 yılında ODTÜ’den mezun oldu. 1974 yılındaki genel aftan sonra yazmaya başladı. İlk romanı Issızlığın Ortası, 1979 Milliyet Roman Ödülü’nü kazanmasına karşın 12 Eylül sıkıyönetim döneminde solcu ve antimilitarist unsurlar taşıdığı gerekçesiyle yayımlanamadı. Romanları ancak 1984 yılından itibaren basılabildi. Milliyet Roman Ödülü’nün ardından Madaralı Roman Ödülü ve Orhan Kemal Roman Armağanı’nı da kazandı. 20 yıldır UMAG’da yaratma cesareti, kurgu ve senaryo yazımı dersleri veren Mehmet Eroğlu’nun senaryo çalışmaları, televizyon için yazdığı dizilerin yanı sıra, 1996 yılında İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi ve FIPRESCI ödüllerini kazanan 80. Adım ve 1997 Antalya Altın Portakal Jüri Özel Ödülü ile 1997 Adana Altın Koza En İyi 3. Film Ödülü’nü kazanan Solgun Bir Sarı Gül gibi sinema filmi senaryolarını da içeriyor.

Muazzez İlmiye Çığ

Sümerolog
20 Haziran 1914 yılında Bursa’da dünyaya gelmiştir. Ailesi Kırım göçmenlerindendir. Babası gibi öğretmenlik yapmak için Eskişehir'e atandı. Burada 4.5 yıl çalıştı. AÜ Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kayıt yaptırdı. Burada Nazi Yönetiminden kaçıp gelen Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’tan Hitit Dili ve Kültürü alanında ders aldı. Prof. Dr. Benno Landsberger’den ise Sümer ve Akad Dilleri dersleri almıştır. Ankara Üniversitesinden 1940 yılında mezun oldu. İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesine Belgeler Arşivi uzmanı olarak atandı Sümer, Akad, Hitit dillerinde yazılmış olan on binlerce tableti temizledi, sınıflara ayırarak numaralandırdı.Arkeoloji alanında 1972 yılında emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra yurt dışında yaşamaya başlayan Muazzez İlmiye Çiğ Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar sonucunda Sümer Edebiyatına yeni konular kazandırarak eksik bilgileri topladı.

Orhan M. Bahtiyar

Yazar-Mühendis
2008'de TOBB ETÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mühendisliğin yanında profesyonel olarak edebiyat, fotoğraf ve sinemayla da ilgilenen Bahtiyar, New York Ulusal Akademi ve Görsel Sanatlar Enstitüsü'nde fotoğraf ve sinema eğitimi aldı. İlk kısa filmi "Boşluk" New York Creative Mischief Show'da gösterilen ilk Türk filmi oldu. Öykü ve makaleleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı, ulusal çapta ödüller kazandı. Fotoğrafları Ankara, İstanbul ve New York'ta kişisel ve karma sergilerde yer aldı. 2016 yılında New York Üniversitesi'nde Teknoloji Yönetimi ve İnovasyon üzerine yüksek lisansını tamamladı. Tezinde, Türkiye örneği üzerinden gelişmekte olan ülkelerdeki teknoloji ve inovasyon algısını araştırdı. Şu anda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde teknoloji ve inovasyon danışmanı olarak görev yapıyor.

Semra Çetinkaya

TOFD Genel Başkan Yardımcısı
02.01.1962 İstanbul doğumlu olan Semra Çetinkaya öğretimini Almanya’da tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmüş ve sigorta acenteliği açarak profesyonel iş hayatına atılmıştır. 1994 yılında Adana’da iş seyahati sırasında geçirmiş olduğu trafik kazasından sonra yanlış ilk yardım neticesinde omurilik felçlisi olmuş ve yaşamını engelli bir birey olarak devam ettirmek zorunda kalmıştır. 1998 yılında kurulan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğinin de kurucularından olan Semra Çetinkaya engelli hakları konusunda birçok çalışma yapmış, önlenebilir kazalar ve empati yoksunluğu konusunda eğitimler vermiş, ulusal ve uluslar arası projelerde görevler üstlenmiştir. İki çocuk annesi olan Semra Çetinkaya şu anda halen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nde Genel Başkan Yardımcılığı yapmaktadır.

Şokopop

Youtuber
1988 doğumlu Şokopop, liseyi bitirdikten sonra yurtdışında hem okuyup hem çalıştı. Türkiye’ye dönünce medya kuruluşlarından birinde çalışmaya başladı. Maskeli olarak video çekimlerine başlayan Şokopop videolarının formatını “yeni magazin” olarak tanımlıyor. Daha çocuk yaşlarda keskin politik ortamdan kaçmak için magazinle ilgilenmeye başladı. Kendi oluşturduğu arşivi, kütüphanelerin gazete arşivleri ve video arşivlerinden belgesel tadında videolar hazırlıyor.

Turgay Tanülkü

Oyuncu
Turgay Tanülkü, 18 Temmuz 1953 tarihinde Uşak'ta doğdu. Tiyatro ile ilkokul sıralarında Halkevlerindeki çalışmalar sırasında tanıştı. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden 1976 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu olarak görev yapmaya başladı. 1970-1971yılları arasında Leningrad'da Leningrad Tiyatro Akademisinde Psikodrama kurslarına katıldı ve Psikojimnastik eğitimi aldı. 1983 yılından beri Tiyatro ve Psikodrama dersleri vermektedir. 70’li yıllarda 7 yıl Sinop ve Ulucanlar cezaevlerinde kaldı. 2015’ten beri ATV’de yayınlanan “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinde Şahin Ağa karakterini canlandıran Tanülkü, 5 yıldır da “Son Kuşlar” adlı oyununu 60 şehirdeki cezaevlerinde oynuyor. Oyunculuğu ve yardımseverliği ile bilinen Turgay Tanülkü, bu zamana kadar 445 temsil sergiledi, 100 bin mahkum ve 20 bin personel oyunu seyretti.

Organizing team

Ozge
Yilmaz

Istanbul, Turkey
Organizer