Cluj
x = independently organized TED event

Theme: Together

This event occurred on
June 12, 2021
Cluj Napoca, Cluj
Romania

Împreună vine de la toți pentru unul și unul pentru toți. Împreună vine de la momentul acela în care ne dăm seama că doar așa putem muta munții din loc.

Împreună e atunci când ne transpiră palmele înainte să punem întrebarea aia “Ai vrea să fim…” și atunci când știm ce urmează. Mai e și atunci când suntem în stradă și ne simțim unii altora respirațiile reci, însă inimile fierbinți. Știm că împreună aducem schimbarea.

Împreună înseamnă începutul unei povești, de dragoste sau nu. Împreună n-are nevoie de descriere sau de explicații. Dar, e frumos să ne gândim la cât de multe împreună am trăit.

Împreună nu e un cuvânt oarecare, e CUVÂNTUL fără de care nu doar că viața ar fi plictisitoare, ci… n-ar mai fi deloc.
La sfârșitul zilei, viața nu este despre lucrurile pe care le facem ci despre oamenii alături de care facem acele lucruri. #Together

BT Arena
Str. Uzinei Electrice
Cluj Napoca, Cluj, 400375
Romania
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Cluj events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Anca Ilie

Maseur
Anca Ilie crede în egalitate mai presus de orice, îi place să-și împingă limitele la maxim, spunându-și mereu că nu există “Nu pot!”. Este mamă de 11 ani, fiind trup și suflet dedicată în a lăsa societății un adult bun, curajos și ambițios. Îmbrățișează orice nouă provocare care i se arată și pledează pentru o schimbare absolut necesară pentru toate persoanele cu nevoi speciale. E implicată activ în îmbunătățirea procesului de învățare și adaptare al acestora, făcând parte din prima asociație de dresaj a câinilor pentru nevăzători din țară. “A lua inițiativă și a-ți asuma atât drepturile, cât și obligațiile” sunt două lucruri importante pentru Anca. Mereu cu zâmbetul pe buze, are încredere că poate aduce o schimbare – cu răbdare, plecând de jos. Ne întâlnim cu ea la TEDxCluj în 12 iunie 2021 pentru a asculta experiențe de viață care merită împărtășite.

Andi Moisescu

Producător TV
”Profesional vorbind, totul a început în primăvara lui 1990. Vindeam ziare la metrou, la Piața Romană, în încercarea de a aduna ceva bani pentru vacanța de vară, când am auzit că un radio local organizează un concurs de DJ. Cum n-aveam nimic de pierdut, am încercat, alături de alți 50 de pretendenți și o zi mai târziu deveneam oficial unul dintre cei doi admiși.” – Andi Moisescu Este un familist convins care petrece cât de mult timp poate în compania familiei. Având în vedere că a făcut 7 ani de patinaj viteză, nici sportul nu este un domeniu străin pentru Andi. Din contră, îl practică ori de câte ori are ocazia… chiar dacă este extrem. Dar, cel mai important este faptul că Andi Moisescu este o persoană pozitivă, deschisă, plină de optimism care ori de câte ori întră într-o încăpere (prin intermediul TV, internetului sau fizic), ne face ca la finalul întrevederii să ne simțim mai împliniți și plecăm de acolo cu un sentiment de ”am mai învățat ceva nou”.

Cami Gui

Social entrepreneur
Activistă îndrăgostită de sustenabilitate, fondator Banca pentru Alimente Cluj și Clujul Sustenabil, coordonator al proiectului Food Waste Combat. Gurmandă notorie și creativă. Antreprenor social în devenire, de 5 ani zburd pe câmpurile minate ale ONG-ului, cu un bagaj de 10 ani în mediul corporate și cu o rețea de suport incredibil de faină, Cu credința că întregul sistem socio-economic e la răscruce acum, cred că fiecare din noi suntem datori să lăsăm lumea asta măcar asa cum am găsit-o. Dacă nu, chiar mai bună. Prin contribuții individuale, prin respectul față de resursele planetei, prin modele de business blânde cu mediul. Cu realism, fermitate, grijă față de comunitate și energie pentru schimbare. Molipsitoare. Mereu cu gândul la interdependența economie-societate-mediu natural.

Cristian Onețiu

Antreprenor, Business advisor
Cristian Onețiu este un înflăcărat promotor al libertății personale, al educației continue și al unui stil de viață sănătos. Soț, tată și fiu, pune întotdeauna familia pe primul plan și crede cu tărie că munca face parte din viață și nu invers. Antreprenor de peste 20 ani, cu 4 falimente succesive în primii 5 ani, Cristian reușește să se ridice și să construiască compania care devine mai mare companie locală de direct sales din Sud Estul Europei. Investește activ în real estate și alte afaceri bazate pe tehnologie și celebrează în 2018 depășirea unei cifre de afaceri cumulate de 100 milioane Euro. Decide să dea mai departe tot ce știe iar canalul lui de YouTube depășește azi 17 milioane de minute watch time. Este votat în 2019 “antreprenorul care inspiră cel mai mult” iar în 2019 devine unul din primii investitori din emisiunea “Imperiul leilor”. Din 2020 trăiește cu familia lui în Frankfurt și Dubai fiind activ în zona real estate și blockchain.

Cristian Presură

Fizician
Medaliat de onoare al Societății Române de Matematică în 2018, laureat al Premiului Academiei pentru fizică “Ștefan Procopiu” în 2016 și omul cu cel mai vizionat canal YouTube dedicat fizicii. Cristian Presură, doctor în fizică și cercetător, predă fizică avansată pe înțelesul fiecăruia în cadrul canalului său de Youtube. A obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, apoi s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, inventând şi introducând pe piaţă, împreună cu echipa din care face parte, primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, este membru al asociaţiei Ştiinţă pentru Toţi şi autor al volumului „Fizica povestită”, premiat în anul 2016 de Academia Română.

Dragoș Stanca

Expert Media & Antreprenor Tech
Dragoș Stanca este expert media și antreprenor tech. Este de asemenea pasionat de jurnalism și transformare digitală. După o carieră ratată de rocker & DJ, pe fondul unei depresii specifice adolescenței târzii, a ajuns la un concurs care selecta reporteri pentru un defunct post de radio din Cluj. Din oraș în oraș, a ajuns din greșeală și la București unde a preluat conducerea unui grup media. Apoi, a altuia. A coordonat, între 2003 și 2009, peste 1.500 de oameni (80% dintre ei, jurnaliști) și a lansat ori relansat zeci de site-uri, diverse publicații, emisiuni tv, cărți și alte produse media. Este și președinte al principalei organizații de audit media din țară și fondator al unui festival internațional dedicat comunicării, marketingului și transformărilor provocate de tehnologie. A investit în câteva startupuri tech. În amintirea începuturilor sale în radio realizează și azi, săptămânal, o emisiune + un podcast dedicat tehnologiei, culturii digitale și, evident, jurnalismului.

Iancu Guda

Analist Economic
Iancu a acumulat o experiență de peste 15 ani în finanțe corporative, lecturing și managementul riscului de credit. Pasionat de economie, educație financiară și finanțe corporative, Iancu este angrenat în mai multe proiecte profesionale: responsabil pentru dezvoltarea serviciilor de management al riscului de credit, realizator și prezentator al unui important proiect de educație financiară și lector ASE/FABIZ (IMBA) și IBR. Preocupat să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, Iancu a scris două cărți de profil care au devenit deja bestsellers pe segmentul de finanțe corporative: „De Ce Eșuează Companiile?” și „Economia în vremea coronavirusului”. Scrie periodic pe blogul de business sau în alte publicații de specialitate, locale și internaționale.

László Rakosy

Profesor, Entomolog
Probabil cel mai vestit cercetător al lepedopterelor din România este profesorul László Rákosy, director al Departamentului de Taxonomie și Ecologie de la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și președintele Societății Lepidopterologice Române. Lepidopterologia este o ramură a entomologiei privind studiul științific al moliilor și a celor trei superfamilii ale fluturilor. Pasiunea pentru natură și pentru cercetarea insectelor o are încă din copilărie, datorită numeroaselor drumeții pe care le făcea alături de părinții săi. Este convins că împreună putem încă salva și proteja mediul care este atât de bun cu noi, oamenii. Implicarea în această schimbare nu depinde de profesie, de religie, de apartenență politică, de sex, ci de modul de înțelegere și apoi transmitere a mesajului către ceilalți. Natura poate exista fără om, omul fără natură, nu!”

Laurențiu Zloteanu

Artist
În prezent, Laurențiu este un artist ale cărui lucrări sunt considerate explozii de detalii, culoare și imagini interioare, extrase din preconștient. În ultimii ani, a avut câteva expoziții, iar azi își asigură o parte din existență pictând şi desenând. El a găsit în artă o evadare din consumul de droguri, care fusese viața lui timp de zece ani. “În prezent, sunt un artist plecat în căutarea a ceva superior mie însumi. Până acum 8 ani de zile, drogurile aveau această valoare. E aproape o minune că astăzi sunt în viață. Era să pierd de zeci de ori în fața morții. Cel mai ușor e să te lași de droguri. Cel mai greu e că atunci începe viața. Despre ce înseamnă un consum de droguri, metodic, timp de 10 ani de zile, dar mai ales despre ieșirea din labirintul dependenței în realitatea societății românești, voi cauta să împărtășesc în cadrul conferinței TEDxCluj.”

Mandy Hickson

Fost pilot al Forțelor Aeriene Regale
Mandy Hickson are o experiență de peste 30 de ani în domeniul aviației. S-a alăturat Forțelor Aeriene Regale în 1994 și a pilotat Tornado GR4 pe linia frontului, unde a operat în medii ostile, inclusiv patrulând zona „No Fly” peste Irak. De când a părăsit FAR, s-a recalificat ca facilitator și coach în factorii de performanță umană. Bazându-se pe experiența sa în analiza riscurilor, luarea deciziilor sub presiune și rolul critic al omului în sistem, ea transpune lecțiile de viață din cabina de pilotaj în alte contexte de management și leadership. Mandy este, de asemenea, un speaker foarte solicitat în mai multe domenii de afaceri, unde vorbește cu mult umor și pasiune pentru a-i inspira pe cei din jur. A fost invitată să împărtășească ideile sale cu unele dintre cele mai de succes organizații din întreaga lume, pentru a descrie strategiile și comportamentele care pot fi adoptate atunci când miza este la maxim.

Oana Rotariu

Consultant IT
Așa cum procedăm cu fiecare dintre speakerii noștri, am întrebat-o pe Oana cine este ea, pentru a vă ajuta pe voi să o cunoașteți mai bine. Ne-a răspuns că e… “…nonconformistă dar onestă. Dacă cineva m-ar pune să mă descriu, consider că acesta ar fi propoziția perfectă. Aș putea că în aceste paragrafe să-mi construiesc o imagine cât mai interesantă și mai atrăgătoare, să vă vorbesc despre realizările și pasiunile mele, dar NU acesta este scopul meu. Sunt o ființă umană plină de imperfecțiuni ca orice alt om, imperfecțiuni pe care am învățat să le iubesc sau să muncesc pentru a le schimba. Așa că dragă cititorule, te invit să ne vedem la TEDxCluj și să mă cunoști pe MINE prin OCHII TĂI.” Ea este Oana Rotariu, speaker la TEDxCluj 2020 | Together, consultant IT, make-up artist, supraviețuitoare Colectiv și o persoană cu un zâmbet larg pe chip.

Raluca Anton

Psiholog
În munca ei, Raluca face mereu referire la o tradiție japoneză a cărei filosofie îi place extrem de mult. Se numește „yin kintsugi” și este modul prin care ceramica este reparată folosind un mix de aur și metale prețioase. Este un proces extrem de interesant nu numai pentru că recunoaște istoria și valoarea intrinsecă a unui obiect, dar și pentru că încorporează reparația și o transformă în ceva ce merită scos la iveală. Însă, pentru ea, valența cea mai importantă a acestei tradiții japoneze este faptul că obiectul ajunge să fie, la final, mai valoros decât a fost inițial. Același proces este valabil și pentru terapie și formele de autocunoaștere validate științific: pot să unifice ceva ce a fost scindat, să adauge valoare și să creeze din nou unitate. Raluca Anton este formată în terapie cognitiv-comportamentală, respectiv cea mai bine fundamentată științific formă de intervenție psihoterapeutică și este terapeut relațional certificat la nivel internațional.

Răzvan Cherecheș

Expert în Sănătate Publică
Răzvan Cherecheș este un excentric, un personaj polarizant – fie îl adori, fie îl urăști. Toată viața lui este un paradox – combină anxietatea socială cu activitatea intensă de comunicator în sănătate, timiditatea cu discursul direct și abraziv, cariera în sănătate publică cu cea de trainer în vorbire în public. Răzvan Cherecheș este profesor universitar, directorul departamentului de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, directorul Centrului de Inovație în Sănătate HIVE, creator al conceptului de training Dark Side of Public Speaking.

Roberto Pătrășcoiu

Antreprenor social
Roberto Pătrășcoiu a avut încă de la începutul carierei sale un singur scop, și anume acela de a dedica timpul său pentru a aduce un strop de lumină în rândul acelora care nu au avut atât de multe posibilități. Cariera a început-o ca agent de turism, urmând ca mai apoi să lucreze la o companie de consultanță, 6 ani a lucrat într-o organizație non-guvernamentală iar mai târziu, a pornit un mic business, dar în care nu s-a regăsit întru totul. Momentul său oportun apare odată cu ivirea unui job la Habitat for Humanity, după cum mărturisește într-un interviu, pe care l-a obținut după un proces de câteva luni. „Am început să lucrez la Habitat for Humanity într-o zi de decembrie. Era o zi geroasă, dar cu soare, și am decis să merg pe unul dintre șantierele Habitat for Humanity. Acolo am cunoscut câteva dintre familiile-partener Habitat și încă din primul moment de dialog cu ele am realizat pe deplin ce înseamnă căldura și siguranța unui cămin în viața lor.”

Timon Krause

Mentalist
Născut în Germania, antrenat în Noua Zeelandă și acum cu sediul la Amsterdam, Timon Krause a călătorit pe toate continentele cu spectacolul său. În prezent participă la Academia Paul van Vliet pentru artele spectacolelor și cabaretul de la Haga și studiază filozofia la Amsterdam. Timon a găsit iubirea vieții sale în magie. A publicat prima sa carte despre mindreading când avea doar 16 ani. Este actualul deținător al titlului „Cel mai bun mentalist european” și cel mai tânăr consilier care a primit acest titlu … vreodată! Cariera sa de până acum include mai multe spectacole TV live la televiziunea națională, turnee de teatru în Germania, Olanda și Noua Zeelandă, concurând la mai multe campionate, inclusiv Campionatele Mondiale de Magie, numeroase spectacole radio, lansarea mai multor publicații de specialitate și aproape un deceniu de experiență ca performer și interpret.

Organizing team

Cristian
Dascalu

Cluj Napoca In Transylvania, Romania
Organizer

Tudor
Pasc

Cluj-Napoca, Romania
Co-organizer