AUEB
x = independently organized TED event

Theme: XYZ - Letters of an Alphabet

This event occurred on
October 10, 2020
Athens, Attiki
Greece

TEDxAUEB 2020

Το TEDxAUEB, τηρώντας πιστά τα ραντεβού με το κοινό του, επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά έτοιμο να διαδώσει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

Δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, το αρχικό πλάνο πραγματοποίησης του TEDxAUEB 2020 event στις 21 Μαρτίου ναυάγησε, ωστόσο ο αγώνας μας για τη διεξαγωγή του ενδυναμώθηκε. Και τελικά, τα καταφέραμε, με αρκετή -ίσως πολλή – προσπάθεια, αγάπη, συνεργασία, αφοσίωση στο στόχο και επιστρέφουμε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 διαδικτυακά.

Έτσι λοιπόν, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας, την πρόληψη, την ασφάλεια και τον ανθρωπισμό, για ακόμη ένα έτος, 30 νέοι, ξεχωριστοί και δραστήριοι άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικά περιβάλλοντα, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή συνιστώσα με ένα και μοναδικό σκοπό. Να παρέχουν στους θεατές τους εναύσματα για γόνιμο προβληματισμό, αμφισβήτηση και κινητοποίηση για άμεση δράση.

Η οργανωτική ομάδα του TEDxAUEB 2020 ύστερα από αρκετή σκέψη και αναζήτηση, αποφάσισε με ενθουσιασμό το θέμα του φετινού event της, επί του οποίου μοναδικά και ξεχωριστά άτομα θα κληθούν να αποκαλύψουν τη δική τους οπτική και εμπειρία να είναι το XYZ - Letters of an Alphabet.

XYZ - Letters of an Alphabet

Σύμβολα της ανθρώπινης εξέλιξης, μεμονωμένα γράμματα ενός αλφάβητου, μεταβλητές μαθηματικών εξισώσεων, διαστάσεις στο χρονο-χωρόδιαγραμμα, τρόποι έκφρασης ή συνδυασμός αυτών;

Κάθε ένας από εμάς αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο ενός άξονα, προσδιορίσιμο μοναδικά από ένα ζεύγος συντεταγμένων στο χώρο και το χρόνο. Αν όμως ενώσεις όλα αυτά τα διάσπαρτα σημεία, διαμορφώνεις μία εξίσωση με ευρύ σύνολο τιμών. Ένα σύνολο διαφορετικών συμβόλων, γραμμάτων και τρόπων έκφρασης.

Χαρακτήρες, λεκτικούς ή μη, που παρέχουν στο άτομο εδώ και αιώνες τη δυνατότητα να υπολογίσει, να εφεύρει, να εκφράσει ιδέες, συναισθήματα και να δημιουργήσει, ικανοποιώντας την έμφυτη ανάγκη του για επικοινωνία και εξέλιξη. Γράμματα κοινά, ερμηνευόμενα όμως διαφορετικά από τον καθένα με τη βοήθεια ενός ατομικού κώδικα.

Από κοινωνία σε κοινωνία, ανά χώρες και επιστημονικούς κλάδους συχνά αλλάζουν έννοια, μορφή και χρήση. Ωστόσο, δεν παύουν ποτέ να αντικατοπτρίζουν το βάρος όλων αυτών των αρχών που εκπροσωπούν εδώ και αιώνες. Ιδέες διαχρονικές, γνώσεις, ιστορία της ανθρώπινης προόδου, τέχνη και κουλτούρα είναι θαμμένα πίσω από αυτά τα -τρία- απλά γράμματα. Τι είναι αυτό που τελικά αντιπροσωπεύει το ΧΥΖ; Γράμματα άγνωστα μα πάντα γνώριμα. Ένα αλφάβητο που όσο και να μεταβάλλεται στη βάση του παραμένει σταθερό, δημιουργώντας την ταυτότητα του κάθε ενός από εμάς.

Είσαι άραγε αρκετά ικανός-η για να καταλάβεις τα κρυμμένα νοήματα; Είσαι έτοιμος-η να έρθεις αντιμέτωπος με την πραγματικότητα; Και αν τελικά εμείς καθορίζουμε το XYZ; Ένας είναι ο τρόπος να λύσεις το μυστήριο και τον ξέρουμε και οι δύο καλά. Θα αποδεχτείς την πρόκληση;

Ραντεβού διαδικτυακά και με ασφάλεια στις 10/10/20.

TEDxAUEB 2020 Talks Youtube Playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PLsRNoUx8w3rO_WTzShSw-UeNqOxJ7ngHS
Flickr Tag: tedxauebxyz

ATRAKTOS
Marathonomachon 8
Athens, Attiki, 10448
Greece
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­A­U­E­B events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Antonis Tsagarakis

Insectologist
Ο Αντώνης Τσαγκαράκης είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γεωπόνος, διδάκτωρ Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο University of Florida των ΗΠΑ επί τριετία. Ωστόσο η δράση του δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο διδασκαλίας. Παράλληλα, είναι συγγραφέας άνω των 30 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 2 βιβλίων και άνω των 100 ανακοινώσεων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά Συνέδρια. Μάλιστα, έχει δώσει ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ύστερα από πρόσκληση και έχει συμμετάσχει (ώς επιστημονικός υπεύθυνος, ή κύριος ερευνητής) σε πάνω από 20 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Argiris Koumtzis

PhD Candidate
Ο Αργύρης Κουμτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Ήταν ο πρώτος φοιτητής στην Ελλάδα με ολοκληρωτική απώλεια όρασης που φοίτησε σε δημόσια σχολή με παράλληλη στήριξη. Αυτό συνετέλεσε ώστε να έχει μια συνηθισμένη καθημερινότητα και εν τέλει να καταφέρει να διακριθεί σε πλήθος μαθητικών διαγωνισμών μαθηματικών φυσικής και ποίησης. Μετά από την απόρριψή του από το τμήμα φυσικής του ΑΠΘ, ο Αργύρης Κουμτζής έδωσε αγώνα ώστε να διεκδικήσει μία θέση στο Φυσικό ως προπτυχιακός φοιτητής, από όπου αποφοίτησε ως αριστούχος με γενικό βαθμό 9.4. Ως αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, έπαψε το δικαίωμα των Ελληνικών Πανεπιστημίων να απορρίπτουν υποψήφιους φοιτητές λόγω αναπηρίας. Το 2016 ταξίδεψε στη Βοστόνη, ως ένας από τους πέντε φοιτητές που επισκέφθηκαν το MIT, αφού επιλέχθηκε από το πρόγραμμα Educational Trip.

Dan Merly Sobovitz

Digital communication strategist
Ο Dan είναι ένας Digital Communication Strategist για VIPs σε διεθνείς οργανισμούς. Είναι συντονιστής και λέκτορας για την ηθική τεχνολογία και ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών. Για 5 χρόνια ο Dan διαμόρφωσε την ψηφιακή παρουσία και τις δημοσιεύσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρησιμοποιώντας ζωντανά διαδραστικά δρώμενα, από ένα αυτοκινούμενο αυτοκίνητο ή ένα ηλιακό αεροπλάνο που διέρχεται από τον Ατλαντικό μέχρι τη χρήση smartphones για ζωντανή ψηφοφορία σε διαγωνισμούς startup της ΕΕ και πολλά άλλα. Στον τομέα της τεχνολογίας ο Dan παρουσιάζει διάφορα events εκδηλώσεις (Viva Tech,βραβείο εκκίνησης για κινητικότητα στην ΕΕ,Huawei Academia Salon και πολλά άλλα). Επίσης, γράφει σε blog και κάνει διαλέξεις για την αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογίας, κοινωνίας και πολιτικής. Το 2013 ίδρυσε το Ceci n'est pas une crise μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που αναλύει το σημερινό κύμα εθνικιστικού λαϊκισμού και υποστηρίζει μια εναλλακτική και προοδευτική εναλλακτική λύση.

Desy Karapchanska

Business Development & Sustainability Advisor
H Desy Karapchanska είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην εφαρμοσμένη οικονομία και τη χρηματοοικονομία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το πτυχίο Επιχειρησιακής Διοίκησης και Προπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, η Desy είναι ιδρυτής της Real Estate & Tourism Company Enjoy Athens (enjoy athens.com) και Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας «Atraktos» (atraktos.org). Είναι σύμβουλος που επικεντρώνεται στην ασχολία με την Επιχειρηματική & Βιώσιμη Ανάπτυξη για διάφορα συμβούλια και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των ανθρώπων. Αποτελεί μάλιστα και Climate Reality Leader στο Climate Reality Project το οποίο ιδρύθηκε Και διοικείται από το βραβευμένο με Νόμπελ και πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore . Είναι επίσης Global Shaper στο Global Shapers Community, μια Πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και leader του BMW Foundation. Τέλος συνιστά μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μιλαει 6 γλώσσες.

Dimitra Zaponidou

Basketball Player
Η Δήμητρα Ζαπονίδου, γεννημένη το 1936, είναι πρώην διεθνής πρωταθλήτρια της καλαθοσφαίρισης. Διέπρεψε σαν αθλήτρια της Α.Ε. Αμπελοκήπων Αθηνών, από τις καλύτερες καλαθοσφαιριστριες και σκόρερ που είχε, την δεκαετία του 50 συμμετέχοντας έλλειψη πανελλήνιου πρωταθλήματος στο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς.Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε στον πρώτο επίσημο αγώνα στην ιστορία της στις 15 Απριλίου 1958, στην νίκη επί του Λιβάνου. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες φτώχειας κατάφερε να αναδειχθεί στο μπάσκετ . Εραψε μόνη της το πρώτο της σορτσάκι και παράλληλα με τη μεγάλη της αγάπη ,το μπάσκετ , δούλευε σε εργοστάσιο για να βοηθά την οικογένεια της . Ο προπονητής της ομάδας της τη φώναζε Μήτσο γιατί έβγαζε πολύ δύσκολες φάσεις κι όταν τελείωνε τη προπόνηση έμενε για να παίξει και με την ανδρική ομάδα . Η 83χρονη πλέον Δήμητρα Ζαπονίδου θα ανέβει στη σκηνή του TEDxAUEB 2020 για να δώσει κάτι παραπάνω από μια απλή ομιλία .

Ilias Bogdanos

Singer and songwriter
Ο Ηλίας Μπόγδανος είναι ο frontman της pop-rock ελληνικής μπάντας Inco. Οι INCO ξεκίνησαν το 2014 χτίζοντας ένα φανατικό νεανικό κοινό, αφού έχουν εμφανιστεί σε πολλά events και σκηνές σε Ελλάδα και εξωτερικό και μάλιστα στην ίδια σκηνή με τεράστια ονόματα, όπως Robbie Williams, Kovacs, Kasabian, David Guetta, White Lies, Wiz Khalifa και Ellie Goulding. Έχουν συμμετάσχει σε μεγάλα festival όπως το Rockwave, το Eject και το Exit Festival. Επίσης, πραγματοποιούν συνέχεια εκρηκτικές talk of the town live εμφανίσεις και φυσικά ξεχωρίζουν οι sold out βραδιές που διοργανώνουν στο ιστορικό Rock n’ Roll, καθώς η ενέργεια και το performance του Ηλία είναι μοναδικά.

John Taramas

Professional gambling player
Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από Έλληνες γονείς το 1961. Το 1970 επεστρεψαν οικογενειακώς στην Ελλάδα και έως το 1986 κατοικούσε στη Γλυφάδα Αττικής. Από το 1980 έως το 1984 ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Κάνοντας πρωταθλητισμό διακρίθηκε στον Μαραθώνιο δρόμο οπου έκανε χρόνο 2 ώρες και 27 λεπτά. Σοβαρός τραυματισμός, όμως, σήμανε το τέλος της αθλητικής του καριέρας. Ωστόσο, πάντα του άρεσαν οι συσχετισμοί με τους αριθμούς και η αξιοποίησή τους με σκοπό την αυτοβελτίωσή μου! Το 1986 έφυγε για το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Εκεί ασχολήθηκε με τα λεγόμενα «τυχερά παιχνίδια» αφιέρωσε όλον τον χρόνο του μελετώντας ξενόγλωσσα βιβλία γύρω από την τεχνική του μετρήματος των φύλλων («card counting»). Το 1990 ήταν η πρώτη του επαγγελματική χρονιά και έως το 2004 – σε διάστημα 15 χρονών – κατάφερε να βιοπορίζεται μέσα από αυτό .

Katerina Bournaka

Singer and songwriter
Η Κατερίνα Μπουρνάκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Η ενασχόληση της με τη μουσική ξεκίνησε σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία και φαινόταν από νωρίς ότι θα καταφέρει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μεγάλη της αγάπη. Παράλληλα με τη μουσική η Κατερίνα σπουδάζει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στην ελληνική μουσική σκηνή με συνεργασίες όπως το τραγούδι της 《I feel the love》 που ερμηνεύει μαζί με τη Μαριέτα Φαφούτη.

Natalie Glaze

Founder of Stay Wild Swim
Γλυκιά τολμηρή και αποφασιστική, η Natalie Glaze είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας που μεγάλωσε με την ανάγκη να ανακαλύψει ,να επεξεργαστεί και να καλύτερο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Με βασική της έμπνευση τη μαμά της που την έμαθε να είναι δυναμική και ανεξάρτητη αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι και να κυνηγήσεις τα όνειρα της σε μια εποχή που εκείνα φάνταζαν ακατόρθωτα. Σήμερα, είναι blogger, creator , σύμβουλος επιχειρήσεων και founder της Stay Wild Swim μίας premium μάρκας μαγιό κατασκευασμένα από αναγεννημένο πλαστικό ωκεανού , με έδρα το Λονδίνο. Η Stay Wild Swim συνδυάζει πολυτελή κομμάτια μαγιό με την ηθική , τις βιώσιμες πρακτικές , την ανεξάρτητη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. Πέρα από όλα αυτά η Natalie είναι η founder του “ Book Swap Club ” το οποίο πρόσφατα συνεργάστηκε με το facebook , δημιουργώντας χώρους υποστήριξης για γυναίκες .

Omi Chowdhury

Photographer
Ο Omi Chowdhury είναι θεωρητικός πολέμου, συντάκτης μόδας, φωτογράφος και καλλιτέχνης. Οι φωτογραφικές του δουλειές και τα έργα τέχνης του προβάλλονται σε πλήθος δημοσιεύσεων όπως οι Vogue, Deux, BBC. Το έργο του έχει επίσης παρουσιαστεί στο Smithsonian και σε διάφορες Galleries στη Βοστώνη, την Κοπεγχάγη,την Ann Arbor, την Νέα Υόρκη και την Σαγκάη . Το ακαδημαϊκό έργο του Omi περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τη Θεωρία του Αληθινού Πολέμου, τη Γενοκτονία, τον Φιλελευθερισμό, τον Φεμινισμό μέχρι την οικονομία της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Η φωτογραφία του Omi παρουσιάζει την ισορροπία μεταξύ χώρου και ανθρώπινης ταυτότητας. Αρχικά, οι περισσότερες από τις φωτογραφίες του λήφθηκαν σε διάφορες ζώνες πολέμου και δικτατορίες, από τη Σομαλία εως στη Μιανμάρ.

Thanos Spiliopoulos

Founder of Ithaca Laundry
Ο Θάνος Σπηλιόπουλος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ κι έχει συμμετάσχει στο Executive Πρόγραμμα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου INSEAD. Ο Θάνος είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Ithaca. Παράλληλα, εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην εταιρεία Deloitte, υποστηρίζοντας τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες σε θέματα Στρατηγικής και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού (Strategy & Business Design). Ο ίδιος δηλώνει πως αγαπάει ιδιαίτερα τα ταξίδια , μέσα από την εμπειρία των οποίων θεωρεί τον εαυτό του ως πολίτη του κόσμου. Στον ελευθερο του χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό και τη θάλασσα, όχι μόνο ως χόμπι αλλά και ως τρόπο χαλάρωσης. Υποστηρίζει πως σε μία εποχή που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, οι επιλογές μας είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Πιστεύει ακράδαντα στην καινοτομία και στη δημιουργία μιας"κοινής αξίας".

Organizing team

Ioannis
Nikolaou

Athens, Greece
Organizer

Dimitrios
Vovlas

Co-organizer
  • Marilena Velonia-Bellonia
    Curation