Youth@Sundsvall
x = independently organized TED event

Theme: Making a good life possible

This event occurred on
March 13, 2020
Sundsvall, Västernorrlands län
Sweden

Följ med på en magisk och inspirerande kväll där unga talare delar med sig av sina kreativa och nytänkande idéer om nutid och framtid, utifrån temat Making a good life possible.

– How to navigate your life with design and creativity.
– Hur makerkulturen kan bidra till en mer inkluderande och jämställd teknik och IT-bransch?
– Flytta hemifrån!
– Vad är nyckeln till lyckad integration?
– Varför gör vi misstag, och hur kan vi lära av dem?
– Engagemang som gör skillnad!

Förutom inspirerande talare bjuder eventet på framträdande av lokala, entusiastiska artister som tar oss med till sin värld.

TEDxYouth@Sundsvall är ett event skapat av unga arrangörer i samarbete med Ungdomsavdelningen, Sundsvalls kommun.

Alla som talar eller uppträder är unga och åldersgräns för publiken är 16-25 år.

Grönborg
Storgatan 73
Sundsvall, Västernorrlands län, 852 30
Sweden
Event type:
Youth (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Youth@­Sundsvall events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Blessing Olutayo

Student - Journalistprogrammet MIUN, Sundsvall
Blessing Olutayo heter jag och är 20 år. Just nu går jag journalistprogrammet på Mittuniversitet i Sundsvall. Jag är uppvuxen i Borås. En mysig liten stad belägen i Västra Götalands län cirka en timme ifrån Göteborg. För några månader sedan bestämde jag mig för att lämna min trygga, familjära tillvaro i Borås och flytta till, för mig, främmande Sundsvall. Ett livsomvälvande beslut. Jag flyttade hemifrån för första gången, helt enkelt. Eller? Det visade sig innebära mycket mer än att få stanna ute längre eller äta vad jag vill. Det har inneburit mer självständighet och frihet men även ansvar och att handskas med nya svårare känslor. Bland annat den ensamhet som flyttar in. Att lära sig att navigera sin nya identitet som ung vuxen och helt självständig. Hur gör man egentligen? Detta är en liten del av idén jag ska belysa och prata om med mina personliga erfarenheter som guide.

Louise Sundström

Student
Jag heter Louise Sundström och på min fritid är jag ledare i Geek Girl Mini och Micro som är en organisation som främjar teknik och IT-intresset för tjejer mellan 7–14 år. Att vara kreativ och skapa nya idéer är min största drivkraft, därför jag ser fram emot att fortsätta bygga upp den nya generationens ingenjörer, designers, makers, programmerare och konstruktörer, som finns bland våra Geek Girls! För mig handlar årets tema ”Making a good life possbile” om ordet ”Making”, som betyder tillverkning, skapande och att bygga upp något tillsammans. Därför kommer mitt tal att handla om Makerkulturen och hur den kan bidra till en mer inkluderande och jämställd teknik och IT-bransch. Jag kommer även att prata om Geek Girl och vad vi har gjort för att stärka tjejers intresse – för tillsammans bygger vi framtiden!

Mathias Åström

Student - Civilingenjör i Industriell ekonomi
Jag är 24 år och bor i Timrå. Jag studerar till civilingenjör i Industriell ekonomi och älskar varje sekund av det! Jag har stora intressen inom motorsport och människor. Människor är det bästa jag vet och jag älskar känslan när man har kunna hjälpt en annan människa med de medel som ens egna liv givit en. Mitt tal kommer att handla om misstag, vad är ett misstag, varför gör vi misstag och kan vi lära oss av våra misstag? Är det så att det vi först anser vara ett stort misstag och en mörk period i våra liv visar sig vara en styrka i förklädnad som skänker dig en brinnande passion som sedan styr dig i rätt riktning? Jag kommer att tala om hur jag stött på olika val i mitt liv, skola, jobb, umgänge och hur jag har efter mycket om och ångest lyckats vända de mörka perioderna i mitt liv till en drivkraft. Ditt liv är ditt liv. Ditt liv är det som du gör det till och ditt liv blir det som du gör det till.

Samuel Lehto

Student - Master’s program of Industrial Design at Lund University
My name is Samuel Lehto and I’m 26 years old.During my time at Lund University, I have presented design projects for NASA and IKEA, exhibited products at Milan Design Week, the Stockholm Furniture Fair, and at Form och Designcentrum in Malmö. Before studying design, I spent two years at art school in Sundsvall (Sundsvalls Konstskola (KOMS)). In a few months, I will have finished my degree and start making my way as a professional designer. Many people view creativity solely as having to do with making art, but I argue that it is a far more valuable attribute that can be used to influence one’s life in meaningful ways. Design is foremost about trying to solve human problems which are often broad and elusive in nature; this makes it a good analogy to view life through. I am going to talk about lessons, tools, and insights from design and creativity that I have found useful when navigating life even for people who do not see themselves as creative.

Sarah Olofsson

Communicator Bizmaker
Visst är du trött på orättvisor? Det är jag med. Under tiden jag gick i gymnasiet växte ett samhällsintresse hos mig och jag började engagera mig i olika ideella föreningar. Jag hittade ett sätt att vara delaktig och att bidra, att göra skillnad. Mitt namn är Sarah Olofsson. Till vardags arbetar jag som kommunikatör på BizMaker, och under min fritid är jag engagerad i organisationen Fatta, som arbetar för samtycke och mot sexuellt våld. Mitt engagemang i Fatta startade under 2016/2017 och sedan dess har jag haft olika roller. Idag är jag styrelseledamot och aktivistansvarig. Under mitt tal kommer jag dela med mig av min engagemangsresa och lärdomar jag fått längs vägen. För att engagera sig ideellt behöver inte vara svårt, det finns flera vägar att gå – och det ger resultat. Den 1 juli 2018 trädde samtyckeslagen i kraft i Sverige, en lag som Fatta arbetat för sedan organisationens start. Ett tydligt exempel på samhällsförändring genom ideella krafter.

Soltan Bayramov

Student
Jag är en 20-årig kille från Sundsvall som heter Soltan Bayramov. Jag går sista året på gymnasiet, på Samhällsvetenskapliga programmet i Hedbergska gymnasium. Numera bor jag med min familj som består av fyra personer, pappa, mamma och brorsan. Jag vill dela min idé om att hur vanliga människor kan bidra till en bra integration för de nykommande. Jag ska tala om hur svenska samhället kan lösa denna kris och hur vanliga människor kan bidra till lösningen. För, det politikerna gör är ju att fatta beslut och det mesta ändå måste göras av vanliga befolkningen. Därför kommer jag prata med hjälp av mina egna erfarenheter hur en bra integration gå till och hur vanliga svenskar kan bidra till den.

Organizing team

Mona
Ströhlein

Sundsvall, Sweden
Organizer

Tommy
Lerstrand

Sundsvall, Sweden
Co-organizer
  • Alva Tunom
    Production
  • Jake Olsson
    Production
  • Leif Persson
    Marketing/Communications
  • Mikael Hedman
    Production
  • Nike Almqvist
    Production
  • Rebecca Lampinen
    Production