Sofia
x = independently organized TED event

This event occurred on
June 12, 2021
Sofia, Sofia-Grad
Bulgaria

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

Sofia Life Club
bul. Bulgaria 1
Sofia, Sofia-Grad, 1000
Bulgaria
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Sofia events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Spectrum Vocal Band

https://www.facebook.com/spectrumvocalband
Spectrum Vocal Band е единствената по рода си българска акапелна група, оснавана през 2012 г. Техният дебютен албум „Пресечна точка“ излиза през 2019 г., а вокалните им умения се ценят високо от композитори и изпълнители като Теодосий Спасов, Орлин Павлов, Александър Бръзицов, Любомир Денев, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ. Осъществяват и редица колаборации с Биг бенда и Симфоничния оркестър на БНР. През 2018 г. подгряват концерта на легендите The Manhattan Transfer в София. В музиката им се преплитат различни влияния, теми и стилове – поп, джаз, фънк и български фолклор. Песните са многообразни и цветни, каквито са и самите вокалисти в Spectrum Vocal Band. Всеки от певците в проекта има различен професионален музикален бекграунд, но акапелната музика успява да обедини техните музикални вселени и да ги превърне в един организъм, хармоничен и пулсиращ в общ ритъм.

Анелия Спасова

Секретар на НЧ "Съзнание -1927" с. Долни Вадин
От години се занимава с изграждането на активна местна общност, въвличайки хората в доброволчески инициативи, проекти с екологична насоченост, учене през целия живот, достойно остаряване, здравословен начин на живот и други. Активно работи с доброволци от цялата страна. От няколко години е сред организаторите на „Село назаем“, където експериментират с въвеждането на нови политики за съхраняването и съживяването на българското село.

Ваньо Везиров

Медикът-иноватор
Ваньо Везиров е млад лекар и предприемач с мисия да създава иновации в медицината. Основател е на компания OS Implants за изработка на 3D модели за импланти на кости и OS Education за изработка на 3D модели за студенти с добавена реалност. Биoпpинтиpaнeтo e cмecицa oт биoинжeнepcтвo, пoлимepнa xимия, ĸлeтъчнa биoлoгия, мeдицинa и apxитeĸтypa.

Елена Евстатиева

Експерт по възстановително правосъдие
Елена Евстатиева е експерт по възстановително правосъдие, психодрама-терапевт, председател на УС на Българското дружество по психодрама и групова терапия. Тя обича да се обръщат към нея на малко име. Казва, че едно от най-интересните неща в живота ѝ са именно хората.

Йордан Боянов

Учител по математика
Всички го наричат Даката. Учител е по математика в едно невероятно училище и истински харесва професията си. През годините е имал привилегията да преподава в домове за деца лишени от родителска грижа, както и в училища, с предимно ромско население на територията на България. През 2012 преподава любимия си предмет и на студенти в Афганистан. През 2019 година, заедно с двама приятели, помага на деца лишени от родителска грижа в училище в Кения, а впоследствие стартират и фондация „Втората миля“ за подпомагане на децата там.

Кристиян Григоров

Музикант и журналист
Крис Григоров се занимава с музика, журналистика, писателска и преподавателска дейност. В основата на всяка от разнообразните му публични роли е мисията му да показва, че истинските промени настъпват, когато… Вариант 1: всеки се съсредоточи в опознаването и развиването на пълния си потенциал. Вариант 2: ограниченията са стимул, а не пречка за развитието. По рождение Крис е незрящ и с чупливи кости и днес той казва, че тъкмо тези обстоятелства са го довели до непознати за повечето хора страни на живота. В блогът му https://chrisgrigorov.com/ можете да следите изявите му.

Милена Ташкова

Психотерапевт
Милена Ташкова е психотерапевт с над 20 години опит в груповата и индивидуална терапия. Директор е на „Психодраматична работилница“, обучител в метода психодрама и председател на фондация "Извън кръга". През 2016 година създава проекта "Живот на килограм" за превенция на хранителните разстройства при учениците.

Надежда Данчева

Глaвен асистент в секция „Приложна ономастика”
Надежда Данчева е магистър по българска филология към Факултета по славянски филологии и магистър по интеркултурни изследвания към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Защитава дисертация за получаване на образователната и научна степен „доктор“ през 2010 г. Работи като главен асистент в Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин", Секция по ономастика. Има интереси в областта на ономастиката, етимологията и социолингвистиката. В момента работи по проекта „Личните имена в България в началото на 21-ви век“ и по създаването на „Български топонимен речник“, който включва селищни, местностни, водни имена и названия на културноисторически обекти с национално значение, намиращи се в сегашните и историческите граници на България.

Никола Петров

Гейм дизайнер
Никола Петров е гейм дизайнер, сценарист и музикант с диплома по право. Макар да е юрист по образование, той е отдал кариерата си на създаването на игри и творческо писане. Първата му настолна игра дебютира съвсем скоро и в момента авторът работи по стратегическа видео игра и игра с карти за разказване на истории.

Петър Ефтимов

Молекулярен биолог
Д-р Петър Ефтимов завършва Ветеринарна медицина през 2006г. в ЛТУ гр. София. Веднага след това започва работа в клиника „Анимо“, а по-късно и в Централна Ветеринарна Клиника, където работи до 2011 г. Специализира спешна медицина и реанимация, през 2010 посещава курс по репродуктивна медицина в централата на Minitub, гр. Мюнхен. Има интереси в областта на регенеративната медицина, терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. През 2012 г. завършва и специалност Молекулярна биология, към СУ“Св. Климент Охридски“. През 2017 г. защитава докторска степен по Молекулярна биология в катедрата по Биохимия на Биологическия факултет към СУ, а от юни 2018 работи като главен асистент по хистология и ембриология в същия факултет.

Пролетина Величкова

Съдия по снукър
Пролетина Величкова е сертифициран съдия по снукър. Участва в професионални турнири от 2012 г. и води обучения за нови рефери. Завършва „Скандинавистика“ и „Семиотика, език и реклама“ в Софийски университет. В момента се занимава с графичен дизайн и видеомонтаж, като ги съчетава със състезанията по снукър.

София Фердинандова

Психотерапевт
София Фердинандова е психотерапевт с над 20 години опит в груповата и индивидуална терапия. Съдружник е в “Психодраматична работилница“ и обучител в метода психодрама. През 2016 година създава проекта "Живот на килограм" за превенция на хранителните разстройства при учениците.

Филип Даниел

Виолончелист
Филип е ученик в шести клас на НМУ "Любомир Пипков". Свири на виолончело от седемгодишен. Негов преподавател е г-н Кристиян Чернев. Посещавал е Майсторски класове на професорите: Анатоли Кръстев, Атанас Кръстев, Стефан Попов, Мишел Щраус и Кирил Родин. Филип има два концерта като солист със симфоничен оркестър. През 2021 г. участва за първи път и става лауреат на Националния конкурс за млади инструменталисти "Музиката на Европа" в Бургас.

Organizing team

Dessislava
Boshnakova

Sofia/Bulgaria, Bulgaria
Organizer

Iviana
Gicheva

Sofia, Bulgaria
Co-organizer