Bekescsaba
x = independently organized TED event

This event occurred on
February 15, 2020
Békéscsaba, Békés
Hungary

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

TEDxBékéscsaba
Kiss Ernő u. 3.
Békéscsaba, Békés, 5600
Hungary
Event type:
Standard (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Bekescsaba events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Alexandra Dzurek

Világjáró, felfedező, jóga oktató, angol tanár, óvónő, ökológus és élethosszig tartó tanuló. Közel 7 éve él már távol a hazájától. Ezalatt az idő alatt megfordult egy pár országban; Skóciában, Vietnámban, Costa Ricán és Ecuadorban tartózkodott életvitelszerűen. Skócia és az angol nyelv adta meg számára az alapokat az utazásaihoz. Ott végezte el az egyetemi mesterképzését és az összes többi szakmáját ott tanulta ki angolul. Bármilyen országban is járjon, szenvedélyesen keresi az alkalmat, hogy minél többet tudjon meg az adott kultúráról, megimserje a hétköznapi embereket, a szokásaikat és az életüket. Utazásaival, történeteivel és blogjával azt a célt tűzte ki, hogy másokat is arra inspiráljon, hogy nyissanak a más, az érdekes és az idegen dolgok felé.

Attila Csatlós

Csatlós Attila: szakács, bármixer, vállalkozó, gurman. Nős, Újkígyóson él feleségével. Tanulmányit Békéscsabán végezte. Első vállalkozását 17 évesen indította web-sales és marketing területen. Mivel az illatok és ízek meghatározói az életének, a gasztronómia felé fordulva, 2010-ben édesapjával megalkották a Kiszely Kolbász és Sonka manufaktúra prémium desszert sonkáját, ami az ínyencek körében egy igen meghatározó különlegesség. Később Amerika déli gasztronómiáját tanulmányozva megálmodta és 2018-ban megnyitotta a Smoke71 Barbeque éttermet Újkígyóson. Az ízek és illatok kutatása mellett nagy hangsúlyt fektet saját személyiségének megismerésére és fejlesztésére. Egy átlagos embernek tartja magát, átlagon felüli hittel és kitartással.

Balázs Duray

Geográfus tájkutató, egyetemi docens. Földtani természeti értékek, barlangok és tájvédelmi szakértő. Oktatóként 10 év alatt, összesen 20 tantárgy oktatója. 9 kutatási program résztvevője, 7 vezetője, három tucat tudományos konferencia előadója. Tervezőként terület-, település- és vidékfejlesztési programok környezetvédelmi és fenntarthatósági munkarészeinek szakértője. Jelenleg települési klímastratégiák kidolgozásában és a közép-békési, valamint határ menti térség zöld infrastruktúra-hálózat fejlesztésében vesz részt. 47 tudományos publikáció szerzője, a hazai tájváltozás modellezés úttörője. Civilként a Zöld 14 Egyesülettel a Csabai Levenduláskertben fiatalok öko-táboroztatásával, a Vackor Közösségi Kertben közösségi kertészkedéssel foglalkozik. 2019 augusztusában a Hatvanezer Fa Egyesület alapító tagjainak egyike.

Bonnyai Sándor

Ez a srác egy közületek: nem több, s nem kevesebb, mint bárki más. Egy olyasvalaki, aki munkaideje után, szabadidejében olyan gyermekekkel foglalkozik, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz élethelyzetbe. Karácsony előtt arra bátorít minél többeket, hogy bontsanak szárnyakat, váljanak egy-egy szegény körülmények között élő gyermeknek a Karácsonyi Angyalává. A társadalmi összefogása itt nem torpan meg, évente több alkalommal több száz mezítlábas gyermek lábára kerül cipő, augusztus végén pedig tanszercsomagokkal látja el az iskolába indulókat. Országos kezdeményezései során egy olyan Szeretet-hidat épített a háború sújtotta Ukrajnában élő magyar gyermekek és az adományozók közé, amely a hit, a remény, az elfogadás tégláival van kikövezve. Nem mellesleg, ezt a srácot, Bonnyai Sanyinak hívják.

Dániel Kozák

Kozák Dániel a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügy és számvitel szakán végzett, ezután 3 évig dolgozott, mint könyvelő, azonban önismereti utazásai során egyre jobban kirajzolódott számára, hogy mivel is szeretne hosszú távon foglalkozni. Munka mellet kitanulta a Coach szakmát, majd hátat fordítva a számok világának az ELTE Emberi erőforrás tanácsadó mester szakán folytatta tanulmányait. Szívügyének érzi az emberek segítését, ezért is törekszik arra, hogy az egyének maguk jöjjenek rá kiaknázatlan erőforrásaikra és tehetségükre. Szabadidejében szívesen szervez programokat, csapatépítőket és egyre komolyabban foglalkozik a fotózással is, emellett önismeretét a monodráma eszközeivel is fejleszti.

István Thékes

Thékes István oktatáskutató, nyelvtanár Felsőfokú tanulmányait az Egyesült Államokban végezte angol irodalom szakon. Majd a Szegedi Tudományegyetemen angol-olasz szakon kapta angol-olasz szakos mesterdiplomáját. Doktori fokozatát szintén Szegeden szerezte meg Neveléstudományból. Kutatási területe a szóelsajátítás kognitív folyamatai. Korábban junior válogatott teniszező volt, pályáját mégis a modern nyelvoktatásban kezdte meg. Számos országban tanított angol nyelvet a saját maga által kifejlesztett játékosított, kommunikatív módszerrel, mint például Szaúd-Arábia, Spanyolország, Málta. Jelenleg a Gál Ferenc Főiskola docense és oktatáskutatóként valamint felsőoktatási nemzetköziesítési szakemberként dolgozik. 2019-ben a Cambridgeben, New Yorkban és Nicosiaban is fontos tudományos konferenciákon ismertette kutatási eredményeit. Négy gyermek édesapja, akikhez angol beszél.

János Nagy

Nagy János egy 27 éves budapesti zenész, aki küzdelmes gyermekkor után Békéscsabáról költözött a nagyvárosba rengeteg hittel és reménnyel a szívében. Utcazenéléssel kezdte pályafutását, hogy pénzt gyüjtsön egy nagyon ritka és drága hangszerre, ami reményei szerint céljai eléréséhez segitheti őt. Nem sok idő elteltével az „álomhangszerrel” a kezében már rendszeres fellépője az O.Z.O.R.A., Everness, SAMSARA és a SZIGET fesztiváloknak. Többek közt olyan zenészekkel játszik együtt, mint Lajkó Félix, Balázs János, Másik János és Karácsony James. Előadása során zenésztársai: Balogh László (bass) és Kovács Antal Máté (percussion)

Krisztina Podani Lukovics Miklós

Podani Krisztina és Lukovics Miklós házaspárként lép a TEDx Békéscsaba piros szőnyegére – mindkettőjük szülővárosában. Krisztina okleveles pszichológus, a szegedi Könnyekből Mosoly Pszichológia alapítója. Kiemelt szakterületei a párkapcsolat-fejlesztés és a gyászfeldolgozás – beleértve a szakítás/válás feldolgozásának témakörét is. A Könnyekből Mosoly Pszichológiai esték keretén belül nagy közönségnek tart pszichológiai témájú előadásokat Szegeden. Miklós közgazdaság-tudományi PhD fokozattal rendelkezik, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának docense és az Arizona State University vendég kutatója. Atipikus szemléletmódja, kreatív megközelítései és megoldásközpontú látásmódja miatt munkásságát leginkább azok kedvelik, akik a nem szokványos perspektívákat részesítik előnyben.

Malatinszky Zita Valuska Lajos

Malatinszky Zita és Valuska Lajos Gyomaendrődön élő tanár házaspár. Jelenleg a Mezőtúri Református Kollégiumban dolgoznak. Tíz éve disputáznak. Foglalkoznak a versenyvitával is, de igazán a közösségi vitát kedvelik. Vitázó közösséget építettek, tanítványaikat ma is arra ösztönzik, hogy bátran alkossanak véleményt az őket körülvevő világról, az őket érintő problémákról. Több országos és nemzetközi projektben vettek részt a diákjaikkal, disputa táborokat szerveznek, a KnerJpolisz társasjáték, amit tanítványaikkal készítettek, akár egész évben feladatot és élményt adhat vitázó közösségeknek. Fejlesztettek tananyagot videóinterjúk felhasználásához a holokauszt tanításában, és dolgoztak ki közösségi vitaprogramot a manipuláció és propaganda megismeréséhez. Felnőtteknek is vezetnek vitafoglalkozást.

Péter Balog

Szabadúszó marketingvállalkozó, kreatív szakember és tősgyökeres békéscsabai. Több mint tíz év szabadúszói tapasztalattal a háta mögött megismerkedett a távoli munkavégzés minden oldalával, annak előnyeivel és hátrányaival. Legyen szó egy Japánból három földrészen át levezényelt kampányindításról, utazó író-szerkesztőként dolgozni egy Kaliforniai startuppal, vagy éppen egy saját marketingkonzultációs vállalkozás építéséről – ami a helyfüggetlen munkavégzés módja lehet, azt már megtapasztalta. Hitvallása, hogy a munka jövőjét, sőt jelenét, nem az unalmas irodaházakban kell elképzelni, hanem az internet adta lehetőségeknek köszönhetően szinte bárhonnan dolgozhatunk, és méghozzá azon, amin igazán szeretnénk.

Tünde Frankó

Frankó Tünde személyiségfejlesztő tréner, három gyerekes édesanya. Óvónőként kezdte pályafutását, de már több mint tíz éve segítőként dolgozik, önismereti csoportokat vezet és előadásokat tart. Munkája során nagyon sok gyermekkel foglalkozott sikeresen, és ez által fogalmazódott meg benne a „Szülők Iskolája” gondolata. A témakörben több YouTube videót is készített, hogy gondolatait továbbadja. A közösségi oldalakon megjelent írásai számos alkalommal nagy érdeklődést váltottak ki az olvasókból. Az utóbbi években pályázati keretek között szélesebb rétegekhez is eljutott a „Szülők Iskolája” és az Önismereti-személyiségfejlesztő előadás sorozat.

Organizing team

Miklós
Tóth

Organizer